Framtidens lärande 2024-04-01T06:39:20Z https://www2.diu.se/framlar/feed/atom/ Carina Näslundh <![CDATA[Fullt hus på Framtidens Lärande]]> https://www2.diu.se/framlar/?p=11097 2024-04-01T06:21:18Z 2023-06-27T08:39:01Z Drygt 2 300 lärare, ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet möttes på Karlstads universitet 13-14 juni. Erfarenhets- och kunskapsutbyte …

Inlägget Fullt hus på Framtidens Lärande dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Drygt 2 300 lärare, ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet möttes på Karlstads universitet 13-14 juni. Erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid stod i fokus. Hur gör kommuner, skolor och lärare för att lyckas med skolutveckling? Och hur kan forskningen bidra? Under dagarna hölls drygt 200 programpunkter och det blev många spännande möten.

Dagarna knöt an till aktuell debatt om digitaliseringens möjligheter och utmaningar, och flera av de medverkande tog sig an några av våra mest aktuella ämnen. Bland annat berörde Christina Olin-Scheller, professor i litteraturvetenskapens didaktik och professor i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, och Marie Nilsberth, docent i pedagogiskt arbete vid Karlstads universitet, en svart-vit skoldebatt med en förenklad syn på digitalisering.     

– Diskussionen om undervisningens digitalisering blir ofta för polariserad, skärmar ställs mot böcker, papper och penna som om det vore en fråga om att använda antingen det ena eller det andra, säger Marie Nilsberth. Vi kan inte prata om undervisningens digitalisering som en enda process. Det handlar inte om att följa en given väg framåt, utan om att forma många olika processer på olika plan med de möjligheter och utmaningar som finns. Samhällets digitalisering är ett faktum och vi behöver utforma undervisning som förbereder för en framtid vi inte vet så mycket om.  

– Det finns en stor längtan efter de enkla svaren, men de finns inte, säger Christina Olin-Scheller. Jag skulle önska en mer nyanserad debatt när det gäller skolans digitaliseringsutveckling. Min roll som forskare är att fånga fenomen och sätta den kritiskt granskande och systematiska blicken på dem. Idag sker lärares undervisning inte bara i det fysiska klassrummet och via digitala lärplattformar. Lärare riktar sig också till elever på exempelvis Youtube och TikTok. Vilka professionsfrågor och etiska dilemman innebär det när lärare också blir influensers?  

 – Vi ska hjälpa eleverna som behöver stöd och då behöver vi hänga med. Vi har fått mycket input och det har varit jätteintressanta diskussioner.  

Inspirerande dagar
Det var många nöjda deltagare under dagarna. Maria Carlsson och Anna Grödevik, specialpedagoger på Brogymnasiet i Kristinehamn, såg Framtidens Lärande Väst som ett sätt att delta i den digitala utvecklingen.  

 Även Maria Östling och Omar Hammad, lärare från Vålbergsskolan i Karlstad, uppskattade dagarna. 

 – Vi har fått nya perspektiv och inspiration inför hösten. Det är uppskattat att vi får komma hit. Det är kul att mötas så här och träffa kompisar.  

 Inspiration fick även förskollärarna Erika Henriksson och Emma Pettersson från Gruvlyckans förskola i Karlstad.  

– Det är ett väldigt bra upplägg. Vi har fått inspiration till digitaliseringsarbetet i förskolan.  

Upptäcka världen
Emelie Hahn, förstelärare på Gränbyskolan i Uppsala, eTwinningambassadör och Guldäpplepristagare 2020 hade bråda dagar på Framtidens Lärande Väst och medverkade i flera programpunkter med inriktning mot internationellt samarbete.

Digitalisering och internationalisering i samklang – att bygga broar för ett livslångt lärande, var rubriken på ett av Emelies pass.

Med teknikens utveckling och digitaliseringens möjligheter är världen endast ett knapptryck bort och det kan vi ta vara på i undervisningen och upptäcka världen tillsammans med våra elever, säger Emelie Hahn.

Efter passet blev det en intressant diskussion kring mervärdet som digitala internationella samarbeten tillför till undervisningen för eleverna, dig själv som lärare, kollegiet och skolan i stort.

