Untitled Document Av: Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

Tre ögonblicksbilder

Föga anade jag hur centrala sociala webbmedier skulle bli när jag 2001 började föreläsa om dem på KTH och Dramatiska Institutet, med Wikipedia och Amazon som tidiga exempel. Amazon använde sina besökares val och vanor som guide för andra besökare – i stället för den sedan länge förhärskande idén om det intelligenta systemet som skulle lista ut användarnas vanor, förutse val och anpassa systemet efter detta och lämna begåvade förslag. Amazon kunde visa att användarna föredrog att välja själva, att göra själva, men gärna med stöd av andras val. Inspirerade byggde min grupp på Interactive Institute prototypen e-Flower (senare iFlower, notera det Steve Jobs!), en sorts delad digital blomma som levde på vännens bildskärm, men bara växte med min nätburna omsorg. En tidig prototyp till de små applikationer man numera kan dela i Facebook. Vi kände oss som föregångare. Några ögonblicksbilder från senaste veckan visar hur snabbt världen förändrats sedan dess.

Bild 1. Barack Obamas val till president i Usa kändes som en frisk vind. En del av den förändring han signalerar, rör den demokratiska processen. Han valkampanj är troligen den hittills dyraste, men denna gång inte med stöd av få kapitalstarka grupper utan av ett stort antal enkla medborgare. Hela hans kampanj har byggts kring samspel med väljarna med Webb och sociala media, inte bara med möten, inte bara med tv. Det går numera under beteckningen Web 2.0, som ett erkännande av webbens roll för dessa sociala krafter. Här finns nyckeln till framtidens demokratiska processer, där partierna i sin gamla form har krympt än mer, men dialogen, samspelet, diskussionen och inte minst engagemanget har vuxit med bloggar, wikis och vad kommande generationer av digitala mötesplatser nu kan heta.

Bild 2. Härom veckan delade vi ut årets Guldäpplen. Anna Kalla, bakom Annas Länkburkar fick ett. Hon har på eget initiativ och på egen hand byggt en pedagogisk länksamling, utvecklat och underhållit den i tio års tid. Hon gör det för eget bruk, för elever, kollegor och föräldrar. Det öppna Internet ger upphov till helt nya resurser. Här skapad av en enda lärare, märk väl – i samspel med hennes användare, som kontinuerligt rapporterar brustna länkar och lämnar tips. Det är kontakten med brukare som tar mest tid för Anna. Ingen blir förvånad över att många glatt sig tillsammans med oss åt Annas Guldäpple. Missa inte videon om henne på YouTube (YouTube.com/user/redaktion)

Bild 3. På Skolforum satt tre gymnasietjejer i DIUs monter och jobbade med en webbplats om deras arbete med ett UF-företag. Webbplatsen är deras bidrag i tävlingen Webbstjärna, som går ut på att lägga upp skolarbeten på en webbplats, i en blogg (som de använde), en Wiki eller någon annan form – och därmed också delta i tävlingen Webbstjärnan 09. Det är den naturligaste sak i världen att lägga upp ett arbete på nätet, liksom att kunna jobba med det inför öppen ridå på Skolforum. En ny generation, med nya vanor och nya attityder.

Det är denna nya generation och denna nya värld för vilka en ny skola ska byggas. Där är det naturligt att Google vinner kunskapspris, men också att Digital kompetens finns inskriven i styrdokumenten och än mer – är omsatt i skolans praktik.

Peter Becker,
Chefredaktör
E-Post: peter.becker@diu.se

DIU-numret speglar denna utveckling i sin vidd. Du är välkommen att beställa extra exemplar - och teckna nya prenumerationer för 2009! (se www.diu.se)



Datorn i Utbildningen nr 7 2008. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



Nominera huvudman före 14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023













[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 08]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 081115