Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Junior (10-15 år)!Höstterminen 2009

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren.Veckans problem, vecka 50:

Grannen knackar på och berättar att alla recept blivit förstörda i en vattenskada efter att ett rör i köksväggen gått sönder när hantverkarn var där. Detta hände precis då de skulle förbereda julmaten och godisbaket! :-(

Du letar bland familjens recept efter bra tips och inser att de är alldeles för många för att enkelt räcka över i en handvändning. Dessutom ligger de i oordning i en låda!

Det slår dig då att det finns flera ställen på Internet som skulle kunna vara bra tips för din granne. Hjälp henne med tips på bästa webbplats för julmatsrecept samt en webbplats för godisbaket!

Glöm inte skicka med länkar och sökord samt berätta hur du sökt!!


Grattis till veckans vinnare nr 1:

Namn: Marika Holmefalk
Skola: Skogstorpsskolan 8C, Glommen

Svar:
Jag har hittat en sida med många julrecept. Allt från adventbak till julmaten, och även julgodiset finns med. På sidan stog det först förklaringar på de olika recepten sen kunde man klicka sig vidare på receptbilderna. Mycket enkelt och jag lärde mig några roliga recept som jag ska prova.

Metod:
Jag började med att söka på "julmat advent baka julgodis" som sökord. Då var första länken från Alltommat och alla orden stämde in i min beskrivning. Jag kom in på allt om mat och klickade mig vidare på länken "Allt om adventsbaket", där hittade jag recepten. Alltommat är en av Sveriges största och första mattidningar med experter som leder den. De har många olika recept och långa erfarenheter om recepten så därför tycker jag den är en säker källa. http://www.alltommat.se/jul/allt-om-stora-adventsbaket-1.31916

Grattis till veckans vinnare nr 2:

Namn: Klara Hammar
Skola: 4a i Härryda skola, Härryda

Svar:
http://www.recepten.se/kategori/julmat.html
http://www.julmaten.se/julrecept.asp
http://www.juligen.se/julmat.php?cid=2
http://www.menyse.com/1.10987/recept/julmat-julrecept/
http://www.tasteline.com/Recept/Jul/Saffran/
http://www.svenskajulbordsguider.com/recept-pa-julmat/

Metod:
Jag tog fram dom här sidorna med mycket god mat och det finns julgodis på dom okså. det var 6 sidor som jag hittade.

Kommentar:
Ho..Ho…säger Morgan och Madde denna vecka! Tack för de rekordmånga svaren, verkligen roligt att läsa så många sökmästarsvar från hela landet och från olika åldrar!
Ni är alla jätteduktiga! Eftersom det lackar mot jul och det var så svårt att utse en vinnare bland alla era många svar har vi valt att premiera två juniorvinnare: Marica som går i 8an och Klara i 4an. Grattis till er båda och tack för de suveräna tipsen på bra julmat och julgodis! Med de tipsen borde hela alla i vårt avlånga land ha fullt upp med julbaket redan nu.
Det visade sig att det inte var så svårt att hjälpa grannen, kanske du kan vara med och hjälpa någon i din omgivning att hitta de där bästa recepten på nätet.
Tack Albin på Buskhytteskolan i Nyköping för ditt fina Dajmrecept och tack Diamel i Fakenberg för tipset om tjänsten hittarecept.se . Där fanns ju en julmatens 30 -i-topp-lista.

Må så gott i Advent allesammans och grattis igen Marika och Klara
önskar
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 49:

Julen är snart här! Du vet att pappa provar tomtedräkten i smyg, adventsstakarna är på plats, det är kallt ute och i alla affärer spelas julsånger. Detta året vill du inte trängas med alla andra i affärerna när du köper dina julklappar. Du vill handla på nätet!
Vad vill du köpa till dina närmaste, och var på nätet kan du hitta julklapparna?

Glöm inte skicka med länkar och sökord samt berätta hur du sökt!!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Evelina Öhlund
Skola: hisingstorpsskolan år 5, Jönköping

Svar:
Jah har hittat en sida där jag har hittat perfekta julklappen: en chokladfontän!!!!

Metod:
först gick jag in på google och sökte på julklappstips jag klickade på www.julklappstips.se och hittade chokladfontänen och den finns att köpa på: http://www.coolstuff.se/Chokladfontan och det är sant för att det finns chokladfontäner och det är 2 års garanti på den och 90 dagars öppet köp den kostar 499.kr

Kommentar:
Grattis Evelina, du är veckans juniorsökmästare! Vilken superfin julklapp du har hittat! Först sökte du på sökordet "julklappstips" på Google, vilket är ett kanonbra sökord! Sedan gissar vi på att du klickade på översta länken som heter just "julklappstips" men leder till sidan www.coolstuff.se. Ett tips när man söker på Google är att jämföra just överskriften med själva länken som sidan finns på. Som i ditt fall när du sökte på julklappstips, hade du kollat längre ner hade du även hittat sidor som tex. roligajulklappstips.se, hittajulklappar.se och brajulklappstips.se. Det hade varit spännande att veta vem i din familj som ska få chokladfontänen!

