Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !Höstterminen 2001Veckans problem, vecka 50:

Du ska till Florida på julhelgen. Kan du hitta en väderprognos?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johannes Midtbö
Skola: Furuskolan, klass 6A, Alafors

Svar: Det kommer att bli syd-östliga vindar till Florida under julhelgen. Temperaturen kommer att ligga på c:a 68 f.

Metod: Jag gick in på Google.com, och skrev: weather florida christmas prediction -father. Då kom c:a 1800 sidor fram. Jag valde den näst översta, och då stod prognosen över julhegen.

Lenas kommentar:
Det finns flera bra svar denna vecka. De flesta har kollat vädret i Miami. Frågan gällde hela Florida, därför anser jag att du är vinnare.

Däremot har jag inte kunnat kontrollera dina uppgifter. När man söker med termer på en sökmotor som du gjort kan man sällan göra exakt samma sökning igen. De svar som dyker upp är nästan aldrig desamma om man gör sökningen igen efter någon dag,
Jag kan alltså inte kontrollera din träff, som kom på andra plats. Därför är det jätteviktigt att tala om på vilken  ADRESS: tex (http://www..) som man hittat svar. Man kan ju inte heller ge ett "rätt svar" på den här frågan eftersom väderprognoserna ändrar sig  hela tiden, men det var ju inte heller tanken med uppgiften.

Jag undrar varför du sökt på weather florida christmas prediction -father. Är det för att inte få svar på "father christmas"?
Goggle använder inte plus- och minustecken. Om du söker med flera termer "blir det automatiskt ett plustecken" emellan dem. Det betyder att alla de termer som du söker på finns med i svarstexten på något sätt. Se: http://www.google.com/help/basics.html
Om du vill använda uteslutning av termer måste du använda Goggles "advanced search". Se: http://www.google.com/advanced_search?hl=en

På AltaVista tex använder man däremot plus- och minustecken i enkel sökning. Om du skulle sökt  på weather florida christmas prediction -father utan plustecken hade du fått dokument  som innehöll något av dina sökord, men inte nödvändigtvis alla. Däremot hade father inte kommit med. AltaVista använder dock också något som de kallar "intelligent default" och det innebär att i praktiken kommer det svar som innehåller alla termerna först på söklistan. Men om man inte använder plustecken blir det ofantligt många fler träffar på en sådan här sökning (utan plustecken) eftersom det räcker att ett sökord finns med i träffen.

Sökmotorerna funkar olika. Det lönar sig att ta reda på hur det ligger till!

God jul och lycka till med fortsatta sökningar!
Veckans problem, vecka 49:

Hur gör du för att spela schack med någon annan över Internet?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Evelina Hellberg
Skola: Virsboskolan

Svar: Jag sökte på google.com på schackspel+online. Jag kom till en sida där det stod en adress till chessclub.com. På den sidan fanns det en länk där det stod "Start Playing On The ICC" När jag klickade in på den länken så kom jag till en sida där det stod en massa information om just den sidan. Det fanns också en länk där det stod [If you want to play a quick game, CLICK HERE] När jag klickade på den änken så kom jag till ett spel (som började på en gång.). Sen var det bara att spela...

Metod: Sök sidan var www.google.com Jag vet att uppgifterna är sanna för att jag spelade själv en gång och det funkade jätte bra.

Lenas kommentar:
Bra sökning och bra svar. Den korrekta adressen till just din sida är http://www.chessclub.com/newcomer.html

Denna gången har många lämnat mycket bra svar och sökt bra. Många visste redan var det fanns spelsidor och flera har t.ex. gått direkt till TV4.
Veckans problem, vecka 48:

Du ska flytta till Melbourne med din familj. Du vill ha kontakt med någon som är intresserad av ridning. Hur skaffar du en sån kompis att maila till innan du reser?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Helena Hagberg
Skola: Stenbocksskolan, Ulricehamn

Svar: man kan hitta det lite överallt
källa:http://home.bip.net/penfriends/webadvert-s.html

Metod: jag sökte på nätet

Lenas kommentar:
Denna vecka har vi inte fått in några riktigt utförliga svar. Helenas adress till brevvänner världen över verkar användbar. Däremot har du inte angett hur du hittade den. Många har också förslagit chat, men inte lämnat särskilt bra uppgifter om hur man hittar dem. Min ide´i sådana här fall är att man går in på en katalog och söker på termer som; horses, chat, melbourne till exempel.

