Untitled Document

Av: Stig Roland Rask
E-Post: stigroland.rask@bredband.net

 

Krönikan:
Med tummen mitt i handen

En god vän berättade att hans trettonåriga dotter hälsat på sin mormor i Dalarna. När flickan utforskade vinden hittade hon en gammal skrivmaskin. När mormor ombads förklara vad detta var för en märklig tingest, satte hon i papper och började inspirerat demonstrera. Häftigt, utropade det förundrade barnbarnet. Dator och skrivare i ett!

De allra flesta av de unga som idag befolkar den svenska skolan är inte bekanta med skrivmaskiner. Det är en ganska märklig tanke. Skrivmaskinen känns ändå ganska modern, men dess parentes i historien är tillända. Den allra sista skrivmaskinsfabriken i Indien stängde förra året.

Berättelsen om teknikens flyktighet kan också appliceras på en annan bekant som gjorde stor lycka på olika fester genom att härma ljudet av ett modem som kopplar upp sig. Detta skärande, fräsande, tjutande, skorrande, metalliska och ganska förfärliga ljud utgjorde ju en daglig ljudkuliss i de svenska hemmen under andra halvan av 1990-talet. I dag är hans imitation helt ute. Ingen i det uppväxande släktet kommer ihåg detta säregna ljud och min bekants märkliga förmåga att härma detta ljud gör inte längre någon succé på fester och kalas.

Det är fascinerande att notera vilka stora tekniksprång vi är med om under en enda livstid. Hur tekniker kommer och går och hur olika kompetenser ersätter varandra. Ett roande citat från IT-bubblans mest hysteriska år tillskrivs en personalchef på Ericsson som erbjöd alla anställda över 35 år möjligheten att sluta, med motiveringen att man behövde nyanställa folk som kunde ”sms:a i mörker”. Vi som behärskar denna teknik - jo, jag hör faktiskt dit – ler stolt och roat, medan andra blir oroade och t o m upprörda över denna beskrivning av generationernas skilda kompetenser. En tidigare arbetskamrat till mig stämmer in på beskrivningen och envisades länge med att ringa upp när man skickade sms, eftersom han enligt egen utsago hade ”tummen mitt i handen” och inte behärskade denna teknik. Samtidigt som man kan fundera över om inte en ”tumme mitt i handen” vore ganska lämpligt just för att skicka sms, kan man konstatera att tummens roll i sammanhanget möjligen också är en parentes i historien.

Jag var själv ett offer för detta under några år då jag pådyvlades en mobil med löjligt små smsbokstäver som man förväntades träffa på displayens tangentbord med hjälp av en sticka. Det innebar att min med möda tillkämpade förmåga att sms:a med tummen var helt obsolet. Den ”fingerfärdighet” som min tumme under några år utvecklat var inte längre användbar. Det var en förmåga som tillhörde en förgången tid och förpassades till historiens arkiv där den delar plats med förmågan att karda ull, kärna smör och ysta ost. Efter några få år i högteknologins rampljus och i centrum av kommunikationsteknologins utveckling tvingades tummen återvända till den mindre glamorösa rollen att vara behjälplig vid greppandet av olika föremål - en funktion som den hade med sig från våra ludna förfäder.

Nåja, för något år sedan när jag åter fick makt över mina mobilinköp valde jag återigen (bl a av nostalgiska skäl) en modell där man sms:ar med tummen. Efter en mycket trög start visade det sig att tummen sakta vaknade ur sin dvala och efter några yrvakna veckor hade den återfått sin förmåga och dansade flyhänt över knapparna.

För säga vad man vill om den moderna telefon jag hade haft med sticka och display. Inte kunde man sms:a i mörker med den. I vart fall inte med en hand under tiden man kör bil! Något jag behärskar, men självklart aldrig ägnar mig åt ;-)

 

Stig Roland Rask
E-Post: stigroland.rask@bredband.net



Datorn i Utbildningen nr 1-2013. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)













Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




Nominera huvudman före 14 juni 2023




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023



[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 13]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 130219