Untitled Document Av: Carina Näslundh,
E-Post: carina.naslundh@canit.se

 

Egen webbsida på en timme

Det är enkelt att komma igång med en blogg. Och det är väl också en av anledningarna till bloggarnas popularitet. Utan några som helst kunskaper i html-kodningen eller webbpubliceringsprogram kan vem som helst producera och publicera innehåll på webben. Man kan helt enkelt koncentrera sig på innehållet om det nu är text, bilder, eller ljudfiler och låta bloggverktyget ta hand om resten. Och allting du skriver arkiveras automatiskt i datumordning. Likaså arkiveras de kommentarer andra eventuellt skriver på dina inlägg.

publika loggböcker
Bloggverktygen har formen av publika interaktiva loggböcker, eller dagböcker. Det uppmuntrar till det som är bloggarnas kännetecken, det personliga tilltalet. För även om det finns många olika typer av bloggar alltifrån den personliga dagboken på nätet, till forskaren som publicerar tankar och nyheter inom sitt område, läraren som ger nyheter och uppgifter till sin klass, eller personer som skriver bloggar och rapporterar från katastrofområden så är den personliga stilen och de personliga kommentarerna ett av bloggarnas stora kännetecken.

Bloggverktygen finns lätt tillgängliga på webben. Du registrerar dig, väljer mellan olika stilmallar, väljer färger, kanske lägger ner lite möda på att göra en logga och sedan är du igång med att skriva din första anteckning. Tryck på publiceraknappen och allt ligger på webben.

Nu fungerar ju inte alla bloggverktyg exakt likadant, men många är helt gratis att använda och de kan vara bra att börja utforska bloggvärlden med. Efter ett tag kanske du vill ha lite extra funktioner, möjlighet att spara/lagra dokument och andra filer i din blogg, eller större möjlighet att påverka utseendet, då får man ofta betala en liten slant per månad eller år.

Den som har en egen serverplats hos något webbhotell eller till exempel skolans server kan ladda ner ett bloggprogram och installera där. Men då krävs det lite större tekniskt kunnande, för själva installationen.

 

Carina Näslundh,
frilansjournalist
E-Post: carina.naslundh@canit.se



Datorn i Utbildningen nr 3 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 05]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 050505