”Vi lyfter fram lärare som utvecklar skolan med it”


Karin Nygårds vinner Guldäpplet 2014Karin Nygårds vann Guldäpplet 2014 och Ylva Pettersson Juryns Särskilda Pris 2014, Jacob Möllstam och Ulrika Jonson delade Guldäpplets 2a pris 2014 när Guldäpplen utdelades på Skolforum
, måndag den 27 oktober. Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, och Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund överlämnade priser tillsammans med Peter Becker vid en ceremoni på Skolforum.

Seminarier med årets pristagare och finalister kl 14.00-15.25:
Jacob Möllstam, Partille kommun, finalist, har seminarium kl 14.00-14.25, orange scen: "Min digitala vardag"
Karin Nygårds, Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad, finalist, här seminarium kl 14.30-14.55, orange scen: "Kod som nyckel till kunskap"
Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara, Guldäpplejuryns särskilda pris, håller sitt Guldäpple-seminarium kl 15.00-15.25, orange scen: "Det oändliga lärandet - vi börjar på måndag!"
Och Ulrika Jonson, Södertäje kommun, sparar vi till annat tillfälle!

Tisdag 28 oktober kl 14.00-15.20 seminarier med stjärnor, tidigare Guldäpplevinnare: Christina Löfving, Martin Fernström och Daniel Gomejzon!
Guldäpplet på Skolforum, Skolforums program.
Välkommen!

Pressmaterial

Pressmeddelande pristagare Guldäpplet 2014.
Pressmeddelande med juryns finalistmotiveringar.
Filmerna om årets pristagare, GULDÄPPLET 2014
Youtube-klipp Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, GULDÄPPLET på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Youtube-klipp med Jacob Möllstam och Ulrika Jonson , GULDÄPPLET på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Pressbild Ylva Pettersson, foto Richard Pettersson
Pressbild Ulrika Jonson, foto Anna Viktorsson
Pressbild Jacob Möllstam, foto Bo Möllstam
Pressbild Karin Nygårds, foto Ola Nygårds
Alla nominerade listan över alla nominerade 2014, kommunvis.

Nominera din kandidat till Guldäpplet 2015 - senast 1 juni

Nu har du chansen att nominera en framstående lärare till Guldäpplet. Förslag ska innehålla en tydlig motivering och gärna länkar till webbmaterial med beskrivning av den nominerades insatser kring
  • att förnya lärandet med stöd av IT
  • pedagogiskt arbete med egna elever
  • arbete för att inkludera alla elever
  • arbete med att inspirera elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och nationellt verksamhetsfält.
Utöver förslagsställare ska finnas minst två referenspersoner som stöder förslaget. Glöm inte att skicka med din kandidats, ditt eget och de två referenspersonernas namn, e-post och kontaktadress.
Förslag sänds med e-post till guldapple@diu.se, ange NOMINERING i rubriken, eller skicka vanlig post till "Guldäpplet ", c/o Stiftelsen DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby. Förslag ska vara inlämnat eller poststämplat senast den 1 juni.

Möt de nominerade till Guldäpplet 2014. Klicka på nål för info. För några nominerade saknas ännu info.
Klicka +/- för att zooma in/ut, klicka-dra för att skjuta kartan. Klicka kartsymbolen nere tv för byte mellan satellitbild och karta.

Guldäpplet - ett lärarpris

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning, arbetar för att inkludera alla elever och som inspirerar elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.


Guldäpplet utdelas av stiftelsen Yngve Lindbergs minne
tillsammans med partners:

På Bokmässan: Ylva Pettersson, vinnare av Juryns särskilda pris

Youtube-klipp GULDÄPPLET Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Se fler klipp nedan med Jacob Möllstam, Partille med elever och kollegor, liksom Ulrika Jonson, Södertälje, båda finalister till Guldäpplet 2014 - under Bokmässan 25-26/9!

Finalister till Guldäpplet 2014 och vinnare av Juryns särskilda pris utsedda!

Juryn har nu utsett tre finalister till Guldäpplet 2014 och en vinnare av Juryns särskilda pris. Vi gratulerar! Finalisterna ä: Ulrika Jonson, grundskollärare och specialpedagog på Vallaskolan, Södertälje kommun, Jacob Möllstam, lärare i matematik, svenska, NO och engelska i grundskolans tidigare år (F-6) och IT-pedagog, Jonsereds skola, Partille kommun och Karin Nygårds, lärare i svenska och svenska som andraspråk på Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad, Stockholms kommun. Ylva Pettersson, lärare i historia och kulturhistoria, Katedralskolan i Skara och styrelsemedlem Wikimedia Sverige, har utsetts till vinnare av juryns särskilda pris.

