Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Junior (10-15 år)!Vårterminen 2009

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren.Veckans problem, vecka 23:

Nu är det bara ett par dagar till Mors dag 2009. Mors dag firas i Sverige genom att man köper en blomma/present och uppvaktar sin mor med. Ibland kommer pappa med frukost på sängen till mamma och uppvaktar tillsammans med barnen.

Ta reda på om man firar Mors dag i övriga världen, och försök ta reda på om du kan hitta en Morsdagtradition som skiljer sig från den svenska.

Om du går på högstadiet önskar vi att du också söker fram ett par faktauppgifter kring vad firandet av morsdag kunde gå ut på i Sverige på 1920-talet!

Glöm inte att beskriva hur du sökte och skicka med ett par länkar till sidor där du funnit dina svar! Lycka till!
Morgan & Madde


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Sanaria Gharib
Skola: Stordammen näckrosen4, Uppsala

Svar:
Mors dag firas i många olika länder och i Sydkorea firas den i samband med Föräldrarnas dag , i Montenegro, Serbien, Albanien, Vitryssland, Bulgarien, Guyana, Italien, Makedonien, Mongoliet och Ryssland firas Internationella kvinnodagen, inte precis Mors dag .

I Mongoliet är det Mors och barnens dag. Mongoliet är det enda landet som firar Mors dag två gånger per år.
Thailand har Mors dag på drottning Sirikits födelsedag.
Dagen introducerades i Philadelphia 1908 av amerikanskan Ann Jarvis för att på årsdagen av hennes egen mors, Anna Jarvis, bortgång hedra dennas minne. Den 10 maj 1908 hölls därför en gudstjänst med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Kyrkan pryddes av Jarvis själv och till alla besökare delades vita nejlikor ut, moderns favoritblomma.
Dagen spreds i resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiell helgdag. Även till Europa kom seden, först till Storbritannien och sedan till Skandinavien. I Sverige firades mors dag första gången 1919.

Metod:
Jag sökte på '' Mors dag '' och fick fram en massa länkar men jag valde den här : http://sv.wikipedia.org/wiki/Mors_dag

Kommentar:
Hej Sanaria!
Grattis till att vara veckans sökmästare! Du har tagit reda på ett antal fakta om morsdagsfirandet i övriga världen. Genom din Internetsökning hamnade du på Wikipedia, ett bra val du gjorde bland många länksvar som du fick, tack för tipset! Wikipedia hade mycket riktigt bra information om mors dag i övriga världen. Man kunde också läsa en hel del om historiken kring mors dag i Sverige.

Vill man vara säker på vissa fakta man funnit på Wikipedia kan man ju söka vidare på en del av informationen man funnit och verifiera med ett annat uppslagsverk, t.ex. NE på nätet, eller Bra Böcker i bokform om man nu har det! NE på nätet är också ett bra ställe att börja sin sökning på, precis som Alicia från Uppsala har gjort. Wikipedia har ju fakta om fler ämnesområden än flertalet vanliga uppslagsverk på nätet eller i bokform. Därför är det ett bra ställe att börja sin sökning på och därifrån gå vidare för bli säker på uppgifterna som redaktörer som du och jag har skrivit är korrekt!

Ett tack till Blerima från Uppsala som informerade oss om hur mor firades i början av 1920-talet i Sverige. Tack till Marcus för tipset om Supersök, det är ju en bra sökmotor som alternativ till Google. Tack också till er alla över hela landet som gett oss så mycket bakgrundsinformation till mors dag.

Nästa år kommer Morgan & Madde att uppvakta sina mödrar på ett ännu bättre sätt!

- Madde, nu äntligen vet jag hur jag skall fira min mor nästa år.
- Vad menar du Morgan, har du inte vetat om mors dag tidigare?
- Jo, men alla tipsen vi fått från sökmästarna runt om i Sverige har gett mig många nya idéer på sätt att fira min mor.

Grattis önskar
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 22:

Sommaren är en härlig tid! Du minns förra året som du och familjen åkte på solsemester och nästan missade planet eftersom ni försov er. Du orkar inte med sönderstressade familjemedlemmar ett år till, och bestämmer dig för att stanna hemma hos grannkompisen när familjen stressar iväg till olika resemål. För att hjälpa din familj att få ett lugnare och mer harmoniskt liv när de kommer hem bestämmer du dig för att ta reda på aktiviteter eller hjälpmedel som kan hjälpa dem. Du har tex. hört talas om Thai Chi och Qi Gong. Eller kanske kan man göra ett schema att hänga upp på kylskåpsdörren så familjen får mer struktur i vardagen?

Möjligheterna är många! Ta reda på hur just du kan hjälpa din familj att stressa mindre! Glöm inte skicka med sökord och länkar till dina resultat.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Bara Daouqi
Skola: Stordammen näckrosen4, Uppsala

Svar:
Jag tycker att yoga eller spa är bra för att stressa mindre. Eftersom jag bor i Uppsala hittade jag två spa behandlingar i Uppsala det är inte så dyrt heller.

Metod:
Jag sökte på Uppsala spa eller yoga http://www.royalspa.se/
jag hittade också en annan sida som heter
http://www.novaparkkonferens.se/waterlounge/?gclid=CIH1zuzA3poCFQZgZwodrCZ3zg

Kommentar:
Grattis Bara till veckans sökmästartitel! Du tyckte att en spa-behandling kunde vara ett bra alternativ för din stressade familj, och det tycker vi är en kanonbra idé. Eftersom du bor i Uppsala har du funnit ställen som ligger i Uppsala så familjen inte behöver åka så långt, vilket är fantastiskt. Då behöver man inte tänka på dyra resekostnader, utan kan lägga pengarna på själva spa-behandlingen istället.

Du har använt sökorden "Uppsala spa eller yoga" vilket säkerligen gav dig en hel del träffar i den sökmotor du använde (Google? Eniro? Yahoo?), men genom att använda sökordet "eller" gör att en sökmotor som tex. Google söker på just ordet "eller". Det vill säga, om en sida inte innehåller ordet "eller", kommer du inte få någon träff. Nästa gång kan du hoppa över det ordet och bara skriva "Uppsala spa yoga". Då kommer du få fler relevanta träffar!

