Untitled Document Av:Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

SVIT05-konferenser över hela landet den 1 november:
SPRÅK OCH LÄRANDE
MED IT OCH MEDIER

Efter framgången med SVIT04 är det dags för årets Svit-konferenser, den 1 november 2005. Temat är språk och kommunikation med medier och IT. I fokus står elevers kommunikativa förmåga, med stöd av medier och IT. Sett både som drivkraft för lärandet och som resultat och uttryck.

Svit-konferenserna är en mötesplats för framtidens lärande. Ett utbyte och en inspirationskälla för alla blivande lärare och alla verksamma lärare. Forskare, lärare och ledare medverkar i det nationella rådslaget Svit05 och konferenserna kombineras med tevesändning från UR.

Ni som var med förra året kommer att känna igen upplägget, Det blir ett par timmar som är gemensam för hela landet på förmiddagen, i år är Utbildningsradion med som arrangör och står också för tv-sändningarna. Resten av förmiddagen och hela eftermiddagen är det respektive region som arrangerar workshops, föreläsningar och samtal.

I år är det elevernas kommunikativa förmåga som står i centrum. Det handlar om förmågan att ställa frågor och söka information, tolka och förstå, formulera och gestalta, engagera och förmedla. Ett perspektiv där elevens kommunikativa samspel med omvärlden stött av medier och IT står i centrum, som en drivkraft för lärandet och som ett uttryck för slutsatserna. Här ryms både kunskapsutveckling, socialt samspel och samhälleligt agerande.

Bakgrund
Svit är en nationell samverkan för att utveckla skolan, där skapande och lärande möts med stöd av medier och IT. Svit04 var den första konferensen i en serie, Svit05 är det andra steget i ett regionalt arbete med nätverk, kompetensutveckling och konferenser för erfarenhetsutbyte och rådslag.

Årets regionala konferenser äger rum den 1 november 2005 på ett dussintal orter. Vad som planeras på några av dem kan du läsa här intill.

Det bästa sättet att hålla sig informerad om vad som händer kring Svit05 är att besöka webbplatsen, www.svit05.se. Så här före sommaren fi nns inte mycket material, men där kommer du senare att hitta mer resurser kring arbete meds pråk och kommunikation:

• regionala konferensprogram för 1 november 2005
• material och länkar till resurser för skolarbete kring temat
• elevproduktioner och annat material med anknytning till Svit05

bred samverkan
Svit05 organiseras av regionala arrangörer tillsammans med Föreningen Datorn i Utbildningen, och stöds av Interactive Institute, KK-stiftelsen, Myndigheten för skolutveckling, Nationellt centrum för fl exibelt lärande, Svenska Filminstitutet,Sveriges Kommuner och Landsting och Utbildningsradion.

Välkommen till SVIT05: Mötesplats för framtidens lärande!

PETER BECKER,
koordinator
peter.becker@diu.se

Bidra med medieexempel!

Klasser, skolor och regionala aktörer inbjuds att bidra med exempel på arbeten. Vi söker filmade inslag, skoltidningar, utställningar, webbplatser, radiosändningar och andra exempel på elevproduktioner med anknytning till skola. Tänk på att belysa arbetsprocessen och vad eleverna lärt sig av arbetet. På webbplatsen kommer exempel att läggas upp.

Skicka material till koordinatorn red@diu.se.

På gång inför Svit05 ...

Runt om i landet pågår förberedelserna inför årets Svit-konferens den 1 november. Så här före sommaren är det mesta på planeringsstadiet, exakt på hur många orter det kommer att arrangeras regionala Svit-konferenser är inte heller klart ännu. Men här kan du se vad som planeras på några av de orter där de regionala Svit-konferenser anordnas.

Skolans skyldigheter och näringlivets krav
Huvudsaklig målgrupp för årets Svit-konferens i Gävleborg är pedagoger och skolledare, lärarstuderande, lärarutbildare och lokala lärarutbildare. Gävleborgs fokus för den regionala delen av Svit05 är lärarutbildning och skolutveckling med inriktning mot näringsliv och tillväxtfrågor för regionen. De regionala arrangörerna har fått med regionens näringsliv som har inriktning mot temat språk och kommunikation med media och IT angående medverkan.

Frågeställningar som kommer att tas upp under konferensen är till exempel:
• Vad har skola och utbildare att ta hänsyn till inför framtiden när det gäller utvecklingen inom vår region?
• Kopplingen till vad vi gör idag inom skolan som får återverkningar för tillväxten i det regionala näringslivet?
• Har skolan några skyldigheter och vad har näringslivet för krav?Allt med fokus på årets tema.
– Vi kommer att visa exempel på hur man kan använda medier och IT i skolvardagen där språk och kommunikation blir en allt viktigare del. Vi hoppas på många fina exempel från vår region. Hur medverkan från lärarstuderande ser ut är på planeringsstadiet men en tanke är att visa intressanta projekt från till exempel VFU, berättar Anders Brink IT-pedagog i Ljusdal.
Uppgiftslämnare: anders.brink@ljusdal.se
Gävleborg har också hunnit med att skapa en webbplats: www.itis.ljusdal.se/gavleborg/svit05.htm

Lokal Svit-satsning i Katrineholm
I Katrineholm vill barn- och ungdomsförvaltningen satsa på Svit05 med en lokal konferens. Kommunen har under en längre tid arbetat med media och IT-frågor både bland pedagoger och skolledare.