Vi vill även tacka Martin och Philip på Kinnarpsskolan i Åsarp som sökt på Google efter "Årets julklapp 2009" och hittat spikmattan. Den verkar spännande.

Sedan måste vi bara säga att ungdomarna i Umeå är väldigt generösa med sina julklappar i år. Amandra på Ersmarksskolan tänker köpa en skoter till sin pappa, och Linnéa har hittat en Volvo v70 till sin pappa! Det blir en riktigt god jul för papporna i Umeå!

Grattis Evelina önskar Morgan & Madde

-Morgan, vad ska du köpa till dina föräldrar i julklapp?
-Jag tror jag köper en skjorta till pappa och en bok till mamma.
-TråkMorgan! Evelina i Jönköping tipsade om chokladfontänen, den tänker jag köpa!
Veckans problem, vecka 48:

En kompis berättade om upplevelsen med en skrattspegel! Du kände dig lite dum för du visste inte riktigt vad det är för något!

Sök fram information om vad en skrattspegel är och vad den gör! Ibland kan en video eller en bild vara en bra hjälp till att förstå!

Berätta hur du gick till väga när du sökte på Internet, ange sökord och var du sökte och glöm inte att skicka med minst en länk till ett bra sökresultat!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Denise Svensson
Skola: Snapphaneskolan, Hanaskog

Svar:
En skrattspegel finns ofta på nöjesplatser.
Om man ställer sig framför den, Ser man sig själv, Fast i en annan form.
Det heter skrattspegel för att man börjar skratta när man ser sig själv i speglen.
Man ser rolig ut.
Man kan bli lång, kort, smal, tjock .

Metod:
Sökte på Google och Wikipedia.
Hittade en video på google.
På svt.se. http://svt.se/2.105991/hjarnkontoret
Sökte bara på Skrattspegel.

Kommentar:
Grattis Denise!
Denna vecka blev du veckans Sökmästare!
Din beskrivning av en skrattspegel är ju helt riktig. De flesta har nog sett sig själv i en sådan, men alla hade nog inte en aning om att det hette just "skrattspegel". Du har också hittat en bra videofilm som beskriver hur en skrattspegel fungerar, riktigt spännande!
SVT har mycket intressanta filmer att titta på. Dina startplatser för sökningen, Google och Wikipedia, var i det här fallet utmärkta utgångspunkter. De fakta du sökte var ju inte av så känslig art så som skulle vara färgade av någons åsikter. Wikipedia är det ställe där man hittar flest annorlunda företeelser och ord.

Tack till er många som svarade denna vecka! Tack Cecilia i Järlåsa, du fann ju också SVTs video. Alice i Kristiandstad hittade en film utan ljud genom en googlesökning, men tyvärr hade du inte med länken till filmen. Tack till er alla från Knislinge i söder till Umeå i norr! Vi hörs nästa vecka och grattis ännu en gång Denise!!!

önskar
Morgan & Madde

- Madde vad du ser smal ut i ansiktet
- Det är ju för att vi har en skrattspegel framför oss, din dummer! Precis en sådan som Denise hittade fakta om på nätet
Veckans problem, vecka 47:

Det är fredag och du känner helgstämningen i hela kroppen. Skolan har slutat lite tidigare, godiset har handlats, och du ska ha myshelg hela långa helgen!

Panik uppstår när du märker att TV-kanalerna inte funkar. Du som skulle kolla på Idol!

Suck! Jaja... videobutiken nästa. Du tittar ut och inser att det regnar. Vad gör du nu??

Du minns att det går att boka filmer på nätet. Du kan ju faktiskt cykla till videobutiken när det slutat regna.

Gör en sökning på nätet för att ta reda på om du kan boka filmer på nätet på något sätt, eller hitta en annan lösning för att rädda helgen!

Tips! Kombinera gärna traditionella sökmotorer med nyhetssidor, filmklipp, ljudklipp eller vanliga hemsidor. Ofta är det bra att söka information på flera olika ställen!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Ruben Wallgren
Skola: Björknässkolan 5c, Saltsjö-Boo

Svar:
Jag går in på hemsidan sfanytime.com och hyr vad jag vill hyra

Metod:
Jag söker på google ''hyra film online'' och så står det sfanytime.com och då klickar jag på det och så kommer jag till den hemsidan som är jätte bra

Kommentar:
Grattis Ruben du är veckans JuniorSökmästare!
Du sökte på Google med orden "hyra film online" vilket är tre mycket bra sökord. Du vill hyra film och du vill göra det på nätet, dvs online.
Sfanytime.com blev översta länken på Google. Kopplar du ihop din dator med tv-skärmen kan du se filmer med kanonbild via Sfanytime!
Har du förresten tänkt på vad Sfanytime betyder? Sf betyder ju Svensk Filmindustri, och anytime är engelska för "när som helst". Det betyder alltså ungefär Film (eller bio) när som helst!

