Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !Vårterminen 2001Veckans problem, vecka 22:

Leonardo da Vinci var inte bara konstnär. Vad sysslade han med mer? Och vad var det för speciellt med hans matvanor?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Eric And'n
Skola: Svenska Skolan i Paris

Svar: Han var också uppfinnare och vetenskapsman. Han var vegetarian och älskade djur.

Metod:
Jag gick in p? www.google.com, d"r jag s"kte efter "Leonardo da vinci". D"r fick jag fram hemsidan www.mos.org/Leonardo. D"r fick jag direkt fram att han var vetenskapsman och uppfinnare. Sedan gick jag in p? "Exploring Leonardo".D"r stod det att han var vegetarian och "lskade djur.

Lenas kommentar:
Vinnaren har enkelt och rakt svar, bra sökmetod, och Boston Museum of Science är en tillförlitlig avsändare.

Trevlig sommar önskas alla sökmästare!
Lena
Veckans problem, vecka 21:

Det finns massor av rörelser i "Break Dance". Beskriv hur man gör en "knee drop".


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emma Lindvall
Skola: Kristvallabrunnsskola, Nybro

Svar:
Hur man gör en knee drop:
1. Börja med att stå upp, så att du står rakt.
2. Sätt vänster fot bakom höger ben så att dina ben är korsade.
3. Sjunk nu ner till dina knän och så är det färdigt.

Metod:
Jag sökte på Google + engelska och "Break dance +knee drop" och så stod det på en länk "FK Break Dance Moves" då gick jag in på den länken och där stod det många olika saker som man kunde göra på Break dance, näst längst ned så stod det "Knee Drop" och så tryckte jag på länken som var under texten och där stod det hur man gjorde.

Lenas kommentar:
Segraren Emma vinner med motiveringen: Rakt och enkelt svar. Mycket bra förklaring av sökmetod. Hon har hittat svaret på en mycket utförlig sida om breakdance på http://www.breakersfusion.com/moves/fk.htm.
Avsändaren är oklar, men jag ser ingen anledning att betvivla sidans auktoritet.

Som vanligt många bra svar. Vi vill ha svar på svenska och godtar inte svar som klippts ut och klistrats in. Det utförligaste svaret gäller "double knee drop" och det har vi inte frågat efter.
Gabriela har svarat bra, men hon har inte lämnat efternamn. Hon har chansat att gå in direkt på en URL: www.breakdance.com och det lyckades. Mycket smart tycker jag. Men som sagt, hon har inte lämnat fullständigt namn.

Det finns en annan variant av "knee drop" med fem steg på bland annat www.breakdance.com. En sökmästare bör kolla flera källor!
Veckans problem, vecka 20:

År 1908 skedde en väldig explosion norr om floden Steniga Tunguska i södra Sibirien. Skogen på ett område på ca 2 500 km² förstördes. Omkring 1000 renar som betade i området dödades och förkolnades.
Leta efter olika förklaringar till explosionen som man haft de senaste 90 åren.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Hamdija Begovic
Skola: Lillåstrandskolan, Örebro

Svar:
Ryssarna tror att en asteroid eller meteor exploderat i Tunguska. I väst tror man att en komet exploderat. Men det har också föreslagits att ett atomdrivet rymdskepp skulle ha exploderat ovanför platsen, att en bit antimaterie förintats där och att ett litet svart hål slagit in i jorden på denna plats för att komma ut på andra sidan klotet. Geologen Andrej Olkhovatov har, på senare år, utvecklat en helt ny förklaring. Han tror att explosionen ingick som en del av ett stort teknoniskt gasutsläpp.

Metod:
Jag gick in på www.spray.se och deras sökmotor. Jag skrev in: "steniga tunguska" och sidan "www.taurnet.se/vetskap/tunguska.htm" kom fram. Jag läste texten på den sidan och skrev en egen text.

Kommentar:
Då vi här frågar efter spekulationer är det inte nödvändigt att värdera källan. Här finns dock länkar till originalkällor.
Många har funnit denna källa.
Veckans problem, vecka 19:

En idrottare har i år uttryckt följande: "I don't have it in me anymore. I just don't" . Vem sa det och vilken världsberömd turnering var det som han syftade på när han sa det?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Joel Renberg
Skola: Grubbeskolan

Svar:
Andre Agassi sa det n"r han b"rjade spela i Australian Open! Han menade att han aldrig mer ska spela i Davis Cup f"r USA igen.

Metod:
Jag gick in p? google.com och s"kte p? "I don
Kommentar:
Citattecken "r bra att anv"nda f"r att s"ka p? hela texten med exakt ordf"ljd. N?gra har s"kt p? delar av texten och d? f?tt andra svar, som inte st"mmer med hela citatet.