Priserna utdelas på Skolforum den 27 oktober av Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
– De nominerade till årets Guldäpple visar på bredden och djupet av den digitala förnyelse som nu sveper över skolan. Lärare som med inspiration och stort personligt engagemang lyfter eleverna. I kollegialt samarbete, lokalt och via nätet, använder de digitala verktyg som hävstänger för framtiden, säger Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och juryn för lärarpriset Guldäpplet. Och konkurrensen om finalistplatserna var stenhård!

25-26/9: Guldäpplet på Digitala Torget, Bok & Bibliotek!

Guldäpplenominerade från Partille kommun och Södertälje kommun med Brit Stakston, mediestrateg, Erik Fichtelius(UR) och Ewa Thorslund(Statens Medieråd). Och Stig Roland Rask diskuterade i montern på Digitala Torget. Foto: Marika Abrahamsson och Ing-Marie Holmgren, Partille med Peter Becker på scenen.

Future of reading på Digitala Torget, torsdag den 25 sept kl 13.30-13.50 resp 14.00-14.20:
"Skriv dig till språket: Digitala skrivprojekt erövrar Partille och Södertälje." med finalisterna Ulrika Jonson, Södertälje, och Jacob Möllstam, Partille, kollegor och elever.


Makt och medier på Digitala Torget, fredag den 26 sept, kl 16.20-17.30 och filmpremiär med Partille-ungdomar kl 17.30-18.30 på Digitala Torget. "Ungas röst i skola, medier och samhälle"
Två exempel på hur elevers egna frågor blir skolarbete och elevers röster hörs i samhällsdebatten. Elever, skolor i samtal med Brit Stakston, mediestrateg, Erik Fichtelius, UR, Niclas Lindberg, Sv Biblioteksförening och Ewa Thorslund, Statens Medieråd.

Youtube-klipp GULDÄPPLET torsdag på Digitala Torget,
Youtube-klipp GULDÄPPLET Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, på Digitala Torget,
Youtube-klipp GULDÄPPLET på Digitala Torget fredag,
Program DIU och GULDÄPPLET på Digitala Torget, webb Digitala Torget, Program Digitala Torget/Bok & Bibliotek.

Dessutom medverkade årets särskilda prisvinnare Ylva Pettersson liksom Daniel Gomejzon, 2013 års Guldäpplevinnare, i andra seminarier.

UR 3/9: Daniel Gomejzon i ny tv-serie om idrott och hälsa

Daniel Gomejzon, vinnare av Guldäpplet 2013 är en av de medverkande i URs nya tv-serie om ämnet idrott och hälsa. Han ger inspirerande inblick i hur man kan använda digitala medier i undervisningen. ”Idrottslärarens drömmar och dilemman” Sex TV-program från UR om idrottslektionerna i skolan.
START onsdagen 27/8 kl. 22.30, SVT 1. Gomejzon medverkar onsdag 3/9 kl. 22.30, SVT 1.

Grattis, alla nominerade till Guldäpplet 2014!

Listan över alla nominerade, kommunvis: länk.
Årets nominering till lärarpriset Guldäpplet avslutades den 2 juni.
Prisutdelning sker på Skolforum den 27 oktober.

Guldäpplevinnare 2013, Daniel Gomejzon:
"Idrott och IT – en kreativ utmaning med mycket rörelseglädje"

– Jag upplever att det blir mer kvalitet i det som elever är delaktiga i, säger guldäpplevinnaren 2013, Daniel Gomejzon.

– På gymnasiet tycker jag att bollsporter bör ha ett förhållandevis litet utrymme till förmån för att utforska och hitta de träningsmetoder som eleverna kommer att fortsätta med efter gymnasiet.

Läs hela intervjun med Daniel Gomejzon (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Katarina Lycken Rüter, Guldäpplepristagare 2013:
"Samtalet i nuet – i det flerstämmiga klassrummet – med mobiler och responsverktyg"

– Det vi gör i klassrummet är numera mycket mer här och nu. Vi är i samtalet. Vi är muntliga tillsammans. Vi läser, analyserar, utmanar. Alla kan göra sin stämma hörd – på varje lektion.

– Eleverna blir synliga, säger Katarina Lycken Rüter, lärare på gymnasieskolan Östra Real i Stockholm.

Läs hela intervjun med Katarina Lycken Rüter (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Guldäpplepristagare 2013, Jonas Lindahl:
"Fråga eleverna – spel och tankevändor"

– Skolan blir inte sämre av att man använder mer verklighet i den. Det säger guldäpplepristagaren och läraren i svenska och engelska, Jonas Lindahl på F-9 skolan Hugin i Norrtälje, en Freinetskola.

Hugin inspireras av just Celestin Freinet – som på sin tid ansåg att tryckpressar och grammofonspelare hade en plats i skolan – när man nyfiket provar nya vägar.

