Om tävlingen
 
Presentation
Anmälan
Kalendarium
Inlämning av bidrag


Öppet forum
 
Fråga, tipsa, debattera


Arbeta med skoltidning
 
Hur går man tillväga
Uppslag för innehåll
Länkar och litteraturtips


Handledningar
 
Text för tidning
Bild för tidning
Göra serier
Att skapa en webbplats
Upphovsrätt


Evenemang
 
Veckans profil
Galleri 2000
Galleri 1999
Skolforum 1-4 nov
Netdaysveckan


Datorn i Utbildningen


     


Mats Björling, formgivare på tidningen ETC.
"3000 bilder att välja bland"

Mats Björling är formgivare på tidningen ETC på nätet, tidigare jobbade han på IT- och multimediaföretaget PIR. Mats har gått på Konstfack i Stockholm, en högskola med utbildningar i konst, design, konsthantverk och bildpedagogik.

Tidningen ETC (uttalas etcetera) finns både i pappersversion och på nätet. Nätversionen uppdateras varje vecka, papperstidningen kommer en gång per månad. Både webbtidningen och papperstidningen ETC har en rak och direkt form med stora fotografiska bilder och kraftfulla rubriker.

– När jag väljer bild för tidningen har jag omkring 3000 bilder från tidningens två egna fotografer att välja bland, det räcker ett tag. Viktigast för valet är vilken bild som passar bäst för just det numret eller den artikeln, men det spelar också in vilken bild som går att komprimera tillräckligt utan att förlora för mycket kvalitet.

– För att få ner storleken på en bild kan man behöva beskära den eller ta bort delar av bilden och ersätta med ett enfärgat område. Ett annat sätt att göra bilden mindre är att göra ett lager över bilden i Photoshop som man fyller med en färg och sedan prövar sig fram till ett visningsläge som fungerar bra , till exempel "täcka över". (Visningslägen hittar du högst upp i lagerpaletten precis under fliken "lager", där finns en popupmeny där det vanligtvis står "normal".) Det är ett sätt att tömma bilden på färginformation men ändå behålla nyansrikedomen i bilden.

– Något som tar mycket plats vad gäller datamängd är färgområden som tonar över i ljushet och nyans, exempelvis en stor enfärgad väggyta som ljuset faller lite ojämnt över. Det kan vara nyansskiftningar man inte ens lägger märke till, men de finns där och blir ofta synliga på ett väldigt fult sätt när bilden komprimeras. Man kan behöva "måla" över sådana ytor så att de får en enhetlig färg. I gengäld får andra delar av bilden högre kvalitet. Är till exempel ett ansikte det väsentliga i bilden är det viktigast att det ser bra ut, för det kommer att dra ögats uppmärksamhet till sig.

– När det gäller beskärning och manipulering av bilden är fotograferna mycket noga med att deras bilder ska publiceras i så oförändrat skick som möjligt. Det måste jag ta hänsyn till. Jag försöker därför avstå från att färgtona och sudda ner delar av bilden, men ibland måste jag ändå göra det för att storleken ska bli hanterbar. Ett visst dilemma alltså, men så är det ju alltid.

 Länkar 
 
Marianne Schvarcz, nyhetschef på Aftonbladet.se
Frida Ekdahl, Jennie Dahlin och Malin Boglert, Lerum
Robert Karlsson, tävlande chefredaktör för Nöjesbladet
Mats Björling, formgivare, tidningen ETC
Katarina Eriksson, formgivare
Mats Nilsson, multimediaproducent, ETC
Karin Samlson, journalist, Aftonbladet
Jens Nilsson, webbdesigner, Icon Medialab
Ulf Lodin, frilansfotograf
Linda Sällström, grafiker, Multimedia/KTH-Haninge










Datorn i Utbildningen, tävlingsledningen, 2000.

Materialet får kopieras för användning inom tävlande grupper.

Webbproduktion, diu admin, 2000-08-15.