Linnea Vikdahl i Umeå hittade sidan hemmakvall.se där man kan boka filmer på nätet genom att lägga dem i sin kundkorg, sedan kan man hämta filmerna när vädret blivit lite bättre!

Grattis Ruben
önskar Morgan &Madde

-Morgan, visste du att man kan kolla på bio hemma?
-Hur då?
-Via Sfanytime såklart!
Veckans problem, vecka 46:

Har du någon gång funderat över varifrån ordet influensa kommer? Kommer det från vårt eget språk eller utifrån och varför uppstod just ordet influensa?

Finn ursprunget till ordet genom en sökning på nätet! Glöm inte berätta hur du sökt och skicka med bra länkar!

Tips! Kombinera gärna traditionella sökmotorer med nyhetssidor, filmklipp, ljudklipp eller vanliga hemsidor. Ofta är det bra att söka information på flera olika ställen!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alfred Leijon
Skola: Stretered 7B, Kållered

Svar:
Ordet influnsa kommer från det italienska ordet influenza betyder "himlakropparnas inverkan framkallad" man fick ordet från stjärnorna.

Metod:
jag sökte på google "ordet influnsa" tog up den första sajt som visade sig och kom till "http://zmittskyddet.se/influensa/inget_nytt.php" där stod det kort var det kom ifrån. :P

Kommentar:
Hej Alfred!
Grattis, du är veckans Sökmästare! Du har hittat en riktig och trovärdig källa till lösningen på veckans fråga. Man trodde att det var "Influenza", en påverkan från yttre rymdens himlakroppar, när människor, plötsligt och i stor omfattning, blev sjuka.

Det kan vara bra att backa upp sina resultat med ytterligare ett par länkar för att vara säker på att informationen stämmer. Samma information har andra deltagare hittat på t.ex.Wikipedia och doktorn.com. Den sistnämnda har Simon och Lukas från Njurunda och Umeå samt William från Helsingborg använt som källa. Ett stort tack till er för det tipset! Den webbsidan kommer att bli använd av både Morgan och Madde!
Tack Alfred för all din hjälp! Hälsa dina kamrater på högstadiet att de är välkomna att vara med och tävla!

Uttrycket "influnsa" används ibland. Men söker man på Wikipedia exempelvis, så frågar systemet om man menar "influensa", som är den mer korrekta svenska formen.

Morgan & Madde

- Madde, det hade jag aldrig kunnat tro om influensa!
- Vad då, Morgan?
- Alfred berättade att ordet influensa härstammar från gammalt folktro där man trodde stjärnorna plötsligt gjorde människor sjuka!
Veckans problem, vecka 44-45:

Den 24e oktober firas FN-dagen. De allra flesta skolor uppmärksammar detta på något sätt. Finns det några bra sidor på nätet om just FN-dagen? Berätta gärna hur ni på er skola firar FN-dagen! Kanske har du dessutom något eget tips på hur man kan fira FN-dagen?!

Glöm inte berätta hur du sökt och skicka med bra länkar! Tips! Kombinera gärna traditionella sökmotorer med nyhetssidor, filmklipp, ljudklipp eller vanliga hemsidor. Ofta är det bra att söka information på flera olika ställen!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Nils Svelander
Skola: 5A kyrkmon skola, Njurunda

Svar:
FN-Dagen firas den 24-oktober.
FN-Dagen har firats sen 1948.
Det man kan göra är att göra flaggor med FN märket.
På vore skola gör vi Duvor som man ska färglägga i dom färgerna som man tycker är bra för fredstecken
Det jag tycker man kan göra är att Göra fråge sporter om FN-dagen och man vinner bara äran som ett tecken att man kan mycket om FN.
FN uppmärksammas mest i svenska skolorna.
I Costa rika är det bara en helgdag.
I USA håller bara presidenten ett tal.
Som ni ser är det roligare i svensk FN-dag.
Det finns ett spel som heter orättvisefotboll.
Det finns en FN konsert som spelar sig med 500-låtar
Lars Erik kommer att vara en förklädd gud.
Över 300 personer firade FN-dagen med FN-förbundet
Det finns ballonger att Köpa med FN-märket.
Det sägs att det behövs fler i FN.
Det var allt av mig slut.

