Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 5-08
På www.diu.se publiceras ett urval ur varje utgivet nummer.

Efterbeställ paket med 20 ex av DIU, för kollegiet, arbetslag etc á 400 kr + porto! Ange önskat diu-nr och din leverans- resp faktura-adress.
Eller beställ prenumeration här!

5 html  

Ledar(e)skap
Vilket stöd krävs för att lärare ska kunna utveckla processen omkring omdömen, skriver Peter Becker i en ledare där han diskuterar frågor om engagemang, kompetens och ledarskap.

7  

Vådan av spelande amerikansk släkt
Ett spel om ödetorp efter amerikafarare kunde kanske vara något att utveckla för de svenska eleverna, funderar Monica Esborn efter möte med amerikanska släkten.

8 html  

Mobil, gps och handdator – pedagogiska verktyg

Konkret utomhusmatematik i spelform med stöd av mobiltelefoner, gps och handdatorer. En niondeklass från Kungsbacka har testat.

12  

Traditionella aktörer och unga fenomen
Skolan brottas med stora utmaningar när det gäller den digitala utvecklingen. Det gör även andra aktörer, till exempel mediebranschen, skriver Carin Karlsson och Jessica Linde i månadens krönika.

14 html  

Webbstjärnan:
Kreativa elever tävlar med webbplats


– Det är viktigt med bilder och layout – det måste se snyggt ut. Men samtidigt måste innehållet vara anpassat till webben. Det tipset ger Marcus Björns, 17 år, till alla som tänker vara med och tävla i Webbstjärnan.

16  

Plocket

18 html  

Möte mellan forskning och praktik
Har vi pedagoger så mycket prestige att vi hellre testar och prövar själva istället för att lyssna och ta till oss vad forskningen visar? Kanske borde forskarna bjuda in mer? Synas mer i debatten, skriver Gunilla Celén.

21  

Elevdokumentation – en brännande fråga
Marika Delvret, grundskollärare i Uddevalla arbetar med införandet av digital IUP i kommunen. Hon poängterar vikten av att systemen utvecklas i samarbete med personalen.

22   Elevdokumentation med mervärde
För Monica Vesterlund Olsson handlar införandet av itsystem om mervärde, skolutveckling och förbättrade mjöligheter för skolan att klara uppdraget i styrdokumenten.

26  

Varning för läslust!
Jag vill läsa mer, ta del av det som dessa engagerade forskare har studerat trots att doktorsavhandlingar inte är det mest lättsmälta man kan få tag i, skriver Mats Östling som läst Skolportens Årsbok’ Man måste tycka om dem’.

28 html  

Svenska medaljer i programmeringsolympiaden

Det gick bra för de svenska gymnasister som deltog i olympiaden i programmering, IOI. Samtidigt visar deltagarundersökningar att programmering är en typisk fritidssyssla, få har lärt sig programmera i skolan.

30

Britt-Ingers prylar: USB-minnen, externa hårddiskar och nätverkslagring
Det finns mängder med olika sätt att lagra sina dokument och filer. Britt-Inger Berntsson, it-chef för skolan i Uddevalla, har tillsammans med sin medarbetare Robert Jensen testat några.

32

Blender – ett fritt 3D-verktyg med historia
Gunnar Jutelius har testat Blender ett kraftfullt 3D-verktyg med en tilltalande prislapp: 0 kronor. Utvecklingen av programmet har möjliggjorts genom ett av de intressantaste öppna projekten.

DIUs webbskola om 3D
Gunnars hela webbskola om 3D

34

Chrome, ny webbläsare från Google
Peter Becker har tittat på en lovande betaversion av Googles webbläsare Chrome.

35

Max Entin reflekterar kring skolans värld
Max Entin kommer att bidra med en vass karikatyr i varje nummer under året!Datorn i Utbildningen nr 5 2008. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!
(Annons)

FL VÄST Trollhättan 14-15 nov 2019[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 08]

Datorn i Utbildningen, Förridargränd 16, 165 57 Hässelby
Uppdaterad: 080915