Untitled Document

Av: GUNNAR JUTELIUS
E-Post: gunnar.jutelius@gmail.com

 

3D-skolan:
Pepparkakshus i enkelt 3D-verktyg

Googles Sketchup är ett kraftfullt 3Dprogram som ändå är lätt att komma igång med även för nybörjare på 3D. I DIUs nya webbskola visar Gunnar Jutelius hur du kan skapa ett pepparkakshus i Sketchup.
Introduktionen får du här i tidningen. På webben, www.diu.se, finns mycket mer. I tre delar kan du med guidning av Gunnar göra ett pepparkakshus, göra en jul- och nyårshälsning med hjälp av en talande tomte och skapa en husmodell i papper av det egna pepparkakshuset. Resultaten kan du också skicka till elevernas föräldrar, vänner och bekanta eller exempelvis lägga upp på Youtube

Det som följer här är en snabbkurs i hur man på sin egen TV-station - typ YouTube.com skickar en jul- och nyårshälsning med hjälp av en animerad tomte som utbrister i ett – God Jul och Gott Nytt År! Hela kursen hittar du på DiUs webbplats, www.diu. se. Programdemonstrationerna är gjorda i gratisprogrammet Wink som rekommenderas. Först får du lära dig tillverka ett pepparkakshus med hjälp av SketchUp som är gratis. För att klä pepparkakshuset med en bild så behöver du ha ett grafikprogram, exempelvis gratisprogrammet GIMP.

Här är en glimt från tillverkningen av pepparkakshuset. Det som gör SketchUp så lättjobbat är att det du bygger i 3D enkelt hakar i varandra. Bara ett exempel – när du byggt huset klart så gör du en skorsten nere på marken för att sen flytta upp den på taket. Och du kan lätt fästa den vid taknocken för att sen justera in den i höjd- och sidled.

För att skapa en figur i 3D så kan du använda DAZ med EmotiGuy som är gratis. Blender är väl det mest kända 3D-programmet men jag har valt DAZ med EmotiGuy som har Puppeteer som gör det lätt att animera.

För att tala in hälsningen kan du använda gratisprogrammet Audacity. För att exportera tomtens luva och skägg från Sketchup till DAZ behöver du ha PRO-versionen av Sketchup som kostar 469 dollar, men du kan istället använda gratisprogrammet Wings 3D för att skapa tomteluvan och skägget för att sen exportera det till DAZ som en .obj-.fil.

I DAZ kan du dra ut Emotiguy till scenen. Du kan sen importera .obj-filerna med skägg och luva. En bakgrundsbild kan göra det lite mer jullikt. Du behöver också ha en ljudfil med en julhälsning. Det går sedan att dra en färdiggjord ’pose’ – alltså ett visst utseende på Emotiguy till honom för att sen klicka i Puppeteer fönstret för att lätt kunna växla mellan utseenden på Emotiguy. Det här är ett lätt sätt att animera – i de flesta program är det bökigt att animera. Med Puppeteer är det lättare. Testa själv!

För att skapa läppsynk kan man använda sig av fyra poser. En med stängd mun. En annan med rundad mun. En med ett brett öppet grin och en fjärde som låter tungan skymta fram. Sedan kan man spela in animationen genom att försöka få munnen att röra sig till ljuden i julhälsningen.

För att veta hur munnen bör se ut så kan man först öva framför en spegel genom att studera sin egen mun när man läser upp hälsningen. Helt lätt är det inte att animera läppsynk. Men det kan bli skapligt efter lite övning. Och det kan bli rätt roligt. Få några att dra lite på munnen – få sig ett gott skratt.

God jul och Gott Nytt År önskas DIUs alla läsare.

Webbskola
Gunnars hela webbskola i tre delar finns här Bygga pepparkakshus

 

GUNNAR JUTELIUS
E-Post: gunnar.jutelius@gmail.com



Datorn i Utbildningen nr 8 2007. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)








FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok




Nominera huvudman före 14 juni 2023








[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 07]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 071213