Metod:
http://sv.wikipedia.org/wiki/FN-dagen
Jag sökte på FN-dagen.
http://www.sfn.se/skola/material/ovningar-for-klassrummet/tips-pa-aktiviteter-till-fn-dagen/
Jag sökte fortfarande på FN-Dagen.
http://www.fn.se/press/nyheter-fran-fn-forbundet/konsert-pa-fn-dagen/
Samma sak igen.
Jag tror på dom här hemsidorna för att FN har lagt ut dom.

Kommentar:
Grattis Nils, du är veckans JuniorSökmästare!
Du har hittar massvis med bra information om FN, plus att du själv har tankar om hur man kan jobba med FN i skolan. Vi tycker att din frågesport-idé om FN låter superbra! Du har använt dig av flera olika källor, vilket vi verkligen gillar! Du har använt Wikipedia som många andra, men sedan kombinerat detta med att googla (??!) fram FNs egna sidor! Perfekt!

Du har hittat information om en FN-konsert, och den verkar riktigt spännande. Att Lars Erik kommer vara en förklädd gud låter jätteskoj! (Vem kan denna spexiga Lars Erik vara?)

Vi har fått många bra svar denna vecka, och vi hälsar speciellt till Uddevallabarnen som hittat mycket bra information om FN!

Tips 1 från Morgan och Madde inför nästa vecka: tänk på att Wikipedia inte är den enda bra informationssidan på Internet!
Tips 2 från Morgan & Madde: Ska man använda Wikipedia så kan man gå direkt till wikipedia.se, man behöver inte googla fram sidan, och då sparar man tid!

Morgan & Madde

-Morgan vet du vad FN betyder nu?
-Ja nu har jag lärt mig det av Nils i Njurunda.
-Perfekt!
Veckans problem, vecka 43:

Det närmar sig höstlov för många elever i Sverige. Det är inte alla elever i världen förunnat att få den där veckas ledigheten mitt i terminen när man känner sig trött. Kan det möjligen finnas någon koppling mellan vårt höstlov och händelser bakåt i svensk historia? Gör en sökning på nätet till en bakgrund till vårt höstlov!

Glöm inte skicka med länkar och sökord, samt berätta hur du har sökt!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: William Tordhag
Skola: björknässkolan 5a1, Saltsjö-boo

Svar:
Vi har höstlov för förr i tiden hade man potatislov, för att barnen skulle hjälpa till hemma och plocka potatis och lingon.
Dom andra länderna som har höstlov är Danmark, Belgien, Nederländerna, Finland,Tyskland, Schweiz och Österike.

Metod:
Jag var inne på wikipedia och sökte på höstlov. http://sv.wikipedia.org/wiki/H%;C3%;B6stlov

Kommentar:
Grattis William!
Du är veckans Juniorsökmästare!
Du har hittat den historiska förklaringen till höstlovet som mycket riktigt stämmer. Ett tack för att du också hittat information om vilka andra länder inom Europa som har höstlov. Det visar ju på att det inte är alla länder som har det så bra att eleverna får vara en hemma en vecka in på mitten av terminen. Du har som många andra hämtat din information från Wikipedia, en källa som jag tror i sammanhanget är trovärdig kring informationen om höstlovets historia. Det kan dock alltid vara bra att söka vidare för att få ytterligare någon källa som säger samma sak.

Det hade t.ex. Johan Åkerlind i Nordmarkshyttan gjort. Han visade prov på stora sökmästar-egenskaper när han uppgav tre olika typer av källor och lämnade en liten redovisning kring varför de var bra och varför man t.ex. inte skall hitta sina basfakta på ett forum eller en blogg. Forum och bloggar kan ju dock vara bra att ha som en språngbräda för sin fortsatta sökning. Tyvärr kan vi inte göra Johan till Sökmästare då han går 3:e året på gymnasiet.

Ett tack också till Nils i Njurunda, ni vet han som hade informationen om Spiderman och Octupus för några veckor sedan. Han hade några insiktsfulla ord kring höstlov:

"Höstlåvet är för att barnen ska kunna få vänja sig vid mörkret som kommer vara kvar hela tiden. Och för lärarna är det att dom får en studjevecka till att kunna göra upp lärar planer."

Grattis William!
önskar Morgan & Madde

- Madde vet du vad jag saknar mest från den tiden jag var lärare?
- Nej Morgan, vad kan det vara?
- Det var att få höstlov och vänja sig vid mörkret som kommer!
Veckans problem, vecka 42:

Du har säkert redan plockat fram mössa och vantar eftersom det är kallt, blåsigt och regnigt i många delar av landet. Oktober är här. Det sägs att oktober är årets längsta månad. Men kan det verkligen vara möjligt? Ta reda på lite mer information om just månaden oktober!