På Yahoo com får man till exempel upp sådana här träffar:
(Observera att man INTE använder plustecken mellan sökorden på Yahoo)

GlobalRanch.com - WHERE THE HORSES ARE!
... Laxon first woman to win Melbourne Cup more articles. ...
help riders start their horses working with cattle. more ...
submitted by our members. Chat Real-time chat with ...
http://www.globalranch.com/racing/default.asp
More Results From: www.globalranch.com
 

Robyn Biar #Horsetalk-Chat on irc.dal.net
... a place for clean online chat about horses and all ... More Links !
Guest Book ! Melbourne
! Personal Details ! Favourite Sites ... Gallery I My Horses ! Start my pic
...
http://www.quantum.net.au/robynb/ht.htm
More Results From: www.quantum.net.au

Detta är bara ett exempel på hur man kan hitta kontakter. Det finns många sätt att ta sig fram! Man får inte ge upp så lätt som många gjort den här gången!
Veckans problem, vecka 47:

Hur drivs en flygballong? Vilka väderförhållanden krävs för att man ska kunna flyga?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Erik Wassenius
Skola: Nya skolan, Trollhättan

Svar: Enluftballong flyger av att helium som briner under ballongen. och det blir varm luft i ballongen varm luft stiger. Och då följer ballongen med upp i skyn.varm luft stiger för att den trängs upp av den kalla luften nerä. dom bästa förhollandena när man flyger är i april till oktober. det är vktigt att det inteär mer en 5 s/m eller när sikten är under 8 km. och är inte mycket kallar en på marken så man kan klä sig som för en skogspromenad

Metod: jag sökte på GOOGLE och kom till www.flyg-ballong.nu och city-ballong.se och läste där och jag tror detta verkar limligt för att jag viste lite inan. city-ballong var bra tycker jag där kunde man läsa om ballonger

Lenas kommentar:
Du svarar fullt på bägge frågorna. Det hade varit bra om du hade talat om vilka söktermer du använt på Google. De adresser somm du hittat svaret på finns det ingen anledning att inte lita på. Dock är den ena riktiga adressen www.cityballong.se/ (www.flyg-ballong.nu är korrekt).Båda adresserna går till till etablerade företag som erbjuder ballongflygning.
Veckans problem, vecka 46:

Vilket ursprung har hip-hopen?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jennifer Sand
Skola: Furuskolan 6a, ALAFORS

Svar: Hip-Hopen har sitt ursprung i New York i stadsdelen The Bronx i början på 1970-talet. Det var på gatufester kulturen uppstod.

Metod: Jag hittade svaret på sidan www.hiphoporama.net/4elements/html. Jag gick in på sidan www.google.se och sökte på Hip-Hopen+ursprung

Lenas kommentar:
Alla veckans svar kommer från träffar på privata hemsidor. Man måste komma ihåg att det kan finnas felaktigheter på sådana. Men det här fallet är det inte så troligt att man skulle vilja "ljuga" om fakta. Om man vill vara säkrare kan det vara bra att gå till en katalog och klicka sig fram till en större sajt som innehåller fakta om musik och musikhistoria.
Veckans problem, vecka 45:

Vilka typer av säkerhetsåtgärder har man vidtagit i Oslo inför utdelandet av Nobels fredspris?
Varför blir säkerheten så rigorös?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johanna Nyander
Skola: Bäckhagens skola, Bandhagen

