Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Junior (10-15 år)!



Vårterminen 2010

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren.



Veckans problem, vecka 21:

Vi hör mycket om klimatförändringar och extremväder. Ibland kan det vara svårt att förstå vad forskare och andra specialister säger.

Hitta en bra webbplats som är gjord för skola och elever och som förklarar hur klimatförändringar hänger ihop med extrem värme och översvämningar! Tag gärna hjälp av en länksamling av något slag för att hitta rätt

Glöm inte skicka med en länk!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Ebba Widman
Skola: Bodaskolan 5a, Borås

Svar:
Jag har hittat en sida där det finns lite fakta om luft, vatten, avfall och naturen. Man kan även fråga om miljön.

Metod:
http://ec.europa.eu/environment/youth/index_sv.html
jag sökte på MILJÖN på google och gick in på något som hette ungdomar och miljö.

Kommentar:
Grattis Ebba till att bli veckans sökmästare och till att ha hittat en mycket bra webbplats kring klimatförändringar och miljö. Platsen heter Europeiska ungdomar och miljön och är en webbplats utvecklad av EU-kommissionen för barn och ungdomar i alla EU-länderna. När det handlar om att söka med ett så ofta brukat ord som "miljön" gäller det att vara beredd att leta lite extra bland sina sökresultat. I ditt fall kom EU:s webbplats som tredje träffen i listan. Det kan bero på att man har lagt ner resurser från EU-kommissionen på att registrera sin webbplats så att den skall komma högt i listan. Det kan vara bra att veta att så gör även en del företag som vill sälja sina produkter.

Tack Ebba för hjälpen! Nu har Sveriges skolor en bra resurs att arbeta med, när det gäller miljö och klimat! Tack också till Christian på Häggvikssskolan i Sollentuna som skickade med en länk till en bra resurs
http://klimatfakta.com/2007/10/12/vad-kan-du-gora-for-att-radda-klimatet/

Många varma hälsningar
Morgan & Madde

- Madde, nu kommer lektionerna i NO i skolorna kunna kopplas ihop med alla nyheter om extremväder i världen
- Vad menar du Morgan?
- Ebba i Borås har hittat en kanonsida som förklarar hur extremvädret hänger ihop med klimatförändringarna och hur vi kan vara med och påverka.




Veckans problem, vecka 20:

Man kan läsa om Sveriges kungahus i tidningarna nästan varje dag nu.

Hitta en bra artikel om kungahuset eller kungafamiljen i en tidning! Berätta lite om informationen du hittat!

Glöm inte skicka med minst en länk!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Alexandra Hotti
Skola: Björkebyskolan 8a, Järfälla

Svar:
Monarkin i Sverige är en av de äldsta i världen, och Sverige har varit ett kungarike sedan förhistorisk tid. Carl XVI Gustaf, föddes den 30 april år 1946 på Haga slott i Solna. Han är Sveriges konung och statschef, sedan 15 september 1973. Kungafamiljen består också utav Drottning Silvia, Kronprinsessan Victoria, Prins Carl Philip och Prinsessan Madeleine. Men i Stockholms Storkyrka, den 19 juni i år, så får kungahuset en utökning. Nämligen genom giftermålet mellan Victoria Bernadotte Och Daniel Westling.

Metod:
Hemsidor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_tron

http://www.aftonbladet.se/nyheter/victoriagiftersig/article4718455.ab
http://sv.wikipedia.org/wiki/Carl_XVI_Gustaf
http://www.royalcourt.se/kungafamiljen.4.1c3432a100d8991c5b80002606.html

Sökord:´´Sverige Monarki´´, ´´victoria daniel bröllop´´

Söksida: Google.se

Jag har valt dessa hemsidor eftersom att:
Aftonbladet är en tidning som läses av tusentals människor varje dag.
Wikipedia används av människor världen runt.
Den tredje sidan är hovets egna hemsida, och troligen så lägger de inte ut osann information.

Kommentar:
Grattis till Alexandra i Järfälla! Denna vecka är du Sökmästare!
Du har använt dig av flera olika källor och samtidigt motiverat varför du gått till flera ställen på nätet för information, bra!
Du har dels googlat fram information om kungahuset, men även om det aktuella bröllopet mellan Victoria och Daniel. Kanonsidor!

Du har lämnat in ett genomtänkt svar och vi hoppas att vi får in fler svar framöver från dig och dina klasskompisar.

Grattis önskar Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 19:

I dagarna har vi hört mycket negativt om Grekland och det som händer därnere! Många svenskar har spenderat sin semester på en av Greklands många öar.

Hitta en bra sida på nätet som berättar om alla Greklands öar där man kan hitta sitt favoritresmål!

Naturligtvis skickar du med länken och en beskrivning hur du gjorde!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Clara M
Skola: Örbyskolan 6:a, Örby

Svar:
I dessa sidorna hittar du det mesta om greklands öar. Det står mycket fakta om dom. Om man kan tänka sig att åka till någon ö i Grekland kan man kolla på den sista hemsidan. Fast på den första finns lite mer fakta om olika öar i Grekland.