Ta alltid ha med en adress till svaret. H"r "r en adress f"r hela intervjun d"r Agassicitatet finns med: http://www.andresite.com/extra.html
Veckans problem, vecka 18:

En undersökning från 1996 visar i vilka stadsdelar de hemlösa i Stockholm fanns. Var fanns det flest?
Den vanligast förekommande åldern var mellan 40 och 45 år. Hur många hemlösa i hela Stockholmsområdet var män respektive kvinnor?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alexander Fors'n
Skola: SSHL, Sigtuna

Svar:
De flesta uteliggare i Stockholmsområdet var i Vantör (157st). I Stockholmsområdet finns det 2337 st manliga uteliggare och 677 kvinnliga uteliggare.

Metod:
Gick in på www.google.com och skrev följande i sökraden: +hemlöshet +1996 +stockholm Och tryckte sedan på "Jag har tur"

Lenas kommentar:
Det var väldigt många svar denna veckan. Roligt att det blir fler och fler... De som lyckats har hittat svaren på FoU-enheten, Resursförvaltningen, Stockholms stad.

Frågan var något otydlig, av svaren att döma. Många som gjort ett gott jobb har svarat på "fel" fråga: De har svarat antalet i Vantör och inte i hela Stockholm.

Alexander Forsén blir veckans vinnare. Visserligen har han använt plustecken fast han inte behöver det i Google. Å andra sidan har han kommit ihåg plustecken framför första termen också! Många glömmer det när de söker i exempelvis Evreka eller AltaVista.
Veckans problem, vecka 17:

Vad beror astigmatism, som är ett ögonproblem, p??


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Magnus Isaksson
Skola: Tolv?kerskolan

Svar:
Brytningsfel (astigmatism) Med brytningsfel menas egentligen alla avvikelser i ljusbrytande förmåga dvs långsynthet, närsynthet och astigmatiskt brytningsfel. I dagligt tal avses dock oftast astigmatism, vilket innebär att ögat har olika brytningskraft i olika riktningar. Ögat kan t ex vara normalsynt för vertikala linjer men närsynt för horisontella linjer. Anledningen är oftast att hornhinnans krökning är skev, ungefär som ytan på en amerikansk fotboll, snarare än rund som ytan på en vanlig boll. Den vanligaste orsaken till astigmatism är en rubbning i ögats tillväxt, men astigmatism kan också uppkomma efter skador eller operationer.

Metod:
jag gick in på passagen.se och skrev astigmatism sedan hittade jag en sida och tryckte på den och då kom jag till: http://www.medocular.se/beh_av_synfel/index.html och där letade jag efter:"Optiska synfel (t ex närsynthet)" sen tryckte jag på astigmatism och där stod all fakta.
Veckans problem, vecka 16:

En internationell konferens under rubriken "Ethics and Animal Welfare 2001" anordnas i Stockholm 29-30 maj.
Vad ska man ta upp för frågor och vem är ordförande för konferensen?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Maria Källqvist
Skola: Norrlyckeskolan

Svar:
På mötet ska man ta upp följande frågor; Hur kan vi på bästa sätt garantera djurens välfärd i vårt sätt att hålla och handskas med de djur som tjänar oss idag? Kan djurskydd betala sig? Naturligt beteende i fångenskap-är det möjligt? Ordförande är Margareta Winberg.

Metod:
Jag gick in på www.altavista.se och sökte på "Ethics and Animal Welfare 2001". Då fick jag upp sajter och sidor om detta. Jag klickade runt och hittade slutligen svaren på frågan.
Veckans problem, vecka 15:

Hur använde tyskarna det så kallade "nazi-guldet" under andra världskriget? Var kom det ifrån? Vilken europeisk bank köpte upp det mesta guldet?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Izabela Radojcic
Skola: Withalaskolan

Svar:
Tyskarna använde guldet för att köpa järn, malm och olika saker. Tyskarna använde det också som betalningsmedel. Tyskland hotade de olika länderna. Om de inte godtog guldet skulle de anfalla landet. Guldet kom från judar, tyskarna trodde att det var smittat bara för att det kom från judar.

Metod:
Jag gick in på www.evreka.se och skrev "nazi-guldet" på sökraden när jag sökte. När jag sökte efter vilken bank det var så skrev jag "andra världskriget" +nazi +guld. När jag sökte efter var de fick guldet ifrån så skrev jag "nazi-guldet" +andra världskriget. Jag har bara sökt på evreka.