Untitled Document

Av: CARINA NÄSLUNDH
E-Post: carina.naslundh@diu.se

 

Gunilla förenade nytta med nöje
– startade bildbank för skolbruk

Bilder är ett ofta diskuterat ämne i skolan. Vilka bilder får man använda – och hur. När Gunilla Dahlblom, IT/mediepedagog i Piteå, insåg behovet av bilder som kan användas fritt för skolbruk startade hon helt enkelt en egen bildbank – Fotofinnaren.

Gunilla har alltid varit intresserad av foto, började fotografera vid sju års ålder och har studerat foto både på folkhögskola och på universitet i USA. Så när hon i sitt jobb som IT/mediepedagog såg behovet av bilder för fri användning i skolan förenade hon nytta med nöje och startade 2004 hobbyprojektet Fotofinnaren. En bildbank för skolbruk på nätet. – Det tar massor av tid och kostar lite pengar också. Men det är ju min hobby, så det är meningen att det ska ta tid och kosta pengar, säger Gunilla. Och konstaterar att det skulle vara dyrare att ägna sig åt slalom eller ishockey.

mängder av bilder
I dag finns det runt 11.200 bilder i bildbanken uppdelade i drygt 50 kategorier och målet just nu är att nå 12.000 bilder till jul. Grunden är Gunillas egna detaljrika och välkomponerade bilder, men hon är ständigt på jakt efter bilder från andra. Det tog till exempel inte lång tid innan jag fick frågan om jag hade bilder att bidra med. Men det krävs inte någon inbjudan från Gunilla för att bidra med bilder. Fotofinnaren har en smidig nedladdningsfunktion för dig som vill bidra med bilder så att bildbanken fortsätter att växa till nytta för alla skolor i landet.

Fotofinnarens bilder har inga restriktioner när det gäller nyttjande för skolbruk. Det är alltså fritt fram för elever och lärare att botanisera bland bilder om högtider, höst, andra länder, byggnader, eld och brand, djur och allt annat som finns i bildbanken. En något ovanlig kategori i en bildsamling är grammatik och stavning, där det finns bilder som illustrerar ordklasser, stavning, ord med d-t och andra bra-att-ha bilder i skolan. Fotofinnarens bilder kan användas fritt för alla typer av skol- och undervisningsändamål, exempelvis i skoltidningar, böcker, uppsatser, pedagogiska program, multimediaproduktioner och på skolwebbsidor.

Adress: www.fotofinnaren.se
Foto: Gerd Silvenstedt

 

CARINA NÄSLUNDH
E-Post: carina.naslundh@diu.seDatorn i Utbildningen nr 5 2007. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 07]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 070915