Full tillgång till DIU genom årsprenumeration:
Länkar, tilläggsmaterial, gör-det-själv-delar och samtliga artiklar får du tillgång som prenumerant. Teckna årsprenumeration, åtta nummer per år fullproppade med pedagogisk inspiration. Även 5 och 10-licenser för arbetsplatsen till rabatterat pris.
Prenumerera här.

 


Innehåll i DIU nr 4/2016

TEMA NATIONELL STRATEGI
Ledaren: Låt oss lära av Itis erfarenheter, sid 5
Professionsbaserat kunskapsarbete nödvändigt i digital strategi för skolan, sid 24
Efterlängtad strategi kan utvecklas ytterligare, sid 295   Ledaren: ”En kö av demonstrerande lärare” – Lokala framsteg, nationella myrsteg för digitala prov
Ett nationellt ramverk etableras snarast, med infrastruktur, erfarenhetsutbyte och stöd för realisering av digitala prov, skriver Peter Becker i ledaren.

6   Västerås:
Förskolan digital spjutspets

I Västerås leker sig förskolebarnen till läsning och lärande med stöd av digitala verktyg. Alla förskolor deltar också regelbundet i nätverksträffar för erfarenhetsutbyte och inspiration för att driva arbetet framåt.
12   Många vägval när nationella proven digitaliseras
En digitalisering av de nationella proven är på väg. Vilka möjligheter och hinder som finns diskuterades på en konferens arrangerad av stiftelsen DIU med skolfolk, forskare, leverant&oumLrer och skolverk.
14   DIU:s serie om digitala läromedel, del 4: Digitalt läromedel stödjer språkutvecklande arbetssätt
I denna artikel möter Jan Hylén Studi och diskuterar kring deras digitala läromedel i filmformat, där eleven kan växla mellan fem språk.
18   DIU:s serie om digitala läromedel, del 5: Evidensbaserat arbete med digitala verktyg
Digitala verktyg för färdighetsträning och adaptiva diagnosverktyg är en av de satsningar som Sanoma Utbildning arbetar med.
22   Plocket
26   Bosnien, Clinton och Estonia
Stig Roland Rask reflekterar kring den digitala omvandlingen av vår värld. Lexikon – i papperform och nätform.
28   Rymdbutik och skrivarverkstad stärker ungas röst i förorten
Det som ser ut som en vanlig butik i Husby centrum visar sig vara en affär med varor för utomjordingar. Men framför allt är det en skrivarverkstad för unga.
35   Lärare måste ha förmåga ständigt lära nytt
Skolans digitalisering förutsätter att det finns tillräcklig kompetens ute i verksamheterna för att möta de nya möjligheterna och att omsätta dem i aktiv handling, skriver Bo Kristoffersson.
36   Recension: Kollegialt lärande i pappersformat
Att läsa Tobias Gyllensvärds bok “Digital dokumentation och språkutveckling” är som att befinna sig i biblioteket i några timmar i stället för att ägna många dagar åt arbete i labbet, skriver Ulrika Jonson.
38   Recension: Våga ta digitala språnget
Står du i startgroparna och vill förändra din undervisning genom att införa digital teknik? Anette Meyer har läst boken ”Digitala arbetssätt i klassrummet”.
39   Stockholm – digitaliseringen av skolan en del av en större vision
– Vi vill dela med oss av det vi gjort bra, men även av våra misstag, säger Ann Hellenius IT-direktör i Stockholm när hon tecknar en bred bild av stadens utmaningar och digitaliseringen.
40   Snacka om nyheter med dina elever: Vad är nyheter – i en digital tid?
Att syssla med nyheter i skolan är mer än att uppmärksamma dagsaktuella händelser eller lösa nutidskryss. Det kan också handla om att väcka elevernas intresse för nyheter som företeelse, hur de skapas och omvandlas i en digital tid, skriver Klas Viklund.

Full tillgång till DIU genom årsprenumeration:
Länkar, tilläggsmaterial, gör-det-själv-delar och samtliga artiklar får du tillgång som prenumerant. Teckna årsprenumeration, åtta nummer per år fullproppade med pedagogisk inspiration. Även 5 och 10-licenser för arbetsplatsen till rabatterat pris.
Prenumerera här.


Datorn i Utbildningen nr 4-2016. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen.

(Annons)Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok
Nominera huvudman före 14 juni 2023
FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 4 - 16]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 52 Hässelby
Uppdaterad: 160603