Carina Näslundh

Netd@ys Europe 1997

Den 1825 oktober är det dags för Netd@ys Europe 1997. En vecka då mängder av skolaktiviteter äger rum på Internet. Netd@ys är engemensam europeiskskolaktivitet och ett initiativ från EU kommissionen.


Syftet med Netd@ys är att stödja införandet av Internet som ett verktyg i skolornas arbete. Målet når man genom att visa upp etturval av de aktiviteter och projekt som finns på Internet och som är tillnytta och nöje i skolan.
    De olika ländernas skolmyndigheter samordnar och initierar projekt. Skolor, organisationer, företag och myndigheter runt om i hela Europa bidrar med aktiviteter. Netd@ys blir också startskottet för det gemensamma europeiska skoldatanätet, The European Schoolnet.
    I Sverige ansvarar Skolverket för Netd@ys. Benny Regnér och Johan Grooth från Skoldatanätet är projektledare. De har delat upp de åttadagarna i timmar – sammanlagt 192 stycken. Timmar som går att boka inför olika aktiviteter.
    Ambitionen är att det ska hända någonting varenda timme.

Aktietävling
Sparbankens Nettrade kommer att anordna aktietävling för skolungdomar under Netd@ys. Tanken är att man registrerar sig så tidigt som möjligt för att kunna börja spela på aktiemarknaden direkt måndag morgon den 20 oktober, sedan harman en vecka på sig. När börsen stänger på fredagseftermiddagen är tävlingen slut.
    Till sitt förfogande har speldeltagarna låtsaspengar – virtuella kronor– och det gäller naturligtvis att öka värdet på sitt aktieinnehav så mycket som möjligt. Aktietävlingen under Netd@ys är på sätt och vis en förtävling till det Aktie-SM för gymnasieklasser som pågår 26 november till 22 april. Aktie-SM är en klasstävling där vinnande klass får 10 000 kronor.
    – Spelformen är ett sätt för oss att avdramatisera aktiehandeln, säger Christina Bohm, marknadsansvarig för Nettrade.
    På Aktie-SMs webbsidor finns sidor med finansiella länkar, med bland annat länkar till de svenska aktiebolagen, börser runt om i världen, analysföretag, ekonomiska nyheter och mycket annat. Det finns också länkar till platser medfinansiella program, som det ofta går att ladda ner gratis – åtminstone för att pröva under en tid.
    – Aktiespelet är ett bra sätt att lära sig både aktiehandel och Internet. Internet är en informationskanal inte en reklamkanal.
    – Det här är också ett nytt verktyg för lärarna, som vi hoppas att de kommer att utnyttja, säger Christina Bohm.
    Adressen till Aktie-SMs webbsidor är: http://www.swedbank.sparbanken.se/AktieSM/index.html.
    Här finns också information som spelarna under Netd@ys kommer att ha nytta av.

Göra webbtidning
En timme om dagen visar FLnet hur det går till att göra en webbtidning i FrontPage 98.
    Norrköpings Stadsbibliotek har frågelåda med G@mle Sw@rtzen en timme varje kväll. Swartzen var en gammal tobakskung och är lokalhjälte i Norrköping, dessutom är han Stadsbiblioteket "skyddshelgon" och kan förmodligen svara på det mesta.
    Båda aktiviteterna ovan tillhör Microsofts bidrag till Netd@ys. Företaget kommer också att anordna tävlingar där det gäller att leta figurer och svara på frågor på Microsofts hemsidor. Varje natt kl 03.00 blir det också on-line-chat med Microsofts produktexperter i USA, som berättar om tips och tricks svarar på frågor och tar emot ris och ros.
    – Vi har stöttat Skoldatanätet under flera år och det är naturligt för oss att fortsätta det samarbetet. Vi är engagerade i Netd@ys över hela Europa, säger Nancy Holm, PRchef för Microsoft Norden.
    – Det är viktigt att fånga in ungdomar via Internet så att de lär sig att kommunicera och använda Internet som ett verktyg. Netd@ys är ett spännande projekt. Dessutom tycker vi att det är roligt.

Chatta med försvaret
Försvarsmakten finns också med under Netd@ysdagarna. En expertpanel från försvaret ställer upp onlineoch diskuterar försvarsmakten och säkerhetspolitik med gymnasieelever.
    Försvaret har funnits länge på nätet och satsat på att nå skolorna. Men fortfarande är det så att de flesta lärare föredrar broschyrer och videor.
    – Vi jobbar för att lärarna ska se Internet som ett naturligt komplement i undervisningen. Aktiviteten under Netd@ys är ett sätt för oss att visa att vi finns på nätet, säger Eva Jansson Regnér på Styrelsen för psykologiskt försvar.

Göra egen multimedia
Fullfjädrad multimediaproducent på en vecka – är det möjligt? Ja, kanske om man följer den snabbkurs i multimediaproduktion som Multimedialabbet på KTH i Haninge bjuder elever och lärare på under Netd@ys. Temat är: Från ax till bildskärm på fem dagar.
    Multimedialabbet har en timme varje dag under Netd@ys och medhjälp av en modellproduktion kommer man att gå igenom hur en multimediaproduktion går till – steg försteg.
    – Vi kommer att belysa olika teman som till exempel pedagogiska motiv, planering, ljud och bildredigering, grafik och författar verktyg, berättar Peter Becker, KTH Haninge.
    En expertpanel finns till hands för att svara på frågor, diskutera med och så vidare. Multimediasändningarna görs i samarbete med Skolverkets Mikael Iselow, som också kommer att finnas med online.
    – Det kommer också att finnas handledningar till modellproduktioneni några av de vanligaste verktygen att hämta på nätet, så att det blir enklare att följa lektionerna.
    Några överraskningar underveckan utlovas också av Peter Becker(samtidigt som han ler hemlighetsfulltunder luggen).

Radio dygnet runt
Bodals skola på Lidingö utanför Stockholm kommer att sända radio via Internet 24 timmar om dygnet under Netd@ys. Eleverna kommer att göra intervjuer, reportage inom olika områden och under non-stop-sändningen jobbar eleverna i olika lag. Eldsjälen bakom projektet är John Bosip, lärare på Bodals skola.
    Dygnet runt-radion är ett samarbete med MusikNet och förhoppningen är att hamna i Guiness rekordbok.
    Nya projekt och aktiviteter kommer in hela tiden och den 18 oktoberlär alla de 192 Netd@ys timmarna vara täckta.

Händer mycket i Europa
Det händer massor av saker runt om i Europa under dessa dagar. Det bästa sättet att hålla sig informera där att titta på Netd@ys Europes hemsida. Där finns också länkar till de olika ländernas lokala hemsidor.
    Och när Netd@ys är slut finns det Europeiska skoldatanätet, The European Schoolnet, kvar.

Carina Näslundh


Adress till Netd@ys, Sverige:
http://www.skolverket.se/skolnet/
Här finner du även länken till
det europeiska Netd@ys.Datorn i Utbildningen nr 3 1997. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980730