Untitled Document Text och foto: EWA ASTLY

 


Ørestad gymnasium, Danmark – digitaliserad skola
Besök Ørestad med DIU 20-21 januari arrangerar DIU ett konferensprogram i Danmark på Ørestads gymnasium med fokus på danska erfarenheter kring digitalisring, läromedel och lärarutbildning. Mer information: www.diu.se/bett2015

– Här behöver ingen släpa runt med tunga böcker i ryggsäcken

Köpenhamns mest populära gymnasium är från detta läsår som första skola i Danmark helt digitaliserat och utan pappersböcker. Ørestad gymnasiums drygt 1 200 elever har alla sin egen bärbara dator eller läsplatta.

De flesta elever har valt en dator, även om det betyder att de får stå för en del av kostnaden själva. Eleverna arbetar enbart med e-böcker och annat elektroniskt material. Här behöver ingen längre släpa runt med tunga böcker i ryggsäcken. Allt finns samlat på elevernas datorer eller läsplattor.

– Vi har med vår virtuella profil hunnit längre än läromedelsförlagen så en stor del av det material vi använder har våra lärare själva fått utarbeta. Det har medfört ett utvecklat och bra samarbete mellan våra olika fackgrupper vilket har hjälpt till att styrka skolans pedagogiska profil med projektorienterad undervisning, säger rektor Allan Kjaer Andersen.

Skola som sticker ut
Den kritvita byggnaden med färgglada detaljer sticker ut i den nya stadsdelen Ørestad på Amager, tio minuters tunnelbaneresa från Köpenhamns centrum.

Även interiören skiljer sig betydligt från en vanlig skola. I den stora öppna entrén, med den dominerande trappan upp genom byggnadens alla fyra våningar, strömmar ljuset in från stora fönster och takfönster. Här finns inga långa korridorer, få vanliga klassrum och inga tillstängda lärarrum. Utrymmen med färgglada så kallade fatboysfåtöljer är populära bland eleverna när de ska plugga eller bara slappa.

– Den otraditionella skolbyggnaden har helt klart påverkat undervisningen och gjort den mer nyskapande. De förhållandevis få klassrummen, alla med glasväggar, har gjort att traditionell katederundervisning varvas med andra undervisningsformer vilket ställer stora krav på lärarnas flexibilitet, säger Lena Nydahl, koordinator för Framtidens lärande, som just besökt Ørestads gymnasium.

Skola med mångfald och nya arbetssätt
Skolan har sedan den nya skolbyggnaden togs i bruk 2007 varit Köpenhamns mest sökta gymnasieskola. Nya studieinriktningar som Innovation, Media och Global har förutom ITinriktningen medverkat till dragningskraften.

Ørestads gymnasium är ingen elitskola, elevsammansättningen är överraskande blandad med många förstagenerationsgymnasister. Drygt 20 procent av eleverna har invandrarbakgrund.

Skolans virtuella profil integreras i allt. Eleverna kan inför prov lätt repetera genom att gå tillbaka och se material från alla lektioner i sin dator. Varje elev har en virtuell portfolio där eleven förutom att presentera sig själv samlar sina prov, projektarbeten med mera.

Många av skolans lärare har sökt sig hit för att de lockas av det nya arbetssättet. Det läggs stor vikt vid att eleverna ska kunna förhålla sig källkritiskt till vad de läser. Elever ska vara allmänbildade men också ”it-bildade”.

Ørestad gymnasium är i dag en dansk ”frontrunner” och ska så vara.

– Många andra skolor kommer dit vi är i dag men vi ska följa med den tekniska utvecklingen. Vi vet inte var vi är om tio år, men vårt främsta syfte är och förblir att förbereda eleverna till det samhälle de ska ut i, säger rektor Allan Kjaer Andersen.

 

EWA ASTLYBETT: Besök Ørestad med DIU

20-21 januari arrangerar DIU ett konferensprogram i Danmark på Ørestads gymnasium med fokus på danska erfarenheter kring digitalisring, läromedel och lärarutbildning. Mer information: www.diu.se/bett2015


Full tillgång till DIU genom årsprenumeration:
Länkar, tilläggsmaterial, gör-det-själv-delar och samtliga artiklar får du tillgång som prenumerant. Teckna årsprenumeration, åtta nummer per år fullproppade med pedagogisk inspiration. Även 5 och 10-licenser för arbetsplatsen till rabatterat pris.
Prenumerera här.


Datorn i Utbildningen nr 7-2014. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen.

(Annons)FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023

Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok
Nominera huvudman före 14 juni 2023
[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 14]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 141115