Metod:
http://www.vagabond.se/Redaktionellt/Resmal/Europa/Grekland/Hitta-ratt-grekisk-o/
http://www.grekland.gr/oar.html
http://www.apollo.se/SE/vart-vill-du-resa/Europa/Grekland/Pages/default.aspx

Kommentar:
Grattis Clara, du blev veckans Sökmästare denna vecka!
Vilka härliga sidor du hittat med information om de grekiska öarna. Vagabond var en bra utgångspunkt där varje ö beskrevs till sin karaktär och där man kunde se en bild av ön.
På grekland.gr får man en superbra översikt över namnen på alla öar och kan enkelt klicka in och läsa om den ö man är intresserad av!
Vi saknade en mening om hur du kom fram till ditt resultat, men vi antar att du kanske likt dina klasskamrater använde dig av Google som sökmotor!?
Tänk vad nätet kan ge oss mycket information innan vi eventuellt spenderar våra dyrbart förvärvade slantar och far vår kos på semester t.ex. till en grekisk ö. Vi får hoppas att grekland kommer på fötter med sin ekonomi igen!

Grattis från
Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 18:

Du känner dig laddad inför Valborg och Majbrasan. Det är trots allt ganska mysigt att stå framför elden och fira... ja... vad firar vi egentligen?

Gör en sökning på nätet och försök hitta bra sidor som beskriver varför vi firar Valborg.

Och du.. glöm inte skicka med länkar och berätta hur du sökt!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Clara Landsbo
Skola: Västra Ramlösa Skola 6a, Ramlösa

Svar:
jag har hittat en sida som heter Nordiskamuseet.se

Metod:
jag gjorde så här :kl 12.55 tog jag fram tangentbordet och musen och började leta efter en pålitlig sida där det stod om valborg.
jag sökte först på google och sen sökte jag på wikipedia men efter som vem som helst kan gå in och skriva där så sökte jag på google igen och hittade då nordiska museet(Nordiskamuseet.se).
Eftersom jag älskar museum och dom är pålitliga så valde jag att ta det.
Valborg har precis varit och den har valborgen var nog den roligaste av alla för mig. Min familj brukar inte titta på brasan men det här året gjorde vi det. Brasan var jättevacker.

Kommentar:
Grattis Clara som blir veckans JuniorSökmästare. Du har inte berättat vad du har hittat för information, men du har beskrivit mycket bra hur du har gjort! Du har sökt på både Google och Wikipedia och sedan valt att förlita dig på Nordiskamuseet.se.

Det hade varit jättekul att få veta vilken information om Valborg du hittade på den sidan, så vi gick in på den sidan och sökte efter "Valborg" i sökrutan. Vi hittade att bland mycket annat att man förr i tiden tände Valborgsmässoeldar för att jaga bort rovdjur och övernaturliga varelser.

Vi vill även tacka Sofia Mattsson i samma klass som du som också hittat till samma sida. Vi tycker det är härligt med unga tjejer som gillar museum! Vi brukar alltid besöka olika museum när vi är i nya städer eftersom man alltid kan lära sig en hel del roliga fakta på museum.

Grattis från
Morgan & Madde

-Morgan, varför tänder vi brasor vid Valborg?
-Jag tror att man ville skrämma bort rovdjur förr. Det berättade Clara från Ramlösa.




Veckans problem, vecka 17:


Visst är Internet fantastiskt, där finns allt man behöver, förutom favvoböckerna!? Eller är det kanske så att de finns på Internet också!?

Om de finns på Internet, måste man då ha en dator för att läsa böcker vid?

Gör en sökning på Internet och ta reda på vilka sätt man kan läsa böcker på! Hittar du ett filmklipp vore det jättespännande!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Sahel
Skola: Bodaskolan 5a, Borås

Svar:
jag har hittat en sida där man visar att man läser en bok eller nått på en iPad http://www.surfplatta.com/mjukvara/48-mjukvara/102-interaktiva-boecker-till-ipad.html

Metod:
först gick jag in på google och sökte på "interaktiva böcker" så kom de upp ett förslag där det stog "Interaktiva böcker till iPad" så tryckte jag där så kom den här videon upp. jag tycker de är ett jätte bra sätt att läsa på.

Kommentar:
Denna vecka vill vi gratulera Sahel på Bodaskolan i Borås! Du är vår sökmästare denna vecka tack vare ditt sätt att söka och hitta ett svar som visar på ett fint alternativ till pappersböcker. Vilket spännande tips du hittat med filmen om iPaden! Videolänken visar hur en interaktiv bok fungerar. Vi tror att boken kommer att förändras mycket snabbt och det verkar som att pappersboken inte kommer att vara självklar inom bara några år. Vi undrar hur man kommer att läsa sina läroböcker i skolan!? Kanske någon har ett tips till skolorna? Tack Sahel för videoklippet, det var spännande och kommer nog att vara en intressant för många att ta del av!

