Untitled Document Full tillgång till DIU genom årsprenumeration
Teckna årsprenumeration för att få tillgång till alla artiklar, åtta nummer per år fullproppade med pedagogisk inspiration. Även 5 och 10-licenser för arbetsplatsen till rabatterat pris. Prenumerera här.


 

Av: LARS SVANTESSON
IT-chef, Botkyrka
E-Post: lars.svantesson@botkyrka.se

 

Användarnamn och lösenord är självklarheter på tjänster som Facebook, Instagram, med flera så varför skulle inte kommunen använda samma metod, skriver Lars Sventesson, it-chef i Botkyrka, i en replik till Edward Jensingers artikel ”Öppna spjäll”, på föregående uppslag.

 

En IT-chef svarar ...
Digital öppenhet och frihet
– en komplex fråga

 

Det är ett intressant inlägg från Edvard Jensinger och visst har vi möjlighet till en spännande resa framöver. Det känns också bra när jag ur mitt perspektiv som IT-chef konstaterar att vi i Botkyrka har genomfört mångt och mycket av öppna lösningar likt de Edvard Jensinger efterfrågar.

Vi omprövade efter starka krav från verksamheten vår hållning inom IT i Botkyrka för några år sedan och därefter har ett intensivt och positivt utvecklingsarbete tillsammans med skolverksamheten lett till att kommunen idag har ett jämförelsevis bra läge. Men frågan som Edvard tar upp är komplex och innehåller många perspektiv och beroenden. Med det sagt kommer här några reflektioner och tankar.

Jag kan ana en övertro på tekniken i Edvard Jensingers artikel. Tekniken en viktig drivkraft – javisst, men för att lösa utmaningen i verksamheten – alldeles oavsett vilken, så krävs utveckling just i verksamheten, det vill säga arbetsmetoder, processer, kompetensutveckling, organisation etcetera – det är där fokus bör ligga och då blir frågan om teknikval och öppenhet i spjällen lite mer perifer det vill säga någonting som stödjer verksamhetsutvecklingen och inte är förutsättning.

Fyrkantig it-avdelning
IT-avdelningar anklagas ofta för att vara rigida och bara ha eget perspektiv för ögonen. I vissa fall med rätta, men man får inte glömma att ansvar utkrävs av oss inom IT i att säkerställa stabila, tillgängliga och effektiva ITtjänster.

Det leder av nöden till en viss fyrkantighet som vi för övrigt behöver bli bättre på att förklara och kommunicera. Verksamheten behöver också så länge vi inte har obegränsat med resurser bidra till tydliga förutsättningar här genom att balansera, och där så krävs prioritera mellan stabilitet och frihet/öppenhet.

Förbereda för arbetslivet
Öppenhet och stora frihetsgrader må vara en naturlig del inom kommunal verksamhet som styrs av offentlighetsprincipen men så ser det ju inte ut i alla delar av arbetslivet. Där är det i många fall begränsad öppenhet och små frihetsgrader som gäller. Handlar om både företag och myndigheter och gäller i än högre grad om vi tittar utanför Sveriges gränser.

Jag är ingen expert på läroplanen men om jag inte missuppfattat saken helt så är skolans uppgift också att förbereda elever för arbetslivet, vilket borde inbegripa förberedelse även för arbetsplatser som av olika skäl inte kan ha öppna digitala spjäll. Allt är inte free wifi a la McDonalds.

Spårbar eller ej
Edvard argumenterar mot begränsningar, censur och hinder. Jag delar hans uppfattning om censur och att beteende på nätet är en ledningsfråga som måste hanteras i verksamheten.

Spårbarhetsargumentationen har jag dock svårare att köpa. I den döljs kniviga frågor som bland annat handlar om organisationens i det här fallet kommunens juridiska ansvar, varumärke etcetera. Huvudmannen som bär ansvaret här (inte skolan eller pedagogen) behöver ta ställning till om det är ok att enskilda användare kan utföra saker i kommunens namn utan möjlighet att identifiera vem som gjort vad.

Kränkningar, hot, bedrägligt beteende av olika slag, spridning av skadligt innehåll är några exempel som om de förekommer kan påverka varumärke eller där rättsliga krav kan riktas mot kommunen. Vilket ansvar har kommunen för det som utförs på en BYOD-enhet som nyttjar kommunens nät? Användarnamn och lösenord är självklarheter på tjänster som Facebook, Instagram, med flera så varför skulle inte kommunen använda samma metod. Krångliga och hindrande lösningar som Edvard nämner både vill vi och ska vi naturligtvis göra något åt så att vi möjliggör så enkel och snabb hantering som möjligt.

 

LARS SVANTESSON
IT-chef, Botkyrka
E-Post: lars.svantesson@botkyrka.se

Artikeln är ett debattinlägg, som svar på artikel av Edward Jensinger i samma nummer av DIU.


Full tillgång till DIU genom årsprenumeration:
Länkar, tilläggsmaterial, gör-det-själv-delar och samtliga artiklar får du tillgång som prenumerant. Teckna årsprenumeration, åtta nummer per år fullproppade med pedagogisk inspiration. Även 5 och 10-licenser för arbetsplatsen till rabatterat pris.
Prenumerera här.


Datorn i Utbildningen nr 2-2015. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen.

(Annons)



FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok









Nominera huvudman före 14 juni 2023








[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 2 - 15]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 150320