Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Mini (7-9 år)!Höstterminen 2009

Här hittar du vem som blivit veckans Mini-Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren. Illustrationer Jens Ahlbom, copyright Jens Ahlbom och DIU, 2009.Veckans problem, vecka 50:


-Madde, nu skulle vi ta och baka lite julgodis tillsammans, det är ju snart jul!
-Ja, Morgan, kan vi inte göra Dajm?
-Låter spännande, men vad behöver vi köpa för att kunna göra Dajm?

Hjälp Morgan och Madde hitta ett bra recept på Internet för att göra Dajm så de vet vad de behöver köpa i affären! Skicka med en länken till ditt favoritrecept på nätet!

Glöm inte skicka med någon länk till vad du hittat!!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Anton Brodin, Säve

Svar:
200gram mörk choklad 70%; 100gram smör 1 ägg

Gör så här
1. Börja med att ställa metallformarna på en bricka.
2. Bryt chokladen i bitar och skär smöret i kuber. Lägg i en djup tallrik.
3. Koka upp vatten i en kastrull, sänk värmen och placera tallriken med smör och choklad ovanpå. Rör om till det smält.
4. Knäck ägget i en bunke och vispa det. Skrapa över chokladsmeten och rör till en jämn smet.
5. Fördela chokladsmeten i formarna. Ställ kallt att stelna.
6. Förvara ischokladen i burk med lock och smörpapper mellan lagren

Antal portioner: 4
Ingredienser
1 1/2 dl rundkornigt ris
3 dl vatten
1/2 tsk salt
5 dl mjölk
3 dl grädde
1 bit hel kanel

Till servering:
mandel
mjölk
malen kanel

Gör så här
1. Mät upp ris, vatten och salt i en kastrull. Koka upp och rör om. Lägg på ett lock och låt det koka i ca 10 min på svag värme, precis så att det kokar.
2. Blanda samman mjölk och grädde. Tillsätt gräddmjölken och en eller flera bitar hel kanel. Rör om och koka upp igen. Sänk värmen och låt därefter gröten koka på svag värme i ca 40 min. Locket ska ligga på, gärna lite på glänt så att det inte kokar över. Rör om någon gång.
3. Om gröten efter dessa 40 min har för lös konsistens låt den då fortsätta koka på svag värme i 10-20 min till. Lägg en mandel i gröten. Servera med mjölk och kanel.

Metod:
Jag gick in på recept.nu och söket på julmat.där va det http://www.recept.nu/1.266974/recept.nu_redaktionen/frukost_brunch/ris_couscous_andra_gryn/mormors_julgrot

Kommentar:
Grattis Anton Brodin! Du är veckans sökmästare i Mini. Att hitta ett riktigt bra recept på Dajm är väl en önskedröm för alla godisgrisar. Recept.nu verkar ha varit ett ställe du kände till innan. Det är jättebra att komma ihåg sina favoritplatser på nätet, likväl som man kommer ihåg var leksaksaffären ligger eller var det finns den godaste hemgjorda glassen.

Recept.nu har över 17000 recept och flera videoklipp som visar hur man gör - kanonbra! Nu tar Morgan & Madde och planerar in det första julbaket för året och gissa vad vi börjar med;!?

Glad Advent på dig Anton och alla andra Minisökmästare i landet! önskar
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 48:


- Morgan, jag hörde om ett ställe på Internet där man både kan spela och ha kul och lära sig en massa saker i olika ämnen, men jag vet inte var det var?
-OK, Madde det låter som en bra webbplats, har du ingen ledtråd som kunde hjälpa oss?
- Kanske... jag tror att det hade något med burkar att göra!

Hjälp Morgan och Madde att hitta denna spännande webbplats som skulle innehålla spel och mycket annat spännande att göra och lära sig. Berätta om hur du gjorde!

Glöm inte skicka med någon länk till vad du hittat!!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elias Holm

Hagabodaskolan 2a, Habo

Svar:
jag hittade en sida med massa spel och där man kunde rita och hitta länkar till alfons och bamse och annas burkar
det var jätteroligt
klicka här!

Metod:
skrev in barn och länkar i gogl

Kommentar:
Grattis Elias, du är veckans minisökmästare!
Vilken bra sida du hittade på Catweb som inte är bara en plats på Internet utan en plats med många länkar till bra lärospel och roliga aktiviteter. Jag tror att många barn som går dit kommer att fastna framför datorn!