– Att medverka på Framtidens Lärande var väldigt roligt, lärorikt och inspirerande. När jag inte själv hade programpunkter, hade jag möjlighet att lyssna, lära och inspireras av andra och jag skulle mer än gärna medverka fler gånger, säger Emelie Hahn.

Lustdrivet lärande genom Minecraft
Under ett av passen diskuterades fördelarna med att ta in spelet Minecraft Education Edition i klassrummet. Tuggelite- och Skattkärrsskolan är två av Karlstads kommuns skolor som valt att ha med Minecraft i den dagliga undervisningen och ser flera fördelar med spelet. 

– Vi ser att det är ett lustdrivet lärande på ett helt nytt sätt. Många av eleverna som exempelvis inte gillar att redovisa på det traditionella sättet kan göra det via Minecraft och snarare längta och tycka att det är roligt. Det blir ett nytt sätt att synliggöra sina arbeten utan att behöva stå i centrum, säger Annie Wixe, lärare F-3 och IT-handledare på Skattkärrsskolan. 

Andra positiva effekter har varit att eleverna lärt sig både ledarskap och samarbetsförmåga. Eleverna övar också på att vara en schyst kompis på nätet då det är ett bra tillfälle att både prata om och praktisera sitt agerande. 

Med på Minecraft-passet var även Skattkärrseleverna, tillika Minecraftexperterna, Rut, John, Edvin, Selma och Jacob som visade deltagarna hur man kommer igång med spelet. Eleverna tyckte att det var roligt att få vara med och visa sina ”världar” som de byggt på länge. 

Ny kunskap genom samverkan
Utgångspunkten för Framtidens Lärande Väst är att skolutveckling sker genom samverkan mellan praktik och forskning. En av de medverkande, Elisabet Nihlfors, professor i pedagogik med inriktning ledarskap vid Uppsala universitet, håller med.  

– Samverkan är en av de viktigaste frågorna för skolutveckling. Lärarnas profession måste kunna sätta dagordningen för verksamhetens identitet och profession. De måste vara mer delaktiga för att öka kunskapsmängden, det vill akademin. Vi behöver ha djup respekt för varandras olika kunskaper. Först då, genom äkta samverkan i ögonhöjd, kan ny kunskap växa fram. Där ser jag att ULF (Utbildning Lärande Forskning) med sina olika samverkansmodeller kan bidra till utvecklingen! 

Första dagen avslutades med ett kvällsevent på Karlstad CCC. Klas Hallberg, föreläsare och författare, bjöd på en skrattfest om livets allvar och inspiration till att våga tro på framtiden, och representanter från Karlstads universitet och Karlstads kommun talade. Även här handlade det om samverkan. 

– Det är en av lärarutbildningens viktigaste uppgifter att länka samman teori och praktik, och de här dagarna ger oss alla möjligheter att göra det, säger Nina Thelander, prodekan för lärarutbildningen vid Karlstads universitet.  

– I en osäker omvärld jobbar vi bäst tillsammans, säger Anders Peterson (C) ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, Karlstads kommun.  

Eller som Klas Hallberg uttryckte det: 
– När vi hjälps åt blir vi resursstarka.  

Text: Maria Nilsson, Karlstads universitet, Amanda Karlsson, Karlstads kommun, Carina Näslund, stiftelsen DIU
Foto: Bo Helmersson


Inlägget Fullt hus på Framtidens Lärande dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Carina Näslundh <![CDATA[Hur lyckas med digital skolutveckling?]]> https://www2.diu.se/framlar/?p=8646 2024-04-01T06:20:34Z 2023-06-20T09:29:48Z Den 13–14 juni 2023 välkomnades drygt 2300 lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet till Framtiden Lärande …

Inlägget Hur lyckas med digital skolutveckling? dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Den 13–14 juni 2023 välkomnades drygt 2300 lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet till Framtiden Lärande Väst på Karlstads universitet. Arrangörer var stiftelsen DIU, Karlstads universitet och Karlstads kommun i samverkan med partners. I mer än 200 större och mindre sessioner i varierade former fördes en livaktig dialog mellan yrkesverksamma, lärarutbildare, forskare, fack och myndighetsföreträdare.