Tack till alla andra sökmästare från hela landet! Ni är så duktiga och vi lär oss så mycket av er.
Hälsningar
Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 16:

Du minns förra våren då du råkade smaka på en giftig svamp.
Denna våren tänker du vara förberedd!

Böcker i all ära, men har du en gammal svampbok kan det vara farligt. Ge dig ut på nätet och hitta en bra faktasida om just svampar.


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Amanda Voigt Jansson
Skola: Aspen montissori 4-6b, Lerum

Svar:
Jag har hittat en sida om mycket svampar och fakta om dem.
Här en länk till en svamp Bild: http://www.svampguiden.com/art.asp?art=Amanita_phalloides

Metod:
Jag sökte på svampar sverige och fick upp 493 000 träffar. Jag tog det som var längst upp och det menas att det har varit mest på sidan. Och då tryckte jag och kom till en bra sida. Sidan såg ut att vara seriös men jag upptäckte att man kunde lägga in egna recept. Då kände jag mig lite tveksam till om det var en bra fakta text men jag tror ändå att den är bra och seriös. http://www.svampguiden.com/

Kommentar:
Denna vecka säger vi grattis till Amanda i Lerum som hittat en bra sida på nätet om svampar. Många har hittat fram till svampguiden.se denna vecka på olika sätt. Du valde att söka på orden svampar och Sverige. Kanske använde du Google? Precis som du skriver så är den översta länken oftast en populär sida. Du har dessutom skickat med en bild till en dödligt giftig svamp. Sånt tycker vi är spännande.

Grattis från Morgan & Madde

-Morgan jag tänker äta svamp ikväll.
-Akta dig bara så den inte är giftig!




Veckans problem, vecka 15:

Snön är borta i stora delar av Sverige och kylan försvinner. Det talas om att det under snötäcket normalt är en helt annan och jämn temperatur än i luften och att detta kan orsaka problem för oss människor!

Försök genom en sökning på nätet ta reda på hur det är med temperaturen under snön samt vad detta orsakar!

Lämna gärna med en länk till en video eller radioreportage som berättar hur det ligger till!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Ebba Widman
Skola: Bodaskolan 5a, Borås

Svar:
vi har hittat ett videoklipp om hur fästingar överlever under snön.

Metod:
först gick vi in på google tryckte på att söka på videoklipp, och där sökte vi på under snön. då så kom de här videoklippet upp från rapport : http://svtplay.se/v/1878664/rapport/fastingarna_overlever_under_snon

Kommentar:
Grattis Ebba i Borås! Du är veckans Sökmästare genom dina fynd runt temperaturen under snön, som ju faktiskt är högre än i luften. Du har hittat ett perfekt svar i videoklippet från SVT. Visst är video ett oerhört bra sätt att visa på hur något fungerar. I filmklippet visar de, genom att gå ut i ett snöigt landskap en kall dag och sänka ner en termometer under snön, att det är betydligt varmare därnere. En expert berättar om fästingar och mördarsniglar som kan överleva under snön.

Morgan & Madde tackar också för andra upplysningar om snön och dess temperatur som vi fått in genom t.ex. Edwin i Sävedalen som hanterar att hitta fakta på engelska, inte dåligt! Tack till eleverna på Björndammens skola i Partille som är experter på temperaturförändringar hos snö och gett oss många intressanta tips på sidor att läsa.

Vi hörs nästa vecka och ännu en gång grattis, Ebba!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 14:

Nu när våren äntligen kommit vill du börja sporta på allvar!

Vad finns det för bra vårsporter? Gör en sökning på nätet och tipsa oss om vilken sport du vill prova!

Fundera gärna över vad det kan kosta med eventuell utrustning.


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: fatima
Skola: rudbeckskolan 7, Sollentuna

Svar:
baseboll
surfing
basket
cricket
brännboll
badminton
cyckelsport
dans
brottning
golf
handboll
karate
simning

Metod:
jag sökte på google och vidare in på wikpedia. där hittade jag en rad olika sporter. och jag tänkte logiskt eftersom det är vårsporter så räknade jag inte med vintersport tex skridskor skidor curling osv. jag tog alla sport jag någon gång i framtiden vill testa de här sporterna är sanna eftersom jag kollat på tävlingar när det gäller dessa sporter. jag ska som elev fråga gympaläraren om detta.

Kommentar:
Grattis Fatima, du är veckans JuniorVinnare!
Du har hittat en mängd olika sporter som du vill prova på nu när våren kommit. Det hade varit roligt att veta vilka sidor du hittat via Google och Wikipedia, så glöm inte skicka med länkar nästa vecka! Vi tror också att sporterna finns, det viktiga är att man är källkritisk mot de sidor man hittar på nätet. Kolla därför alltid vem som står bakom webbsidan. Ett tips från Morgan och Madde är att se om det finns telefonnummer, mejladress och vanlig fysisk adress till webbsidans skapare.