Tack också till Dennis i samma klass som hittat bra information om meditation på www.netdoktor.se, och Daniel som hittat en bra anti-stress-kurs på www.sverige.mindfulness.nu. Mycket bra tips på hur man kan minska stressen för hela familjen! Tack även till Linn och Sofie som hittat en spa-behandling för barn " Yasuragi Hasseludden AB".

Tack för alla bra svar och tips denna vecka! Vi undrar dock var alla härliga svar från Uddevalla-barnen tagit vägen?

Grattis önskar
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 21:

UNESCO säger att jordens vattentillgång per person kommer att minska med omkring 30 procent under de kommande 20 åren. 4 av 10 av världens befolkning saknar idag tillgång till det vatten som behövs för att nå upp till en minimal hygiennivå. Någonstans dör ett barn var femtonde sekund, i världen, på grund av sjukdomar som orsakats av bristen på vatten. Hur kan vi använda vatten annorlunda och minska vår vattenförbrukning i hemmet? Sök på nätet och se vad du kan hitta för tips för svensken!

Glöm inte berätta vilka sökord du använde och skicka med länken till en eller två bra sidor om hur man kan spara vatten!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: CRISTIAN & FILLE
Skola: Lunnaskolan, klass 6A, Kågeröd

Svar:
Först så kan man investera i att reparera (byta kran/packning/blandare) för att åtgärda vissa läckage som man har.

Det vanligaste felet - en droppande kran som droppar kallvatten, alltså en extra kostnad av 860kr/år att spara in på.

En läckande toalett kan röra sig om en volym av 1/2 liter per minut till en årskostnad på ca 5 000kr.

En dusch i tre minuter motsvarar i snitt 36 liter. Man duschar i genomsnitt 5 - 6 minuter, vilket ger 72 liters vattenförbrukning per gång, dvs runt 1,08kr per gång. Om du duschar en gång per dag så blir det en årskostnad på 394kr/person. Ett snålspolande duschmunstycke som fördelar dropparna på ett effektivare sätt samt skjuter in luft i vattentillförseln sparar in ungefär 50%; vilket ger en ny årskostnad på 197kr.

En vanlig vattenkran flödar med 0,1 liter per sekund, dvs 6 liter i minuten. 1,5 minuters handtvätt om dagen betyder då 10 liters vattenförbrukning, alltså ganska stora mängder om man tittat på siffran och jämför med hur snabbt man ofta tycker att man tvättar sina händer. Man förstår nu varför det faktiskt är lönsamt att diska med diskmaskin än att köra med handdisk.

Du använder toaletten i snitt 6 gånger per dag, och har behov av sk rikspolning 1 gång och snålspolning 5 gånger. Många med äldre toaletter som inte är dubbelspolande spolar givetvis med rikspolning alla 6 gånger, dvs totalt gör de av med 36liter/person istället för 21liter/person.

Att byta toalettstol till en ny dubbelspolande är en ganska kostsam investering, men det finns en billig lösning, nämligen att installera en vattensparvägg som du kan köpa för runt 80kr. Denna fjäderliknande vägg kilas fast i toalettens vattenbehållare och begränsar på så sätt den totala spolvolymen. Ett mycket prisvärt spartips alltså!

Metod:
SÖKGREJS: Spara vatten i framtiden

Kommentar:
Hej Christian och Fille! Tack för ert deltagande och grattis till delad Sökmästartitel denna vecka! Ni har valt att göra uppgiften tillsammans och får nu dela priset!

De ord ni sökte på var bra och pregnanta och gav flera uppslag på sidor med information. Ett faktum som var spännande med ert svar var att ni fastnade för en bloggare, 2K-vägen till rikedom, (även om ni glömde att skicka med länken till denna blogg).

Sidan hade en hel del intressant information om hur vi kan spara på livets nödtorft: vattnet. I takt med bloggandet har Internet skapa en uppsjö av publicerare, i detta fall en man som vill visa på hur man kan spara på olika sätt och bli rik. Vi tror att dessa typer av publicerare kommer att explodera i omfattning, det kommer då att krävas ännu mer av en mästare på Internetsökning kring att dubbel- eller trippelkontrollera olika uppgifter med bra kända källor.

De angivna uppgifterna kring att spara vatten verkar i ert fall mycket rimliga och trovärdiga, det är bara att ta sin klass och bestämma sig för att alla går hem och provar genom lite experiment. Om man är haj på engelska kan man använda engelska (saving water) som sökspråk och få bra webbplatser som backar upp vad man funnit i Sverige, t.ex. http://www.uk-energy-saving.com/saving_water.html
http://www.business-stream.co.uk/saving-water
när det gäller att spara vatten.

Ett stort tack och Grattis till er båda Sökmästare och hoppas ni kan starta ett spara-vatten-projekt i er skola.

Morgan & Madde

- Madde, vet du vad en vattensparvägg är?
- Nej, det har jag aldrig hört talas om, låter som ett konstigt ord!
- Ja, visst gör det men det är faktiskt en grej som kan hjälpa oss att spara vatten på gamla toalettstolar utan snålspolning, tipset kom från Chrille och Fille i Kågeröd.
Veckans problem, vecka 20:

Sommaren är här, en tid då vi ofta tar många fotografier från stunder man vill komma ihåg. Din granne som nyss lärt sig att fotografera med sin nya digitalkamera, knackar på hos dig och frågar om råd. Hon vill visa sina bilder för släktingar och har hört att det finns datorprogram som enkelt kan göra fina bildspel eller små filmer. Du blir först lite osäker, men vet sedan besked. Eftersom du är mästare på att söka på Internet gör du en sökning och letar fram ett bra program som är gratis och som kan hjälpa din granne att enkelt sätta ihop en bra presentation att visa upp.

Glöm inte skicka med en länk till en nedladdningssida med det bästa gratisprogrammet


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Nora Engvall Olmås
Skola: Hjällsnässkolan klass 7d, Gråbo

Svar:
Jag hittade en hemsida när man kan ladda ner microsoft photo story 3, gratis. Det är ett program där man kan göra egna bildspel, som är lätt att förstå också.