Läs hela intervjun med Jonas Lindahl (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Guldäpplejuryns särskilda pris 2013, Pia Widegren:
"Vuxnas närvaro på nätet– om att nätvandra, lyssna och lära "

– Prata med eleverna, fråga dem, visa att du är intresserad av att ta del av deras tankar. Det säger Pia Widegren, utvecklingsledare i Motala och vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2013.

Läs hela intervjun med Pia Widegren (tidskriften DIU nr7/2013).

 

29 Oktober: Vinnare av lärarpriset Guldäpplet 2013!

Fyra lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitala verktyg. Daniel Gomejzon, lärare i idrott och hälsa på Väsby gymnasium, Upplands Väsby, utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med att förnya undervisningen och aktivera alla elever kring den egna hälsan. Katarina Lycken Rüter, Östra Real i Stockholm och Jonas Lindahl, Freinetskolan Hugin i Norrtälje delade på andraplatsen.
Pia Widegren, utvecklingsledare från Motala, mottog samtidigt Guldäpplejuryns särskilda pris 2013.

Guldäpplet 2013 utdelades vid en högtidlig ceremoni på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö, av Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Video från vår YouTube-kanal, välj i spellistan (uppe till vänster):Seminarium med Guldäpplets pristagare på Skolforum:

Oktober: Pia Widegren vinner Guldäpplejuryns särskilda pris!

Pia Widegren, utvecklingsledare från Motala och känd för sitt mångåriga engagemang kring barn och ungdomars liv på den digitala skolgården, har tilldelats Guldäpplejuryns särskilda pris 2013. Pressmeddelande om Pia Widegren, Guldäpplejuryns särskilda pris 2013

Oktober: Guldäpplets finalister utsedda!

Daniel Gomejzon, lärare i idrott och hälsa på Väsby nya gymnasium, Upplands Väsby, Katarina Lycken Rüter, lärare i svenska och religion, på Östra Reals gymnasium i Stockholm och Jonas Lindahl, lärare i svenska och engelska på Freinetskolan Hugin, F-9 skola i Norrtälje Pressmeddelande om finalisterna till Guldäpplet 2013

Pressmaterial

Foto pristagarna och prisutdelare, Guldäpplet 2013 Foto B Helmersson.
Foto pristagarna, Guldäpplet 2013 Foto B Helmersson.
Pressmeddelande om Pia Widegren, Guldäpplejuryns särskilda pris 2013
Pressmeddelande om finalisterna till Guldäpplet 2013
Pressmeddelande om nominerade till Guldäpplet 2013
Alla nominerade till Guldäpplet 2013 plus presentationsblad
Om Guldäpplet, partners och Yngve Lindbergs minnesfond
Videos med vinnare, finalister, partners, Guldäpplets Youtube-kanal
Logga tryck
Logga webb 125 x 141
Logga webb 249 x 282
Illustration

 

Vad är GULDÄPPLET?

- Lärarna är nyckeln till utvecklingen av IT i skolan, sa dåvarande skolministern Ylva Johansson när hon initierade ITiS-satsningen. Det är de som inspirerar elever till kreativ användning av IT, de som oförtröttligt uppmuntrar och stöttar kollegor, liksom delar med sig av erfarenheter vid kurser och utbildningar liksom i tidningar. Eldsjälar behövs i skolan – och nu vill vi ge några av dem en uppmuntran i form av ett eget pris, Guldäpplet.

Guldäpplet har instiftats som ett årligt stipendium till en eller flera lärare som förnyat lärandet med IT-stöd. Det har initierats av styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen och tidskriften Datorn i utbildningen och utdelas av den minnesfond som bildats efter Yngve Lindberg, en av grundarna av föreningen.

Från 1 november 2011 består priset, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld. Designat och utfört i finaste hantverk av mästarna vid Bergdala Studioglas.

Partners till Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning AB, Netsmart AB, Tieto Sweden Healthcare & Welfare AB tillsammans med grundarna Föreningen DIU och stiftelsen DIU. Vi är stolta och glada för stödet för Guldäpplet.

Skriv till oss
Du kan kontakta oss via e-post till guldapple@diu.se eller med vanlig post till "Guldäpplet", c/o DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby.

 

Aktuellt om Stipendiet GULDÄPPLET
Läs mer Bakgrund om GULDÄPPLET
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2013
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2012
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2011
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2010
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2009
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2008
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2007
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2006
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2005
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2004
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2003
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2002
Läs mer om Yngve Lindbergs minnesfond och partners
Läs mer om Yngve Lindberg
Läs mer om Stiftelsen, tidskriften och föreningen DIU/Datorn i utbildningen