- Madde, jag vill testa karate!
- Kul idé Morgan, vi kan kolla med vår gympalärare om han vet någon bra webbsida.

Grattis från Morgan och Madde
Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 13:

Påsken är i antågande. Du minns tidigare års påskpyssel med pina och bedrövelse, trots din glada lärares ivriga försök att entusiasmera.

Hjälp dina lärare att hitta en sida med annorlunda påskpysseltips så alla i klassen får en oförglömlig pysseldag.

Glöm inte skicka med länken till webbplatsen samt ett par länkar till bilder på spännande pysselalster. :-)


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Ellen Brunnström
Skola: IS Atlas 5:a, Linköping

Svar:
Jag har hittat ett ställe där man kan hitta olika pyssel tips, t.ex. En kottkyckling här är hemsidan: http://ungafakta.se/pyssel/skapa/kottkyckling/

Metod:
Jag började med att söka på "annorlunda påskpysseltips" på Google.se. Men sedan kom jag på att en sida (http://ungafakta.se/) som jag ibland brukar använda för att finna fakta om olika saker fungerade lika bra. Det låter trovärdigt när de skriver hur de ska göra.

Kommentar:
Grattis Ellen! Valet föll på dig denna vecka för att du var en av flera som hittat till en spännande webbplats. Det var inte ett lätt val för vi fick så många härliga svar att välja bland.

Ellen, http://UNGA FAKTA.SE är en sida med mycket fina förslag på annorlunda pyssel, t.ex. kottkycklingen verkar ju jätterolig att göra! PÅ UNGA FAKTA.SE finns en hel del olika pyssel men också experiment på påsktemat. Morgan och Madde kommer att försöka att testa "ägget in i flaskan" och brustablettraketen!

Tack också till Sabina med kompisar i Örby för tipset om http://www.spelochpyssel.com. Där fanns det t.ex. en kanintårta för de yngre barnen.
Tack till Vincent och alla skolkamrater på Björndammens skola i Partille. Vincent tipsade om http://www.skapligtenkelt.se - en kanonwebbplats med många roliga tips!
Morgan och Madde hälsar också speciellt till alla på Häggviksskolan i Sollentuna, Myrängen i Täby, Bodaskolan i Borås och Tranängsskolan i Tranemo för era många återkommande tips!

- Madde, vilket blev ditt favoritpysseltips?
- Morgan, jag tror det var ett tips om Punkägg på Ellens UNGA FAKTA!
- Vad bra, då kan vi ju testa ett tips var!

Vi hörs nästa vecka!
Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 12:

En släkting fyller år och du vill överraska med något ovanligt.
Hitta en bra sida på nätet som säljer bra presenter.

Glöm inte berätta vem som ska få presenten, och skicka med en länk! Gärna en bild :-)


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Hanna Subasic
Skola: Karstorpsskolan 6:an, Västervik

Svar:
Jag har hittat en sida där det finns ovanliga presenter som man kan beställa.
Man kan till exempel beställa en get.
Och samtidigt som man köper en present så hjälper man fattiga människor att t.ex.Få rent vatten och få gå i skolan.

Metod:

Först sökte jag på Google.På google sökte jag på presenttips.Den första länken som kom fram "Presenttips" tryckte jag på och då kommer sidan fram. Länken är: http://www.presentermotfattigdom.se
Det är min farmor som ska få två kycklingar som present!!!

Kommentar:
Grattis Hanna, du är veckans JuniorSökmästare. Du har hittat en riktigt bra och ovanlig presentsida. Tänk så bra att ge bort en present samtidigt som man bidrar till att mildra fattigdomen. Vi tror att din farmor kommer bli jätteglad för kycklingarna!

Tack också till Alexander i Partille som tänker köpa en gasmask till sin farmor så hon slipper känna farfars pruttar. En kul present tycker vi. Vi vill också uppmärksamma Nicolas Munne Cilano som tänker köpa en rubin för 12.000 kr till sin lärare Gunilla. Vi tror att Gunilla både kommer bli glad och överaskad.

-Morgan, ska vi köpa en present till vår lärare?
-Ja, vi köper en get!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 11:

Vasaloppet 2010 är avgjort. Över 50 000 skidåkare tog sig i mål i Mora! Nu återstår en stor skörd använda pappersmuggar från åkarnas blåbärssoppedrickande att gå till pappersåtervinningen.

Hur du förresten funderat över när blåbärssoppan kom till Vasaloppet och varför man tycker det är bra att det serveras just blåbärssoppa till skidåkarna?

