Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Junior (10-15 år)!Höstterminen 2008

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren.Veckans problem, vecka 50:

Du är trött på ditt rum med alla gamla hyllor och tråkiga färger. Mamma har sagt att du måste betala själv om du vill göra om. Eftersom du sparat din veckopeng i ett helt år har du nu nästan 3000 kr på banken. Hur kan du göra om ditt rum så det blir riktigt snyggt?

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Ellen Petersson
Skola: Häggvik, 6D , Sollentuna

Svar:
Jag säljer mina gamla möbler på t.ex blocket eller till en kompis. Dom möblerna är t.ex min säng, hylla, matta och skrivbord. För dom får jag ca 3000 kr. Jag köper en säng på blocket får 500 kr. Den är 120 cm bred. Sen köper jag en vit väggfärg, 5 liter fårn Rusta för 89 kr. Jag köper nytt golv , Tarkett Laminat från kvm2 för 189 kr kvadratmeter. Och så köper jag en vägghylla från ikea som kostar 299 kr. Jag köper också en matta från blocket som kostar 200 kr.

Metod:
Jag har gått in på pricerunner.se och gämnfört priser. Och så har jag kollat på olika hemsidor som säljer färg och ikea.se . Sen har jag också kollat mycket på blocket efetr begangnade grejer eftersom dom är mycket billigare

Kommentar:
Hej Ellen!!

Vi tror att ditt rum kommer att bli jättefint!
Du kanske inte hade behövt sälja alla dina gamla möbler eftersom du redan hade sparat ihop 3000 kronor på veckopengen. Men eftersom du gjorde det hade du egentligen 6000 kr att handla för!

Blocket är ett bra ställe att hitta billigare prylar. Vad man skall komma ihåg är att man bör vara försiktig med hur man sköter överföringen av pengar till säljaren. Man kan lätt bli lurad.

Du har gett oss flera bra sidor att titta på, t.ex. Pricerunner.se, IKEA.se. Du har fått bra träffar, vilka sökord har du använt?

En riktigt God Jul på dig och dina klasskamrater på Häggviksskolan i Sollentuna och alla andra som varit med och tävlat i Sökmästaren i höst!

Hälsningar
Morgan och MadeleneVeckans problem, vecka 49:

Din storasyster har fyllt 20 år, börjat jobba och vill nu flytta hemifrån. Hur kan hon hitta en lägenhet som inte ligger för långt bort? Fundera också på hur stor lägenhet hon kommer att ha råd med!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johan Skog
Skola: Främbyskolan 6B, Falun

Svar:
Hon ska Kolla på blocket.se tycker jag för där finns det billiga priser..... Och på Tradera så kan man köpa en lägenhet för 2 kr .... Men hon behöver bara en 1 så att när hon sen har jobbat några år kan hon flytta till nått större Det finns många lägenheter På hemsidan www.kopparstaden.se där hittar du mycket

Metod:
Jag sökte på www.kopparstaden.se Och jag hittade Borgärdetsvägen 42 C 79023 SVÄRDSJÖ den kostar i hyra 4741kr Den har 3 rum och kök. 1 våningen Yta,m2 71,3 den är fin innuti och har rätt så bra utsickt fram mot vattnet.. Framför lägenheten är det en lekplats och det är ju bra om man har barn så ser man vad dom gör ifall dom gör illa sig ........ Lycka till med tävlingen// Johan Skog

Kommentar:
Hej Johan!

Grattis till ditt vinnande bidrag i veckans JuniorSökmästare. Du har hittat en lägenhet till din syster som ligger i närheten genom att gå till en lokal sida. Eftersom din syster kanske inte vill flytta för långt ifrån dig, och därför vill bo kvar i Falun, är det utmärkt att söka på www.kopparstaden.se som en första söksida. Kanske räcker det dock med en 1a eller 2a till din syster så blir det ännu billigare?

Tack för att du lärde oss att man kan leta efter lägenheter också på Tradera.se och Blocket.se. På Tradera kanske man i undantagsfall kan hitta en lägenhet för 2 kr som utropspris. Men vem vet, man kan kanske ha tur i det ekonomiska läge som nu råder. Vi tycker du har sökt på ett välplanerat sätt eftersom du har tänkt på att man kan hitta lägenheter på flera olika sidor. Det är alltid bra att beakta flera olika källor vid Internetsökning.

Tack alla ni andra för era fina tips som denna vecka kommit från bland annat Ystad, Uddevalla, Trollhättan, Höllviken, Storstockholm, Uppsala, Falun och Gävle!

- Madde, jag funderar på att köpa en lägenhet till min syster i julklapp. Johan tipsade mig om en lägenhet för 2 kr.
- Morgan, tänk på att 2 kr är endast utropspriset, kanske kommer lägenheten att kosta 300 000 kr när den är såld!

Hälsningar
Morgan och MadeleneVeckans problem, vecka 48:

Du ska åka på solsemester med familjen men ni har försovit er! Hur tar ni er snabbast till närmaste flygplats och vad kostar det?

Grattis till veckans vinnare:

Namn: gustaf
Skola: oskar-fredrik skolan, 6a, Göteborg

Svar:
Jag har hittat att man kan från min lägenhet, till säve flygplats göteborg, komma dit på ca 20 minuter då tar man hjälp av taxi bolaget taxi 020 Göteborg som, om man åker till flygplatsen, kostar 207 kr.