Svar: Politiet og Forsvaret legger planer for høyeste beredskap under Fredspris-jubileet i Oslo i desember, der FNs generalsekretær Kofi Annan vil være til stede for å motta Nobels fredspris

Metod: jag gick på evreka och sökte på "nobels fredspris" och fick en träff...jag gick in på en länk som hette hele saken

Lenas kommentar:
Länken var förmodligen: http://www.dagbladet.no/nyheter/32560.html. det hade varit bra om du uppgett den!
Någon har uppgett ett fylligare svar men uppger den norska nobelkommittén som adress (www.nobel.no). På denna sida finns inte något om varför säkerheten är den absolut högsta.

Veckans fråga var uppenbarligen knepig!
När man ska svara på en sådan här fråga kan man få leta på flera ställen och på olika sätt. Tidningarnas arkiv är oftast inte tillgängliga gratis. Därför är en sökning mes sökmotor det bästa. Det är klokt att leta på norska sökmotorer.

Om man gör en sökning på nyheter på Yahoo kan man få dessa träffar t.ex. Man klickar på dem och läser vidare!

Høy beredskap i Oslo norsktb
http://no.news.yahoo.com/011106/1/e82a.html
...Oslo (NTB): Oslo ruster seg til høyeste beredskap under Fredspris-jubileet i desember.......Da vil FNs generalsekretær Kofi Annan
motta Nobels fredspris....
- tir 06 07:35

Om man söker på Evreka kan man tex få en länk till:
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=5790941 (det norska VGnet)

Där kan man läsa att polis och militär kommer att ligga i högsta beredskap. Flygrummet över Olso stängs och försvarets flyg kommer att bevaka att ingen tar sig in. Man kommer att spärra av delar av staden. Man kommer inte att kunna ta sig fram på vissa platser utan starka säkerhetskontroller. Skarpskyttar kommer att bevaka strategiska platser.Helikoptrar kommer att bevaka staden för att kunna identifiera händelser som kan anses vara misstänkta.
Veckans problem, vecka 44:

Varje sommar arrangeras en stor internationell fotbollstävling för ungdom i Sverige. Vad heter tävlingen och vad krävs för att delta?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Tom Olsson Liljeholm
Skola: Bäckhagens skola, Bandhagen

Svar: Tävlingen heter gothia cup och är öppen för alla klubblag som är registrerad hos sitt lands FIFA-anslutna fotbollsförbund.
 

Metod: Jag gick till "http://www.google.se" efter somn det är den sida jag är mest van vid, och som oftast ger mig bäst resultat! Jag sökte på "Sommar fotbolls cup för ungdom" och hittade en sida som hette "http://www.gothiacup.se"! Den såg väl gjord ut och jag bedömde att den antagligen var rätt sida. När jag läste vidare uptäckte jag att jag kommit rätt!!

Lenas kommentar:
Veckans fråga var lätt. Det flesta visste svaret och gick direkt till rätt webbadress. Vinnaren, Tom, redogör bra för sökmetod (om man inte vet svaret) och "hittade rätt" genom den.
Veckans problem, vecka 43:

Förklara vad norrsken beror på och var de uppkommer.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jonny Nelson
Skola: Bäckhagens skola, Bandhagen

Svar: Norrsken kallas det vackra olikfärgade ljus som man ibland kan se röra sig över himlen i de norra delarna av världen. Ett likadant ljus finns över de södra delarna av jorden, det kallas sydsken. Tillsammans kallas norrsken och sydsken för polarsken. Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas i början av 1600-talet. Aurora var morgonrodnandens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. En översättning av namnet blir alltså nordlig morgonrodnad.