Ta reda på när Blåbärssoppan kom till Vasaloppet och varför blåbärssoppa är bra för åkarna! Skicka med en eller ett par länkar!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Marizia Rahim
Skola: Björndammens skola 6u, Partille

Svar:
Sedan 1958 har vasaloppsåkarna serverats varm blåbärssoppa. Det går åt drygt en liter blåbärssoppa per deltagare. Det innebär hela 55 000 liter blåbärssoppa i år. Och för att det lugnar magen och ger energi.

Metod:
http://svt.se/2.82895/1.1451615/blabarssoppan_lugnar_magen?lid=puff_1451673&lpos=extra_0

Vi sökte på google och vi såg samma fakta på andra sidor. vi valde svt för att det känns mest trovärdigt.

Kommentar:
Grattis Marizia! Denna vecka blev du Sökmästare. Du har funnit både hur mycket blåbärssoppa det går åt varje år, när det började och varför just Blåbärssoppan är bra för skidåkarna. Du visade på sökmognad när du sökte på flera sidor efter fakta och gjorde ett val: SVTs webbsida. Det är ett bra val i sammanhanget då SVT har en stark tradition att följa Vasaloppet och med stor säkerhet har uppdaterad och korrekt information.

Många har gjort likt Marizia och valt att hämta information från SVT.se. Wilmer i Enköping hänvisade till Ekströms sida på nätet, där han hittat intressant information om just blåbärssoppan.

Tack till alla er andra som svarat så bra denna vecka från både Tranemo till Enköping m.fl. orter!

- Madde, nu vet vi att Blåbärssoppa både ger energi och lugnar magen.
- Ja, Morgan, och dessutom att man serverar mer än 50 000 liter på Vasaloppet. Det skulle vara roligt att åka dit och se hur de kör ut all soppa till spåren.
- Tror du någon extra smart Sökmästare kunde hitta en sida åt oss där man kan läsa mer!?

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 10:

Våren är på väg och när solen visar sig är det lätt att man har för lite kläder på sig.

Du tänker trotsa kylan och köpa nya vårkläder.

Hitta någon bra sida på nätet som säljer fina och billiga vårkläder som passar just dig!

Glöm inte skicka med minst en länk så vi också kan hitta till samma sida!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Sahel Allahi
Skola: Bodaskolan 5a, Borås

Svar:
http://salesalesale.blogg.se/2010/february/saljes-nya-var-klader-jackor-toppar-jean.html
jag har hittat vårkläder från en blogg.

Metod:
jag gick in på google, sökte på " billiga vårkläder till salu" sen stog det "bloppis. - Säljes: NYA VÅR KLÄDER . jackor, toppar, jeans, skor ..." så jag tryckte på det och sen kom det fram, hon tjejen säljer vårkläder som är runt 20 och 50 kr.

Kommentar:
Grattis Sahel, du är veckans JuniorSökmästare! Du har hittat en blogg där en privatperson säljer sina kläder till bra priser. Detta tycker vi är jättekul! Tänk vilka möjligheter nätet ger oss! När vi har tröttnat på eller vuxit ur våra kläder så kan vi sälja dem via t.ex. en blogg, och på så sätt få in lite pengar, och kan köpa nya kläder. Konceptet är samma som att stå på en loppis och sälja, men man gör det via nätet istället. En strålande och lite annorlunda idé!

Vi fick många bra svar denna vecka, men vi vill särskilt uppmärksamma Natalie Åström i Taberg som hittat många fina kläder på H&Ms Online Shop, och skickat med bra länkar till alla klädesplagg, tack för det!

-Morgan, jag har jättemycket kläder som är för små. Ska jag slänga dem?
-Nej Madde, jag hjälper dig skapa en blogg på nätet så kan vi sälja kläderna!
-Vilken bra idé, för kläderna är fortfarande hela och fina! Då tjänar jag lite pengar också, härligt.

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 9:

Elpriset är rekordhögt och säkert säger pappa eller mamma att ni måste spara på elförbrukningen! Hjälp ditt hem att hitta den bästa informationen på nätet om hur ni enklast kan börja spara på elen! Välj ut de tre bästa förslagen som ni kan sätta igång med direkt!

Skicka med länk till den bästa energisparsidan som du kan hitta på nätet och berätta hur du sökte för att komma dit!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Vilma Lindstedt
Skola: Björknässkolan 5a, Nacka

Svar:
1. Du kan byta från vanliga glödlampor till lågenergilampor. 2. Stäng av alla apparater helt när du har använt dem. 3. Frosta av frysen. När det blir ett tjockt lager av is och frost drar frysen mer el.

Metod:
1. http://www.folkbladet.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=2713036 . Jag sökte på google.se på spara el på ett smart sätt, och kom då till denna sida.

2. http://www.energimyndigheten.se/sv/lattlast/Sa-har-kan-du-spara-energi/Elektriska-apparater-hemma/. Jag sökte på google, sökte på spara energi och fick fram den här sidan.

3. http://www.boplatsgbg.se/CM/Templates/Article/general.aspx?cmguid=b73944ac-dfc3-486c-a223-398fcdcecead. Jag sökte på google på eltips och fick fram den här sidan.

