VINNARE, FINALISTER OCH NOMINERADE
GULDÄPPLET 2014

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyat lärandet med stöd av IT i egen undervisning och som inspirerat elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.

 

 

Karin Nygårds vinner Guldäpplet 2014Karin Nygårds vann Guldäpplet 2014 och Ylva Pettersson Juryns Särskilda Pris 2014, Jacob Möllstam och Ulrika Jonson delade Guldäpplets 2a pris 2014 när Guldäpplen utdelades på Skolforum
, måndag den 27 oktober. Eva-Lis Sirén, Lärarförbundet, och Bo Jansson, Lärarnas Riksförbund överlämnade priser tillsammans med Peter Becker vid en ceremoni på Skolforum.

Seminarier med årets pristagare och finalister kl 14.00-15.25:
Jacob Möllstam, Partille kommun, finalist, har seminarium kl 14.00-14.25, orange scen: "Min digitala vardag"
Karin Nygårds, Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad, finalist, här seminarium kl 14.30-14.55, orange scen: "Kod som nyckel till kunskap"
Ylva Pettersson, Katedralskolan i Skara, Guldäpplejuryns särskilda pris, håller sitt Guldäpple-seminarium kl 15.00-15.25, orange scen: "Det oändliga lärandet - vi börjar på måndag!"
Och Ulrika Jonson, Södertäje kommun, sparar vi till annat tillfälle!

Tisdag 28 oktober kl 14.00-15.20 seminarier med stjärnor, tidigare Guldäpplevinnare: Christina Löfving, Martin Fernström och Daniel Gomejzon!
Guldäpplet på Skolforum, Skolforums program.
Välkommen!

Pressmaterial 2014

Pressmeddelande pristagare Guldäpplet 2014.
Pressmeddelande med juryns finalistmotiveringar.
Filmerna om årets pristagare, GULDÄPPLET 2014
Youtube-klipp Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, GULDÄPPLET på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Youtube-klipp med Jacob Möllstam och Ulrika Jonson , GULDÄPPLET på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Pressbild Ylva Pettersson, foto Richard Pettersson
Pressbild Ulrika Jonson, foto Anna Viktorsson
Pressbild Jacob Möllstam, foto Bo Möllstam
Pressbild Karin Nygårds, foto Ola Nygårds
Alla nominerade listan över alla nominerade 2014, kommunvis.

Möt de nominerade till Guldäpplet 2014. Klicka på nål för info. För några nominerade saknas ännu info.
Klicka +/- för att zooma in/ut, klicka-dra för att skjuta kartan. Klicka kartsymbolen nere tv för byte mellan satellitbild och karta.

Guldäpplet - ett lärarpris

Guldäpplet är ett lärarstipendium. Guldäpplet utdelas årligen till en eller flera lärare som förnyar lärandet med stöd av IT i egen undervisning, arbetar för att inkludera alla elever och som inspirerar elever och kollegor i ett lokalt, kommunalt och gärna även nationellt verksamhetsfält.

Guldäpplejuryns Särskilda Pris delas ut till en eller flera personer som har uträttat långvariga, betydelsefulla insatser för främjande av lärande med stöd av it och medier.


Guldäpplet utdelas av stiftelsen Yngve Lindbergs minne
tillsammans med partners:

På Bokmässan: Ylva Pettersson, vinnare av Juryns särskilda pris 2014

Youtube-klipp GULDÄPPLET Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, på Digitala Torget, Bokmässan 2014
Se fler klipp nedan med Jacob Möllstam, Partille med elever och kollegor, liksom Ulrika Jonson, Södertälje, båda finalister till Guldäpplet 2014 - under Bokmässan 25-26/9!

Finalister till Guldäpplet 2014 och vinnare av Juryns särskilda pris utsedda!

Juryn har nu utsett tre finalister till Guldäpplet 2014 och en vinnare av Juryns särskilda pris. Vi gratulerar! Finalisterna ä: Ulrika Jonson, grundskollärare och specialpedagog på Vallaskolan, Södertälje kommun, Jacob Möllstam, lärare i matematik, svenska, NO och engelska i grundskolans tidigare år (F-6) och IT-pedagog, Jonsereds skola, Partille kommun och Karin Nygårds, lärare i svenska och svenska som andraspråk på Sjöstadsskolan i Hammarby Sjöstad, Stockholms kommun. Ylva Pettersson, lärare i historia och kulturhistoria, Katedralskolan i Skara och styrelsemedlem Wikimedia Sverige, har utsetts till vinnare av juryns särskilda pris.

