VINNARE, FINALISTER OCH NOMINERADE
GULDÄPPLET 2006

Mona Wiklander korad till Guldäpplet 2006

Mona Wiklander, speciallärare vid Kungsgårdens skola i Sandviken, korades till vinnare bland de nominerade till Guldäpplet 2006. Vid en ceremoni på Skolforum vid Stockholmsmässan den 31 oktober ledd av Roger Bodin, Lärarförbundet, och Per Wadman, Lärarnas Riksförbund, utdelades Guldäpplet 2006. Lärarstipendiet Guldäpplet utdelades för femte gången.

I mycket hård konkurrens med fantastiska finalister och nominerade belönas Mona Wiklander, speciallärare vid Kungsgårdens skola i Sandviken, med Guldäpplet för 2006. Juryns motivering: "Mona Wiklander bedriver ett långvariga, brett inriktat arbete över skolans alla stadier, från specialundervisning till den allmänna läs-och skrivinlärningen och språkutvecklingen, vid Kungsgårdens skola, i en av Sveriges främsta kommuner vad gäller IT-användning. Mona Wiklanders arbete är en inspirationskälla för landets lärare och det belönas med Guldäpplet för 2006."

"Med elevnyttan i centrum arbetar Mona Wiklander för utvecklingen av skolan med stöd av IT. I sin roll som speciallärare vid Kungsgårdens skola och som en av de drivande i Sandvikens kommuns IT-satsning sedan 1994 har hon haft ett ständigt fokus på den enskilde eleven och dennes möjlighet till utveckling. Hon har speciellt arbetat för elever med särskilda behov och byggt upp och lett ett nätverk med sjuttio speciallärare. Vidare har hon arbetat med förnyelse av skriv-och läsinlärningen, varit drivande i kommunens portfolioapplikation, och medverkat i flera EU-projekt med fokus på stöd i språkutveckling, bland mycket annat. Mona är en central gestalt i kommunen och välkänd över landet på grund av sin innovationsförmåga och nyfikenhet, med inriktning mot nyttan för elever."

Pressmaterial
Vinnare av Guldäpplet 2006 (PDF)

"Jag vill att alla elever ska få samma möjligheter att lyckas i skolan, det är det som driver mig", säger Mona Wiklander i en video på YouTube. Se video om Mona. Presentation av Mona i Datorn i utbildningen.

"Frågorna kring IT-stöd och medier är viktiga för lärarkåren", sa Per Wadman vid prisutdelningen. "Det är viktigt att synliggöra det utvecklingsarbete som lärare bedriver", sa Roger Bodin från Lärarförbundet. Med de båda lärarförbunden representerade i juryn, stärks nu lärarstipendiet Guldäpplet ytterligare.

Tre finalister till Guldäpplet 2006

Bland de inkomna förslagen valde juryn ut tre finalister till Guldäpplet 2006.

Videor på YouTube om finalisterna

Nu finns presentationsvideor om Guldäpplefinalisterna upplagda på YouTube – publikt tillgängliga och möjliga att kommentera. YouTube är den populära sajten för delande av videosekvenser. Vi har skapat en grupp, Guldäpplet, på YouTube:
Guldäpplevideor på YouTube Klicka och titta, poängsätt, dela med dig och kommentera! (Kräver senaste Flash-spelaren)

De tre finalisterna, med juryns motiveringar:

 1. Johan Lindwert, Fredrik Åkermark, Christin Lund, Tommy Forsberg, lärare i Falköpings kommun.
  "Johan, Fredrik, Christin och Tommy har förnyat lärandet med stöd av IT i sin egen undervisning och utvecklat arbetet i klassrummet, med klassdialog kring Internetkällor och samverkan med omvärlden. De har spritt idéer och erfarenheter till sina lärarkollegor i kommunen, nationellt och internationellt. Deras vision "Framtidens klassrum" utsågs till den mest innovativa idén bland 100 europeiska projekt i London 2004."
  Se video om Falköpingslärarna på YouTube. Presentation av Falköpingslärarna i Datorn i utbildningen.

 2. Åsa Sundelin, mediepedagog i Broängsskolan, grundskola i Botkyrka.
  "Åsa har utvecklat en kultur kring digitalt lärande som genomsyrat skolan, satt en standard i kommunen och skapat uppmärksamhet i hela landet. Hon ger elever och kollegor självförtroende i arbete med film, bild och berättelser från åk 1-9, med pod-radio i specialundervisning och videopod i matematiken. Med stor bredd och i samverkan med kollegor har Åsa givit mediepedagogiken ett nytt ansikte och visat hur IT och medier kan integreras i, och utveckla, skolan."
  Se video om Åsa på YouTube. Presentation av Åsa i Datorn i utbildningen.

 3. Mona Wiklander, speciallärare vid Kungsgårdens skola i Sandviken.
  "Mona åkte åren 1995-97 med ett antal elever, en dag i veckan, de åtta kilometerna från Kungsgårdens skola till Sandviken för att koppla upp sig via telebild mot Göteborg och Bristol. Senare har hon speciellt arbetat för elever med särskilda behov, varit drivande i kommunens portfolioapplikation, byggt upp och lett ett nätverk med sjuttio speciallärare sedan fem år och medverkat i flera EU-projekt bland mycket annat. Mona är en portalfigur i kommunen och välkänd över landet på grund av sin innovationsförmåga och nyfikenhet, med inriktning mot nyttan för elever."
  Se video om Mona på YouTube. Presentation av Mona i Datorn i utbildningen.

- Det är roligt och nödvändigt att lyfta fram bra och positiva saker när det gäller skolan, kommenterar Roger Bodin, förste vice ordförande i Lärarförbundet. Tillsammans med Ragnar Sjölander, förbundsstyrelsen i Lärarnas riksförbund, är Roger Bodin ny i juryn från och med i år.

- Vi är mycket stolta över årets nominerade och finalister! Vi är samtidigt glada för att vi nu har båda lärarförbunden representerade i juryn, säger juryns ordförande Peter Becker. Det visar att frågorna kring IT-stöd och nya arbetssätt är viktiga för lärarkåren.

Nominerade till GULDÄPPLET 2006


 • Titti Ljungdahl, Almåsskolan, Lindome, Mölndal
 • Lars-Åke Smed, Lindeskolan, Lindesberg
 • Dag Rhodin, Ösbyskolan, Värmdö
 • Jonas Bolander, Roger Carter, AnnCha Edenfelt, Lotta Malm Nilsson, Rösjöskolan, Sollentuna
 • Mona Wiklander, Kunsgårdens skola, Sandviken
 • Anette Meyer, Partille kommun
 • Monica Andersson, Orsa kommun
 • Maria Kvarnström, Elisabet Åblad, Nicholaus Hillergård, Hjortsjöskolan, Vaggeryd
 • Åsa Sundelin, Broängsskolan, Botkyrka
 • Johan Lindwert, Fredrik Åkermark, Christin Lund, Tommy Forsberg, Falköpings kommun
 • Staffan Laring, Torsviks skola, Lidingö stad

 

Aktuellt om Stipendiet GULDÄPPLET
Läs mer Bakgrund om GULDÄPPLET
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2016
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2015
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2014
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2013
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2012
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2011
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2010
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2009
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2008
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2007
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2006
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2005
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2004
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2003
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2002
Läs mer om Guldäpplet och Yngve Lindbergs minnesfond
Läs mer om Yngve Lindberg
Läs mer om Stiftelsen, tidskriften och föreningen DIU/Datorn i utbildningen