Untitled Document

Av: Av Daniel Johansson,
industridoktorand och lärare vid Rock City Utbildningar
E-Post: daniel.johansson@musiclink.se

 

Lär som näringslivet

Vi befinner oss i en snabbt föränderlig värld. Nya teknologier för hantering av information och kunskap utmanar traditionella strukturer i skolan såväl som de metoder man använder sig av för att lära ut.

I Hultsfred driver vi ett antal utbildningar som är inriktade mot musikoch upplevelseindustrin. Under de senaste åren har vi funderat mycket över vilka metoder vi använder för att hänga med i omvärldens förändringar.

Musikindustrin är en bransch som just nu genomgår fundamentala strukturförändringar på grund av det informationsteknologiska paradigmskiftet. På bara några år har såväl yrkesroller som arbetsuppgifter förändrats. För att våra utbildningar ska vara aktuella i denna föränderliga värld krävs att vi hela tiden anpassar såväl innehåll som pedagogik.

Den amerikanske utbildningsministern Richard Riley tydliggjorde effekterna av de snabba förändringar vi just nu går igenom när han gav prognosen att många av de mest eftertraktade jobben år 2010 kommer att vara jobb som inte ens fanns år 2004. Nya företag, verksamheter och verktyg skapar helt nya eller kraftigt förändrade sysselsättningar. År 2004 fanns varken Facebook, YouTube, Twitter eller många av de andra tjänsterna som vi idag tar för givet och arbetsuppgifterna på dessa företag skiljer sig mycket åt jämfört med de traditionella IT-företag som fanns innan det. Karl Fisch, lärare i teknik på Arapahoe High School i Colorado, USA, beskriver utmaningen på följande sätt: ’We are currently preparing students for jobs that don´t yet exist, using technologies that haven´t been invented yet, in order to solve problems we don´t even know are problems yet.’

Att omvärldsbevaka
Så hur gör man då för att hänga med i dessa förändringar? Jag tror att svenska lärare, på alla nivåer, behöver lära sig att använda näringslivets sätt att bedriva omvärldsbevakning genom att man på skolor skapar aktiva funktioner för insamling av relevanta nyheter och aktuell information i de olika ämnena.

I kunskapstäta företag finns alltid en funktion för omvärldsbevakning. Beroende på företagets storlek varierar naturligtvis metoder och arbetssätt, men funktionen som sådan, att löpande hämta in nyheter och uppdateringar om vad som händer på de specifika områdena är en naturlig del av ett modernt företag.

I Hultsfred använder vi oss av en metod där utbildningsledare, lärare och studenter ständigt tar del av en löpande omvärldsbevakning som genomförs av personer aktiva i branschen. Men inte bara det, studenterna själva är också med i denna omvärldsbevakning och uppmanas att komma in med aktuella nyheter och ny kunskap.

I utbildningen Music & Event Management är huvudämnet företagsekonomi. Med tanke på hur affärslogik och affärsmodeller just nu skruvas om i många av upplevelseindustrierna, är det helt nödvändigt att löpande uppdatera innehållet i utbildningen.

På bara några månader kan sammangåenden mellan företag eller nya distributionssätt förändra delar av den kunskap som tidigare ansågs självklar. Enda chansen för oss är att ständigt omvärldsbevaka och jag tror att samma metod skulle kunna användas i många andra utbildningssammanhang.

En lärare i fysik på ett gymnasium skulle kunna initiera omvärldsbevakning på samma sätt som ett företag genom att låta eleverna använda tjänster som Science Daily eller Google News för att hitta intressanta nyheter som relaterar till uppgifterna.

En lärare i geografi på högstadiet kan använda sig av Google Earth för att låta eleverna själva hitta sin väg genom geografin på ett sätt som de själva är vana vid, t.ex. genom att de är med och skapar lager av information som man sedan publicerar online precis som företag brukar göra.

Positiva kunskapsklimat
Förutom att utbildningen och undervisningen blir aktuell och relevant genom att vi använder oss av den här metoden, märker vi att arbetssättet skapar ett mycket positivt kunskapsklimat bland både personal och studenter. När alla brinner för att leverera uppdaterad och fräsch kunskap till varandra skapar man en smältdegel av kreativitet som är helt nödvändig för att kunna driva en högkvalitativ utbildning.

I en snabbt föränderlig värld kan läraren inte längre vara den absoluta källan till kunskap. Det är helt nödvändigt att studenterna är aktivt involverade i att ständigt uppdatera innehållet i utbildningen. Genom att titta på hur näringslivet omvärldsbevakar och hämtar in ny kunskap tror jag att såväl högskola som gymnasium och grundskola skulle kunna lära sig otroligt mycket. Och undervisningen blir så avsevärt mycket roligare när man känner att kunskapen man levererar är aktuell och relevant för studenterna.

 

Daniel Johansson,
industridoktorand och lärare vid Rock City Utbildningar
E-Post: daniel.johansson@musiclink.se

Rock City
Entreprenörerna kring Hultsfredsfestivalen, med företaget Rockparty, har skapat Rock City, med restaurang, musiklokaler, arkiv och utbildningar. Det har idag vuxit till en nationell mötesplats för upplevelseindustrin, bland annat med stöd från KK-stiftelsen. Inom nybildade Campus Hultsfred väver man samman forskning, utbildning, näringsverksamhet och kultur(FUNK). Man samverkar med upplevelseindustri och akademi kring kompetensutveckling och innovation, med målet att bli ett nationellt kompetenscentrum för musikbranschen.



Datorn i Utbildningen nr 8 2008. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)



FL VÄST Karlstad 13-14 juni 2023




Artiklar ur Guldäpplets Jubileumsbok









Nominera huvudman före 14 juni 2023








[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 8 - 08]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 081207