Priserna utdelas på Skolforum den 27 oktober av Eva-Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet och Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund.
– De nominerade till årets Guldäpple visar på bredden och djupet av den digitala förnyelse som nu sveper över skolan. Lärare som med inspiration och stort personligt engagemang lyfter eleverna. I kollegialt samarbete, lokalt och via nätet, använder de digitala verktyg som hävstänger för framtiden, säger Peter Becker, ordförande i Stiftelsen DIU och juryn för lärarpriset Guldäpplet. Och konkurrensen om finalistplatserna var stenhård!

25-26/9 2014: Guldäpplet på Digitala Torget, Bok & Bibliotek!

Guldäpplenominerade från Partille kommun och Södertälje kommun med Brit Stakston, mediestrateg, Erik Fichtelius(UR) och Ewa Thorslund(Statens Medieråd). Och Stig Roland Rask diskuterade i montern på Digitala Torget. Foto: Marika Abrahamsson och Ing-Marie Holmgren, Partille med Peter Becker på scenen.

Future of reading på Digitala Torget, torsdag den 25 sept kl 13.30-13.50 resp 14.00-14.20:
"Skriv dig till språket: Digitala skrivprojekt erövrar Partille och Södertälje." med finalisterna Ulrika Jonson, Södertälje, och Jacob Möllstam, Partille, kollegor och elever.


Makt och medier på Digitala Torget, fredag den 26 sept, kl 16.20-17.30 och filmpremiär med Partille-ungdomar kl 17.30-18.30 på Digitala Torget. "Ungas röst i skola, medier och samhälle"
Två exempel på hur elevers egna frågor blir skolarbete och elevers röster hörs i samhällsdebatten. Elever, skolor i samtal med Brit Stakston, mediestrateg, Erik Fichtelius, UR, Niclas Lindberg, Sv Biblioteksförening och Ewa Thorslund, Statens Medieråd.

Youtube-klipp GULDÄPPLET torsdag på Digitala Torget,
Youtube-klipp GULDÄPPLET Ylva Pettersson, årets särskilda prisvinnare, på Digitala Torget,
Youtube-klipp GULDÄPPLET på Digitala Torget fredag,
Program DIU och GULDÄPPLET på Digitala Torget, webb Digitala Torget, Program Digitala Torget/Bok & Bibliotek.

Dessutom medverkade årets särskilda prisvinnare Ylva Pettersson liksom Daniel Gomejzon, 2013 års Guldäpplevinnare, i andra seminarier.

Grattis, alla fantastiska nominerade till Guldäpplet 2014!

Listan över alla nominerade, kommunvis: länk.
Årets nominering till lärarpriset Guldäpplet avslutades den 2 juni.
Prisutdelning sker på Skolforum den 27 oktober.

Vad är GULDÄPPLET?

- Lärarna är nyckeln till utvecklingen av IT i skolan, sa dåvarande skolministern Ylva Johansson när hon initierade ITiS-satsningen. Det är de som inspirerar elever till kreativ användning av IT, de som oförtröttligt uppmuntrar och stöttar kollegor, liksom delar med sig av erfarenheter vid kurser och utbildningar liksom i tidningar. Eldsjälar behövs i skolan – och nu vill vi ge några av dem en uppmuntran i form av ett eget pris, Guldäpplet.

Guldäpplet har instiftats som ett årligt stipendium till en eller flera lärare som förnyat lärandet med IT-stöd. Det har initierats av styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen och tidskriften Datorn i utbildningen och utdelas av den minnesfond som bildats efter Yngve Lindberg, en av grundarna av föreningen.

Från 1 november 2011 består priset, förutom ett stipendium på 25.000 kr, av ett vackert glasäpple, blåst vid en svensk hytta med inläggning i äkta guld. Designat och utfört i finaste hantverk av mästarna vid Studioglas Strömbergshyttan i Hovmantorp.

Partners till Stiftelsen Yngve Lindbergs minne för utdelning av Guldäpplet är: Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges Kommuner och Landsting, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Gleerups Utbildning AB, Netsmart AB, Tieto Sweden Healthcare & Welfare AB tillsammans med grundarna Föreningen DIU och stiftelsen DIU. Vi är stolta och glada för stödet för Guldäpplet.

Skriv till oss
Du kan kontakta oss via e-post till guldapple@diu.se eller med vanlig post till "Guldäpplet", c/o DIU, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby.

 

Aktuellt om Stipendiet GULDÄPPLET
Läs mer Bakgrund om GULDÄPPLET
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2016
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2015
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2014
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2013
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2012
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2011
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2010
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2009
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2008
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2007
Läs mer om Vinnare, finalister och nominerade till GULDÄPPLET 2006
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2005
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2004
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2003
Läs mer om Vinnare och nominerade till GULDÄPPLET 2002
Läs mer om Guldäpplet och Yngve Lindbergs minnesfond
Läs mer om Yngve Lindberg
Läs mer om Stiftelsen, tidskriften och föreningen DIU/Datorn i utbildningen