Untitled Document

Av: Carina Näslundh
E-Post: carina.naslundh@canit.se

 

TEMA: KOMMUNAL SKOLRIKSDAG 2007
GÖTEBORG:
Icke-skola efter engelsk succémodell

NotSchool i England är så långt från en traditionell skola man kan komma. Utgångspunkten är ungdomarnas intressen oavsett om det handlar om hårdrock, motorer, dataspel eller mode. All kommunikaiton sker via en community på nätet. Deltagarna, här pratar ingen om elever, består av ungdomar som det ordinarie skolsystemet misslyckats totalt med. Men NotSchool lyckas. Nu startar Göteborg en icke-skola inspirerad av den engelska modellen.

Jean Johnson är chef för Thecademy som ansvarar för NotSchool.

Omkring hundra ungdomar i åldern 13-20 år kommer att erbjudas möjlighet att deltaga i en svensk version av NotSchool redan i början av nästa år, om allt går enligt planerna. Det är Göteborgs kommun som, med stöd av Myndigheten för skolutveckling, ligger i startgroparna för att dra igång ett pilotprojekt för att pröva modellen. – Det handlar om ungdomar som över huvud taget inte kommer till skolan. Ungdomar där skolan har prövat allt och uttömt sina möjligheter, säger Lars-Göran Börjesson på Center för skolutveckling i Göteborg.

engelsk förebild
Engelska NotSchool, som står som förebild för göteborgsprojektet, startade för drygt sju år som ett projekt vid forskningsinstitutet Ultralab. I dag är verksamheten överförd till en stiftelse med stöd från bland andra det engelska utbildningsdepartementet.

– NotSchool är en antites av traditionell skola. Vi har ingen kurs- och läroplan, den skapar ungdomarna själva. Vi har inga fasta tider utan ungdomarna lär vad de anser viktigt under de tider som passar dem. I de traditionella skolorna finns en tendens att det är skolan som definierar hur eleverna ska lära. I NotSchool utgår vi från olika lärstilar och multipla intelligenser, säger Jean Johnson, ledare för NotSchool. I denna icke-skola förekommer ingen traditionell undervisning, inga kurseller läroplaner. Allt sker med ungdomarnas egna intressen som grund och kontakten sker via en community på nätet. NotSchool vänder sig till ungdomar i åldern 14-16 år och har omkring 1000 deltagare per år. Och resultaten är överväldigande, 98 procent tar motsvarande grundskoleexamen, 50 procent fortsätter till college, 26 procent till college blandat med arbete och 18 procent till heltidsarbete. Kostnaden per elev är inte större än i den vanliga skolan.

lusten att lära
– Det är spännande att tänka sig skola på ett helt nytt sätt, säger Lars-Göran Börjesson. Det goda mötet mellan lärare och elev som ofta betonas i skolsammanhang måste omdefinieras. Det virtuella mötet blir annorlunda och på nya villkor.

– Många ungdomar har bra möten på nätet, utan att någonsin träffas. Men för oss vuxna är det nytt. Alla ungdomar har lust att lära sig och skapa ett gott liv. Det här är ett sätt attt möta dem där de är. Från NotSchool välkomnar man det göteborgska initiativet och kommer att bidra med sina erfarenheter och tankar kring struktur och upplägg.

 

Carina Näslundh
E-Post: carina.naslundh@canit.se



Datorn i Utbildningen nr 2 2007. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 07]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 070330