Carina Näslundh

Bakom kulisserna, ny cd-rom med 3D Teater
Din egen teaterscen!

– Konflikter driver en pjäs framåt, en rörelse som bäst beskrivs i tre dimensioner, säger Maria Fridh, regissör och en i teamet bakom 3D Teatern.


"När vi skapade ett skissverktyg var det därför naturligt att arbeta i tredimensionell grafik. Vi vill ge fler möjlighet att tänka sceniskt. 3D Teatern är en tredimensionell modell av en teater, där du kan sätta upp en egen teaterföreställning.
    Arbetsgången är i stort sett densamma som på en verklig teater.
    – Man kan arbeta i grupp med 3D Teatern – i skolan, i teatergruppen eller privat, säger Rikard Hoogland. Rikard är redaktör för Teatertidningen och en av författarna till en pedagogisk handledning till 3D Teatern. Handledningen ger en mängd tips kring användning av 3D Teatern och förslag till uppgifter.
    Programskivan innehåller utöver 3D Teatern ett omfångsrikt material om arbetet vid en teater under uppsättningen av Pelikanen, en pjäs av August Strindberg.

Regissera själv!
Du startar med ett manus, med ett antal roller, repliker och scenanvisningar. Sedan vidtar hela det arbete som leder fram till en färdig föreställning. Börja med att funderar över ditt budskap: vad vill du säga med den här pjäsen?
    Så småningom blir arbetet mer konkret, du väljer en scen: hur ska publiken möta denna pjäs? Utifrån din tolkning av budskapet gör du sedan scenmöbler och dekor, väljer skådespelare, talar in repliker, skapar rörelser över scenen – det som kallas scenerier, och sätter ljuset.
    – Med ljuset kan vi skapa uppmärksamhet, förklarar ljussättaren Figge Holmberg, t ex fokusera en aktör på scenen. Det är ett sätt att skapa ett rum, enbart med ljuset. Ljuset kan också användas för att skapa en stämning. Växlingen mellan ett varmt rödtonat ljus och ett kallt, blått kan signalera en vändpunkt i spelet.

3D Teater
– Ursprungstanken bakom 3D Teatern var att skapa skissverktyg för professionellt verksamma inom teatern, berättar Peter Rajka, koreograf verksam vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
    Målet är ett datorverktyg som kan underlätta arbetet vid teatern. Som ett led i det arbetet satte man upp målet att göra något som var lättanvänt men samtidigt så allmänt intressant att det skulle kunna fungera i gymnasieskolan.
    Ett team, kallat Digitala Teaterrum, har utvecklat den första versionen. Teamet består av ljussättaren Figge Holmberg, regissören Maria Fridh, koreografen och teatervetaren Peter Rajka, initiativtagaren och projektledaren Peter Becker, även han verksam vid KTH, samt Magnus Lundin, dansare, matematiker och programarkitekt.
    Den första versionen av 3D Teatern finns nu tillsammans med Bakom kulisserna, en cd-rom om arbetet på en teater.
    – Jag ville komma längre än till "titta-på-multimedia", säger Peter Becker som varit projektledare för båda projekten. Kombinationen av å ena sidan en presentation av arbetet bakom kulisserna, av hela gestaltningsprocessen, och å andra sidan det kreativa arbetet att själv förbereda en uppsättning i 3D Teatern, hoppas jag ska ge mer.

Rollspelsgenerationen
– Vi har fått reaktioner från äldre tonåringar, som tycker att det är spännade att kunna göra egna uppsättningar. Det tillför en dimension utöver den som dataspelen ger. Det finns ju en hel generation som vuxit upp med rollspel, med och utan dator. Vi hoppas att vår 3D Teater ska kunna nå just dessa ungdomar.
    Man kan enkelt exportera uppsättningar från 3D Teatern och skicka som e-post till 3D Teaterns hemsida (www.teatertidningen.se/3dteater). Därifrån kan andra hämta hem dem. På så vis kan uppsättningar, scener och nya figurer utbytas mellan 3D Teaterns användare.

Bred studie
3D Teatern har på cd:n kombinerats med en studie kring arbetet med att sätta upp Strindbergs Pelikanen för en ung publik på Upsala stadsteater förra vintern. Pelikanen handlar bland annat om generationsuppbrott, ungdomarnas revolt mot en utsugande moder.
    I intervjuer och bakgrunder, bildspel och videoklipp får vi se och höra hur regissören, skådespelarna och scenografen arbetat från första textgenomgång via repetitioner till färdig föreställning. Skolklasser i publiken har recenserat föreställningen, och citat ur recensionerna finns med på cd:n.
    Du får också möta Strindberg, hans liv och samtid, följa honom genom tidens Stockholm. Lyssna på uppläsningar ur hans kärleksbrev till Siri von Essen liksom hans tankar när han startade Intima teatern.
    Varför heter stycket Pelikanen? Strindbergs dramatik får en del av sin styrka ur myter och samtidens stora frågor. På skivan ger mytforskaren Mariella Lindén en fascinerande inblick i denna värld.
    Detta är ett verktyg att arbeta med, du kan anteckna och samla material, t ex video, ljud eller bild, direkt i Anteckningsboken.

Bakom kulisserna med handledning och arbetsuppgifter utgiven av Liber Multimedia. Beställning från Liber kundtjänst: tel 08-690 93 30, fax 08-690 93 01. F-pris till skolor är 349:-, rekommenderat ca-pris inkl moms 545:-.

Carina Näslundh


Vill du veta mer om Bakom kulisserna? Kontakta:
Rikard Hoogland, 070-750 04 95, 08-84 92 87,
e-post: teater@teatertidningen.se eller
Charlotte Johansson, Liber, tel 08-690 90 27,
e-post: charlotte.johansson@liber.se

Utförligare information på: www.teatertidningen.se/pelikan


Datorn i Utbildningen nr 2 1997. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980730