Untitled Document

Av: Margareta Gabrielsson
E-post: margareta.gabrielsson@gbgsd.se

 

Skriva med alla fingrarna

Från olika håll har det poängterats hur viktigt det är att elever lär sig skriva på datorn med alla tio fingrarna. Ju tidigare man börjar desto bättre är det.

På Backegårdsskolan har vi en rektor som är en baddare på att skriva fort och bra och hon har uppmanat alla klasserna att sätta igång med tangentbordsträning. På vår skola fanns programmet ’10 fingrar’ installerat på samtliga datorer så då var det ju bara att sätta igång.

Först kopierade jag ett stort tangentbord och satte upp på väggen för genomgång. Eleverna fick var sin liten kopia att ha till hands vid behov.

Sedan följde genomgång av fingersättning. Programmet bygger på att fingrarna och tangenterna har olika färger som ska samordnas. Man kan måla elevernas naglar i olika färger men jag tyckte det verkade lite jobbigt så jag valde att klistra små färgade tejpbitar på naglarna istället. Jättekul tyckte barnen.

Sedan var det dags att börja med lektion 1. Det viktigaste var använda rätt finger på rätt tangent – man fick inte ha bråttom eller fuska. Eftersom eleverna sitter sida vid sida så håller man lite koll på varandra. Det här tar ju tid så barnen får vara inne på rasterna efter uppgjort schema och träna.

Programmet ’10 fingrar’ är pedagogiskt och möjligheter finns att ändra och skräddarsy vid behov till exempel efter aktuell läslära. När lektionerna tagit slut kan pedagogen göra egna övningar och lägga in. Jag har tagit kort på barnen och andra roliga saker samt skrivit egen text som eleverna sedan får träna på.

Det här är ett kul och lärorikt sätt att skrivträna på tangentbordet samtidigt som det är bra lästräning.

 

Margareta Gabrielsson
IT-pedagog, Backegårdsskolan, Göteborg
E-post: margareta.gabrielsson@gbgsd.se

Programmet ’10 Fingrar 2.0’ finns för Windows 95/98/NT/2000/XP. En enanvändarlicens kostar ca 630 kronor. För mer information om programmet och andra licensformer se: www.elevdata.se/produkter/programmer/10finger/



Datorn i Utbildningen nr 1 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 1 - 05]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 050227