En av länkarna var ju Annas länkburkar, ett ställe på Internet som innehåller många lärospel och övningar! Ett tack till dig Elias och till alla minisökare på Internet! Vi hörs väl nästa vecka!?

Hälsningar
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 47:


-Madde, varför är det så mörkt på kvällen?
-Vet inte, det är väl för att det är vinter.

Hjälp Morgan och Madde ta reda på varför det är så mörkt på kvällen, eller ge dem ett tips på hur de kan göra kvällen lite ljusare.

Glöm inte skicka med någon länk till vad du hittat!!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: emma aagaard

Fjällen skolan 2-3b, Järfälla

Svar:
jag har hittat ett ganska bra svar det är på grund av solen och jorden. När solen står rakt upp på himlen är klockan 12:00 mitt på dagen. Jorden är som uppdelad i tidszoner som apelsinklyftor ungefär. När klockan är 12:00 på dagen i sverige är det mitt i natten på andra sidan jordklotet

Metod:
Jag gick in på google "vintertid","kväll"och "mörkt" var sökorden.

Kommentar:
Grattis Emma du är veckans MiniSökmästare!
Du har sökt med tre bra sökord på Google och kommit fram till att det är mörkt på grund av solen och jorden. Det hade varit roligt att få se vilka sidor du hittat, så kom ihåg att skicka med länkar nästa gång! Vi ser ju solen mycket mindre nu på vintern, och det hade känts bra att få veta var solen är just nu! Eller är det kanske så att solen är där den alltid är men att vi bara inte ser den så mycket under vintern?

Grattis önskar
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 46:


-Madde, har du funderat över hur man vet om man har fått svininflunsan?
-Nej, bara att man blir sjuk!

Hjälp Morgan och Madde att genom en sökning på nätet ta reda på några av de vanligast symptomen på svininfluensan eller den nya influensan som den heter!

Glöm inte skicka med någon länk till vad du hittat!!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jessica Said

Fjällen skolan 2-3b, Järfälla

Svar:
Svininfluensan,som den nya influensan h1n1 allmänt kallas, är en ny influensatyp med snabb springing.vanliga symtom är feber,hosta,halsont,ont i kroppen,huvudvärk och trötthet.

Metod:
Jag sökte på google och skrev nya influensan symptiom,hittade webbadressen vård guiden.

Kommentar:
Grattis Jessica!
Du är veckans sökmästare! Vad fint att du kunde hjälpa Morgan & Madde hitta symptom på svininfluensan. Du har hittat det genom en sökning på Google. Det är ett bra ställe att börja sin sökning på. Där kan man ju få många ställen som skriver om svininfluensan, nästan för många. Om man tycker det blir för många resultat kan man ju gå till Apoteket.se eller doktorn.com.

Det är så många som pratar om svininfluensan just nu, men nu vet vi om att det handlar om feber, hosta, halsont, ont i kroppen, huvudvärk och trötthet. Både Morgan & Madde har kompisar som är hemma med de symptomen just nu. Vi skall ringa till dem och berätta att de kanske har fått svininfluensa och måste stanna hemma länge till! Tack och grattis till dig Jessica!

I uppgiften står det "svininflunsan", ett uttryck som ofta används. Söker man på Wikipedia exempelvis, så frågar systemet om man menar "svininfluensan", som är den mer korrekta svenska formen.

Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 44-45:


-Morgan, vad betyder FN?
-Jag vet att man firar FN-dagen snart, men jag kommer inte på vad det betyder!

Hjälp Morgan och Madde lista ut vad FN betyder, och kanske hittar du också en bra sida som förklarar varför vi firar FN-dagen?!
Glöm inte skicka med någon länk till vad du hittat!!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: ELIN NILSSON

3b, Matfors

Svar:
FN STÅR FÖR FÖRENTA NATIONERNA. MAN KAN SÖKA PÅ GOOGLE OCH WIKEPEDIA

Metod:
JAG VET ATT DET HETER FN FÖR ATT PÅ SKOLAN SÅ HAR VI PRATAT OM DET MEN FÖR ATT FÅ SVAR PÅ EN BRA SÖK SIDA SÅ SÖKTE JAG PÅ GOOGLE OCH DÅ FICK JAG FRAM WIKEPEDIA.