– Senast läsåret 2004-2005 har vi genomfört IT för Skolledare genom Myndigheten för Skolutveckling. Detta föll mycket väl ut och har skapat reflektion och samtal i frågan om media och skola. Det finns nu i skolledargruppen en uttalad önskan att få fortsätta detta arbete, berättar Martin Lindgren mediepedagog på barn- och ungdomsförvaltningen. Idén i Katrineholm är att under Svit05 samla pedagoger som arbetar med frågor krig media och IT samt skolledare.

– Tanken är att dessa båda grupper ska komma samman under SVIT.05 och tillsammans få ’input’ under förmiddagen och ägna eftermiddagen åt gemensamt lärande kring dessa frågor. Reflektion, erfarenhetsutbyte är punkter på dagordningen. Det blir ett utbyte som båda grupperna gynnas av i sin fortsatta utveckling.
Uppgiftslämnare: Martin.Lindgren@Katrineholm.se

Elever handleder i Malmö
I Malmö pågår arbetet med planeringen inför Svit för fullt. Planerna är att bjuda in 100 lärare till att delta i workshops. I dessa workshops kommer man att berätta i tre uttrycksformer, film, ljud och digitalt berättande. Varje grupp kommer att handledas av elever från mediegymnasiet i Malmö, och studenter från lärarutbildningen i Malmö kommer att vara med under produktionen.

– Faller detta väl ut har Malmö stad hittat ett koncept för fortbildning av lärare som torde vara svårslagbart, menar Per Dahlbeck på lärarutbildningen i Malmö
Uppgiftslämnare: Per.Dahlbeck@lut.mah.se

Fyra spår i Göteborg
SVIT05 i Göteborg kommer att äga rum på IT-Universitetet på Lindholmen och vänder sig till vetgiriga i Göteborgsregionen, Varberg, Skövde och Uddevalla. Konferensen kommer att inledas av en av regionens ledande skolpolitiker samt en av regionens utbildningschefer

Efter den nationella delen av konferensen bjuder göteborgskonferensen på fyra olika spår som deltagarna kan välja mellan:

• ’Att skriva sig till läsning’ enligt tankar från Arne Trageton.
• Att använda datorn som verktyg för “svenska som andraspråk’.
• Att arbeta med “digitalt berättande’.
• Att använda media i arbetet med “främmande språk’.
– Vi räknar med att också erbjuda nya plattformar för fortsatt både digital och fysisk gemenskap över kommungränserna, säger Lars Björn på GR-utbildning.
Uppgiftslämnare: lars.bjorn@grutbildning.to

Samverkan med lärarhögskolan i Stockholm
En av årets regionala Svit-konferenser äger rum i Stockholm och där samverkar Föreningen Datorn i Utbildningens regionförening Mälardalen/Gotland med bland andra Lärarhögskolan i Stockholm, som står för lokalerna för konferensen. Lärarhöskolans rektor Eskil Frank har också lovat tala under inledningen. Förutom LHS i Stockholm och regionföreningens interimsgrupp är även Film i Stockholm och UR medarrangörer.

På eftermiddagen blir det tre parallella lokala pass som körs två gånger: • Film i Stockholm/UR.
• Nackas mediepedagogiska arbete.
• Rektor Fredrik Jeppesen om en skolas mediearbete.
Eftermiddagen startar med en kort återkoppling till förmiddagens pass via de sms som kommit den nationella sändningen till del. Efter konferensen blir det årsmöte för regionföreningen kl 16.00 i samma lokaler. En utställning med leverantörer planeras också.
Uppgiftslämnare: johan.ekstrand@ostermalm.stockholm.se, ulla.karlsson@lhs.se

Filmfestival, seminarier och e-journal
I Östergötland planeras en Filmfestival med final våren 2006. Temat för filmfestival är “Tolerans’ och arbetet startar redan i september, satsningen på Filmfestivalen kommer också att sätta sin prägel på det regionala programmet under Svit-konferensen.

I Dalarna pågår arbetet med programmet, under eftermiddagen kommer det att bli olika seminarier kring årets tema språk och kommunikation.

I Ronneby kommer deltagarna att få pröva på E-Journal, ett lärar- och elevnätverk kring datorstödd undervisning i främmande språk som används i 19 länder i Europa och i övriga världen.

Också i Örebro är planering i full gång, lett av nätverket NIT: lärare i handledarföreningen, Kommunförbundet Örebro län/ IT-Media, UR, Film i Örebro län, Örebro universitet och länsbiblioteket.

Uppgiftslämnare Östergötland : Peter.Johannesson@linkoping.se

Uppgiftslämnare Dalarna : maria.park@dalarna.komforb.se

Uppgiftslämnare Ronneby : Ake.Stridh@karlskrona.se

Uppgiftslämnare Örebro: maria.sahlen@komforb.se

I höstens första nummer av Datorn i utbildningen återkommer vi med mer information kring både det nationella programmet och de regionala programmen under Svit-konferensen den 1 november.

 



Datorn i Utbildningen nr 4 2005. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 05]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 050730