Metod:
Först gick jag in på google.se och sökte på bildspelsprogram gratis. Då kom denna länken upp: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/PhotoStory/default.mspx

Kommentar:
Grattis Nora! Du har skickat med sökord, berättat vilken sökmotor du använt och skickat med en länk till ditt resultat, vilket har resulterat i att du är veckans vinnare! Du hittade gratisprogrammet Photo Story 3, vilket är ett alldeles utmärkt program för bildspel. Du har dessutom valt ett program som du tycker är lätt att förstå, vilket är jättebra eftersom din granne är nybörjare på bildspel!

Det är jättemånga som har hittat kanonprogram att göra bildspel i, och denna vecka var det svårt att utse en vinnare. Vi vill tacka för alla tips! Till exempel Linnea Andersson i Västervik hittade programmet Image Browser Arctic 5.0 genom att använda sökorden "skapa gratis bildspel".
Elisabeth i Gråbo sökte med orden " bildspel gratis" på Google och genom en IT-blogg klickade hon sig vidare till en sida med exempel på fem bra program, varav ett var Photostage.
Hanna Johansson i Västervik hittade programmet Imageloop där man kan använda många roliga effekter.
Sist men inte minst vill vi även göra alla uppmärksamma på programmet Windows Movie Maker, ett program som bland annat Niklas Piippo i Littois funnit att det redan finns installerat i de flesta datorer, och man behöver då inte ladda ner ett nytt program!

Några sökmästare denna vecka har tyckt att det varit svårt att se om en sida är seriös eller inte. Vi rekommenderar att ni tar en titt på http://www.kollakallan.se där det finns många bra tips om källkritik!

Grattis från
Morgan & Madde

-Morgan, kan vi inte göra ett snyggt bildspel av våra bilder från när vi fiskade lax i Säveån?
-Absolut, jättegärna! Jag tycker vi använder Photo Story. Det är enkelt och resultatet blir jättesnyggt!
Veckans problem, vecka 19:

Många pratar idag om att vi kan göra mycket för vår att rädda vår miljö. Bland annat har det sagts att insamling av värmeljusbehållare i aluminium är ett exempel på hur vi kan bespara slitaget på vår miljö. Ta reda på hur många värmeljus vi bränner i Sverige varje år och hur mycket aluminium det motsvarar! Sök sedan fram två exempel på vad man skulle kunna producera med den mängden aluminium om allt återvanns.

Glöm inte skicka med länkar till de sidor du funnit resultat på!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elin Karlsson
Skola: Söderparkskolan klass 6a, Löddeköpinge

Svar:
400 miljoner värmeljus
2800 ton aluminium
vad kan detta andvändas till? flygplanstillverkning. man kan göra ca 30 st för den mängden värmeljus

Metod:
Vi gick in på ne och wikipedia först men hittade inget svar där. då skrev vi frågan direkt till google och fick fram bra länkar där http://www.nt.se/norrkoping/artikel.aspx?articleid=5127046
vad andvänds det till: http://www.ne.se/l%;C3%;A5ng/flygplan

Kommentar:
Hej Elin!

Grattis till veckans sökmästarpris! Du har tillsammans med många i vårt avlånga land engagerat dig i frågan om återvinning av värmeljuskoppar. Uppgifterna kring den absoluta användningen av värmeljus i Sverige varierar något, men mellan 300 och 400 miljoner värmeljus bränns i Sverige varje år. Det var intressant att se att du först sökte på NE och Wikipedia. De två tillsammans är en bra hjälp att bilda sig en uppfattning om ett ämne. I detta fallet har du helt rätt, det finns inte mycket information ännu på Wikipedia om återvinningen av ljuskoppar, kanske något för dig och din klass att själva vara med och publicera!

Du har hittat olika saker som värmeljuskopparna återvinns till, någon uppgift säger att de insamlade värmeljuskopparna från årets tävling i Sverige kunde bli till 7900 cyklar, det är ju jättespännande! Vi har också läst om de vinnande klasserna i den nationella tävlingen, ett jättebra initiativ, tycker vi!

Tack till dig och grattis önskar
Morgan & Madde

Ps. Tack till er alla som verkade tycka att återvinningen av värmeljuskoppar var viktig. Ett speciellt tack till er i Västra Frölunda, Månsarp och Taberg som ställt upp mangrant från era klasser. Tänk på att alltid skicka med länkar till svaren ni funnit!

- Madde, visste du om att svenskarna har slängt bort lika mycket metall som i 30 flygplan - varje år!?
- Hur vet du det, Morgan?
- Elin och andra duktiga sökmästardeltagare har gett oss många tips från nätet som berättar om hur mycket metall alla värmeljus som används varje år lämnar kvar.
Veckans problem, vecka 18:

Visst är det härligt nu när naturen kommer till liv utanför, fåglarna sjunger och insekterna buzzar omkring i luften. Detta är också tiden då getingarna vaknar, i värsta fall blir en skock jordgetingar väckta av en omedveten omkringlufsande 5e-klassare som är på upptäcktsfärd i trädgården och stinget/n kommer som ett brev på posten. Ta med hjälp Internet fram tre kännetecken på ett getingstick samt två saker som man kan göra för att lindra stingets effekt.

Skicka med de Internetadresser som du tycker ger den bästa informationen om getingstick och dess lindring. Berätta också varför du valt ju de sidorna!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Erik Holmerup
Skola: klågerupskolan, 4-5 H, Svedala

Svar:
kännetäcken: nässelfeber, svullnad, lindring:smörj getingsticket med en vitlöksklyfta, smörja det med ättika.

Metod:
http://forum.svt.se/jive/svt/thread.jspa?messageID=105881&tstart=0
Såg det på google och wikipedia.
Sökte på getingstick.

Kommentar:
Grattis Erik till att bli JuniorSökmästare denna vecka!
Du har hittat två typiska kännetecken på ett getingstick, och ett antal bra sätt att lindra sticket! Du har dessutom skickat med en bra länk till ett diskussionsforum på SVT:s hemsida där flera har lämnat bra tips.