Kommentar:
Grattis Vilma, du är Sökmästare denna veckan! Tack för dina mycket fina tips på hur man kan spara energi. Du har lagt ner mycket arbete på att ta fram bra källor som underlag till dina tips ovan. Energimyndigheten är kanske en av de bästa källorna när det handlar om att spara energi, många har tipsat om den sidan liksom bostadsföretags hemsidor.

Andreas Salwén i Lerum har hittat ett roligt memoryspel på nätet runt energi: http://www.vattenfall.se/www/vf_se/vf_se/933143blixe/933399utman/1801731energ/index.jsp. Vi tackar Andreas och tipsar alla sökmästare och lärare om detta roliga sätt att bli elsmart!

Ett tack till eleverna i Borås för alla goda förslag, speciellt till Elnaz Mohebali som har delat med sig av länken: http://www.sparael.net/index.html. Det är en webbplats som är intressant för den som är lite mer avancerad och vill installera ny teknik på sitt hus.

- Madde, jag tar jag tar ledigt en dag i nästa vecka! Jag behöver frosta av min frys innan det blir plusgrader ute! I övrigt tror jag mitt hem är så elsmart som det går!
- Ja vi fick ju många goda tips från Vilma och de andra sökmästarna! Jag skall inventera min belysning!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 8:

Nu är du riktigt trött på snön och kylan. Du tänker resa till ett varmare ställe!

Hitta en resa på nätet som inte är för dyr. Tänk på att hela familjen vill åka med.

Glöm inte skicka med länkar och kanske även en bild på resemålet du hittar!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare:
Namn: Beatrice&Julia
Skola: Sinntorpskolan, 6y, Lindome

Svar:
vi gick in på ving.se sen så sökte vi, vi hittade sista minuten flyget till Teneriffa för 999:- 2 vuxna o 1 barn i ålder 10 år slumpvist. Teneriffa ligger utanför Spanien.

Metod:
webbadressen: http://www.ving.se/enkel-flygstol.

Kommentar:
Denna vecka säger vi grattis till Beatrice och Julia i Lindome som har hittat en sista-minuten-resa till Teneriffa. Ni visste att Ving är ett resebolag, och kunde gå direkt till Vings hemsida. Enkelt och bra! Grattis till att bli veckans JuniorSökmästare.

Vi fick många bra svar från Sinntorpsskolan i Lindome denna vecka. Nathalie Googlade på sökorden "billiga resor" och hittade på så sätt en resa till London, medan Josefine gick direkt in på Fritidsresors hemsida och klickade sig vidare till "Disney's Carribbean Beach" där man kan hitta flera bra resemål för barnfamiljer. Det finns flera sätt att hitta en resa på, vilket alla duktiga sökmästare i Lindome har visat.

Tack också till Daniel Norberg i Sävedalen som Googlade fram en resa till Spanien för två vuxna och två barn i sju dagar. Kostnaden för denna resa blev 16 827 kr. Ett sista-minuten-alternativ kanske känns lite bättre för plånboken? Morgan & Madde rekommenderar sidan www.sistaminuten.se.

Morgan och Madde tackar alla som har varit intresserade och glatt deltagit! Vi hörs igen nästa vecka!

-Morgan, nu sticker vi till Teneriffa.
-Strålande, jag packar väskan direkt!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 7:

Snart kommer OS och vi får se symbolen med de fem ringarna dyka upp i tid och i otid på TV och i tidningar! Har du någon gång funderat över varför OS har fem ringar som symbol och varför de olika ringarna har de fem färgerna de har?

Gör en sökning på nätet och ta reda på varför det blev fem ringar och varför de fick de 5 färger de fick!

Skicka med två olika länkar till ditt resultat på källor som verkar trovärdiga och säger samma sak!


Grattis till veckans vinnare:

Vinnare 1:
Namn: Daniel Hessling
Skola: Qvarnholmensskola 6a, Nacka

Svar:
De representerar de fem världsdelarna som vunnits till den olympiska rörelsen. De färger som finns i flaggan representerar alla de färger som finns i de anslutna olympiska ländernas flaggor...

Metod:
http://www.sok.se/kuriosa/olympiskaringarna.4.18ea16851076df63622800010459.html

Jag tror på den här för att det är från den Svenska Olympiska Kommitten.

http://www.popularhistoria.se/o.o.i.s?id=52&vid=266

Den här säger samma sak som den andra, så jag litar på de här

Vinnare 2:
Namn: Claudia Barisic
Skola: Sandeplanskolan 6:2, Höllviken

Svar:
OS-ringarna står för de 5 världsdelarna asien, europa, ocianien, afrika, nord- o sydamerika (räknas som en världsdel). Symbolen med färgerna blått, gult, svart, grönt och rött mot vit bakgrund innehåller färger på hela världens nationella flaggor.