Kommentar:
Grattis Elin, du är veckans MiniSökmästare.
Du visste redan vad FN betydde innan du började söka eftersom ni jobbat med det i skolan. Tänk vad mycket man lär sig i skolan! Trots att du visste detta, gjorde du en sökning på Google och Wikipedia, vilket är helt okej. Ofta kan man chansa lite istället för att googla. Vi skrev FN.se, och hamnade på Svenska FN-förbundets sida

Grattis Elin! Och hälsa din klasskompis Sanna som också visste vad FN betyder!

Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 43:


- Madde, varför delas Nobelpriset ut i Sverige?
- Ingen aning faktiskt Morgan...

Hjälp Morgan och Madde få reda på lite kring Nobelpriset och varför det delas ut just i Sverige!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Cassandra & Hilda

AVAN SKOLAN KLASS:4, Luleå

Svar:
prisutdelningen och nobelfesten sker den 10 desember i stokholm och oslo varje år sedan 1901 det skulle delas ut varje år åt de personer som under de gångna gjort mest nytta för mänskligheten .

Metod:
http://sv.wikipedia.org/wiki/nobelpriset

Kommentar:
Grattis Cassandra & Hilda!
Ni är veckans sökmästare!
Ni har så rätt i att prisen delas ut i Oslo och Stockholm och är till för dem som gjort mest för mänskligheten. Orsaken till att priset delas ut just i Skandinavien är att Alfred Nobel, som priset är uppkallat efter, var en kemist som kom från Sverige. Det kan man ju läsa om på den sidan på Wikipedia som ni har skickat en länk till.
Tack för att ni var med och sökte information kring Alfred Nobel. På länksidan ni hittat nu alla barn läsa mycket mer om vad Nobelpriset innebär, något som Morgan & Madde kommer att göra i fortsättningen för att veta mer om det som alla i världen verkar tala om.

Ett tack till alla er andra i Luleå och övriga Sverige som engagerat er i att söka information kring Nobelpriset denna vecka! Nästa vecka ser vi fram emot att läsa många nya Minisökmästarbidrag!

Ett stort grattis från
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 42:


- Morgan, vet du om man kan göra en egen skateboard i träslöjden?
- Ingen aning faktiskt Madde...

Hjälp Morgan och Madde att söka fram en sida på nätet om hur man gör en egen skatebord, eller hitta en sida om hur man kan bygga något annat roligt!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Harald och Elin

AVAN SKOLAN KLASS:4, Luleå

Svar:
Annika Unt Widell!!.
http://www.junkyard.se/accessories/Skateboards?gclid=CJzN2f34uZ0CFdQq3godYGHHkw
där kan man köpa trukar , hjul,skruvar och bräda. sen kan man designa den.

Metod:
SÖKTE PÅ JAUNKYARD.COM SKATE BOARD PÅ GOOGLE.

Kommentar:
Grattis Harald och Elin, ni är veckans MiniSökmästare!
Ni visste vad ni letade efter och kunde använda sökord som junkyard.se och skateboard på Google. Ni hittade en bra sida där man kan köpa mycket tillbehör till skateboards och även designa dem. Nästa gång ni redan vet Internetadressen så behöver ni inte gå till Google först, utan skriv istället in yunkyard.se direkt i webbfönstret! Då slipper ni mellanlanda på Google!

Grattis
önskar
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 41:


-Morgan har du hört att dom vill ta bort mjölken från vår skola och ge oss bara en rätt att välja bland per dag!
-Vad säger du Madde?
-Kanske vi kan hitta något på Internet om hur vi kan rädda skolmaten!

Hjälp Morgan och Madde hitta en eller flera bra sidor på nätet som handlar om människor som arbetar för att Skolmaten skall bli bättre!De behöver nog hitta en person som kan hjälpa dem med arbetet på sin skola!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alexandra och Wilma

Härrydaskolan, Härryda

Svar:
Annika Unt Widell!!.
http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/nya-skolmatssiffror-tuffare-tider-vaentar-i-skolrestaurangerna-233275#
och Paul Svensson från matakuten det är på www.tv4.se så kommer men se en väldigt bra kock på en bild där!.

Metod:
Först så gick vi in på google.se och då skrev vi "Rädda skolmaten" och så kom detta fram och så började vi läsa detta och vi tyckte att det lät jättebra. Sen så gick vi in på "www.tv4.se" och då kom Paul Svensson fram och det verkar som en bra kock som kan hjälpa er tror vi.