Konferensen Framtidens Lärande är nydanande med sina regionala mötesplatser för erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid. Den 13 – 14 juni välkomnade Framtidens Lärande till Karlstad och Karlstads universitet – föregångare för skolutveckling i samspel mellan forskning och praktik. Just samspelet mellan praktiker och forskare i arbetet med att utveckla skolan stod i fokus under några intensiva dagar.

Syftet med Framtidens Lärande är att bidra till regionala mötesplatser för erfarenhets- och kunskapsutbyte kring lärande i en digital era, med huvudmän och skolans professioner på alla nivåer. Målet är att växla upp beprövad erfarenhet och stärka självkänsla, med huvudmän och personal i dialog med forskning och universitet, bransch och myndigheter. Att utveckla ledarskap och skolans professioner baserat på dialog och kollegialt lärande i ett långsiktigt uthålligt arbete.

Målgruppen för mötesplatsen var samtliga pedagogiska yrkeskategorier i Sveriges skolor: beslutsfattare, ledare och samordnare i kommuner, skolledare, förskollärare, lärare, it- och mediepedagoger, lärarutbildare, forskare samt samhälls- och branschföreträdare.

– För att skolan ska ta klivet in i det digitala krävs mötesplatser för erfarenhets- och kunskapsutbyte kring IT och lärande, mellan huvudmän och skolans professioner på alla nivåer, i dialog med forskning och högskola. Därför tar vi nu Framtidens Lärande till Karlstad och Västsverige, säger Peter Becker, ordförande för den idéburna och ideella stiftelsen DIU.

Effektivare tillsammans

Skolan lägger grunden för framtiden, med goda kunskaper och engagemang i samtid och demokrati. En skola med en konkret läroplan och en beprövad digital strategi byggd på professionernas erfarenheter under pandemins utmaningar, med flexibla arbetsformer, digitala läromedel, prov och arbetsformer. Varje skola och skolhuvudman möter dessa frågor. Bara tillsammans kan vi bli effektivare och nå bättre resultat, genom att lära av varandras erfarenhet, ta stöd av vetenskap, i lokal, regional och nationell samverkan.

– Det känns viktigt ur så många perspektiv att skapa arenor där professioner – både i och utanför regionen – kan mötas och skapa engagemang för undervisning och digitalisering. Vi blickar mot framtiden utifrån vår nya nationella digitaliseringsstrategi och säkrar att vi har förutsättningar att rusta våra barn och elever för att leva och verka i framtidens digitala värld, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstads kommun.

I Karlstad och i regionen finns en imponerande samlad utvecklingskraft, med universitetet och skolan liksom näringsliv och samhälle. Karlstads universitet och lärarutbildningen är ett nav för utveckling. På mötesplatsen Framtidens Lärande Väst möttes regionens skolor och huvudmän tillsammans med skolfolk från hela landet, nationella aktörer och forskare att dela erfarenheter och perspektiv.

– Universitetet har en viktig roll när det gäller utbildningen av framtidens lärare och att rusta studenterna så att de har med sig det de behöver för att kunna möta upp kraven i det framtida klassrummet, säger Jessica Eriksson, dekan för Lärarutbildningsnämnden vid Karlstads universitet.

– Erfarenhetsutbyte, kunskapsutbyte och framför allt samarbete är ett måste i en tid av allt snabbare förändring – inte minst när det gäller den digitala utvecklingen. Nya Sundsta-Älvkullegymnasiet invigdes i augusti 2021 och är en av Karlstads kommuns största satsningar någonsin. Här finns modern teknik som stöttar och utvecklar både lärarnas undervisning och elevernas lärande. Vid Framtidens Lärande Väst ser jag fram emot att dela med mig av våra erfarenheter och samtidigt lära mig mer av andra, säger Daniel Skålerud, gymnasiechef Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad.