Du har också sökt via flera olika sökmotorer, vilket alltid är bra vid Internetsökning. Nästa gång kan du testa att söka på NE:s sida där det finns många bra gratisartiklar, där kan du tex. få veta att man kan få stark lokal smärta, rodnad och klåda av getingstick!

Tack också till Jack Olofsson i samma klass som hittat bra information på Google.se om att man kan badda sticket med asolsprit.Tack också till Felicia Karlsson i Uddevalla som tex. hittat bra information om hur man kan se skillnad på en geting och ett bi!

Grattis från Morgan och Madde

-Madde, det stack till på min arm och nu är den svullen och det kliar!
-Du har nog blivit stucken av en geting. Jag gör en sökning på SVT:s forum och letar efter lindrande tips!
Veckans problem, vecka 17:

Påsklovet är över och skolan har börjat igen. Du känner dig trött och inte alls laddad för matematik och historia. Hur skulle man kunna göra för att göra lektionerna i skolan roligare? Finns det några bra tips på nätet för en lyckad lektion? Kanske kan man till och med vara ute?

Glöm inte skicka med länkar till ditt sökresultat!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Moa Bremfors
Skola: Munksundsskolan 5a, Enköping

Svar:
Vi har expresso i vår skola och det finns mycket kul om matte och historia. Jag hittade naturskolebolaget när jag sökte på google matte utomhus passar för årskurs 3-5. En sida om olika matte lekar utomhus. Här är en sida om historia utomhus det handlar om dinosaurier.

Metod:
http://194.68.50.206/espresso/modules_sv/index.html
http://www.naturskolan.lund.se/blad/blad50.html
http://www.lektion.se/lektioner/lektion.php?id=11615

Kommentar:
Hej Moa!
Grattis till att bli veckans sökmästare och tack för dina flera tips på lektioner utomhus. Du har gjort en bredare sökning och inte enbart använt dig av Google utan av tillgängliga webbresurser på din skola. Expresso är ett jättespännande material som ger många tips på vad du kan göra i skolan. Har din skola betalt för olika webbtjänster skall man naturligtvis använda sig av dem.

Speciellt spännande var naturskolbladet på Naturskolan i Lund. Det vill jag verkligen rekommendera andra klasser att testa. Just nu är vädret så fint så jag tror att jag skall gå ut och testa några av de experiment med matte i skogen som de tipsade om! Lycka till, du och dina klass. Med önskan om många lektioner ute i det fria!

Åter ett stort tack till er trogna i Uddevalla och alla andra paltser för alla era kloka tips och tack Charlie i Kumla för tipset om att gå med i Strövarna för att lära sig mer om uteliv, en skola för livet!

Grattis från Morgan & Madde!

- Madde, jag är så trött, längtar efter sommarlovet varje dag!
- Det gör jag också, Morgan. Det är så varmt att sitta inne och ha lektioner i värmen. Vet du vad Morgan? vi tar Moas tips på lektioner ute och går till fröken med dem!
- Ja, vad bra då kan vi ju både vara ute och lära oss något samtidigt!
Veckans problem, vecka 15-16:

Våren har äntligen kommit och du vill gärna plocka en blombukett till en kompis. Du är dock lite osäker på vilka blommor man får eller inte får plocka. I parken i din stad finns det krokus, gullvivor, snödroppar och blåsippor. Får du plocka alla blommor?

Glöm inte berätta vilka sökord du använt och bifoga länkar till dina sökresultat. Skicka gärna med en bild på en fin vårblomma också!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jakob Bellman
Skola: Häggviksskolan, 7D, Sollentuna

Svar:
Blommor som man får plocka är: Krokus. Den finns inte i listan bland olika blommor som är frfidlysta. Gullvivor får man inte heller plocka, men i vissa län så är de inte fridlysta. . Blåsippor är exakt samma som gullvivor. Den får man bara plocka i vissa län.

Snödroppar är den enda blomman som man får plocka.

Metod:
För att hitta vilka blommor som var fridlysta och inte så sökte jag först på wikipedia.se. Där fanns mycket information men inte något ifall de var fridlysta. Så då sökte jag på google.se. Jag sökte på meningen "Fridlysta blommor". Där fanns en länk till http://webnews.textalk.com/se/article.php?id=202970
Där fanns det vilka som var fridlysta, så då var det lätt att veta. Jag tror att sidan hade rätta uppgifter. Det tror jag för att det var cirka 50 personer som jobbade på sidan och de hade många olika artiklar.

Kommentar:
Grattis Jakob!
Du har visat på ett mycket vettigt sökande. Du har berättat vad du använt för sökord och skickat med en länk till ditt resultat, därför vinner du denna vecka. Först har du sökt på Wikipedia, och när du inte funnit svar där har du sökt vidare på Google. Att Krokus inte fanns med i listan över fridlysta blommor är pga att det är en lök som man planerar. Detta sökte bland andra Kalle Medelberg i din klass fram. Gullviva och Blåsippa är som du säger fridlysta i vissa län i Sverige, men inte alla. Så det är viktigt att man kollar vad som gäller i just den staden man bor innan man plockar en fin bukett! En fin Snödroppebukett kan man dock plocka med gott samvete.

Tack till alla som skickat in mycket bra svar, tex. hela Häggviksskolan i Sollentuna som skickat in mängder med genomtänkta svar! Härligt också att se att Uppsala skickat in svar, tex Isabelle Gustavsson har sökt fram att Blåsippan inte är fridlyst i Uppsala.

Grattis från Morgan och Madde

-Morgan, vad härligt det är med alla vårblommor! Ska vi plocka en bukett?
-Gärna, men tänk på vad Jakob i Sollentuna har lärt oss, vi kan inte plocka alla blommor!
-Nej just det, men en fin bukett med Snödroppar kan vi plocka.
Veckans problem, vecka 14:

Din kompis har glömt sin mp3-spelare i skolan och ni som ska göra läxor ihop! Ni kan inte göra läxor utan musik! Lyckligtvis finns en dator hemma hos dig och du har hört om något som kallas webb-radio. Kanske är kvällen räddad ändå?