Metod:
Först gick jag in på hitta.se och sökte på flygplats göteborg och hittade att säve var närmast. Sen så kollde jag efter det billigaste taxibolaget som var taxi 020 Göteborg. jag hade fortfarande kvar rutan med prisen och gick in på eniro.se, klickade på vägbeskrivning och valde ut rutten, kollade den ungefärliga tiden det tog, 20 minuter. kollade priset igen tog en miniräknare och räknade ut den totala summan av körningen, 207 kr.

Kommentar:
Hej Gustaf!

Tack för ditt tips. Hoppas att taxibolaget kan hålla vad de lovar och att vi är på flygplatsen i tid så vi inte missar flyget!

Du har, som många andra, använt en bra utgångssida för att söka upp tjänster och service. Du har dessutom använt dig av en vägbeskrivning för att planera din resväg och kostnaderna kring detta.

Ps. Tack Sofie för tipset om helikoptern. Kanske åker vi helikopter när vi har lite mer tid. Tack alla ni andra för tips på billiga och snabba resesätt!

- Du Madde, jag tror att det är bäst att vi tar taxin för att hinna med flyget.
- Okej, men nästa gång vi ska på semester vill jag flyga helikopter!
- Undrar vad det kostar...?

Hälsningar
Morgan och MadeleneVeckans problem, vecka 47:

Du vill börja spela hockey, men pappa säger att det är för dyrt! Ta reda på vad det kan kosta. Tänk på både träningsavgift och utrustning.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Olivia Engdahl
Skola: Sandeplanskolan 6Blå, Höllviken

Svar:
Träningsavgift:200-800 kronor pga ålder! Ishockeyklubba: Mellan 500-1000 kronor pga kvalite Skriskor: mellan 200-1000 kronor Hjälm: 200-700kronor Tröja:Mellan 300-800 kronor Byxor: mellan 300-900 kronor Tandskydd: 250-500 kronor Övriga skydd mot armbågar knä m.m. : olika pga kvalite etc men mellan 300-1500 Handskar: 500-1000 kronor Tränings väska:Mellan 300-800 kronor pga storlek och kvalite. Summan:mellan 3100 och uppått!!

Metod:
Jag har sökt google och sen på www.stadium.se och hittat alla sakerna där. Men man kan ju gå in på tex www.blocket.se eller någon sådan sida där säljer man ju begangnade kläder och utrustning där kan man säkert hitta något billigt tex en hel utrustning för 500-5000 kr. För jag har ju tagit alldeles nya saker !!!

Kommentar:
Hej Olivia!

Det är intressant att träningsavgiften varierar beroende vilken ålder man är. Det var spännande att ta del av din uträkning som visar att utrustningen kan kosta olika beroende på kvalité. Man behöver inte alltid ha det dyraste! Vi tycker att du på ett enkelt och bra sätt har visat hur man kan söka sig vidare från en sökmotor eller börja på en redan känd sida, tex. Blocket.se.

Vi har fått många bra förslag på både dyr proffsutrustning och billigare begagnat. Vi tycker att du har visat på en bra ekonomisk medvetenhet då du jämfört ny utrustning med begagnad!

- Nu sticker jag till stadium och köper en helt ny fin klubba för 1000 kronor!
- Men Morgan, du har ju aldrig spelat hockey innan, ska du inte köpa en begagnad på blocket på 200 kronor och testa om du tycker det är kul först?
- Madde, vad smart du är!
- Tacka inte mig, tacka Olivia som gav oss tipset!

Hälsningar
Morgan och MadeleneVeckans problem, vecka 46:

Din brevkompis från England kommer på besök. Du vill imponera genom att laga något riktigt engelskt.
Vad lagar du? Glöm inte desserten!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mathilda Johansson
Skola: Forshälla 5söder, Uddevalla

Svar:
Förrätt: Vitlöksgratinerade musslor Huvudrätter: Rostbiff med rostad potatis med smaskig sås och vittbröd. Dessert: Chokladpudding med grädde, hallon och jordgubbar.

Metod:
Vi hittade förrätten genom att googla på engelska förrätter och vi kom in på en hemsida som hette lord english resturang. Vi hittade huvudrätten på en sida där man kunde lära sig om vad engelsmänen åt. Vi googlade på engelsk mat och kilcka på engelsk mat igen. Vi hittade dessetern på recept.nu

Kommentar:
Hej Mathilda!
Tack för ditt fina bidrag. Du har visat på ett moget sökande där du har gått till flertalet sidor för att lära dig mer kring ämnet "Engelsk mat".
Vi tycker att din rätt verkar spännande och god, du har dessutom funnit en smaskig förrätt som gärna äts i England. Vi tycker det var spännande att du funnit vägen till en sida där man kan lära sig mer om vad engelsmännen äter, det vore kul att veta länken till den sidan så att vi också kan lära oss mer om vad engelsmännen äter.

Du bjuder på chokladpudding till efterrätt så som många andra tävlande valt att göra denna vecka. Många har också denna vecka velat bjuda på en kopp te till efterrätten vilket vi tror hade smakat bra till din chokladpudding.

- Morgan, HJÄLP mig, min brevkompis kommer om en timme!
- Det är lugnt Madde, jag sticker hem och fixar musslor så sätter du rostbiffen i ugnen. Chokladpuddingen kan vi laga tillsammans.

Hälsningar
Morgan och Madelene