Se inspelningar från Framtidens Lärande Väst

Foto:
Peter Becker, foto: Johanna Wallin
Jessica Ericsson, foto: Maria Obed

Inlägget Hur lyckas med digital skolutveckling? dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Carina Näslundh <![CDATA[Möjligheter och utmaningar med studiehandledning via Teams]]> https://www2.diu.se/framlar/?p=10738 2023-05-26T05:49:17Z 2023-05-26T05:41:26Z Ibland kan det vara svårt att få tag på studiehandledare på flera av de språk eleverna har rätt till. Årjängs kommun har …

Inlägget Möjligheter och utmaningar med studiehandledning via Teams dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Ibland kan det vara svårt att få tag på studiehandledare på flera av de språk eleverna har rätt till. Årjängs kommun har köpt in tjänsten och studiehandlingen sker via Teams. Något som visat sig vara mycket bra, men också med vissa utmaningar. 

Erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid står i fokus när lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet välkomnas till Karlstads universitet 13–14 juni. Från Årjängs kommun kommer Juliane Klenz-Tornow, klasslärare, och Gunilla Forsby, rektor grundskola årskurs 6, som kommer att prata om studiehandledning via Teams.  

– Under det här läsåret har vi köpt in studiehandledning av ett externt företag. Eleverna sitter vid varsin dator och är uppkopplade mot en studiehandledare via Teams. Vi vill visa att digital studiehandledning kan vara en tillgång och påpeka punkter som är viktiga att tänka på för att nå bäst resultat. Det sättet att använda sig av studiehandledning är viktigt för mindre kommuner som inte har tillgång till studiehandledare på samma sätt som större kommuner. Eleverna ges fler möjligheter att utveckla förmågor enligt kunskapskraven, säger Gunilla Forsby.

– Tjänsterna består av fem pass per vecka och språk, främst i ämnena NO och SO. Det har fungerat mycket bra, men vi har stött på vissa utmaningar. Utmaningarna består i dels det tekniska, med eventuella internetbekymmer och elever som inte är vana vid användning av datorer. Det krävs även en väl genomtänkt planering och tät kontakt med studiehandledaren. Dessutom måste ett system utvecklas för förmedling av material och återkoppling efter genomförda lektioner, säger Juliane Klenz-Tornow.

Både Juliane Klenz-Tornow och Gunilla Forsby ser fram emot Framtidens Lärande Väst och hoppas på ett givande erfarenhetsutbyte.

Text: Maria Nilsson

På Framtidens Lärande Väst i Karlstad, 13-14 juni, medverkar Juliane Klenz-Tornow och Gunilla Forsby i passet:
Studiehandledning via Teams

Inlägget Möjligheter och utmaningar med studiehandledning via Teams dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Carina Näslundh <![CDATA[Röd tråd i förskolans kvalitetsarbete]]> https://www2.diu.se/framlar/?p=10732 2024-04-01T06:28:25Z 2023-05-26T05:26:39Z I Degerfors kommun har förskolan samlat det systematiska kvalitetsarbetet i ett digitalt system för dokumentation. Annelie Rosenqvist och Tove Myr …

Inlägget Röd tråd i förskolans kvalitetsarbete dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
I Degerfors kommun har förskolan samlat det systematiska kvalitetsarbetet i ett digitalt system för dokumentation. Annelie Rosenqvist och Tove Myr presenterar arbetet på Framtidens Lärande Väst i Karlstad. 

Erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid står i fokus när lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet välkomnas till Framtidens Lärande Väst på Karlstads universitet 13-14 juni. Några av alla de medverkande är Annelie Rosenqvist, utvecklingsstrateg och Tove Myr förskollärare och lärspridare förskola, från Degerfors kommun. De har samlat det systematiska kvalitetsarbetet i ett digitalt dokumentationssystem. 

– Vi har ägnat mycket tid åt att implementera systemet hos våra pedagoger. Vår vision handlar om att få till ett så bra arbete som möjligt, för att alla pedagoger ska bli trygga i systemet. Att alla deltar och har en förståelse för varför vi ska ha ett fungerade kvalitetsarbete är oerhört viktigt. Det är pedagogerna som är på plats och arbetar med barnen. Det är de som ser ett förändrat kunnande och ska ha verktyg till att skriva ner detta i systemet. Fortfarande är det en utmaning att alla pedagoger ska känna sig trygga i att hitta i systemet, och där finns vi för att kunna handleda dem, säger Tove Myr. 