Glöm inte skicka med länkar och sökord, samt berätta hur du har sökt!
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Malin Krantz
Skola: Öjersjö Brunn 8s, Öjersjö

Svar:
Den kallades förut för slaktmånad.
Oktober har årets 274:e till 304:e dagar.
Oktober har en timme längre än dom andra månaderna med 31 dagar pga av sommartiden.
Oktober börjar alltid med samma veckodag som januari om det inte är skottår.
Hallowen firas då.
Kanelbullens dag är den 4 oktober.
I tyskland kallas oktober för weinmonat (vinmånad).
Bröstcancer uppmärksammas extra då.

Metod:
Sökord: Oktober
Hemsidor:
www.ne.se
www.wikipedia.org

Kommentar:
Grattis Malin till att bli veckans JuniorSökmästare!
Du har hittat massa bra information om månaden oktober genom att söka på www.ne.se och www.wikipedia.org. Det är kanonbra att kombinera dessa två söksidor tycker vi eftersom du då får både kvalitetsgranskad information från ne.se, och sedan kan komplettera med mycket annan rolig information som finns på Wikipedia. Du vet väl förresten att alla kan skriva i Wikipedia? Så hittar du någon mer bra information om månaden oktober så kan du surfa till Wikipedia och fylla i den informationen.

Tack också till eleverna på Hisingstorpsskolan i Jönköping där alla hittat att det är i oktober vi vrider tillbaka klockan och det är därför oktober är längre än årets övriga månader.

Vi vill också gratulera Erika Wiktorson på Forshällaskolan i Uddevalla som fyllde år den 15 oktober. Hon hittade dessutom spännande information om att Slussen i Stockholm invigdes just den 15 oktober 1935!

Vi kan inte låta bli att kommentera bidraget som Nils Svelander i Njureda skickade in denna vecka. Han berättade att en av Spidermans fiender heter Octupus som är väldigt likt ordet oktober. Octupus har dessutom åtta armar! :-) Superhärligt!

Tack för alla svar och ett stort grattis till Malin i Öjersjö
önskar Morgan & Madde

- Morgan jag har glömt när man ställer om klockan!
- Det är i oktober, årets längsta månad. Gör en sökning på Wikipedia så hittar du massor med information om just oktober.
- Tack Morgan!
Veckans problem, vecka 41:

Det blir allt mörkare när vi går upp på morgonen! En del tycker att mörkret är tröttande och behöver sova extra mycket. Ta reda hur mycket mindra dagsljus de som bor i din stad får varje vecka genom att hitta en bra internetsida som berättar om längden på våra dagar. Leta också fram en bra sida som berättar om varför vi har så långa ljusa dagar på sommaren och så korta dagar uppe i norr på vintern! Morgan och Madde skulle också kunna förstå en video som berättar!

Glöm inte berätta vilka sökord du använt, vilken sökmotor, samt skicka med några intressanta länkar till dina resultat!
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mikaela Bergström
Skola: Margarethaskolan, Knivsta

Svar:
Solen går upp kl : 5:43 det är 16 minuter senare än vad det för en vecka sen . Solen går ner kl : 19:52 på kvällen .Det är 20 minuter tidigare än för en vecka sen när solen går ner.Idag går månen upp kl :10:46 och den går ner kl:20:56 på kvällen. Om tre dagar går halv månen upp kl:14:35 på dagen.

Metod:
http://www.lindqvist.com/b/solens-uppgang-och-nedgang. Vi skrev om det med egna ord!

Kommentar:
Hej Mikaela!
Grattis till veckans Sökmästarskap!
Du har hittat aktuell information kring Solens uppgång och nedgång runt Stockholmstrakten genom att söka på orden "solens uppgång och nedgång". Då den frasen är en vanlig fras i tal och skrift var det gångbart som sökord med ett bra sökresultat som följd. Annars kanske man får bli ännu mer allmän när man använder sökord ibland. Sidan du uppgett ger ju i sin tur information om en mycket bra informationssida i ämnet: http://www.stjarnhimlen.se/ Den sidan kan jag verkligen rekommendera också! Ett gott tips för alla som vill ha en snabb information om solens aktuella upp- och nedgång och många andra astronomiska händelser.

Vi skickar också ett stort tack till eleverna i Falkenberg där t.ex. Martin och Tom tipsat om en kanonsida i ämnet: http://mersol.se/ Här kan du, varhelst du befinner dig snabbt se exakta tider för solens upp- och nedgång . Tack också till eleverna i Umeå, Njurunda m.fl.där man verkar ha riktig "hjärnkoll" på många olika webbplatser som ger informations om solens ljus för oss på jorden. Det är kanske inte så konstigt då mörkret och ljusets skiftningar verkligen påverkar livet när man bor så långt norrut!