Ta reda på en radiostation som spelar den musik du och din kompis gillar! Ta också reda på om webb-radion kräver något speciellt program.

Glöm inte skicka med en eller ett par länkar, samt berätta hur din sökning gått till!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Cecilia Kristiansson
Skola: Forshälla skolan, 5 söder, Uddevalla

Svar:
Jag googlade ordet: "Webbradio" till och börja med. Då gick jag in på cirka tre stycken sidor. Den sidan jag skulle valt, var sidan http://www.playradio.se/ . Där kan man välja station. Här är några exempel: lugna favoriter, SR P2 MUSIK, Mix Megapol, RIX FM m.m. Det fanns väldigt många.

Metod:
Som sagt så googlade jag ordet webbradio. Då hittade jag sidan Playradio.se. Här är länken (igen): http://www.playradio.se/ Väldigt bra tips. Så ska du ha musik, som du gillar gå in på den sidan. Det skulle jag göra i alla fall. Denna uppgift var extra kul eftersom man fick lov att lyssna på musik :D:D

Kommentar:
Grattis Cecilia, du är veckans JuniorSökmästare!

Vilken kanonsida du hittat! På Playradio kan man ju välja och vraka bland alla bra radiostationer. Vi har redan sparat sidan bland våra favoriter på datorn. Du har valt att googla på sökordet "webbradio", vilket funkar alldeles utmärkt. Nu hittade du ju en bra sida, så du kommer aldrig behöva googla efter en radiostation mer, nu vet du vart du ska gå direkt!

Många andra har gjort som du och googlat, och hittat sidor som till exempel SR.se och RIXfm.se. Dessa sidor finns ju dock även på Playradio.se. Bland andra Markus Gustafson och Rasmus Tegnér i Linköping har också hittat att datorn oftast behöver ha tex. Windows Media Player installerat på datorn för att man ska kunna lyssna på radio.

Tack för alla bra svar!

Grattis från
Morgan & Madde

-Morgan, vilken radiokanal brukar du lyssna på?
-Oftast surfar jag in på Playradio.se, där finns mängder med bra radiokanaler.
-Det ska jag testa, undrar om de har någon bra Countrykanal till mig!?
Veckans problem, vecka 13:

Du har länge velat ha ett husdjur. Eftersom alla på gatan har katt eller hund, ger nu dina föräldrar dig tre annorlunda alternativ. Du får välja en papegoja, en snok eller en dansmus.

Vilket djur vill du helst ha, och vad innebär det att ta hand om ditt nya husdjur? Tänk på till exempel kostnad, mat och tid.

Glöm inte skicka med en eller ett par länkar, samt berätta hur din sökning gått till!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Björn Detterfelt
Skola: Tokarpsskolan,6E, Linköping

Svar:
Snoken äter för det mesta vattenlevande djur.

Metod:
Jag började med att söka på snok på google där jag såg länken till http://sv.wikipedia.org/wiki/Snok där jag hittade fakta om hur snoken ser ut och vad den äter och var den lever.
Sen sökte jag på husdjur snok och på andra sidan hittade jag en länk till http://members.lycos.co.uk/reptilgalen/orm.htm där det finns tips om hur man sköter ormar.
Sen sökte jag på kostnad snok som husdjur och hittade en länk till http://www.geocities.com/NapaValley/2959/djur/innan.htm där det står om vad man ska tänka på innan man köper och hur man tar hand om dom.

Kommentar:
Hej Björn!

Grattis till att bli veckans JuniorSökmästare! Du valde att söka kunskap kring ditt önskedjur: snoken. Även om det säkert finns några som inte håller med, är det nog ett spännande djur att ha och sköta om. Vilken bra sida om ormar och ormskötsel du sökt fram! Vi blev som klistrade vid datorn och ville bara fortsätta läsa om ormar och hur de lever! Du har på ett bra sätt sökt med relevanta sökord som kan väntas finnas på den målsida dit du ville komma, t.ex. "kostnad", "snok", "husdjur". Det är en konst att söka rätt och begränsa sökningen till pregnanta ord, dvs ord som har den meningsinnebörd som matchar ens sökintresse och som är ofta förekommande.

Nu vill vi bara gratulera dig och önska dig lycka till i ditt fortsatta sökande kring ormar

Tack till Emilie o Ludvig och Emelie i Tranemo för era fina tips kring papegojor och tack till alla i Gränna, Linköping och Vårby för era fina tips denna veckan! Välkomna åter nästa vecka!

Morgan & Madde

- Madde, jag funderar på ett nytt husdjur, jag tänkte på en snok!
- Morgan, är du tokig man kan ju inte ha en snok till husdjur!
- Jo, vi fick tipset från Björn från Ljungsbro. Han hittade flera sidor på nätet om ormar som husdjur.
Veckans problem, vecka 12:

Många har säkert hört hur man på TV och i andra medier numera ofta talar om finanskris och ekonomisk nedgång! Det är svårt att undgå att höra om hur dåligt det går för alla företag, det ena efter det andra.

Förstår vi allt de pratar om? Har du t.ex. koll på vad det innebär att kronan förlorar sitt värde mot Dollarn och Euron? Hur påverkar det oss?

Glöm inte skicka med en eller ett par länkar, samt berätta hur din sökning gått till!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Oscar Alsén Boström
Skola: Tokarpsskolan,6d, Linköping

Svar:
Det blir dyrare att åka utomlands där de har dollar och euro. Det blir också dyrare att växla svenska kronor till dollar och euro.

Metod:
Jag gick in på google.se och sökte på kronan försvagas då kom det upp lite alternativ då kom det upp en sida som heter http://www.dagensps.se/artiklar/2008/10/21/76890487/index.xml där stod det vad som händer.

Kommentar:
Hej Oscar!

Grattis till att bli veckans Sökmästare! Du har genom Google sökt fram två resultat av att kronans värde minskar gentemot Dollarn och Euron. Mycket riktigt blir konsekvensen bland annat att att det blir dyrt att åka utomlands, speciellt om man skall betala med en valuta som är kopplad till Dollarns eller Eurons värde.

