Untitled Document

Pär Söderhjelm
E-Post: par.soderhjelm@teokem.lu.se

 

Ungdomsolympiad –
Svenska medaljer i programmeringsolympiaden

Det blev silver till Gunnar Peng, Katedralskolan i Linköping, och brons till Simon Lindholm, Bagarmossens skola i Stockholm, när International Olympiad in Informatics (IOI) avgjordes i Mubarak, Egypten.

Precis som i övriga gymnasieolympiader delas flera medaljer ut, men placeringarna 62 respektive 122 är mycket hedrande bland de 283 deltagarna, som var och en kvalificerat sig i tuffa nationella uttagningar i 83 länder. Topptrion i tävlingen kom från Kina, Thailand och Polen. Vid sidan av medaljörerna ingick i det svenska laget Per Eckerdal, Fyrisskolan i Uppsala, och Hannes Landeholm, Kantzowska gymnasiet i Hallstahammar, samt lagledarna Jimmy Mårdell och Fredrik Niemelä. Förutom tävlingsdagarna innehöll resan bland annat ett besök vid pyramiderna.

Som vanligt deltog Sverige också i Baltic Olympiad in Informatics (BOI), som är en tävling för länderna runt Östersjön och delvis fungerar som träning inför IOI. Det är också här som de svenska deltagarna träffas för första gången, eftersom de svenska uttagningarna genomförs ute på skolorna. Tillfredsställelsen över att äntligen träffa folk som hänger med i resonemang om rekursion, komplexitet och grafikalgoritmer går inte att ta miste på. I årets BOI tog fem av sex svenskar medalj vilket var fler än samtliga deltagarländer utom överlägsna Polen. Bäst lyckades Per Eckerdal och Simon Lindholm och förutom IOI-kvartetten ingick Jan Liu, Forsmarks skola i Östhammar och Rickard Norlander, Danderyds gymnasium, i det svenska laget, eftersom dessa inte slutat gymnasiet i år och därmed kan få en ny chans. Men vårt största framtidslöfte är ändå Simon Lindholm, som trots sina två internationella medaljer bara har gått ut åttan (se DiU 2/08).

Programmering lär sig eleverna på fritiden
I den svenska uttagningen deltog 150 elever från 27 skolor, vilket var en liten ökning jämfört med de senaste åren, men är långt under 90-talets nivåer. Dessutom deltog 40 elever i det alternativa, internet-baserade kvalet på egen hand. Tyvärr deltog endast ett fåtal tjejer och ingen av dem gick vidare till finalen.

Enligt den deltagarenkät som genomfördes har endast 22 procent av deltagarna lärt sig programmera i skolan medan 58 procent lärt sig själva och övriga genom någon kompis eller släkting. Att datorer och programmering på fritiden är en typisk “killgrej’ spelar därför säkert in. En satsning på programmering i skolan vore förmodligen det effektivaste sättet att minska den snedvridna könsfördelningen, som naturligtvis också får följder när det gäller högre utbildning.

Programmeringsolympiaden (det vill säga resorna till BOI och IOI) bekostas av Kungliga Tekniska Högskolan, som bland annat flera gånger utmärkt sig i den prestigefyllda universitetsprogrammeringstävlingen ICPC, och som genom satsning på gymnasieverksamhet hoppas locka till sig de klurigaste studenterna.

Länkar
Programmeringsolympiadens svenska sida hittar du här IOI
KLUR, en sida vigd åt problemlösning och de olika gymnasieolympiaderna: www.klur.se

 

Pär Söderhjelm
E-Post: par.soderhjelm@teokem.lu.seDatorn i Utbildningen nr 5 2008. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)
FL VÄST Trollhättan 14-15 nov 2019
[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 08]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 080915