”Vi lyfter fram lärare som utvecklar skolan med it”

GULDÄPPLET 2018

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

Nominera din kandidat till Guldäpplet 2018 - senast 1 juni

Dags att diskutera nominering av lärare till Guldäpplet 2018. Kriterierna är
  • Att förnya lärandet med stöd av IT
  • Bedriva pedagogiskt arbete med egna elever
  • och arbete för att inkludera alla elever
  • Därtill aktivt arbete med delande med kollegor lokalt, kommunalt och nationellt.
Förslag inlämnas via webbformulär och ska innehålla en tydlig motivering och gärna länkar till webbmaterial med beskrivning av den nominerades insatser kring samtliga kriterier. Utöver förslagsställare ska finnas din kandidats, ditt eget och de två referenspersonernas namn och e-post och gärna kontaktadress. Förslag ska vara inlämnat senast den 1 juni.

Nominering görs via webbformulär, klicka här.

30/10: Kvällsevent för Guldäpplets nominerade 2017

Vid det traditionella kvällseventet för årets nominerade, pristagare och inbjudna gäster medverkade som vanligt en hemlig gäst. Årets gäst var professor Kristina Höök, KTH. Talet väckte starkt intresse, här några tidiga klipp med Kristina om bakgrunden till det hon talade om. Notera att Kristina säger detta redan 2008! Värdar för kvällen var SKL och Yngve Lindbergs Minne och partners.

Kristina Höök, då professor i ämnet människa-maskin interaktion på Stockholms universitet talar om teknikens betydelse för lärandet i framtiden. Hon efterlyser nya ämnen i skolan - dataslöjd och mediakritik. Från Framtidsdagen i riksdagen 20080131.
Mer video: Kristina Höök på Framtidens lärande 2014 om dataslöjd.
Kristina Höök at TEDx Stockholm 2009 on Body, emotion and digital design

30/10: Vinnare av Guldäpplet 2017Video från prisceremonin

Lärarpriset Guldäpplet 2017 tilldelas med 2a pris Emma Nääs och Hans Gustavsson, 1a pris Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg. Guldäpplejuryns särskilda pris 2017 tilldelas Carl Heath. Utmärkelserna delades ut på Skolforum, måndagen den 30 oktober av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström tillsammans med Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund samt Lena Elfvingsson från Guldäpplets jury.
Pressmeddelande Guldäpplets pristagare 2017
Pressbilder http://bit.ly/guldapplet17

Seminarier med årets pristagare på Skolforum
Måndag 30 okt kl 15.00–16.30, Östra scenen. Årets pristagare Emma Nääs, Hans Gustavsson, Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg
Tisdag 31 okt kl 13:30 - 14:20, sal T1. Årets vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris Carl Heath, Makerspace i skolan – att utforska, skapa och lära med analoga och digitala verktyg och material.
Programblad Guldäpplets program på Skolforum

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström delar ut Guldäpplet 2017


Lärarpriset Guldäpplet liksom Guldäpplejuryns särskilda pris delas ut vid en högtidlig ceremoni på Skolforum, måndagen den 30 oktober kl. 11.00 på Östra scenen. Priset utdelas av gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, DIU, Guldäpplejuryns ordförande.

Seminarier med årets pristagare på Skolforum
Måndag 30 okt kl 15.00–16.30, Östra scenen. Årets pristagare Emma Nääs, Hans Gustavsson, Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg
Tisdag 31 okt kl 13:30 - 14:20, sal T1. Årets vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris Carl Heath, Makerspace i skolan – att utforska, skapa och lära med analoga och digitala verktyg och material.
Programblad Guldäpplets program på Skolforum


13/10: Carl Heath får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017


Carl Heath, forskningsinstitutet RISE, får Guldäpplejuryns särskilda pris 2017. Carl Heath har blivit ett begrepp för svensk skola. Först med spridning av tankar och exempel kring spelbaserat lärande, på senare år i arbetet med makerrörelsen i Sverige. Med perspektivet att "IT är ett material", har Carl gjort de digitala resurserna gripbara för barn, ungdomar och lärare i hela landet.