Den sida du hittade på Dagensps talar på ett bra sätt om vad händer! Du kanske också såg på ditt sökmål att den stod att Dollarn kostar 7.59 SEK. Bara för ett par veckor sedan låg Dollarn värde på hela 9.38 SEK! Det bevisar att det kan vara bra att se efter när sidans uppgifter var publicerade, världen runt omkring oss förändras ju hela tiden Visste du att en stor del av kronkursens förändringar orsakas av spekulationer på valutamarknader! Bara det är ett område som man kan läsa mycket, mycket mer om på nätet.

Linnea i Hudiksvall berättade för oss om en artikel i Dagens Industri (di.se) där det står att många byggarbetare förlorar sina arbeten. Elias och Victoria (dito) tog upp att räntan kan komma att stiga kraftigt. Ellen (dito) pekade på att grupper som skåningar, värmländare kan tjäna på kronans fall då grannländernas invånare gärna kommer och handlar i dessa regioner.

Grattis från
Morgan & Madde

- Madde, visste du att det finns områden i Sverige som tjänar på vår låga kronkurs?
- Nej, kan det vara så?
- Ja, Ellen berättade att i Skåne och i Värmland kommer det fler danskar och norrmän på besök och handlar
Veckans problem, vecka 10-11:

Du har tröttnat på att titta på samma gamla teve-program varje fredag. Nu vill du ha lite förnyelse! Din mamma och pappa vill dock inte köpa in tio nya kanaler till er box, utan du måste bestämma dig för en endaste ny kanal. (Tydligen är det för dyrt med tio nya kanaler.) Gör en sökning på Internet på vilka kanaler det finns att välja mellan, och hitta en med teve-program som du gillar.

Glöm inte skicka med en eller ett par länkar, samt berätta hur din sökning gått till!

Frågan ligger kvar en vecka till så att alla Sökmästare som firar sportlov också kan svara!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Edvin Alsteus
Skola: Tranängskolan 5 sjögården, Tranemo

Svar:
Jag har hittat en sida på tele2 där man kan köpa kanaler styckvis där det fanns kanaler från utlandet också så om man är utlänning kan man titta på kanaler från sitt hemland. Men jag har tänkt att köpa Disney Channel en kanal som verkar rätt bra eftersom att jag tycker det är kul med disney filmer. Jag läste om den på Wikipedia där det stod rätt mycket om den. Det kostar 39 kr/mån

Metod:
Jag sökte på köp av Disney Channel på google.se och då kom jag till www.tele2.se/digitaltv-kanaler-styckvis.html sen sökte jag bara på Disney Channel då hittade jag wikipedia jag läste igenom informationen och tyckte att den verkade bra.

Kommentar:
Hej Edvin!
Grattis till att bli veckan Juniorsökmästare! Det var intressant att läsa om Tele2 som erbjuder kanaler styckvis. Många gånger tvingar de stora leverantörerna på oss konsumenter ett helt paket av kanaler, av vilka man kanske bara är intresserad av en eller några stycken.

Vi tycker du gjorde rätt att först googla 'Disney Channel' för att få en översikt av vilka som erbjuder kanalen och till viket pris. Ditt tillvägagångssätt var förutsättningslöst och ledde till ett bra resultat. Vi tycker att din länk till Tele 2 gav bra information om erbjudande även för dem som har utländsk härkomst!

Alla har vi olika tycke och smak för olika TV-kanaler! Lisa i Lagan tyckte bäst om kanal 5, Olivia i Borlänge giller Fashion TV och Oliver i Ystad väljer Boomerang som sin favorit! Nedan kan ni läsa vilket som blev Maddes val!

Ett stort GRATTIS!
Morgan och madde!

- Du Madde, har du några bra kanaler som vi kan titta på hemma hos dig?
- Ja, faktiskt prenumererar jag nu på min favoritkanal, Hallmark!
- Det låter spännande, jag tar med mig lite popcorn!
Veckans problem, vecka 8-9:

Våren närmar sig med stormsteg och den obligatoriska släktträffen är ett faktum. Som alltid ska du stå för underhållningen. Förra året sjöng du Carolas Främling till stående ovationer, och måste nu toppa förra året med något ännu bättre. Släkten väntar sig något roligt och underhållande, och du har total idétorka.

Kan du hitta någon eller några sidor på Internet som kan ge lite tips om bra festunderhållning? Vilka sökord kan man använda? Berätta vad du hittar och hur din sökning gått till!

Frågan ligger kvar en vecka till så att alla Sökmästare som firar sportlov också kan svara!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Lisa Jonasson
Skola: Åbyskolan 72, Ljungby

Svar:
Jag sökte på google.se, jag skrev underhållning och det kom fram massa om underhållning. Jag klickade på massa hemsidor och det kom upp om Line Dance, http://www.gaby.se/linedance2.htm. Det kan vara rätt intressant att visa om dem aldrig sett det förut.

Metod:
Jag började med att trycka upp internet, skriva google.se och sökte på: festunderhållning. Och det kom fram 6770 träffar. Jag tryckte på många hemsidor, men det va inget bra. Efter festunderhållning skrev jag: -hemsidor, och det kom fram 6160 träffar, sen +dans. Det va http://www.gaby.se/linedance2.htm, det är om Linea Dance

Kommentar:
Hej Lisa!
Grattis till att bli Sökmästare för v.8-9! Det var roligt att se att du behärskar tekniken kring en lite mer avancerad sökning på en sökmotor som Google. Det kan vara mycket tidsbesparande att använda sig av operatorer och begränsa sin sökning. När man söker på något så brett som festunderhållning är det ju bra att veta lite vad man kan tänka sig, annars är det lätt att fastna i cyberrymnden.

Line Dance cerkar vara en roande typ av underhållning att bjuda på, lycka till vid ditt framförande.

Grattis från Morgan och madde!

