Om tävlingen
 
Presentation
Anmälan
Kalendarium
Inlämning av bidrag


Öppet forum
 
Fråga, tipsa, debattera


Arbeta med skoltidning
 
Hur går man tillväga
Uppslag för innehåll
Länkar och litteraturtips


Handledningar
 
Text för tidning
Bild för tidning
Göra serier
Att skapa en webbplats
Upphovsrätt


Evenemang
 
Veckans profil
Galleri 1999
Skolforum 1-4 nov
Netdaysveckan


Datorn i Utbildningen


Serieprofilen
     

Mer Ärligt Talat finns att läsa på www.metro.se.

Monica Hellström har sedan flera år gjort den uppskattade serien Ärligt Talat. Serien har bland annat publicerats i två album, i Expressen och i tidningen Metro.

Hur gör du för att få idéer till flera seriestrippar i veckan?
- Det gäller att samla på sig uppslag hela tiden från allting som händer en. Det är inte så att jag hela tiden tänker: kan jag göra nåt av det här? Utan jag vet om något kan bli en serie efter att det hänt. Så behöver det ju inte vara en händelse heller, utan mina egna reflektioner över något jag läst eller hört. Jag vill kunna använda allting som händer mig, alla infall jag får. Det där spelar roll för mina karaktärer, att de är som de är. Min huvudperson är inte jag, det skulle inte vara intressant för någon utom kanske mina närmaste om jag skildrade mitt privatliv. Men seriens huvudperson ligger nära mig. Det behövs för att jag ska få friheten att låta henne kunna råka ut för vad som helst. -Ja, vad som helst skulle hon inte kunna råka ut för, men det är inget problem för då hittar jag bara på en annan figur.

- När jag lyckas organisera mig har jag alltid med mig penna och block för att kunna direkt få ner på papper när jag kommer på något. Man tror man ska komma ihåg, men det gör man aldrig.

- I början kunde jag inte avgöra vad som gick att göra en serie av, det har erfarenhet lärt mig. Förut kunde jag hålla på och slita med en idé och till slut känna mig som ett pucko för att jag inte fick till det, så det är skönt när man lär sig att alla idéer faktiskt inte lämpar sig för att göra serier av. Felet är ofta att man försöker skildra för subtila saker som bara blir förstörda när man förenklar eller försöker sätta spets på det.

e>
 Länkar 
 
Jens Ahlbom - serietecknare
Måns Gahrton och Johan Unege - manusförfattare och seritetecknare
Monica Hellström - serietecknare
Magnus Knutsson - manusförfattare
Esbjörn Jorsäter - serietecknare - Serieskolan