Om tävlingen
 
Presentation
Anmälan
Kalendarium
Inlämning av bidrag


Öppet forum
 
Fråga, tipsa, debattera


Arbeta med skoltidning
 
Hur går man tillväga
Uppslag för innehåll
Länkar och litteraturtips


Handledningar
 
Text för tidning
Bild för tidning
Göra serier
Att skapa en webbplats
Upphovsrätt


Evenemang
 
Veckans profil
Galleri 2000
Galleri 1999
Skolforum 1-4 nov
Netdaysveckan


Datorn i Utbildningen


     


Katarina Eriksson, formgivare.

Katarina Eriksson är formgivare och har bland mycket annat gjort form åt Tomas Di Leva under flera år, bland annat omslaget till Di Levas singel "Miraklet".

– Jag hade tagit en bild av Tomas som jag ville använda till något. Det är en bra bild, det är fint hur han står, lite i profil och blicken han har. Himlen bakom är från en resa. Sedan har jag monterat ihop bilderna, bearbetat dem och låtit regnbågen stråla ut från hans öga.

Vad är speciellt med den bilden?
– Det finns ju så många bilder … Den här bilden är inspirerande. Tomas blir så stor mot himlen. Om man skulle zooma ut i bilden skulle han vara ovanför husen. Han blir till en ikon, ett väsen och man kan tänka sig att det är han som skapar regnbågarna när det regnat, men att människorna inte ser det för att de inte tittar upp eller att han är ovanför molnen.

Liknar resultatet din vision om hur bilden skulle bli?
– Ja det gör det. Ändå hade bilden kunnat se ut på tusen sätt, den hade kunnat föreställa något helt annat. Det handlar om energin, vad är det för energi jag vill förmedla. Och med det har jag lyckats. Det handlar om att inspirera, och om att arbeta inspirerat och engagerat. Om jag lyckas med att inspirera någon annan med min bild har den ju blivit meningsfull inte bara för mig, utan också för en annan människa.

Är det svårt att komma på idéer?
– Nej, de brukar komma ganska direkt och jag brukar också arbeta väldigt fort. Jag brukar aldrig göra flera förslag, utan gör en bild som jag tycker är bra och tror på. Det är en fantastisk, meditativ process att arbeta fram en bild. Att idéerna alltid kommit lätt kan ju också ha att göra med att jag fått fria händer av mina uppdragsgivare och tagit mig utrymmet att hävda hur jag vill göra bilden.

Vad ger dig inspiration?
– Det kan vara allt möjligt. Drömmar, fantasier, något jag sett eller hittat. Jag hittade till exempel ett par vingar, som var så vackra. De ligger fortfarande hemma i frysen för att jag ska fotografera dem och använda till någonting.

Skriver du ner dina drömmar och idéer?
– Nej, de finns där, jag kommer ihåg dem. De kan finnas som bilder inom mig i flera år ibland, och rätt vad det är kommer de till användning.

Arbetar du både på papper och med dator när du formger?
– Mest dator. Jag brukar fotografera och skanna bilderna och sedan arbeta vidare i datorn. Datorn är ett fantastiskt verktyg som ger oändliga möjligheter att gestalta bilder och visioner. Det ger utrymme för sagan och magiken, det ger mig möjlighet att gestalta vad som helst för väsen som är i min fantasi. Och dessutom går det fort om man till exempel jämför med måleri. Jag är rastlös av mig och vill snabbt kunna se mina bilder ta form. Men det är klart, om jag ska rita något är papper bäst. Datorn är bra för att bearbeta bilder, föra samman bilder och förändra dem. Och för att arbeta med färger och former.

 Länkar 
 
Marianne Schvarcz, nyhetschef på Aftonbladet.se
Frida Ekdahl, Jennie Dahlin och Malin Boglert, Lerum
Robert Karlsson, tävlande chefredaktör för Nöjesbladet
Mats Björling, formgivare, tidningen ETC
Katarina Eriksson, formgivare
Mats Nilsson, multimediaproducent, ETC
Karin Samlson, journalist, Aftonbladet
Jens Nilsson, webbdesigner, Icon Medialab
Ulf Lodin, frilansfotograf
Linda Sällström, grafiker, Multimedia/KTH-Haninge










Datorn i Utbildningen, tävlingsledningen, 2000.

Materialet får kopieras för användning inom tävlande grupper.

Webbproduktion, diu admin, 2000-08-15.