Grattis Mikaela önskar Morgan & Madde

-Madde blir du inte trött när det är så mörkt ute
-Jovisst, Morgan, men tack vare Mikaela och de andra sökmästarna har vi ju full koll på läget, även när det börjar bli ljusare och ljusare, det känns bra, tycker jag
-Du har rätt Madde
Veckans problem, vecka 40:

Igår öppnade Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg sina dörrar! Kanske låter det lite tråkigt för många, speciellt om man inte gillar böcker! Men kanske finns det något annat än böcker på Bok- och Biblioteksmässan? Och kanske kan man hitta på något mer när man ändå är i Göteborg? Fantisera och sök på nätet, hur skulle du vilja spendera en helg i Göteborg där Bok- och Biblioteksmässan har en central roll?!

Glöm inte berätta vilka sökord du använt, vilken sökmotor, samt skicka med några intressanta länkar till dina resultat!
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Linn Möller
Skola: Västra Ramlösa Skola, klass 7, Helsingborg

Svar:
Jag hittade information om Bokmässan, sen tittade jag lite på vad det finns för saker i Göteborg och tog reda på mer om det. Men på sidorna jag hittade stod det att mässan STÄNGDE igår. Ni har skrivit att den öppnades igår. Vilket är rätt? Kanske att det datumet jag hittade var från ett annat år.
Om jag hade åkt till Göteborg skulle jag gått på en affär som heter kawaii shop. Sen skulle jag gått på bokmässan eftersom jag älskar att läsa och efter det hade jag förmodligen gått en runda på stan. Jag älskar shopping!

Metod:
Först gick jag in på goteborg.se och klickade på kultur. Men jag hittade inget och gick in på google istället. Då kom jag in på bok-bibliotek.se. Där hittade jag lite information om bokmässan. Sen gick jag in på kawaiidesign.se, en affär jag vet ligger i Göteborg. Jag tittade lite på deras utbud och där fanns många fina saker. Sen gick jag in på shock.se och tittade där. Dit vill jag också åka eftersom shock inte finns på så många ställen i Sverige, iallafall inte i min stad. Uppgifterna jag hittade är nog sanna. På sidan om bokmässan stod det massor om kultur. Det lät trovärdigt och det fanns mycket bilder från alla evangemang. kawaiidesign & shock's sida är också trovärdiga eftersom det är ägaren till butiken som gjort och lagt upp på sidorna. jag har själv beställt därifrån för längesen och därför tror jag på det till 100 %;!

Kommentar:
Grattis Linn, du är veckans sökmästare! Du har först gått till Göteborgs hemsida (goteborg.se) och klickat på kultur, vilket var en utmärkt väg att gå. Tyvärr hittade du inte något som föll dig i smaken, utan du valde att vända dig till Google istället. Vilka sökord du använde där vet vi inte, men du kom iaf till bok-bibliotek.se och kunde läsa om bokmässan! Och precis som du skriver har de nu stängt mässan, men när vi la ut frågan hade de precis öppnat!

Eftersom du dessutom visste vilka klädbutiker du ville besöka så kunde du gå direkt till deras hemsidor kawaiidesign.se och shock.se. Det var minsann lite speciella kläder och accessoarer i de affärerna så vi förstår att du passar på när du ändå är i Göteborg!

Tack också till Cecilia Rydberg i Njurunda som bland annat tänker besöka Sjöfartsmuseét http://www.sjofartsmuseum.goteborg.se/ . Hanna Fransson i Jönköping valde att använda sökmotorn Altavista och söka på "nöjen i Göteborg". Kanonbra sätt tycker vi!

Alexandra och Louise Lien från Hanoi, Vietnam skulle dessutom passa på att lyssna på några favoritförfattare på bokmässan!

Härligt med många svar denna veckan, och speciella hälsningar till Hisingstorpsskolan i Jönköping som skickat in många kanonbra svar!

Grattis Linn önskar Morgan & Madde

-Morgan, vad skulle du vilja göra när vi ändå är i Göteborg?
-Linn tipsade om ett par ganska häftiga affärer. Jag tror jag ska glida dit.
-Gör du så, fast Morgan, jag tror inte de säljer kläder som du skulle gilla!
Veckans problem, vecka 39:

Numera händer det tyvärr ofta att vi får höra att det brinner i hus och skolor. I de flesta fall då det brinner i skolor kommer inga människor till skada då det ofta sker på natten. Det sägs att det finns teknik och utrustning som gör att eldsvådan kan stoppas i tid och skadorna begränsas.

Ta reda på vilka delar ett bra brandskydd på en skola skall bestå av! Glöm inte att berätta hur du sökt och skicka med ett par länkar till sidor med information!
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elin Kannerby
Skola: Kronoberg skola 7A, Växjö

Svar:
En hemsida om bränder i hus och hem.

