Innehåll/Datorn i Utbildningen nr 5/99
Vil du läsa hela tidningen. Beställ här.

 2 Det goda samtalet
Lärare behöver det goda samtalet, skriver Peter Becker i sin ledare. Samtalet som ett led i den professionella reflektionen kan jämföras med mentorskap i andra branscher. Det är en central och nödvändig del i det lärande som numera förväntas vara lika långt som livet.
 4 Skolutveckling, arbetssätt och IT
Informationstekniken måste bli ett redskap för lärande och datorn kommer att ha samma självklara plats som pennan i skolan. Anne Hallberg om IT i skolan ur skolledarperspektivet.
 8 Ett lättskött skolnät - finns det?
Sten Hagberg beskriver nätuppbyggnaden på Håstensskolan i Varberg. Sten är i grunden lärare i matematik och SO-ämnen, arbetar på deltid som IT-samordnare i Varbergs skolor bland annat med support åt serveransvariga på skolorna samt som ansvarig för FirstClass-baserad epost/intranetserver.
10 Organisera samarbetet i klassrummet med webbstöd
Använd nätet för elevers diskussion, samarbete och utvärdering. För min egen del har skolans väggar raserats och öppnats mot omvärlden. Bosse Andersson skriver om hur du kan använda dig av webbformulär, diskussionsgrupper, automaträttade enkäter, chat och projektplatser på nätet.
14 Sannolikt osannolikt, eller kanske inte...
Ola Svärd presenterar två böcker om vår digitala framtid baserade på forskning om artificiell intelligens. Spännande böcker med djärva framtidsspekulationer på vetenskaplig grund.
16 Hundtrimmare drömjobb
"Tjopp, tjohej! Jag heter Max och jag bor här i Jobblandet. Vuxna säger att dom går till jobbet men vart tar dom då vägen?". Max är en trevlig, hårig kompis, ja, han är faktiskt en hund, som kan hjälpa oss i skolan att på ett enkelt och lustfyllt sätt ge eleverna deras första yrkeslivsorientering.
Gunilla Celén recenserar "Max i Jobblandet".
18 Upptäck musiken
Med "Upptäck musik med blockflöjt" har producenterna lyckats skapa ett omväxlande läromedel med vars hjälp användaren lär sig spela blockflöjt från början, spela kända låtar till ackompanjemang samt få grunderna i notkunskap. Örjan Broman recenserar.
19 Matematikäventyr
Toura Hägnesten har testat "Tim får högtflygande planer", matemaktikprogram för barn över tio år.
20 Atlas med zoom
Det är en upplevelse att rotera en jordglob på skärmen, se länderna ur olika perspektiv, föra musmarkören över bilden och få namnen på länderna, klicka på landet, få fram översiktskartan, läsa om det som kan intressera för tillfället, ekonomi, miljö, politik, historia. Örjan Broman fascineras av den interaktiva atlasens möjligheter i skolarbetet.
21 Maries webbspalt
Marie Winstrand, IT-pedagog i Sollentuna, efterlyser svenska lärares egna webbplatser med råd och tips till kollegorna. I spalten ger Marie också tips på några bra amerikanska lärarsajter.
23 Integrerat arbete med skoltidning
Bergvattenskolan i Dorotea är en av de skolor som deltagit i Datorn i utbildningens tävling Årets Bästa Skoltidning. Birgitta Svanlund och Ingrid Oscarsson berättar om jobbet och planeringen.
26 Bygg din egen webbsida
Kurt Wicke har läst två böcker om att bygga webbsidor. Två böcker han rekommenderar varmt. Visst går det att lära sig att göra webbsidor med hjälp av en handbok, i alla fall om handboken är bra uppbyggd.
30 Så här gör du för att skaffa webbplats
Alla har inte tillgång till skolans server för att lägga ut sina webbproduktioner på nätet, men det finns många gratisplatser på nätet där du lägga dina webbsidor. Therese Johansson, elev på Fridaskolan i Vänersborg, berättar om hur du skaffar plats på nätet och hur det går till att få dit sina webbsidor.
32 10 steg för att göra frågesport på webben
Här visar Gunnar Jutelius hur du med Flash 4 kan skapa en frågesport på webben med text, bild, animeringar, ljud och med programmering som håller reda på tävlingsresultatet.


Datorn i Utbildningen nr 5 1999. Artiklar ur Datorn i Utbildningen är copyrightskyddade ©. De får användas för enskilt bruk. I övrigt får de enbart spridas efter överenskommelse med redaktionen. Vill du ha hela numret på papper, sänd en beställning via detta system!

[Åter till början av sidan]
[Åter till nr 5 - 99]

Datorn i Utbildningen, Frejgatan 32, 113 26 Stockholm
Uppdaterad: 991215