- Du Madde, jag har en idé om vad vi kunde ha på vårt släktkalas som är om en månad!
- Det låter intressant, jag blir nästan trött av alla ideér som finns på nätet
- Lisa tipsade oss om Line Dance och gav oss en länk där vi kan läsa mer!
Veckans problem, vecka 6-7:

Du och dina kompisar bestämmer er för att försöka komma med i Guinness Rekordbok! Ni vet bara inte riktigt vilket rekord ni ska försöka slå, eller om ni ska försöka göra ett helt nytt rekord som inte finns ännu. Kanske bygga världens högsta torn av tändsticksaskar?

Hur kan ni gå tillväga för att komma med i Rekordboken, vilka regler finns, och vilket rekord tänker ni försöka slå? Glöm inte skicka med en eller ett par länkar, samt berätta hur din sökning gått till!

Frågan finns kvar en vecka extra så att alla sporlovslediga sökmästare också kan skicka in sina lösningar!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Ida karlsson
Skola: Skolbyn klass 5, Hudiksvall

Svar:
Jag ska slå ett eget rekord. Jag kom på att göra det högsta och största berget med kapplastavar. =)

Det ska vara lite mer än 13 meter. ÖNSKA MIG LYCKA TILL !! ;)

Metod:
Först gick jag in på google.se. Sedan skrev jag Guinness rekordbok och sedan klickade jag på sök. Sedan klickade jag på den andra länken som kom upp. SEdan klickade jag där. Och då kom jag in på Guinness worlds hemsida. Där hittade jag dessa fakta som vi skulle behöva: Man ska gå in på Guinnessworldsrecords.com sedan klickar du vidare på "Make a Record Attempt", Sen ska du fylla i ansökningsblanketten och sedan klickar du på skicka. Därefter kommer Guinness skicka ett nyckelnummer. Som du ska fylla i på anvisad webbsida. Det kan ta några dagar för Guinness att bekräfta att du är med.

Guinness World Records huvudkontor finns i London på följande adress:
Guinness World Records Limited
3rd Floor
184-192 Drummond Street
London NW1 3HP
United Kingdom

Kommentar:
Hej Ida!

Grattis till att bli veckans Sökmästare JUNIOR! Vi tycker att ditt förslag till att bygga det största berget av kapplastavar låter rimligt och jättespännande som idé Vi skulle gärna vilja vara med vid rekordtillfället (hoppas på en inbjudan!) Det vore intressant att höra lite vidare hur ni tänker samla in kapplastavar så det räcker.

Ida, du har använt dig av söktjänsten Google för att ta dig till en känd hemsida som har ett lite svårstavat namn för oss svenskar. På det sättet är Google till en stor hjälp för båda oss och många andra svenskar som söker på något med en främmande stavning.

Så ett STORT Lycka till från Morgan och Madde till dess vi hörs!

Grattis från
Morgan och Madde

- Du Madde, jag tror att vi skulle behöva hjälpa Ida med få fram kapplastavar!
- Kanske vi kan söka på nätet, det kanske finns flera som vill vara med och skänka stavar till rekordförsöket!
- Jag har redan hittat folk som vill hjälpa Ida och som gärna skänker kaplastavar!
Veckans problem, vecka 5:

Det lackar mot helg, och du vill bjuda dina kompisar på en fest i något roligt tema. Du fantiserar om att kunna göra ett lite annorlunda inbjudningskort. Kanske kan man till och med göra det digitalt?

Fundera på hur inbjudan till festen ska se ut. Glöm inte att skicka med länkar till någon eller några sidor du hittat! Berätta hur din sökning gick till!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elin Olsson
Skola: Backaskolan klass 6a, Ystad

Svar:
Om man ska göra inbjudningskort vill man ju helst att det ska kosta så lite så möjligt. Jag har hittat en sida där man får göra sina första tio kort helt gratis.Man kan även ladda upp en design som man gjort själv. Här kommer en länk
Om man inte vill göra sina kort på någon internet sida så kan man helt enkelt ladda upp ett foto och göra om det i paint. Jag hittade också ett annat tips: blås upp en ballong, skriv din inbjudan på ballongen. Släpp sedan ut all luft och skicka i ett kuvert med en hälsning att blåsa upp ballongen.

Metod:
Jag gick in på google och sökte på Annorlunda inbjudningskort. Jag gick in på flera olika sidor, för att hitta så många bra tips så möjligt. När jag ska bjuda mina kompisar på fest gillar jag att ha flera olika varianter av inbjudningar så jag kan välja den bästa.

Kommentar:
Hej Elin!
Du är veckans JuniorSökmästare eftersom vi tycker att du har sökt på ett mycket moget sätt!
Du har dels hittat en sida där man får de första tio korten gratis och skickat med en länk till denna sida, och dels sökt på "annorlunda inbjudningskort" på www.google.se och bland annat hittat ett kul tips med att skriva inbjudan på ballonger.

Vi tycker också att det var en bra idé att använda sig av programmet Paint om man inte vill gå till en Internetsida. Det hade varit spännande att få veta vilket tema du tänkte ha din fest i.

Vi har fått många roliga idéer på temafester. Oskar Beverin i Norrahammar tänker till exempel ha ett LAN-party, och Elias Waagaard i Hudiksvall tänker ha en fallskärmshoppningsfest!

Flera av de inskickade bidragen från Hudiksvall har dessutom kommit på den roliga idén att inte skiva ut adressen där kalaset är, utan lämnar adressen www.hitta.se eller www.eniro.se på inbjudningskortet så gästerna själva får söka efter adressen. Jättekul idé tycker vi!

Grattis från
Morgan och Madde

- Det skulle vara roligt att bjuda in till en temafest, men jag är dålig på att teckna fina kort och det är för dyrt att köpa kort till alla, eller hur Madde!
- Morgan, jag tror vi kan fixa det ändå, Elin i Ystad berättade om en sida där man kan göra sina kort digitalt och få de tio första gratis. Det fanns en hel del andra tips som inte var så dyra att genomföra
- Vad bra Madde, då kanske vi kan göra en riktigt rolig fest ändå.
Veckans problem, vecka 4:

Sportlovet närmar sig och du minns med fasa hur din familj satt fast i snödrivor i ett snöoväder på väg till fjällen förra året och hur vindrutetorkarna frös fast så att det blev nästan omöjligt att se vägen. När din familj nu planerar en ny resa till fjällen tänkte du hjälpa dina föräldrar på traven med att vinterutrusta er bil.

