Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 8-07

På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer.
Vill du läsa hela tidningen, beställ här!


5 html  

Ledare: Skolpolitik för lärande
En IT-politik för svensk skola är ett trängande behov om vi ska få en framgångsrik kunskapsskola och en bra lärarkår med aktuell kunskap, skriver Peter Becker i ledaren.

6 html  

Gunilla och Kristina vinnare av Guldäpplet

Årets Guldäpple delades ut på Skolforum i början av november. Gunilla Almgren, speciallärare från Linköping heter årets vinnare. Dessutom delades för första gången juryns särskilda pris ut som gick till Kristina Hansson, verksamhetsledare på CMIT i Piteå.

9   Spel med lärande i fokus
Tack vare motivationen att klara uppdraget får man en vilja att ta reda på så mycket som möjligt, man vill ha all information och fakta som är möjlig att få, skriver Rebecka, Louise och Hannah, som har prövat spelet Global Conflict: Palestine.
11   Moderna klassrum förändrar läroboken Läromedelsförlagen rapporterar att lärarna efterfrågar nya digitala lärresurser och förlagen tänker nytt och digitalt.
 
12  

Plocket

14  

Speciallärare med engagemang i elevernas
lärande och ny teknik

– Det är viktigt att lärandet får vara lustbetonat. Men det innebär inte avsaknad av regler. Utmaningen är att göra det intressant, säger Gunilla Almgren, årets Guldäpplevinnare.

17   Alternativa verktyg i lärandet
Att använda alternativa verktyg i lärandet innebär att fler elever får tillgång till skolans hela undervisning under hela skoldagen, skriver Elsy-May Gisterå och Margareta Lavsund. 19 Skoldatateken – en succéhistoria På Skoldatateken kan skolor få hjälp och stöd att skapa en lärmiljö för alla elever.

20

  Ungdomars virtuella gemenskap i Lunarstorm
En akademisk avhandling kan ibland kännas tung att läsa, men Pia Söderberg har ett enkelt sätt att skriva även om komplicerade teorier, skriver AnnBritt Enochsson.

22 html

Språkutbildningen och cyberspace
Språklärare behöver kritiskt och framtidsorienterat diskutera vilket digitalt stöd för lärande man behöver och vilka ’klassrum’ man vill ha, skriver Patrik Svensson.

24  

Boklådan

26 html

Sverige, IT och framtiden
Mats Östling om två skildringar av IT-Sverige och framtiden.

28

Visualisera mera
Nu finns allt fler tjänster på webben som bygger på visualiseringar. Intuitiva, smarta och roliga tjänster som också är användbara i skolans arbete.

30

Nät- och räkfrossa i väst
Medlemmarna i FDIU Väst delar med sig av skolnyttiga länktips.

31 html

Pepparkakshus i enkelt 3D-verktyg
Gör en jul- och nyårshälsning med hjälp av en animerad tomte. Gunnar Jutelius guidar i tidningen och på webben.

32

Gunillas fotoskola del 2
Gunilla Dahlblom, it/mediepedagog i Piteå, tar denna gång upp hur du får bästa möjliga bildkomposition.Datorn i Utbildningen nr 8 2007. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023
Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok
Nominera huvudman före 14 juni 2023

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 07]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 071213