Metod:
Sökord: Brandutrustning
Resultat: Brandtätning gör att branden inte kan spridas genom elledningar, vattenrör m.m.
Övervakningskameror kan varna redan när några har samlats på skolan och innan de börjat elda något. Larmet kan därmed gå och brandstationen vara beredda att rycka ut, samt polisen i vissa fall.
Källor:
http://www.gt.se/nyheter/1.1686289/tekniken-som-kan-stoppa-skolbrander
http://www.brandexperten.se/foretag/brandskydd/brandtatning

Ja, de verkar ju vara sanna eftersom den ena kommer från ett företag som säljer brandutrustning. Men den andra vet jag inte eftersom den kommer från en tidning.

Kommentar:
Grattis Elin till att bli veckans Sökmästare! Du har hittat två källor som kompletterar varandra på ett bra sätt.
Ditt fokus har varit på att inte bara ha verktyg för att släcka branden utan du har också hittat bra information som kan hjälpa till att förebygga bränder och skador på byggnader!
Att ta hjälp av företags hemsidor kan vara en bra idé då de ofta vet vad som säljer och vad som är spetsteknologi. Det kan sedan vara bra att komplettera sådan information med information från t.ex. Brandskyddsmyndigheten eller en kommuns räddningstjänst.
Flera av de många svaren i veckans sökmästare har innehållet länkar till kommuners hemsidor såsom Christines från Njurunda och Lina och Joannas från Bunkeflostrand!
Tack till er alla för alla bra svar denna vecka, från Njurunda i norr till Trelleborg i söder!

Ett stort grattis från Morgan & Madde!

- Madde, nu vet jag hur vi kan skydda vår skola mot förödande bränder!
- Vad menar du Morgan?
- Jo, Elin från Växjö har tagit fram information om att man bör skydda skolor med kameror och brandtäta rör och ledningar.
Veckans problem, vecka 38:

Ibland kan man höra föräldrar och lärare säga ”Du sitter för mycket vid datorn, gå ut och träffa dina vänner”. Det är lätt att bli förvirrad eftersom det finns massvis med sidor på nätet där man kan träffa sina vänner! Att vara social idag betyder inte samma sak som för 20 år sedan. Gör en sökning på nätet och se om du hittar några bra exempel på sociala sajter och ge exempel på hur man kan använda dessa.

Förresten. Hur är det med tex. olika nyhetssidor, använder de sociala sajter?

Glöm inte att berätta hur du sökt och skicka med ett par länkar!!

Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Carl Quennerstedt
Skola: hisingstorpsskolan år 5, jönköping

Svar:
Man kan till exempel gå in på msn, och så kan man lägga ut bloggar på nätet som andra kan kommentera, det finns sidor som ``www.facebook.se´´, där kan man hålla kontakten med familj och vänner. det är mest äldre som flyttat hemmifrån som är medlemmar där men det finns unga också www.freeride.se, www.msn.se och nyhetssidor använder till exempel bloggar.

Metod:
Jag kunde lite olika sidor från början och jag är själv medlem på sidor som msn, och www.freeride.se som är en bra sida där man lägger ut filmer på sig själv när man gör någon speciell actionsport så kan andra kommentera det.

Kommentar:
Grattis Carl till att bli denna veckas JuniorSökmästare!

Du visste en hel del sidor redan från början där man kan hålla kontakten med sina vänner, utan att behöva söka, eftersom du själv använder dessa sidor. Facebook är som du säger för lite äldre syskon och kanske till och med föräldrar, medan MSN är för oss som är lite yngre! Vi tycker det är jättekul att du hittat att nyhetssidor använder bloggar! Daniel Holm i Sollentuna har hittat att man faktiskt även kan chatta med reportrarna på Aftonbladet!

Nästa gång så glöm inte att skicka med länkar till dina sökresultat, och berätta hur du har sökt! Ett bra exempel är Carolina Widmark i Ullared som använt sökordet "communities" på Google och hittat sidor som tex. Bilddagboken.se, Lunarstorm.se och Habbo.se.

Vi tycker det är extra roligt barnen från Forshällaskolan i Uddevalla hittat tillbaka till Sökmästaren! Lina Andersson i klass 5 har tex. hittat panfu.se - en säker virtuell värld online för barn. Den har Morgan och Madde inte hört talas om innan!

Grattis Carl önskar
Morgan & Madde

- Men Madde, jag förstår inte detta med sociala sajter!
- Morgan, jag ska hjälpa dig att registrera dig på MSN, den sidan tipsade Carl i Jönköping om!
- Tack Madde, du är en riktig kompis!
Veckans problem, vecka 37:

Hösten närmar sig med stormsteg...och stormar är något som hör hösten till, inte minst i vissa delar av världen. Ta genom en Internetsökning reda på två områden i världen som är hårt drabbade och ta reda på vad den typen av storm kallas!