Metod: jag löste giften genom att sök på evreka,altavista,google på google hitade sidan
http://www.irf.se/norrsken/ på evreka hittade jag
http://www.destinationkiruna.com/prod2_nls.htm och
på altavista hittade jag
http://www.destinationkiruna.com/prod2_nls.htm JAG
VINNER hopas jag

Lenas kommentar:
Svaren är hämtade från Institutet för rymdfysik i Kiruna och "Destination Kiruna" som är ett kommersiellt (turist)bolag. Båda källorna kan anses vara trovärdiga. Frågan om vad norrsken är för något är inte särskilt kontroversiell. Det finns ingen anledning att misstänka att det finns olika "åsikter" eller att man skulle vilja sprida falsk information.
Jag uppskattar att du använt flera sökmotorer. Det är alltid bra att försöka på olika ställen för att se hur sökresultaten blir och kunna ge ett utförligt svar. Det är också roligt att få svar på begreppets ursprung.
Veckans problem, vecka 42:

Hur verkar mjältbrandvirus och finns det olika typer?
Hur kan man bli frisk igen?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Carl Ewnert
Skola: Grennaskolan, Gränna

Svar: Antrax (mjältbrand) är en bakterieinfektion som främst drabbar djur. Människa kan smittas genom kontakt med smittade djur. Eftersom bakterien har en viloform (sporer) som är mycket tålig mot yttre påverkan kan människor smittas efter kontakt med djurkroppar flera år efter att djuret dött. I Sverige inträffade det senaste antraxfallet hos djur 1981 och hos människa 1965. Man kan bli frisk med hjälp av antibiotika om den sätts in tidigt.

Metod: Jag sökkte på www.google.com med "mjältbrand" och fick en träff på: http://www.sos.se/sos/nytt/Press01/pmantrax.htm där jag hämtade lite information. Sedan hittade jag en länk till:
http://www.smittskyddsinstitutet.se/ och klickade mig vidare till: http://www.smittskyddsinstitutet.se/mainunder.asp?articleID=432

Lenas kommentar:
Ett bra svar på uppgiften. Avsändaren (Smittskyddsinstitutet) är också trovärdig.
Veckans problem, vecka 41:

En ny nobelpristagare i litteratur har just utsetts. Ange några av titlarna på hans böcker och beskriv vad de skildrar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Malin Olsson
Skola: Thorildskolan, Kung"lv

Svar: Han heter V.S. Naipaul. Några av hans böcker är "The mystic masseur", "A house for mr Biswas" och "The Enigma of Arrival". Han är en nutida upplysningsförfattare.Både självbiografi och dokumentärer har han skrivit om. Han har också skrivit noveller.

Metod: Jag gick in på www.google.com och skrev "nobelpriset i litteratur" och tryckte på "Aktuell information". Då kom jag till www.svenskaakademien.se/SVE/aktuellt_html/.
Jag tryckte på Pressmeddelande 11 oktober 2001...
Där hittade jag mitt svar.

Lenas kommentar:
Ett bra svar på frågan och framför allt en bra källa. Du hittade svaret på Svenska Akademins sida och det är kanske den allra mest relevanta att titta på.
Veckans problem, vecka 40:

Du ska med din familj flytta till Portugal. Du kan ingen portugisiska. Hur kan du via nätet hitta vägar att lära dig språket?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Daniel Leksell
Skola: S:t eriks gymnasium, Stockholm

Svar: letade upp en av mångfaldet sökmotorer på internet och sökte där på "Språkkurser" och "portugisiska språkkurser" och fick ett välsorterat sortiment av olika språkkurser. länkade mig även till hemsida: home6.swipnet.se/~w-62074 där jag kunnde downloada ett svenska-portugisiska lexikon...

