Om tävlingen
 
Presentation
Anmälan
Kalendarium
Inlämning av bidrag


Öppet forum
 
Fråga, tipsa, debattera


Arbeta med skoltidning
 
Hur går man tillväga
Uppslag för innehåll
Länkar och litteraturtips


Handledningar
 
Text för tidning
Bild för tidning
Göra serier
Att skapa en webbplats
Upphovsrätt


Evenemang
 
Veckans profil
Galleri 2000
Galleri 1999
Skolforum 1-4 nov
Netdaysveckan


Datorn i Utbildningen

Casbah

 

Årets bästa skoltidning 2000!

Till tävlingen kom det in drygt 130 bidrag, varav hälften var webbtidningar. Här presenteras prislistan med jurykommentarer och underst på sidan hittar du länkar till samtliga inlämnade webbtidningar.

Vinnare i kategori 0-6

1. HET, Hedvig Eleonora Tidning
Papperstidning, Hedvig Eleonora Skola, Stockholm (år 6)

Juryns motivering:
"HET ger verkligen en känsla av att vara ungdomarnas egen tidning. Det är en tidning från Stockholms innerstad, elevernas egen hembygd.
Hela tidningen är fint och enhetligt genomförd, både vad gäller lay-out, illustrationer, texter och ämnesval. Artiklarna är väl skrivna och visar också på ett stort och varierat ordförråd. De egna illustrationer är fint genomförda. Det märks att eleverna har varit engagerade i sin tidning."

2. Finspång
Papperstidning, Viggestorpsskolan, Finspång (år 6)

Juryns motivering:
"Finspång är en hembygdstidning. Här får läsaren möta Finspång ur ungdomarnas synvinkel. Och det är ett roliga och intressanta delar läsaren får möta. Eleverna har valt lite annorlunda saker att ta upp från sin kommun, och här hörs elevernas egna röster i texterna. Detta är en tidning som är gjord med stort engagemang."

3. Lärkbladet
Webbtidning, Helgedalsskolan, Kristianstad (år 0-2)
http://www.buf.kristianstad.se/helgedal/barnskolan/lark/tema_ht00/

Juryns motivering:
"Lärkbladet är en härlig tidning där man verkligen hör barnens röst. De vuxna som hjälpt till har gjort det utan att "ta över". Barnens berättelser och teckningar är färgrika och engagerade. Vandringarna genom Kristianstad förr och nu ger en levande bild av staden genom barnens ögon. Ett extra plus för att barnen i klassens samtal om upphovsrätt också har sammanfattat huvuddragen i PUL på ett kärnfullt sätt."
 

Vinnare i kategori 7-9

1. Kometen
Webbtidning, Enskede skola, Stockholm
http://www.kometen.nu

Juryns motivering:
"Kometen vann kategorin 1999 och gör så även i år. Den är fortfarande överlägset bäst. Kometen är en riktig skol/lokaltidning som tar upp både frågor inom skolan och i lokalsamhället. Uppläggningen fungerar mycket bra i mediet – webb. Den är lätt och tydlig att hitta i, menyerna är bra uppbyggda med tydlig segmentering. Texterna är skrivna på ett proffsigt tidningsmanér och rubrikerna är väl valda.

2. AplaC
Webbtidning, Apladalsskolan, Värnamo
http://www.apl.varnamo.se/aplac

Juryns motivering:
"AplaC är en inbjudande och snygg tidning som har hittat sin egen form. Ett extra plus för att man jobbat mycket med foto. Den har roliga och intresseväckande puffar för artiklarna och man vågar också ta ut svängarna i de mindre seriösa inslagen"

3. Drop IT
Webbtidning, Karinslundsskolan, Strängnäs
http://www.dropit.just.nu/

Juryns motivering:
"Drop IT är en tidning med en överskådlig förstasida som fungerar som ledsagare in i tidningen. Den är innehållsrik och ämnesvarierad och utnyttjar mediets möjligheter"
 

Vinnare i kategori gymnasiet

1. Kaka
Papperstidning, Ådalsskolan, Kramfors

Juryns motivering:
"Kaka är en proffsig tidning med många välskrivna och läsvärda artiklar. Man hittar intressanta vinklingar i reportagen och har finstämda och lyhörda personporträtt. Kaka har också en mycket bra bildbehandling, man använder bilderna som uttrycksmedel. Hela tidningen hänger ihop formmässigt, samtidigt som den är varierad. Här finns också rubriker som är slagkraftiga och lockar till till vidare läsning."

2. Ekpresso
Webbtidning, Lerums gymnasieskola
http://www.netg.se/lergym/ekpresso2/

Juryns motivering:
"Ekpresso är en snygg och estetiskt tilltalande webbtidning. De många artiklarna är genomgående mycket välskrivna. Man har också bra, väl valda bilder till reportagen."

3. IG-varning
Papperstidning, Gymnasieskolan i Kungsängen

Juryns motivering:
" IG-varning har vågat att jobba med bilden i sin tidning. Bildmaterialet är spännande och sticker ut. Ämnesvalen är djärva och intressanta"

Besökarnas favorit Svampbacken

I Galleriet har besökarna på tävlingswebben röstat fram favoriten bland tävlande webbtidningar.
Vinnare blev Svampbacken från Kullaviks Montessoriskola i Kullavik. Vi gratulerar mest aktiva och framgångrika tidning!Vill du veta mer om priser, regler och jury så gå till menyn, välj Presentation och bläddra längst ned på sidan.
 Länkar 
 
Årskurs 0-6 Årskurs 7-9 Gymnasiet
Bidrag 1-10 Bidrag 1-10 Bidrag 1-10
Bidrag 11-15 Bidrag 11-20 Bidrag 11-20
    Bidrag 21-27Datorn i Utbildningen, tävlingsledningen, 2001.

Materialet får kopieras för användning inom tävlande grupper.

Webbproduktion, diu admin, 2001-01-08.