Välj att skicka med en länk till en artikel om en lokal storm ur en dagstidning eller ett magasin på nätet. Sök också fram ett Webb-TV-inslag som visar en storms framfart och förödelse på en plats.

Du glömmer väl inte länkarna!
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emily Kola
Skola: Aspenmontisori 4-6b , Lerum

Svar:
1. Kuba är hårt drabbad av orkaner. Dom har haft en nyligen! Den hette Ike.
2. Den var i Karibien. Den hette Hanna. Det har dött 495 människor i Gonaives. Det var en storm.

Metod:
1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3276693.ab
1. http://www.youtube.com/watch?v=NBG7jjensbM
2. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3276693.ab
2. http://www.youtube.com/watch?v=NBG7jjensbM
Mina sökord var: "Hårt drabbade av orkaner". Jag tror att dom var sanna för att det stod på aftonbladet. För att annars så lurar dom "hela" sverige. Dom som läser den i alla fall!

Kommentar:
Hej Emily!
Grattis till veckans sökmästarskap! Du har verkligen lyckats med den givna uppgiften och dina exempel på filmer och artikel var mycket intressanta! Det är ju oerhört spännande att kunna ta del av rörliga bilder från hela världen genom några klick på datorn, något som tidigare generationer inte haft samma möjlighet till.

Genom att inte bara söka på orkaner har du begränsat omfattningen av din sökning så att du fick träffar på "hårt drabbade" i första hand. Du har frågat dig själv om det du läst på Aftonbladet var sant, det är alltid en bra fråga att ställa sig! Går det alltid att lita på något man läst, trots att det skrivits av en stor och känd nyhetskälla?

Vi tycker alla borde ta del av bilder och skickar med din skolkamrat Ebbas inskickade förslag på rörlig bild på tyfonen som ägde rum i veckan i Taiwan. Tack Ebba och Lerumsgänget och alla andra från vårt avlånga land för era svar denna vecka!

Länk: tyfon

Ett stort grattis från Morgan & Madde!

- Madde, skulle du vilja följa med på en badsemester till mellanamerika?
- Gärna Morgan, men först vill jag studera den internationella väderleksrapporten. Det har jag lärt mig från veckans sökmästare Emily!
- Du har rätt Madde, det ser riktigt ruskigt ut att råka ut för en orkan som Ike. Vi kan ju gå till MSN - Väder, där kan man se väderkartor för hela världen!
Veckans problem, vecka 36:

Genom olika nyhetsflöden, tex. tidningar och nyhetssändningar, kan vi ta del av vad som händer i Sverige och övriga världen. Vi har en enorm tillgång till information idag. Sök igenom olika informationskanaler och gör en omvärldsbevakning på vilka nyheter som är stora just idag. Påverkar nyheterna dig och din familj på något sätt?

Glöm inte skicka med länkar till tex. artiklar eller TV-sändningar.
Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emmy Forsling
Skola: Trädgårdsskolan 6:an, Gävle

Svar:
557 döda av svin influensan i brasilien(27/8-09). Svin influensan påverkar mej och min familj, men jag vet inte hur mycket. min faster har haft svininfluensan men det mesta har gått över nu och min farmor kan har blivit smittad, men det är absolut inget som är säkert än, hon har haft över 40 graders feber och spytt en gång men hon kan kanske bara vara magsjuk eller nåt.

"Jaycee Lee Dugard" har vart kidnappat sedan 1991 (i 18 år). Under att hon varit kidnappad har hon blivit våldtagen 2 gånger av kidnapparen, och blivit gravid båda gångerna. Barnen är nu 11 och 15 år. kidnapparen och hans fru (som också var med och kidnappade flickan) kommer att dömmas till livstids fängelse. Men dom båda nekar till kidnappningen.

Metod:
jag sökte på "www.8sidor.se", sedan sökte jag på "www.dn.se" och hittade nyheten om "Jaycee Lee Dugard".

Kommentar:
Grattis Emmy, du är höstens första JuniorSökmästare! Du har hittat två nyheter som blivit mycket uppmärksammade. Dels kidnappningen av Jaycee Lee Dugard, och dels svininfluensan som har skrämt oss allihop. Dig har svininfluensan verkligen påverkat som har släktingar som drabbats!

Du har gått till två pålitliga källor, 8sidor och Dagens Nyheter. Du har dessutom skrivit vilket datum du hämtade nyheten om svininfluensan. Mycket bra eftersom dödssiffran hela tiden ändras.

Grattis till vinsten!
Morgan & Madde

- Madde, jag tror jag har fått svininfluensan. Jag har feber och hostar!
- Vi kan läsa lite nyheter på nätet och se om vi hittar vilka symptom man får.
- Ja, bra idé. Kanske finns det tips på hur man skyddar sig också.