Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 4/96
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

2 BILD
På Fruängsskolan möts man av elevernas bilder överallt, att gå genom en korridor är som att vandra i ett konstgalleri, skriver Carina Näslundh i Från nordisk sommarkväll till Stockholms tunnelbana.
Bildläraren Dipak Lahiri lär eleverna se bilderna.
Datorn har blivit ett verktyg för samarbete, läs mer på Ledarsidan.
"Stilla natt". Ill av Gunnar Jutelius, 1996.
5 FÖRENINGEN DIU
Välkommen åter till Ronneby 11-12 juni, hälsar arrangörerna, nu beredda att ta emot 1000 personer. Temat är IT - i praktik och pedagogik. Föreningens ledstjärna är "lärare lär lärare".
8 IT-STRATEGI/OSTKUST
Ann Catrin Johansson, Gefle Pedagogiskt Centrum, väckte uppseende med sitt anförande kring Varför IT – hinder och möjligheter vid DIU’s årliga höstkonferens. Vi återger hela föredraget!
13 IT-STRATEGI/INSÄNDARE
Två lärarkandidater efterlyser mer än bara enstaka eldsjälars intresse för IT i utbildning inom lärarutbildningen, Får vi datautbildning?
16 NYA MEDIER
Vad lär sig Carl när han använder multimediala material?, frågar Mats Rosenkvist från Kunskapsmedia. Det är inte sökningen, utan analysen som är värdefull; det är inte på skärmen utan i huvudet det viktiga sker.
18 SAMHÄLLSKUNSKAP
En guldgruva av material, säger Thomas Silvennoinen om Riksdagens nyöppnade information i Internet. Hur lagar blir till, ett ärendes gång genom riksdagen liksom aktuella motioner och omröstningar, allt finns nu tillgängligt i www.
20 PROGRAMMERING
Elever i åk 5 programmerar? Ja, med det nya språket ToonTalk programmeras lek- och kraftfullt i en värld av animerade figurer. Elsie-Marie och Tobias Zetterlund introducerar språket ToonTalk.
23 MOT BÄTTRE VETANDE
Bilaga med 24 sidor från årets största konferens om IT och skola. Elever från MediaGymnasiet i Nacka Strand rapporterar.
48 MEDIEVERKSTAD
En introduktion till bild-skapande i vektorprogram och samtidigt en presentation av Corel’s nya Corel Xara av Gunnar Jutelius.
50 TEMA: MUSIK
MusikNet – nu byggs musiknätet på Internet; Kenneth Olausson och Bjarne Nyqvist från Musikhögskolan samtalar om IT och musikutbildning i skola. Anders Edwall presenterar en mötesplats i nätet och Mattias Åkerman skapar Technomusik i utprövning av TechnoMaker.
56 PROGRAM
Ett axplock ur höstens nya och uppdaterade program presenteras: språk, matematik, grafik, statistik. Några böcker om programmering.
59 DATAOLYMPIADEN
Sverige möter hårdnande internationell konkurrens. Fyra hundra svenska elever ger sig varje år i kast med DataOlympiadens problem – pröva själv, erbjuder Håkan Strömberg och presenterar ett tävlingsproblem. Bo Helmersson berättar hur feststämning sprider sig vid tävlingstillfällena.
62 MATEMATIK I VARDAGEN
Under flera år har fyra lärare i Borlänge prövat ett engelskt material för matematik med vardagsanknytning genom video, samtal och gruppvis arbete med problem. De finner både ökad förståelse och ökat intresse.
66 MEDIEVERKSTAD
Ett lyft med den nya versionen av Multimedia Lab, avsedd för Win95, anser Gunnar Jutelius. Bättre överblick, direkt klickbara bilder utan fyrkantiga knappar och länkar till Internet och samtidigt enklare!


Datorn i Utbildningen nr 4 1996. Artiklar ur Datorn i Utbidlningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 980729