Untitled Document

Av: Ola Svärd
E-Post:
ola.svard@telge.kth.se

Bra innehåll och teknik i nya uppslagsverk

 

Barn, tonåring, vuxen? Nu finns det bra uppslagsverk för alla åldrar. Både tekniskt och innehållsmässigt fungerar de väl. Även om det alltid finns saker som kan bli bättre.

Två nya uppslagsverk på cd-rom har kommit under hösten. Det ena är Microsoft Encarta Uppslagsverk 2000, som bara är några veckor gammalt, det andra är Levande Böckers Uppslagsverk för barn, det kom i augusti. De har olika målgrupp. Encarta är ett vanligt lexikon för vuxna, medan Levande Böcker vänder sig till barn från den ålder de kan läsa upp till de lägre tonåren. Det är också skillnad i prestanda mellan dem - Encarta är betydligt omfångsrikare.

Microsoft Encarta låter amerikanskt, och visst bygger uppslagsverket på den välkända internationella versionen av Encarta - men också på en svensk produkt, Bra Böckers Lexikon 2000. Levande Böcker är också till stora delar svenskt och har liksom Encarta haft en svensk redaktion, men idé och layout kommer från engelska Dorling Kindersley's Children's Encyclopedia. Jag har arbetat med uppslagsverken parallellt en tid, och tycker mycket bra om båda.

encarta - huvudfunktioner
Encarta är disponerad i fyra huvudfunktioner - sök, medie- och online, informationshanteraren och teman. Sökfunktionen fungerar traditionellt med slagordssökning eller bläddring alfabetiskt, men man kan också söka i tio nischer - exempelvis artiklar, videoklipp, animeringar, kartor, bilder, diagram och tabeller.

Mediefunktionen omfattar tre delar - en anspråkslös världskarta, några geografiska platser som presenteras med rundturer och panoramavyer och sist något man kallar interaktiviteter. Dessa består av fjorton förvalda ämnesområden man kan arbeta interaktivt med, till exempel jämföra uttalet i olika språk och lista ut hur länge man måste promenera för att förbränna en kanelbulle. Illustrativt och roligt, men det gäller att ha samma intresse som programmakarna, annars blir man lottlös i denna avdelning.

unik informationshanterare
Temaavdelningen omfattar åtta stora teman. Några exempel är religion och filosofi, krig och katastrofer, fysik och teknik och geografi. Dessa teman är mycket genomarbetade med sammanfattande artiklar och länkar till mer specialiserade och perifera faktalokaler i uppslagsverket. Men - som med interaktiviteterna - söker man efter något annat tema än de åtta utvalda får man leta själv och sätta ihop.

Men detta hjälper faktiskt Encarta till med - i funktionen som kallas informationshanteraren. Det är en unik funktion för detta uppslagsverk, och består av en typ av organisatör som hjälper till med struktureringen av ett ämnesområde, till exempel inför en presentation eller en inläsning. Den fungerar som en anteckningsbok där det går att kombinera och redigera material från uppslagsverket och andra källor, som Internet, till ett eget dokument. Jag använde den när jag skrev den här artikeln, och tycker att den var både praktisk och hjälpsam.

Detta gäller för övrigt Encarta som helhet. Det fungerar tekniskt alldeles utmärkt. Inget strul med hanteringen och skapligt snabb även på en ålderstigen pentiumdator och med en sävlig cd-spelare. Jag gillar också den sobra, lugna och sparsmakade designen - inte massa pling och blink. Utskrifter går också utan problem och de blir snygga och tydliga. Mycket smidigt och effektivt fungerar också gränssnittet till Internet, och de flesta slagord har en hänvisning till www.

för barn
Levande Böckers Uppslagsverk för barn fungerar ungefär som Encarta, det vill säga med slagordssökning eller alfabetisk bläddring. Man kan också nischa sin sökning i många kategorier - exempelvis artiklar, personer, ordbok, video, animationer, atlas och barn i världen. Dessutom finns sex förvalda temaområden - samhälle, natur, vetenskap, geografi, historia och atlas. Varje sådant område har underavdelningar i fyra nivåer, och klickar man sig fram där öppnar sig en hel värld av bild och text, ibland ljud och film. Till artiklarna kan man göra anteckningar, och blir man helt plötsligt sugen på tävling klickar man sig fram till frågesporten.

Särskilt spektakulärt i Levande Böcker är de tjugo tredimensionella virtuella världarna, till exempel storstad, hav, fjäll, trädgård och regnskog. De är utformade som fiktiva småuniversum i bra grafik, som man kan ta sig runt i och mellan. Roligast är att ta sig mellan dem - då är det video och tunnelåkning genom mörka skogar så man hisnar. Men även inuti världarna är det dramatiskt. Det går att zooma in och ut och vända sig runt, för att få veta mer om någon detalj klickar man på den och kommer in i lexikonet.

lätt att hitta
Den smidiga kommunikation mellan 3D-världarna och uppslagsverket är mycket praktisk och här är det lätt att bli sittande, även om man är synnerligen vuxen, tro mig. Och så är det genomgående med Levande Böcker.

Frånsett de enerverande ljudeffekterna som förhoppningsvis roar barn men inte mig - det surrar och ringer och plingar och tjuter och skorrar och väser hela tiden - är framställningen passabelt åldersneutral. Visst är texten elementär och anpassad för barn i 10-12-årsåldern, men faktum är att det går att använda lexikonet för en inte alltför avancerad faktasökning utan att ständigt bli påmind om att allt är tänkt för barn. Men det är nödvändigt att veta var volymkontrollen sitter…

Levande Böcker har också en Internetfunktion, och via den kommer man till en ganska liten webbplats som kallas "Barnlandet" och består av underhållning. Det går alltså inte att direkt ur uppslagsverket gå ut på nätsökning. Det är ju tokigt, men från förlaget försäkrar man att denna del i uppslagsverket ska utökas. Angeläget.

inte helt perfekt
Levande Böcker är tekniskt bra, lätt att använda, har godtagbar grafik och är hyggligt snabb på alla pentiumdatorer och cd-spelare. Utskrifter går problemfritt och de blir snygga. Bra är också att slagtekniken är densamma som i övriga cd-lexika, vilket gör det enkelt att växla över till andra, när så är dags.