Prisutdelning Lärarpriset Guldäpplet 2017 liksom Guldäpplejuryns särskilda pris 2017 delas ut vid en högtidlig ceremoni på Skolforum, måndagen den 30 oktober kl. 11.00 på Östra scenen.

Prisutdelare är gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund samt Peter Becker, DIU, Guldäpplejuryns ordförande.

Pressmeddelande Guldäpplejuryns särskilda pris 2017
Pressbilder Carl Heath (foto Bo Helmersson)


28/9 Bokmässan: årets Guldäpplefinalister utsedda


Grattis till årets finalister Cecilia Christiansen och Ulrihca Malmberg, lärare i matematik och NO, på Carlssons skola i Stockholm; Emma Nääs, lärare på Jonslunds skola i Essunga och Hans Gustavsson, bagerilärare på Restaurang- och livsmedelsprogrammet, Jenny Nyströms skola i Kalmar. Namnen tillkännagavs och de presenterades på Molnet, Bokmässan, av Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet och Sara Svanlund, Läarnas riksförbund tillsammans med Peter Becker och Jenny Edvardsson.
Pressmeddelande med kort motivering: årets finalister till Guldäpplet 2017
Pressbilder årets finalister
Guldäpplet och partners program på Bokmässan.


September: Kartan - de nominerade presenterar sig


De nominerade till Guldäpplet 2017 presenterar sig, klicka stjärna efter skolort. Zooma in/ut med +/-knappen. För kartan i helbild, klicka symbolen längst till höger, i överkant.

30 augusti: Grattis, alla fantastiska nominerade till Guldäpplet 2017!

Nu publicerar vi listan över alla nominerade: nominerade 2017, kommunvis.
Pressmeddelande Om Guldäpplets nominerade 2017. Pressmaterial Foton Guldäpplet (Google drive)

Ett stort grattis till de nominerade till lärarstipendiet Guldäpplet 2017!

Guldäpplet har delats ut sedan 2002 till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT, arbetar inkludernade och bidragit till kollegernas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Det är ett prestigefyllt pris och det är fantastiskt många kompetenta och kvalificerade nominerade. Årets nominering till lärarpriset Guldäpplet avslutades den 1 juni. Varmt tack till alla som bidragit till nomineringarna!
I v37 publicerar vi Guldäpplekartan 2017 med de nominerade. Finalisterna presenteras på Bokmässan den 28/9. Vinnare och prisutdelning på Skolforum måndagen den 30 oktober kl 11.00.

Juli, Almedalen: Stärkt digital kompetens för likvärdig skola

Stärkt digital kompetens är en viktig förutsättning för alla elevers likvärdiga möjligheter. Vi diskuterar en dimension av detta vid Guldäpplets frukostmöte i Almedalen 4 juli.
Varför robotar och programmering i skolan? Kl 09.00-09.45. Frukost från kl 8.40 Det diskuteras och experimenteras livligt i svenska skolor kring programmering, från förskola till gymnasium. Peter Becker, Guldäpplet samtalar utifrån några skolprojekt med forskaren Linda Mannila, Linköpings universitet. I samverkan med Studentlitteratur.


Juni: Över hundra lärare nominerade till lärarpriset
Guldäpplet 2017

Hämta pressmeddelande om Guldäpplets nomineringsprocess 2017
Nu är årets nominering avslutad och vi har fått mängder av väl motiverade bidrag. Vi hamnade på över hundra bidrag, ett fantastiskt engagemang! Stort tack till alla som lagt ned arbete på att nominera lärare från hela landet!

Finalisterna presenteras första gången på Bokmässan i Göteborg, på Molnet, torsdag den 28 september kl 13.00.

Priserna utdelas på Skolforum, Stockholmsmässan den 31 oktober kl 11.00.

31 oktober: vinnare av Guldäpplet 2016!

Årets vinnare av Guldäpplet blev Jonas Hall, lärare i matematik på Rodengymnasiet i Norrtälje! Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 utdelades till Anna Kaya och Hülya Basaran.
Delade andrapristagare blev Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås respektive Martin Löfgren, språklärare, och Per Ahlkvist, SO-lärare, på högstadiet på Norrevångsskolan i Karlshamn. Stort grattis!
Årets Guldäpplen utdelades på Skolforum den 31 oktober av Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet och Svante Tideman, 1:e vice ordförande i Lärarnas Riksförbund, tillsammans med initiativtagaren Peter Becker från Stiftelsen DIU och ordförande i juryn för Guldäpplet.

