VINNARE, FINALISTER OCH NOMINERADE
GULDÄPPLET 2013

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

 

Guldäpplevinnare 2013, Daniel Gomejzon:
"Idrott och IT – en kreativ utmaning med mycket rörelseglädje"

– Jag upplever att det blir mer kvalitet i det som elever är delaktiga i, säger guldäpplevinnaren 2013, Daniel Gomejzon.

– På gymnasiet tycker jag att bollsporter bör ha ett förhållandevis litet utrymme till förmån för att utforska och hitta de träningsmetoder som eleverna kommer att fortsätta med efter gymnasiet.

Läs hela intervjun med Daniel Gomejzon (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Katarina Lycken Rüter, Guldäpplepristagare 2013:
"Samtalet i nuet – i det flerstämmiga klassrummet – med mobiler och responsverktyg"

– Det vi gör i klassrummet är numera mycket mer här och nu. Vi är i samtalet. Vi är muntliga tillsammans. Vi läser, analyserar, utmanar. Alla kan göra sin stämma hörd – på varje lektion.

– Eleverna blir synliga, säger Katarina Lycken Rüter, lärare på gymnasieskolan Östra Real i Stockholm.

Läs hela intervjun med Katarina Lycken Rüter (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Guldäpplepristagare 2013, Jonas Lindahl:
"Fråga eleverna – spel och tankevändor"

– Skolan blir inte sämre av att man använder mer verklighet i den. Det säger guldäpplepristagaren och läraren i svenska och engelska, Jonas Lindahl på F-9 skolan Hugin i Norrtälje, en Freinetskola.

Hugin inspireras av just Celestin Freinet – som på sin tid ansåg att tryckpressar och grammofonspelare hade en plats i skolan – när man nyfiket provar nya vägar.

Läs hela intervjun med Jonas Lindahl (tidskriften DIU nr7/2013).

 

Guldäpplejuryns särskilda pris 2013, Pia Widegren:
"Vuxnas närvaro på nätet– om att nätvandra, lyssna och lära "

– Prata med eleverna, fråga dem, visa att du är intresserad av att ta del av deras tankar. Det säger Pia Widegren, utvecklingsledare i Motala och vinnare av Guldäpplejuryns särskilda pris 2013.

Läs hela intervjun med Pia Widegren (tidskriften DIU nr7/2013).

 

29 Oktober: Vinnare av lärarpriset Guldäpplet 2013!

Fyra lärare belönades i dag för sitt arbete med att utveckla undervisningen med digitala verktyg. Daniel Gomejzon, lärare i idrott och hälsa på Väsby gymnasium, Upplands Väsby, utsågs till årets vinnare av lärarpriset Guldäpplet för sitt arbete med att förnya undervisningen och aktivera alla elever kring den egna hälsan. Katarina Lycken Rüter, Östra Real i Stockholm och Jonas Lindahl, Freinetskolan Hugin i Norrtälje delade på andraplatsen.
Pia Widegren, utvecklingsledare från Motala, mottog samtidigt Guldäpplejuryns särskilda pris 2013.

Guldäpplet 2013 utdelades vid en högtidlig ceremoni på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö, av Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet, och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Video från vår YouTube-kanal, välj i spellistan (uppe till vänster) :Seminarium med Guldäpplets pristagare på Skolforum:

Oktober: Pia Widegren vinner Guldäpplejuryns särskilda pris!

Pia Widegren, utvecklingsledare från Motala och känd för sitt mångåriga engagemang kring barn och ungdomars liv på den digitala skolgården, har tilldelats Guldäpplejuryns särskilda pris 2013. Pressmeddelande om Pia Widegren, Guldäpplejuryns särskilda pris 2013

Oktober: Guldäpplets finalister utsedda!

Daniel Gomejzon, lärare i idrott och hälsa på Väsby nya gymnasium, Upplands Väsby, Katarina Lycken Rüter, lärare i svenska och religion, på Östra Reals gymnasium i Stockholm och Jonas Lindahl, lärare i svenska och engelska på Freinetskolan Hugin, F-9 skola i Norrtälje Pressmeddelande om finalisterna till Guldäpplet 2013

Pressmaterial 2013

Foto pristagarna och prisutdelare, Guldäpplet 2013 Foto B Helmersson.
Foto pristagarna, Guldäpplet 2013 Foto B Helmersson.
Pressmeddelande om Pia Widegren, Guldäpplejuryns särskilda pris 2013
Pressmeddelande om finalisterna till Guldäpplet 2013
Pressmeddelande om nominerade till Guldäpplet 2013
Alla nominerade till Guldäpplet 2013 plus presentationsblad
Om Guldäpplet, partners och Yngve Lindbergs minnesfond
Videos med vinnare, finalister, partners, Guldäpplets Youtube-kanal
Logga tryck
Logga webb 125 x 141
Logga webb 249 x 282
Illustration

Augusti: Nominerade till Guldäpplet 2013!