Metod: http://se.altavista.com/q?pg=q&q
=%22spr%E5kkurser%22&kl=XX&what=se&mm=1&search.x=4&search.y=14 gick in på ovanstående URL där det fanns XX olika språkkurser på portugisiska. alternativ till detta är: http://home6.swipnet.se/~w-62074 där jag downloadade ett portugisiska-svenska lexikon

Lenas kommentar:
Det var många ambitiösa svar denna vecka. Många har hittat lexikon. Vinnaren har hittat både kurser och lexikon. Det är också bra att adressen till sidan där man kan hitta ett svar på uppgiften är med!
Glöm inte att man också kan använda kataloger och klicka sig fram när det gäller så här "breda uppgifter" som kan lösas på många sätt!
Veckans problem, vecka 39:

I samband med stora idrottsevenmang görs dopingkontroller. På vilka sätt kan idrottsmän vara dopade?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mickey Nordfeldt
Skola: Kastanjeskolan, Tomelilla

Svar: Det ligger nära tillhands att försöka använda GH till doping - vid tillförsel erhålls snabbt en ökning av muskelmassan. Tillförsel av GH i höga doser medför dock på sikt allvarlig risk för hälsan. GH är redan idag klassat som dopingmedel, men doping kan ej upptäckas med nu kända dopingtester.

Metod: Jag började med att gå in på yahoo sedan sökte jag på doping(idrottsmän)och då fick jag upp ett antal olika sidor och jag valde att gå in på www.medfak.gu.se/corpus-online/CORPUSnr1.96/CORPUS2.8.html

Jag tror att det här kan vara sant på grund av att det är en respekterad sida.

Lenas kommentar:
Det är mycket bra att du talar om adressen till ditt svar och att du gjort en bedömning om att informationen är trovärdig.
Frågan var ganska vid: På vilka sätt kan idrottsmän vara dopade? Du kunde alltså undersökt ämnet ytterligare.
Sökmotorer brukar inte vara bäst att använda när man undersöker ett bredare ämne, som här doping. Det brukar vara mycket bättre att klicka sig fram i en katalog.
Man letar helt enkelt under "sport" eller "idrott" i en katalog. Exempelvis: på Yahoo (http://se.yahoo.com/). Här kan man klicka sig från "sport och fritid" till "sport". Under denna avdelning finns en avdelning som heter "doping". Här finns flera länkar till exempel till Riksidrottsförbundet ( http://www.rf.se/) som har en avdelning som heter "Anti-doping". Man kan bland annat hitta dopingklassade preparat och hur de påverkar idrottsutövningen.
Veckans problem, vecka 38:

Tittarundersökningar används flitigt av TV. Hur kan TV-bolagen som sänder i Sverige ta reda på hur många tittare de har till ett visst program?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jenny Johansson
Skola: Kristersson, Helsingborg

Svar: Det installeras en mätare "peoplemeter" till varje tv. Mätaren registrerar när tv`n är på och på vilken kanal den står på. Mätaren registrerar också om tv`n är på. Varje kanal byte registreras på mätaren och på sekund nivå. Mätaren är kopplad till ett telenät och varje natt hämtas informationen från alla mätare. Till mätaren finns en fjärkontroll där varje hushåll har en knapp som trycks in när tv`n slås på.

Metod:
Jag gick in på tv4s hemsida. Klickade in på tittar siffror och hittade svaret där.

Lenas kommentar:
Bra att gå direkt till en plats där svar bör finnas, exempelvis SVT eller TV4. Andra har sökt på "tittarsiffror" på Google.
Ditt svar är klart och tydligt.
Veckans problem, vecka 37:

Jeanne D´arc har helgonförklarats av den katolska kyrkan. Varför det?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Kim Fromheden
Skola: Botsmarksskola

Svar: Jeanne var bonddotter från Domrémy i Champagne och hon fick under tidig ålder religiösa uppenbarelser och påstod sig vara kallad att leda Frankrike till seger i hundraårskriget. Efter stora svårigheter fick hon hovet att ställa ett antal officerare med en mindre truppstyrka till hennes förfogande. I april 1429 undsatte hon den belägrade staden Orléans. Samma år fick hon äran att föra Karl VII till kröningen i Reims. Efter växlande krigslycka tillfångatogs hon av burgunderna vid Compiègne 1430.

Metod:
Vi gick in på evreka och sökte på Jeanne helgonförklarad och gick sedan in på Jeanne.