Video Guldäpplets pristagare 2016
Pressmeddelande Guldäpplets pristagare 2016
Program Skolforum 31/1-1/11

Guldäpplejuryns särskilda pris 2016 går till...


Hülya Basaran och Anna Kaya. Foto Bo Helmersson.

Juryn för lärarpriset Guldäpplet har utsett Anna Kaya, lärare i svenska som andraspråk och projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC), vid Stockholms universitet samt Hülya Basaran, lärare i svenska som andraspråk och universitetsadjunkt vid Högskolan Väst till mottagare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2016.
Ur motiveringen: "Anna Kaya och Hülya Basaran har båda, var för sig, förnyat språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt med digitala nycklar."

Pressmeddelande Guldäpplejuryns särskilda pris 2016
Pressbild Hülya Basaran och Anna Kaya. Foto Bo Helmersson

Bokmässan 22 september: finalisterna, Guldäpplet 2016 presenteras!

Nu presenterar vi årets finalister: Anton Fagergren, förskollärare vid Irsta förskolor i Västerås; Jonas Hall, lärare i matematik på Rodengymnasiet i Norrtälje; Martin Löfgren, språklärare, och Per Ahlkvist, SO-lärare, på högstadiet på Norrevångsskolan i Karlshamn. Stort grattis!
Pressmeddelande Guldäpplets finalister 2016.

Fredag 23 september, på Bokmässan
"Ungas medievardag", Christina Löfving, tidigare Guldäpplepristagare med elever från Spekerödskolan i Stenungsund, kl 11.00 På Kulturrådets Ung Scen
Arrangör: Stiftelsen DIU, Guldäpplet i samarbete med Stenungsunds kommun

"Om att förnya lärandet med stöd av it", 2016 års finalister kl 12.15 – ca 12.45, på Molnet Poddscen, plan 2
Arrangör: Guldäpplet och partners i samarbete med LR-podden

"Vår medievardag – när eleverna själva får välja", Christina Löfving, tidigare Guldäpplepristagare med elever från Spekerödskolan i Stenungsund, kl 14.00 på Molnets scen

"Lärandet tar digitala kliv" kl 16.30-16.50, Programmet ingår i Skolspåret på Bokmässan, seminariebiljett erfordras. Samtal med årets finalister.
Arrangör: Guldäpplet, Stiftelsen DIU och partners

23 augusti: Grattis, alla fantastiska nominerade till Guldäpplet 2016!

Nu publicerar vi listan över alla nominerade: länk alla nominerade, kommunvis.
Pressmeddelande Om Guldäpplets nominerade 2016.

Ett stort grattis till de nominerade till lärarstipendiet Guldäpplet 2016!

Guldäpplet har delats ut sedan 2002 till lärare som förnyat undervisningen med stöd av IT, arbetar inkludernade och bidragit till kollegernas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Det är ett prestigefyllt pris och det är fantastiskt många kompetenta och kvalificerade nominerade. Årets nominering till lärarpriset Guldäpplet avslutades den 1 juni. Tack till alla som bidragit till nomineringarna!
Snart kommer Guldäpplekartan 2016 med korta presentationer! Finalisterna presenteras på Bokmässan den 22/9. Prisutdelning på Skolforum måndagen den 31 oktober kl 11.00.

Juli, Almedalen: Digitala nycklar för integration och bättre lärande


Anne Elfström, Monika Wigren och mellan dem fyra medverkande elever

Integration och arbete med it, medier och film samt digitala nycklar för bättre lärande och effektivare skola stod i fokus vid två frukostseminarier med Guldäpplet, DIU och partners i Almedalen tisdagen den 5 juli respektive onsdagen den 6 juli.