Både Tove Myr och Annelie Rosenqvist ser fram emot Framtidens Lärande Väst. 

– Vår förhoppning är att kunna ge andra kommuner en idé om hur man med enkla medel kan få till en röd tråd i kvalitetsarbetet. Vi vill även få en dialog kring hur man har valt att göra på andra ställen. Mycket av vår tid har lagts på implementering och handledning, vi ser en stor vinst i detta då kvalitetsrapporternas innehåll hela tiden förbättras. För oss känns det viktigt att förmedla en känsla av att man inte ska tänka för stort, säger Annelie Rosenqvist.

Text: Maria Nilsson

På Framtidens Lärande Väst i Karlstad, 13-14 juni, medverkar Annelie Rosenqvist och Tove Myr i passet:
Från penna till tangentbord – att skapa en röd tråd i förskolans systematiska kvalitetsarbete

Inlägget Röd tråd i förskolans kvalitetsarbete dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Carina Näslundh <![CDATA[IKT-bibliotek i förskolan]]> https://www2.diu.se/framlar/?p=10224 2024-04-01T04:42:59Z 2023-05-09T19:26:17Z Hillevi Skoglund, förskollärare och IKT-pedagog, samt Sofia Andersson, förskollärare, i Eda kommun har arbetat fram ett IKT-bibliotek och ett bokningssystem där …

Inlägget IKT-bibliotek i förskolan dök först upp på Framtidens lärande.

]]>
Hillevi Skoglund, förskollärare och IKT-pedagog, samt Sofia Andersson, förskollärare, i Eda kommun har arbetat fram ett IKT-bibliotek och ett bokningssystem där förskolan kan boka saker från biblioteket och även boka en IKT-pedagog. Under sitt deltagande i Framtidens Lärande Väst hoppas de kunna inspirera andra till nya idéer på hur arbetet med att utveckla digitaliseringen kan se ut. 

Erfarenhets- och kunskapsutbyte kring skolans utveckling i en digital tid står i fokus när lärare och ledare, forskare, lärarutbildare och aktörer från hela landet välkomnas till Karlstads universitet 13-14 juni. Hillevi Skoglund och Sofia Andersson kommer att prata om IKT-bibliotek och digitalisering i förskolan. 

– Vi upplever att arbetet med digitalisering ofta blir bortprioriterat. Problem såsom tid och ekonomi är något vi stöter på dagligen. Genom att ha en ansvarig IKT-pedagog, som har tid och kunskap, för kommunens förskolor ger vi våra medarbetare möjlighet och förutsättningar att komma i gång och vidareutveckla arbetet med digitala verktyg, säger Hillevi Skoglund.

Både Hillevi Skoglund och Sofia Andersson tycker att dela-kulturen är en viktig del i förskolan.

– Speciellt inom det digitala då det kan vara svårt ekonomiskt att alla avdelningar ska ha möjlighet till egna verktyg. Därför startade vi upp ett IKT-bibliotek för att ge alla möjligheten att testa, låna och arbeta med olika verktyg. Det finns också möjlighet att boka IKT-pedagogen, som då kommer ut till förskolorna och både visar, inspirerar, är med i barngruppen och skapar aktiviteter, säger Sofia Andersson.  

De ser båda fram emot Framtidens Lärande Väst.

– Förutom att inspirera andra hoppas vi bli ännu mer motiverade och drivna till att fortsätta arbetet framåt, säger Hillevi Skoglund. 

– Och få egen inspiration genom att samtala med andra och se olika arbetssätt, fyller Sofia Andersson i. 

Text: Maria Nilsson

På Framtidens Lärande Väst i Karlstad, 13-14 juni, presenterar Sofia Andersson och Hillevi Skoglund i passet: IKT-bibliotek i förskolan

Inlägget IKT-bibliotek i förskolan dök först upp på Framtidens lärande.

]]>