Samtliga nominerade till Guldäpplet 2013 sorterade (efter kommun): nominerade 2013
Nedan: Möt femton av de nominerade till guldäpplet 2013 genom att klicka på respektive foto.


Juli: Guldäpplet medverkar i Almedalen

Marie Andersson, Guldäpplevinnare 2011 och Jonas Lindahl, nominerad 2013 medverkar i frukostseminarium den 2 juli i Almedalen: program.

24 juni: Debattinlägg av partners till Guldäpplet

Den 24/6 gjorde några av Guldäpplets partners ett gemensamt debattinlägg i Dagens Samhälle, "Breda satsningar behövs för att digitalisera skolan".

Juni: Rekordnominering till Guldäpplet 2013!

Nu är nomineringen till lärarstipendiet Guldäpplet 2013 avslutad, med rekordstort antal nomineringar.
Tack alla som bidragit inklusive karaktären "Weiron" i Mölndal:


(Filmen är gjord av Anders Eriksson och Anette Eskilsson, Mölndal kommun. Tack!) Förslag ska innehålla en tydlig motivering med beskrivning av den nominerades insatser för att
  • förnya lärandet med stöd av IT i egen undervisning
  • inspirera elever och kollegor i ett
    • lokalt,
    • kommunalt
    • och gärna även nationellt verksamhetsfält.
Förslag sänds med e-post till guldapple@diu.se, ange NOMINERING i rubriken, eller skicka vanlig post till "Guldäpplet ", c/o Stiftelsen DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby. Förslag ska vara inlämnat eller poststämplat senast den 1 juni. Mer om nominering till Guldäpplet 2013 (pdf).

 

Maj: Guldäpplet får ny partner

- Vi hälsar ett av landets mest anrika och samtidigt digitalt förnyande förlag, Gleerups Utbildning AB, välkommet till partnerkretsen. Arbetet med priset Guldäpplet får därmed ytterligare stöd, säger Peter Becker, ordförande för Stiftelsen Yngve Lindbergs minne.

Åsa Steholt Vernerson, VD Gleerups:
- Skolans digitalisering saknar ofta tillräckligt med pedagogiskt innehåll och det gör att datorer, surfplattor, smartphones etc. inte alltid integreras i undervisningen på ett önskvärt sätt. Det finns en stark och spännande sammansättning av partners till Guldäpplet sen tidigare, men det har saknats en pusselbit, en partner som jobbar med innehåll kopplat till IT i undervisningen. Vi vill bidra till Guldäpplet med denna viktiga pusselbit.


April: Guldäpplets partners nominerade till Stora pr-priset

Arbetet för Guldäpplet väcker respekt. Stiftelsen DIU med partners har i år blivit nominerade till Stora PR-priset 2013 för arbetet kring Guldäpplet, med syftet att uppmärksamma priset ytterligare!
Stora PR-priset - vinnare meddelas och branschpriset delas ut den 25 april!


 

Vad är GULDÄPPLET?

- Lärarna är nyckeln till utvecklingen av IT i skolan, sa dåvarande skolministern Ylva Johansson när hon initierade ITiS-satsningen. Det är de som inspirerar elever till kreativ användning av IT, de som oförtröttligt uppmuntrar och stöttar kollegor, liksom delar med sig av erfarenheter vid kurser och utbildningar liksom i tidningar. Eldsjälar behövs i skolan – och nu vill vi ge några av dem en uppmuntran i form av ett eget pris, Guldäpplet.

Guldäpplet har instiftats som ett årligt stipendium till en eller flera lärare som förnyat lärandet med IT-stöd. Det har initierats av styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen och tidskriften Datorn i utbildningen och utdelas av den minnesfond som bildats efter Yngve Lindberg, en av grundarna av föreningen.

Från 1 november 2011 består priset, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld. Designat och utfört i finaste hantverk av mästarna vid Studioglas Strömbergshyttan i Hovmantorp.

Partners till Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning AB, Netsmart AB, Tieto Sweden Healthcare & Welfare AB tillsammans med grundarna Föreningen DIU och stiftelsen DIU. Vi är stolta och glada för stödet för Guldäpplet.

Skriv till oss
Du kan kontakta oss via e-post till guldapple@diu.se eller med vanlig post till "Guldäpplet", c/o DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby.

 

Aktuellt om Stipendiet GULDÄPPLET
Läs mer Bakgrund om GULDÄPPLET
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2016
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2015
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2014
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2013
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2012
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2011
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2010
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2009
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2008
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2007
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2006
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2005
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2004
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2003
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2002
Läs mer om Guldäpplet och Yngve Lindbergs minnesfond
Läs mer om Yngve Lindberg
Läs mer om Stiftelsen, tidskriften och föreningen DIU/Datorn i utbildningen