Untitled Document Av:Peter Becker
E-post: peter.becker@diu.se

 

Våra rädslor

Michael Moore drev i filmen ”Bowling for Columbine” tesen att det inte var nivån av vapeninnehav,.utan människors rädsla som ledde till den höga våldsfrekvensen i USA (jämfört med Kanada). Och rädsla säljer, både röster i presidentval och lösexemplar. Vi möter dagligen skrämselkampanjer på löpsedlarna, om risk för räntestegringar, för malignt melanom, för översvämningar och naturkatastrofer eller – för våra barns skada i mötet med Internet. Som en välbehövlig motvikt i detta flöde fortsätter Medierådet att ge oss nyttiga fakta och substans. I dagarna kom deras nya studie kring barns och ungas bilder av sina medievanor och föräldrars syn på dessa. Låt oss börja med lite fakta:

Internetanvändningen bland barn och unga har ökat det senaste året. 82 procent av barnen mellan 9 och 12 år använder nu internet vilket är en kraftig ökning jämfört med förra året då 70 procent uppgav att de använde internet. Andelen som använder Internet dagligen har ökat från 17 procent till 28 procent. Även i gruppen mellan 12 och16 år har den dagliga användningen ökat något från 48 till 54 procent.

Att träffa kompisar, göra läxor och hålla på med någon sport är fortfarande det som flest barn och unga oftast gör på fritiden. Att ägna sig åt medier – med TV i spetsen – dyker upp först efter dessa aktiviteter när barn och unga listar sina fritidssysselsättningar. De vanligaste sysselsättningarna på nätet är att chatta, spela spel och surfa. Chattar gör man oftast med personer man redan känner på annat sätt och/eller genom kompisprogram. 66 procent av samtliga uppger att de aldrig har råkat ut för att någon har varit elak eller mobbat dem på Internet. 16 procent säger att det har inträffat någon gång.

Rapporten visar också att svenska föräldrar har bra koll på sina barns mediekonsumtion, till skillnad från jämförande studier i andra länder. Ungefär 70 procent har regler kring användningen av internet hemma. Föräldrarnas bild av barnens fritid stämmer väl överens med barnens. Föräldrarna förefaller ha en god uppfattning om hur mycket tid deras unga spenderar på medier. De verkar också ha mer regler kring medieanvändningen än förra året. Däremot tycker inte barnen att deras föräldrar pratar med dem om medieupplevelser i lika hög utsträckning som föräldrarna själva uppger.

Men det finns en intressant och mycket tydlig skillnad mellan vuxna och barn/unga i denna undersökning. Det handlar om rädslor. Vuxna är oroliga för att barnen ska möta våldsskildringar, porr och sex på Internet. Men vad som enligt studien skrämmer barn och unga är barn som mår dåligt, djur och människor som inte mår bra, är sjuka eller fattiga. Vuxna tror att barn tar skada av sex, porr, spelat våld. Lite förenklat kan man säga att det är verkligheten som skrämmer barnen, inte bilderna. Det är nyhetsprogrammet snarare än spelfilmen som skrämmer.

Medierådets hållning är bra. Att inte rycka på axlarna åt föräldrars oro, men att ge en balanserad bild och fakta. Därtill att söka stävja avarter och på en gång stimulera nyfikenheten på möjligheterna med de nya medierna. Så kan en konstruktiv framtidstro växa, i stället för överdriven rädsla. Och som jag skrev i förra ledaren, en modern utbildningspolitik måste bygga på erkännandet av Internets existens och betydelse för vår nutid – och än mer för vår gemensamma framtid.

 

Peter Becker,
Chefredaktör
E-Post: peter.becker@diu.se



Datorn i Utbildningen nr 7 2006. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 7 - 06]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 061118