Untitled Document Text och foto: Carina Näslundh
E-post: carina.naslundh@diu.se

 

Söka på nätet –
veckans höjdpunkt

– Det är kul att lära sig saker på de olika frågorna. Det har man nytta av i andra sammanhang också.

Johanna går i trean på Forshällaskolan i Uddevalla och gillar att söka uppgifter på Internet. Tillsammans med sina klasskamrater och de äldre eleverna i femman deltar hon varje vecka i tävlingen Sökmästaren.

Att komma till Forshällaskolan i Uddevalla och presentera sig för eleverna och berätta att jag kommer från DIU som arrangerar tävlingen Sökmästaren är en upplevelse. Jag känner mig som en idrottsstjärna, och får till och med frågan om jag kan skriva en autograf. För på Södergården på Forshällaskolan går eleverna som verkligen gillar Sökmästaren, tävlingen vars syfte är att bredda och fördjupa det kvalitativa användandet av Internet som källa i skolarbetet.

Att kunna använda sig av olika sökmöjligheter på nätet och att fundera över vilka sökvägar man använder är en viktigt kunskap. Men att vara med i Sökmästaren ska också vara kul och mötet med barnen i årskurs 3 och 5 på Forshällskolan visar på precis det. Att lära sig nya saker är kul. Och att lära sig söka på nätet är både kul och nyttigt.

Sökkunskaper bra att ha
Emma är en av de elever i klass 3 på Forshällaskolan som gillar Sökmästaren.

– Jag lär mig nya saker om att söka. Det är bra för det kan man använda när man blir större. Det är också kul att det är så många i vår klass som har vunnit.

Själv har Emma inte vunnit – än. Men som den kloka tjej hon är påpekar hon för mig att det handlar inte om att vinna utan att ha kul och lära sig saker.

Tim, klass 3 Söder, går i Forshällaskolan i Uddevalla. Han gillar att skriva och att hitta saker på nätet och gör alltid sökmästaruppgifterna, även om han ibland tycker att veckans fråga är enkel, så gillar han dem. &

– Jag tycker att Morgan och Madde gör bra uppgifter som passar vår ålder.

Gemensam genomgång
Emelie Larsson, som vikarierar i klass 3 under vårterminen fick snabbt klart för sig att en sak hon inte fick rucka på var den torsdagstid när barnen skulle söka reda på svaret på veckans fråga i Minisök från Morgan och Madde.

Emelie startar torsdagens Sökmästaruppdrag med en gemensam genomgång. Den här veckan handlar det om väder. Morgan och Madde ska ut på skogsdag och undrar hur de ska klä sig, finns det något sätt att ta reda på hur vädret kommer att bli.

Tillsammans kommer klassen fram till sidor på nätet där man kan börja ta reda på hur vädret kommer att bli just i Uddevalla några dagar framåt och hur vädret påverkar val av kläder. Efter genomgången försvinner barnen ut till datorerna i grupprummen. Efter en stund är diskussionen i full gång där också.

– Hur hittade du den sidan?

– Var ligger Uddevalla på kartan?

– Barnen tycker att det är kul och de får en helt ny datakunskap när de söker svar på uppgifterna på nätet, säger Emelie Larsson. De klipper och klistrar länkar och tar till sig så många tips och trix. De tränar sig också i att skriva när de ska skicka in sina svar till Morgan och Madde.

Webbradio för femmorna
Inne hos femmorna på Forshällaskolan är det fullt ös. Musiken dånar ur datorernas högtalare. Veckans sökuppgift för juniorerna handlar om att ta reda på en webbradiostation med musik som eleverna gillar. Och eleverna gillar uppgiften. I vanliga fall ska det inte spelas med högt ljud på datorerna, men nu ingår det i uppgiften. Lyckan är i stort sett total.

– Uppgifterna är roliga. Ibland är de svåra, men man lär sig ta reda på saker på nätet. Det är utmanande, säger Erika, Mathilda, David , Jenny, Max och Marcus som delar ett grupprum.

Mathilda vann den allra första omgången av Sökmästaren när tävlingen i november drog igång efter en tids uppehåll.

– Mathilda kom och skrek i korridoren när hon vann, berättar femmornas lärare Lena Sparlund.

Mer än att söka
– De lär av varandra. Frågorna är väl anpassade och handlar om sådant de tycker är intressant, säger Lena Sparlund.

När femmorna först började att göra veckans sökuppgift kunde det ta en hel förmiddag innan de var klara. Nu, efter ett par månader går det på en timme.

– Jag är imponerad. De har verkligen höjt sin digitala kompetens.

Precis som treornas lärare Emelie Larsson påpekar Lena Sparlund att sökuppgifterna har flera positiva bieffekter. När de egna svaren ska lämnas in för bedömning är alla angelägna om att förklara sitt svar och sin sökmetod så bra som möjligt. Många skriver mycket utförligt, svenskan tränas automatiskt och eleverna ber gärna lärarna att titta efter så att allt är korrekt.

– De ha har också lärt sig att klippa och klistra länkar, vilket är bra att kunna. Det har varit frågor kring prisjämförelser som gjort att de tränat matte.

Morgan Holm och Madelene Hartwig som konstruerar frågorna och bedömer svaren brukar också kommentera svar, inte bara från vinnarna, något som uppskattas i Uddevalla. Eleverna är intresserade av hur elever på andra skolor har tänkt och lär sig av det.

– De måste kunna det här och jag känner att de här eleverna har ett stort försprång. De är säkra på att söka på nätet och vet vad de gör, säger Lena Sparlund.

 

Carina Näslundh

E-post: carina.naslundh@diu.se

Sökmästaren
Sökmästaren finns i två varianter. Mini (7-9 år) och Junior (10-15 år).Varje fredag kl 8.00 läggs sökuppgifter ut. Svar ska lämnas senast kl 18 torsdag veckan efter. Sökmästaren arrangeras av DIU med stöd av .SE. Länk till SökmästarenDatorn i Utbildningen nr 3 2009. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 3 - 09]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 090415