Leta reda på tre viktiga hjälpmedel som krävs för en säker bilresa i snöoväder.
Glöm inte att skicka med länkar med tips på varor som du föreslår dina föräldrar att köpa. Berätta hur din sökning gick till!Grattis till veckans vinnare:

Namn: Amelie Magnusson
Skola: Backaskolan 6A, Ystad

Svar:
Det är ganska bra att först och främst byta till dubbdäck när vintern börja komma fram. Det används likadant som dubbar på fotbollsskor kan man säga. Den andra är en bogseringlina ifall man sitter fast, då kan en vän eller person komma och hjälpa en.
Det sista hjälpmedlet är is skrapa, det kan vara farligt att köra med bilen och inte kunna se.

Metod:
Jag började med att söka på google.se efter "vinterutrusta bilen". Där kom jag in på en hemsida som heter http://archive.corren.se/archive/2006/11/3/iximeiquydyxrb6.xml och där fick jag fram en mängd olika saker. Men jag valde själv ut det jag tyckte lät bäst. Där hittade jag mina tre hjälpmedel.

Kommentar:
Hej Amelie! Du har valt att söka på "vinterutrusta bilen", vilket vi tycker är alldeles utmärkta sökord att använda på Google. Du valde den översta träffen och kom in på en artikel i tidskriften Corren.se, en nyhetssajt som fokuserar på Östergötland. Artikeln gav bra tips om hur man vinterutrustar bilen, plus att man dessutom fick veta att svenskar är sämst i norden på att vinterutrusta bilen! Hoppas detta har förändrats eftersom artikeln var ett par år gammal.
Du vann denna vecka eftersom du skickat med både sökord och en länk till ditt resultat, berättat hur du sökt, samt valt ut tre bra hjälpmedel inför vinterresan!

Din klasskompis Amanda valde att först söka på Google efter utrustning, men sökte sedan på www.blocket.se efter en ny (eller kanske begagnad) bil istället eftersom hennes franska bil inte passar i Sverige på vintrarna, vilket vi också tyckte var smart! Vi vill också uppmärksamma Emelie Lindqvist i Tranemo som istället för att använda Google gick direkt till polisens hemsida, www.polisen.se där man kan hitta mycket bra och pålitlig information.

Grattis!
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 3:

Lärarna på skolan har bestämt att ni ska ha en friluftsdag om en månad och ber dig om förslag på vad ni kan hitta på.

Du får föreslå precis vad som helst, pengar är inget hinder. Kravet är dock att hela klassen ska kunna göra detta under en dag. Vad kan ni hitta på?

Glöm inte att skicka med länkar så vi får se hur du har sökt!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Cajsa
Skola: Hagabodaskolan 7F, Habo

Svar:
Jag tänkte att ni kunde åka till Liseberg, ni kan åka tåg dit med sj, det gjorde jag själv med min klass i 5:an,fasst vi åkte buss, och det var väldigt kul, alla hade kul och skrattade hela tiden !

Metod:
Först gick jag in på www.sj.se för att söka efter en resa från habo till göteborg, sen fyller du i hur många barn och vuxna det är som ska med, sen ska du bara gå vidare, och där har du din resa till göteborg, ni kan åka dit den 25 april för då öppnar liseberg igen, det fick jag reda på genom att gå in på www.liseberg.se där klickade jag på kalendern och det stod att det öppnade den 25 april igen. Ha det så kul !

Kommentar:
Hej Cajsa!
Roligt att du har besökt flera sidor på nätet! Eftersom du visste att det skulle vara kul att åka till Liseberg, valde du att ta med din klass på denna resa. Du hade en idé om hur ni skulle åka dit och vad ni skulle göra och kunde på så sätt gå direkt till de webbplatser du använt dig av.

Det var bra att du tittade in på Liseberg.se och såg att nöjesparken inte öppnar förrän den 25e april, så hela klassen slipper stå utanför ingången och frysa utan att komma in! Hoppas ett er resa från Habo till Göteborg kan bli av!

Grattis från Morgan & Madde!

-Madde, vet du var i Göteborg Liseberg ligger?
-Inte riktigt, men Jonathan i Ullared tipsade om Google Maps, vi kan kolla där!
-Bra idé!

Hälsningar
Morgan och Madelene
Veckans problem, vecka 2:

Du har just börjat läsa Manga-böcker. Du vill veta mer om landet Japan som Manga kommer ifrån. Hur kan du komma i kontakt med någon i din egen ålder ifrån Japan som kan berätta lite mer om Manga och landet Japan? Glöm inte skicka med länkar så vi också kan se hur du har sökt!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Felicia
Skola: Forshälla 5söder, Uddevalla

Svar:
Jag gorde detta i skolan men om jag vart hemma så kunde jag beskriva mer hur han/hon berättade.

Metod:
Jag går in på IMVU.com och söker på en vän från japan kollar om hon/han är från 10-18år. Sedan frågar jag lite om hur japan är via chatten, skälv klart skriver jag på engelska.

Kommentar:
Hej Felicia!
Vilket spännande tips du gav oss! Vi har aldrig innan varit inne på IMVU.com. Många andra har tipsat om till exempel Facebook och Skype som andra bra sätt att ta kontakt med människor från andra länder. Vi tyckte dock att ditt förslag verkar kul och nytt eftersom man kan skapa en egen figur och kommunicera i en 3D-värld.

Eftersom du väljer att skriva på engelska kommer förhoppningsvis inte språket bli något hinder då du söker information om landet Japan.

Det verkar som om du kände till denna sida innan och inte behövde söka via en sökmotor. Man kan dock skriva till exempel "seek friends japan" på Google, då får man en träff på sidan www.seekjapan.jp som också kan vara en bra sida för att träffa människor från Japan och lära sig mer om deras kultur.

Grattis från Morgan & Madde!

-? ? ?
- Morgan jag förstår inte vad min nya kompis från Japan skriver till mig på IMVU.com.
- Men Madde, du kan ju skriva på engelska!

Hälsningar
Morgan och Madelene