Metod:
ja börja med att gå in på google.se sedan sökter ja på historian bakom de 5 os ringarna .
sidan. http://varldenshistoria.se/fraga-oss/vad-symboliserar-os-ringarna sedan sökte ja på http://sv.wikipedia.org/wiki/Olympiska_spelen , för på båda sidorna står det likadant.

Kommentar:
Grattis Daniel och Claudia!
Denna vecka har vi valt att premiera två Juniorsökmästare! Ni var två av många som svarade utförligt och bra på frågan om de Olympiska ringarna! Ni visade på mognad i er sökning då ni valde att basera era svar på uppgifter från olika källor. Daniel, du använde Olympiska Kommitténs sida, vem annars borde veta? samt backade upp dina uppgifter med en bra källa som Populärhistoria.se.

Uppgifterna kring ringarna är ganska entydiga hos alla svarande. När det gäller färgernas symbolik fick vi lite olika förslag. Ett troligt svar är det svaret ni båda angivet, dvs att de representerar färger från alla nationella flaggor bland OS-nationerna i världen. Men uppgifter finns också om att de står för de fem olika världsdelarna, det har flera av kamraterna i klass 6:2 i Höllviken kommit fram till, t.ex. Joy som angett att: "Röd=Amerika, Gul=Afrika, Grön=Australien, Svart=Asien, Blå=Europa".

Denna veckas uppgift visar på hur svårt det kan vara att finna en absolut sanning på nätet. Då får man komma ihåg att hitta flera källor att använda när man skall diskutera saken med andra intresserade, kanske i skolan.

Morgan och Madde tackar alla som har varit intresserade och glatt deltagit! Vi hörs igen nästa vecka!

- Madde, knepigt det där kring de olypiska ringarnas färger!
- Ja Morgan, men det var ju kanonplatser om historia som Daniel och Claudia tipsade oss om!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 6:

Sportlovet är snart här och du vill inte åka skidor med mamma och pappa en gång till. Detta sportlovet vill du verkligen visa vad du kan!

Du drömmer att det vore riktigt kul att kunna susa ner i backarna på en splitter ny Snowboard!

Kan du hitta någon sida på nätet om hur man kan lära sig åka Snowboard, eller kan man gå i skola någonstans så man lär sig åka riktigt snyggt?

Glöm inte skicka med en länk eller två till dina resultat!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johannes Carlsson
Skola: Skogstorpskolan 6-C, Glommen

Svar:
En sida som man kan skicka in frågor och få svar till av snowboard lärare http://www.freeride.se

Metod:
jag sökte på "Snowboard instruktioner" på google.se och så började jag leta och sen hittade jag en sida som hette www.freeride.se så jag gick in på den och klickade in på sidans "Forum" och sen hittade jag massvis med frågor och svar! och jag tror att det är ganska bra information för några av svaren kom från gammla snowboard lärare!

Kommentar:
Grattis Johannes! Du är JuniorSökmästare denna vecka!
Eftersom du visste att du ville ha instruktioner till hur man åker Snowboard var dina sökord "Snowboard" och "Instruktioner" jättebra. Du hittade en seriös sida med mycket information. Du valde att klicka på länken "Forum" vilket fungerar alldeles utmärkt i detta fall. I ett forum kan man få hjälp av andra som kan mer än en själv, och man kan fråga vad som helst. Kanon!

Man kan också göra som Karl Johansson i Falkenberg och söka på "Snowboardskola" på Google, ett enkelt sökord som ger många träffar.

Tack också till Johan Horvath i Falkenberg och Christoffer Astorsson i Långås som båda sökt på YouTube.com efter filmklipp för att lära sig åka Snowboard. Detta är ett jättebra alternativ om man inte har råd eller möjlighet att ta sig till en Snowboardskola.

Beatrice Nilssom i Lindome sökte fram en engelsk sida på nätet om hur man lär sig åka Snowboard, och för att förstå allt innehåll använde hon sig av Google Översätt. Bara att klistra in den engelska texten och översätta till svenska. Ett jättebra verktyg. Var dock uppmärksamma när ni använder Google Översätt eftersom det ibland kan bli lite tokigt. Många ord kan ju ha flera betydelser!

-Morgan, vill du åka Snowboard med mig?
-Jag vet inte hur man gör.
-Lugnt, vi frågar på forumet på www.freeride.se vad vi ska tänka på!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 5:

Sverige har drabbats av en riktig vinter och mycket snö. Varför inte passa på och ge sig ut och åka skidor på längden i skogen?

Du plockar fram skidorna från förrådet och möter kompisen som frågar dig om du har koll på skidlängden och klistervallan?

Eftersom du inte vet vad du skall svara säger du att du skall kolla upp det! Vad är det egentligen som gäller? Hur har skidans längd något med klistervallan att göra? Inför sportlovet vill du ju vara expert!

Hitta någon bra sida på nätet som ger bra information om hur det ligger till med skidans längd och klistervalla!