Juni: Nomineringarna avslutade till Guldäpplet 2016

Nomineringen till Guldäpplet 2016 är nu avslutad. Vi tackar för alla nomineringar. Nu vidtar juryberedningen. Alla namn publiceras i slutet av augusti. Finalisterna presenteras första gången på Bokmässans scen Molnet, den 22 september, Göteborgsmässan. Priserna utdelas på Skolforum, Stockholmsmässan den 31 oktober kl 11.00.

April, maj: Nominera din kandidat till Guldäpplet 2016 - senast 1 juni

Förslag ska innehålla en tydlig motivering och gärna länkar till webbmaterial med beskrivning av den nominerades insatser kring
  • att förnya lärandet med stöd av IT
  • pedagogiskt arbete med egna elever
  • arbete för att inkludera alla elever
  • arbete med att inspirera elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och nationellt verksamhetsfält.
Utöver förslagsställare ska finnas minst två referenspersoner som stöder förslaget. Glöm inte att skicka med din kandidats, ditt eget och de två referenspersonernas namn, e-post och kontaktadress.
Förslag sänds med e-post till guldapple@diu.se, ange NOMINERING i rubriken, eller skicka vanlig post till "Guldäpplet ", c/o Stiftelsen DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby. Förslag ska vara inlämnat eller poststämplat senast den 1 juni.

Guldäpplets partners kampanjblad: Nominera till Guldäpplet (pdf).

Guldäpplet fyller 15 år:
Jubileumseminarium den 31 mars: "Nya kliv i lärandet"Hur utvecklas och fördjupas elevernas lärande med digitaliseringen? Frågan diskuterades i ett samtal med Ylva Pettersson och Martin Fernström, Guldäpplepristagare, lett av professorn Åke Grönlund, Örebro universitet och Peter Becker, Guldäpplejuryn. Jubileet firades med nya partners, Statens Medieråd och Studentlitteratur, och med Åke Grönlund ny medlem i Guldäpplets jury. Och avslutades med bubbel och mingel. se vidare blogg.

Februari: Guldäpplet fyller femton år:
Juryn utvidgas och får forskarkompetens

När Guldäpplet nu fyller femton år utvidgas partnerskapet med Statens medieråd och Studentlitteratur och samtidigt tillförs juryn forskarkompetens med professor Åke Grönlund, Örebro universitet.
Pressmeddelande (pdf)

Guldäpplet - ett lärarpris

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning, arbetar för att inkludera alla elever och som inspirerar elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.


Guldäpplet utdelas av stiftelsen Yngve Lindbergs minne
tillsammans med partners:

 

Vad är GULDÄPPLET?

- Lärarna är nyckeln till utvecklingen av IT i skolan, sa dåvarande skolministern Ylva Johansson när hon initierade ITiS-satsningen. Det är de som inspirerar elever till kreativ användning av IT, de som oförtröttligt uppmuntrar och stöttar kollegor, liksom delar med sig av erfarenheter vid kurser och utbildningar liksom i tidningar. Eldsjälar behövs i skolan – och nu vill vi ge några av dem en uppmuntran i form av ett eget pris, Guldäpplet.

Guldäpplet har instiftats som ett årligt stipendium till en eller flera lärare som förnyat lärandet med IT-stöd. Det har initierats av styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen och tidskriften Datorn i utbildningen och utdelas av den minnesfond som bildats efter Yngve Lindberg, en av grundarna av föreningen.

Från 1 november 2011 består priset, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld. Designat och utfört i finaste hantverk av mästarna vid Bergdala Studioglas.

Partners till Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Statens Medieråd, Gleerups Utbildning AB, Netsmart AB, Studentlitteratur AB, Tieto Education AB tillsammans med grundarna Föreningen DIU och stiftelsen DIU. Vi är stolta och glada för stödet för Guldäpplet.

Skriv till oss
Du kan kontakta oss via e-post till guldapple@diu.se.

 

Aktuellt om Stipendiet GULDÄPPLET
Läs mer Bakgrund om GULDÄPPLET
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2016
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2015
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2014
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2013
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2012
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2011
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2010
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2009
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2008
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2007
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2006
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2005
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2004
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2003
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2002
Läs mer om Yngve Lindbergs minnesfond och partners
Läs mer om Yngve Lindberg
Läs mer om Stiftelsen, tidskriften och föreningen DIU/Datorn i utbildningen