Stor jubileumsfest när Datorn i utbildningen firade tjugo år!

Det var stor fest när Föreningen Datorn i utbildningen fyllde tjugo och firade två decenniers arbete för den goda skolan med stöd av IT. Det firades med ett seminarium, studiebesök på Interactive Institiute, middag och dans och blev mycket lyckat. Festen fick av stapeln i Stockholm den 17 september 2004.

Intervjuer med talare Bidra till historien

Seminarium

Programmet inleddes med ett seminarium i Östermalmsskolan vackra aula med mjuk gradäng och stor fönstervägg med utsikt till parken intill. Peter Becker tecknade bortgångne men högst närvarande Yngve Lindberg, grundare av föreningen.

I fem framträdanden gavs sedan starkt personliga bilder av IT-utvecklingen och framtidsperspektiv. Det var Birgitta Frejhagen, Yngve Sundblad, Lotta Delin, författaren Ana L Valdes och Bengt Olsen. Bo Dahlbom hade tyvärr fått förhinder. En röd tråd var arbetet för och av den enskilde, den där nere, i att erövra de kunskaper som behövs för informationssamhället - inte bli en "Bingomänniska" som Birgitta Frejhagen uttryckte det. För att erövra ordet och göra sig hörd. För att styra utformningen av IT-tjänsterna. För att utveckla de nya möjligheterna till samarbete och kommunikation med IT.

Birgitta Frejhagen, medlem i den tidigare IT-Kommissionen, entreprenör och VD för InfoKomp AB, med över dussinet friskolor, aktiv i styrelserna för IT-Universitet i Kista och KK-Stiftelsen. Professorerna Bo Dahlbom, Informatik, Göteborgs universitet (sjuk för dagen) och Yngve Sundblad, KTH, Ana L. Valdes, författare och kulturdebattör, Lotta Delin, Utvecklingsledare, Skola Sandviken och tidigare ordförande i FDIU och Bengt Olsen fd chef för QZ, Stockholms universitets datamaskincentral, känd i skolorna som pionjär för konferenssystem, med blamd annat SkolKOM och First Class i Sverige.
Intervjuer: Bo Dahlbom och Yngve Sundblad. Krönika av Ana L Valdes

Upp till sidans start

Studiebesök


Välkomstdrink dracks på stadens tak, takterassen på Interactive Institutes hus, med innerstaden, Skeppsholmen, malmarna och Djurgården för besökarnas fötter. Därefter blev det studiebesök vid Interactives Share studio . Med tre projekt placerade man sig på den utbildningspolitiska arenan: K-03, nationellt fortbildningsprojekt för lärare inom Teknikprogrammet Virtuell Design, presenterades av Stewe Gårdare. Delade Kunskapsrum presenterades av Isak Benyamine som illustrerade hur man arbetade med gestaltande och medier i lärarlags reflektionsprocesser, i dialog med forskare. Vanessa Ware och Robert Brecevic presenterade LIFE-projektet och verktyget Källan, från arbetet med det ofta informella lärandet i festivalorganisationen kring Arvika musikfestival. Intresset var påfallande och många uttryckte sin positiva reaktion. "Det här visste vi inte om, vi måste återkomma", sa Bosse Andersson och Christina Szekely från Skolutveckling.

Middag, dans, tal...

"De däringa "Springrullarna" var absolut bäst. Degknytena kom tvåa." Menyn på restaurang Spring blev mycket uppskattad, köket jobbade för högtryck med att leverera delikatesserna till den Sushi-inspirerade buffén.

Meny för tjugoårsjubilar
Vegetarisk sushirulle med marinerad shiitake
Japansktkryddad hängmörad rostbiff
Chipotlegravad lax med paprikasalsa
Springskagen i strutar
Misorökt ankbröst
Yunanesisk råbiff med nashipäron
Ingefärsrökt lax i noriblad med avocadoröra
Sobanudelsallad

Till middagen hölls tal, ibland nostalgiskt, många skämtsamma, men alla med det starka engagemang för skola och lärande som kännetecknat föreningen och tidningen under åren.

Till den härliga stämningen medverkade Limehouse Swings jazz, med kapellmästare Tomas Ekström. Gruppen utgörs av

  • Gustav Karlström Sång
  • Anders Ekholm Tenorsax
  • George Nistor Trumpet
  • Pelle Larsson Piano
  • Sigge Dellert Trummor och sång
  • Tomas Ekström Kontrabas & kapellmästare

    Red

    Upp till sidans start

    Tack!

    Alla deltagare tackas liksom de som sände hälsningar!.

    Styrelsen för Föreningen Datorn i utbildningen
    Bo Helmersson, Varberg, Britt-Inger Berntsson, Uddevalla, Lotta Delin, Sandviken, Lars-Erik Nilsson, Kristianstad, Lena Nydahl, Hässleholm, Monica Sandorf, Göteborg, Sören Thornell, Linköping, Mats Östling, Lena Elfvingsson, Kersti Hjertqvist, Johan Ekstrand, Stockholm, Eva Källsen, Norrtälje, Yngve Wallin, Kiruna och Peter Becker, ordförande, Stockholm.

    Ditt bidrag till historien/historierna

    I samband med jubiléet uppmanar vi Dig som varit engagerad i utvecklingen inom området IT i skola om ditt bidrag till en mosaik av beskrivningar, bilder och historier från den gångna tjugoårsperioden.

    Exempel på bidrag:

    1. Berätta en tidstypisk episod med anknytning till IT och skola.
    2. Skicka ett foto, en utskrift, en skärmdump eller annan bild som du tycker är talande, med förklarande text om sammanhang, tidpunkt eller annan relevant information.
    3. Beskriv någon lärdom som du anser speciellt värdefull från de gångna åren och som du vill föra med in i framtiden?
    4. Djupare analyser och utförligare historiker

    Bidrag kan vara signerade eller anonyma.

    Skicka ditt bidrag!
    Vi har publicerat en del bidrag i nummer 4 och5/2004 av Datorn i utbildningen. Vi funderar nu på en eventuell uppföljning.

    Skicka gärna bidrag till red@diu.se, märkt "minnet"


    Upp till sidans start

    SVIT 04, regionala konferenser 2 november 2004

    Konferenser kring temat "Skapande och lärande med medier och IT" den 2 november över hela landet. Föreningen Datorn i Utbildningen initierar regionala konferenser i samverkan med nationella och regionala partners under namnet SVIT04.
    Läs om SVIT-konferenserna


  • [Åter till början av sidan]

    Stiftelsen DIU, c/o Becker, Bondegatan 1A, 116 23 STH
    Uppdaterad: 230220