Glöm inte skicka med länk/ar till ditt resultat!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Marika Holmefalk
Skola: Skogstorpsskolan (C, Glommen

Svar:
Jag hittade snabbt en sida som förklarade allt man kunde behöva veta om längdskidor, valla, klistervalla etc. jag har nu lärt mig att spannkurvan (den del av skidan som inte ska nudda snön så mycket då den stannar farten) ska sitta från hälen och ca 50-70cm framåt. Klistervallan är en valla som man använder när det är grovkornig snö, konstsnö eller om det är blött ute. Det finns två sorters klistervalla, en som är billigare och ligger runt 50kr och en dyrare som innehåller flour och ligger runt 150kr. Klistervallan med flour fäster inte lika bra som den utan flour, så ett tips var att man skulle använda klistervallan utan flour före klistret med flour i så att den fäster.

Metod:
Mycket hänger på att man vet var man ska sätta vallan, vilken längd man ska ha på skidorna och varför det är så, då är den här sidan är super om man inte vet var och hur: http://www.stromnasgif.se/Pages/Vallaguide.html
Lätt och enkelt, jag sökte bara på "klistervalla längdskidor" och klickade mig in på första bästa länk. Jag valde att bara ta en länk eftersom den verkade pålitlig. På sidan finns det sidhänvisningar till andra sidor som visar vart de har samlat in deras info från. Kort och väldigt bekvämt med all info och källhänvisning på en och samma sida.

Kommentar:
Grattis Marika, du är veckans Sökmästare!
Du har lyckats hitta en av de bästa förklarande webbplatserna runt skidor och vallning. Vallaguiden, som är en del av föreningen Strömsnäs GIFs webbplats, har överst en källhänvisning med flera olika källor. Den är också mycket informativ och innehåller inte så mycket annat som stör, helt enkelt en sådan sida man önskar hitta.

Ditt val att bara skicka med en länk var bra då du funnit en trovärdig och bra källa inom området. Vad vore livet utan en sökmotor som med rätt sökord kan hitta en sida gömd på en webbplats? Föreningens startsida ger inte så många tips om hur man hittar informationen, men den fanns ju ändå!

Tack också till er många andra som svarat denna veckan. Morgan & Madde gör vågen för Falkenberg och Glommen. Tipset om Vallaguiden kom också från Dennis, Adam och Felicia i Taberg samt från Mathilda i Härryda. Tack Mathilda för din fina sammanfattning, nästa gång kanske det är någon av er som vinner ett USB-minne, vem vet?

- Madde, har du lust att följa med till sportaffären?
- Morgan, varför skall vi gå dit?
- Marika från Glommen har gett oss tips hur långa skidor skall vara och hur man vallar och nu är det ju bäst att vi passar på när det finns så mycket snö!

Morgan & Madde




Veckans problem, vecka 4:

Julen har varit helt strålande. Jullovet var fyllt av slappande, film, skidor, pulka, varm choklad och grymma julklappar.

Det enda som gick lite snett var nyårsafton. Om du bara hade läst på lite om hur man ska hantera raketer på bästa sätt så hade du aldrig råkat stå för nära raketen när den smällde av och aldrig råkat sparka till den i ren panik så den flög rätt in i grannens fönster!

Nästa år vill du vara förberedd! Hitta någon bra sida på nätet som visar eller beskriver just hur man ska hantera raketer på bästa sätt!

Glöm inte skicka med länkar till dina resultat!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Gustav Andersson
Skola: Skogstorpsskolan 9C, Glommen

Svar:
Jag har hittat 10 punkter som handlar om var du bör tänka på när du ska använda raketer

Metod:
Jag gick in på http://www.google.se/ I sökrutan skrev jag: Fyrverkerier tips säkerhet. Sen tryckte jag på knappen: Jag har tur. Då kom denna sidan upp: http://www.mc-boden.se/fyrverkerier/fyrverkeri-tips-sakerhet/ Det verkar som att sidan ger uppgifter som stämmer för i sidan står det ganska självklara saker som man ska göra när man handskas med raketer. !

Kommentar:
Grattis till Gustav Andersson i Långås som är vårens första Sökmästare. Du har hittat flera punkter som man bör tänka på när man använder raketer. Du använde söktjänsten Google och skrev in sökorden: Fyrverkerier, Tips och Säkerhet. Helt enkelt strålande sökord i detta fall, och sedan valde du att klicka på knappen "Jag har tur". Klickar man på "Google-sökning" får man ungefär 97 100 resultatsidor! Lite svårt att sålla i, och därför gillar vi din metod att söka. Ibland ska man allt ha lite tur :-)

Tack också till Marika i Glommen som hittade bra information på Polisens hemsida. Vi vill också uppmärksamma Frida Fahlgren i Nyköping som varit källkritisk och kollat längst ner på sina sökresultat efter mejladress och telefonnummer till Internetsidans skapare. Precis så som man bör göra! Härligt!

Morgan & Madde