Lenas kommentar:
Ett bra svar men det är viktigt att man uppger VAR man hittat svaret och exakt hur man sökt. En URL (internetadress) är viktigt att ha med!
Veckans problem, vecka 36:

Hur är man utrustad för att bestiga Mount Everest?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jenny Sjögren och Sanna Ivarsson
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar

Svar: Klätterutrustning (per person) 1 Kil 1 Bult, titan 2 Isskruv, titan 1 Snöankare, litet Kläder (personliga) 2 T-shirts 1 Flanellskjorta 4 Kortkalsonger 2 Superunderställ 1 Underställströja, tjockare 1 Byxor, armétyp 1 Fleecebyxor 1 Javlinsalopetter 1 Fleecejacka 1 Dunjacka 1 Gore-Tex jacka 1 Gore-Tex salopette 3 Innersockor 3 Trekkingsockar, ylle/syntet 2 Yllesockar 1 Fuktspärrsockar 2 Vantar 1 Fingervantar 1 Skalvantar i Gore-Tex 1 Balaclava

Metod:
Vi gick in på google och skrev: utrustningslista bestiga mount everest och kom till
www.utsidan.se/reseberattelser/paldor.htm

Lenas kommentar:
Det har kommit många olika smarta lösningar. En hel del har valt att söka på Göran Kropp och den vägen lyckats hitta hans utrustningslista. Andra har gått vi en butiks webbplats.
Man kan också använda svenska och utländska kataloger för att klicka sig fram till "Mountaineering" eller klättring.
Veckans problem, vecka 35:

Vad kan den som råkat ut för en olycka och blivit rullstolsburen få för hjälp av samhället och ideella organisationer?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mattias Lundberg
Skola: Botsmarksskola

Svar: Hjälpmedelsinstitutet stödjer utveckling av hjälpmedel för personer med funktionsnedsättningar.

Metod: vi sökte på hjälpmedel för rullstolsbundna och gick in på handdickaps organisationer.


Lenas kommentar:
Den här typen av fråga löser man bäst genom att använda kataloger i stället för sökmotor.
Man går in på någon katalog, till exempel Yahoo, Alta Vista Sverige eller Sunet och klickar på den avdelning som handlar om hälsa och sjukvård. Sen klickar man vidare till man kommer fram till handikapp. Då kan man ge flera olika svar på frågan.
När det gäller vad samhället kan göra så kan man tex. gå till regeringens webbplats (www.regeringen.se) och leta upp det departement som har hand om dessa frågor (Socialdepartementet). Här finns flera också länkar som besvarar frågan bra.
På Sverige Direkt  (www.sverigedirekt.gov.se/) finns också alla möjligheter att hitta information. Där finns också en sökmotor för webbplatsen.
Veckans problem, vecka 34:

En grundskoleelev vill byta skola. Är det en rättighet man har?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Björn Andersson
Skola: Trångsundsskolan

Svar: Alla barn har rätt att byta skola. Detta i enlighet med skollagen. Det står bl.a. citerat på en av skolverkets egna sidor dit adressen är: http://utvag.skolverket.se/grsk.htm. Där står det (i ett stycke): "Eleverna och deras föräldrar har dock rätt att välja en annan kommunal skola eller, i mån av tillgång, en från kommunen fristående skola."

Metod:
Vi började med att söka på altavista.se. Vi sökte på sökordet: "svenska skollagen". Därefter klickade vi på sökalternativet "grundskolan" (nr två från toppen). Då kom vi till "http://utvag.skolverket.se/grsk.htm". Där klickade vi på länken "Man kan välja skola med olika inriktningar". Då kom svaret upp.

Lenas kommentar:
Klokt att söka på skollagen, eftersom det är sannolikast att hitta svaret där.
Avsändare är Skolverket; man kan alltså lita på källan.
Bra att du uppgivit Internet-adressen och citerat svaret.