Men allt är inte perfekt. Ibland har programmet hängt sig, alltid i 3D-världarna, och jag har måst starta om. Ibland har jag irriterat mig på en inte självklar tillbakafunktion. Men i stort fungerar allt bra. Och man vänjer sig snart vid den speciella designen - startsidan ser ut som en kombination av enarmad bandit, jukebox och saftblandare. Och låter så också. Och är man inte nöjd med den grälla färgprakten kan man ändra på den så att den blir ännu värre...

omfångsrikt och bra innehåll
Encarta och Levande Böcker är två bra produkter, tekniskt sett. Hur är då det redaktionella materialet och hur pass omfångsrika är det?
De två har olika ambitionsnivå, och med hänsyn till detta tycker jag båda håller hög kvalitet. Levande Böcker innehåller runt 650 000 ord och 10 000 artiklar. Det är inte alltför mycket, men jag har ändå sällan "gått i taket". Artiklarna är genomgående bra skrivna, fylligt illustrerade och aktuella, och urvalet det enda vettiga - redaktionen har inte gapat över för mycket utan sovrat ordentligt och hoppat över när det blivit för svårt och för långt.

Rimliga förväntningar är på sin plats - söker man på kvantfysik blir det magert. Men när jag som gammal flygare går in på min käpphäst, den kinkiga frågan varför flygplan kan flyga - ja då hittar jag en bild med luftströmmar, kraftpilar och lyftkraft - inte så illa. Men Bernoullis ekvation letar man förgäves efter - helt OK i ett lexikon för barn.

Encarta, å andra sidan, är tämligen fullständigt. Men så finns det ju också mer än sex miljoner uppslagsord, 90 600 artiklar och tiotusentals fotografier och ljudklipp. Enligt reklamen ska de två cd-skivorna motsvara 25 volymer böcker. Informationen är också precis så komplett inom alla ämnesområden som man förväntar sig och den håller genomgående hög klass. Den är aktuell fram till i somras, och i priset ingår dessutom uppdatering via nätet varje månad fram till december år 2000. Uppslagsverket omfattar också några hundra videoklipp och animeringar, men här känns urvalet trots allt lite magert och nyckfullt - men så måste det ju bli när materialet är så pass begränsat.

Och flygningen? Jo, här blir det en riktig åthutning. Enligt min universitetslärobok i fysik förklaras vingens lyftkraft av - just det - vår vän Bernoulli och hans strömningslag: högre lufthastighet på vingens ovansida ger lägre lufttryck där än på undersidan, vilket ger vingen lyftkraft. Men i Encarta berättar en tvärsäker röst till förledande grafik att just detta är alldeles oerhört kolossalt fel. "I verkligheten" är förklaringen vingens lutning i förhållande till rörelseriktningen. Lite för kategoriskt och polemiskt i ett sammanhang som detta enligt min smak, och tanken infinner sig osökt - finns det fler "självklarheter" i Encarta som kanske inte är så självklara? Eftersom det tar tio år att få kläm på ett uppslagsverk så återkommer jag.

hög klass
Man kan och ska alltid begrunda detaljer i lexika, men tveklöst håller dessa två hög kvalitet när det gäller såväl urval som faktainnehåll, allt ställt i relation till målgrupp. De kostar lika mycket - eller lite - runt 500 kr. Och just nu har Levande Böcker dessutom ett erbjudande som innebär att för varje lexikon som säljs till ett barn skänker man ett exemplar till barnets skolklass. Vanlig skollicens för Levande Böcker finns också och kostar knappt 2000 kr.
För Encarta finns ingen traditionell skollicens, men man har ett specialerbjudande till skolor som köper minst tio uppslagsverk. Då kostar uppslagsverket knappt 600 kr per styck och då får man på köpet en del andra program.

fråga om ålder
Ett val mellan dessa båda uppslagsverk måste bli en fråga om ålder. Encarta till en tonåring på högstadiet eller gymnasiet, då finns ju allt med. Levande Böcker till ett barn på låg- eller mellanstadiet, eftersom det är mer inriktat på illustrationer, har kortare artiklar och är skrivet på ett lättfattligare språk - dessutom kan det vara roligt att bli gratulerad på sin födelsedag av sitt uppslagsverk! Det vill säga om man inte är alltför antik - då uppskattar man nog Encartas taktfulla diskretion.

 

Ola Svärd
E-Post: ola.svard@telge.kth.se



fakta.ruta
Levande Böckers Uppslagsverk för barn.Utgiven av Levande Böcker AB.
webbadress: www.levande.se
Systemkrav: Pentium 75 MHz, 16 Mb RAM, 40 Mb hårddiskutrymme, CD-ROM 4x, Windows 95/98.
Pris, cirka 549 kr

Encarta Uppslagsverk 2000.
Utgiven av Microsoft Corporation.
Systemkrav: Pentium 75 MHz, 16 Mb RAM, 40 Mb hårddiskutrymme, CD-ROM 4x, Windows 95/98/NT.
Pris, cirka 600 kr
webbadress: www.microsoft.se


Datorn i Utbildningen nr 6 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 6 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991215