Kommentar:
Grattis Alexandra och Wilma!
Ni får dela på veckans Sökmästarskap! Ni har hjälpt Morgan och Madde hitta bra personer som vet hur man kan påverka dem som vill försämra kvaliteten på skolmaten. Nu kommer vi att gå vidare till dem som bestämmer på vår skola och visa Matakutens program via datorn för dem. Då hoppas vi att de förstår att skolmaten är viktig och hur man skall laga den bästa maten från grunden i skolornas restauranger!

Ett stort tack till er och grattis
önskar
Morgan & MaddeVeckans problem, vecka 40:


-Morgan jag kan inte hitta rätt någonstans på nätet!
-Vad är det som blir fel Madde?
-Jag vet inte, men jag kommer bara till sidor med fel innehåll!

Hjälp Morgan och Madde hitta en eller flera bra sidor på nätet där man kan lära sig om vad man ska tänka på när man söker på nätet, eller ge Morgan och Madde ett alternativ till Internet. Kanske kan man hitta information på andra ställen?

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alexander Sönnerhed

Hisingstorpsskolan år 5, Jönköping

Svar:
Man kan till exempel låna en dator och gå in på sajter som youtube.com där du hittar roliga och andra vissa lite knäppa videor. Du kan också meila någon och såklart låna en bok om det är rimligt.

Metod:
Jag är medlem på hotmail och youtube så det var inte svårt.

Kommentar:
Grattis Alexander till att bli veckans MiniSökmästare! Ja om man vill lära sig söka på nätet så kan man såklart använda sig av YouTube! Det hade varit kul att se ett klipp till något bra informationsklipp! Du tycker också att man kan låna en bok, och det är ju ett alldeles utmärkt sätt. Det finns många bra böcker där man kan lära sig om hur man hittar rätt på nätet. Ibland kan det ju faktiskt vara ganska svårt!

Grattis Alexander önskar Morgan & Madde!Veckans problem, vecka 39:


- Maaaaaddeeee??
- Jag undrar vart Morgan tog vägen, han försvann precis som om det vore trolleri.
Madde och Morgan gillar trollkarlens hemligheter som går på kanal 5. Hjälp Madde att lista ut vart Morgan kan ha tagit vägen, eller hur och om man verkligen kan trolla bort någon!

Ps. Morgan och Madde gillar filmklipp! Och glöm inte skicka med sökord och länkar!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jack Bengtsson

Hisingstorpsskolan 4, Jönköping

Svar:
med falsk magi kan man trola bort nån

Metod:
jag gick in på youtube trollkarens hemligheter http://www.youtube.com/watch?v=nRisZaIIqE8&feature=related

Kommentar:
Grattis Jack, du är veckans sökmästare.
Du har verkligen hittat något som först gjorde Morgan & Madde lite oroliga. Kan man verkligen trolla bort en person? Det var bra att trollkarlen visade oss att han faktiskt inte trollade bort sin försöksperson!
Vi kommer nu leta efter flera filmer om trolleri och ta reda på vad de där trollkarlarna verkligen gör. YouTube är en plats där man kan hitta det mesta, ibland riktigt bra filmer som kan vara lärorika. Man bör nog ibland fråga en vuxen om allt man ser på YouTube är sant, även om det inte ens är säkert de vet! Grattis Jack och välkommen tillbaka till Sökmästaren med din klass från Hisingstorspsskolan!

GRATTIS från Morgan och MaddeVeckans problem, vecka 38:


-Madde jag tycker det är tråkigt att lyssna på webb-radio jämt. Samma låtar hela tiden!
-Kan du inte köpa en skiva?
-Nej det har jag inte råd med.

Hjälp Morgan och Madde att hitta ett alternativ till webb-radion där Morgan kan lyssna på den musik som han gillar!

Tips! Reklam är inget hinder.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elin och Elvine

Härrydaskolan 5A, Härryda

Svar:
all slags musik

Metod:
vi sökte på youtube.com och skrev in olika sorters musik. och sen finns det spellistor där också

Kommentar:
Grattis Elin och Elvine till veckans MiniSökmästare!

Ni har hittat youtube.com där man kan lyssna på musik och spellistor och dessutom se musikvideos. Ett kanonalternativ för Morgan som tröttnat på webbradion.
Hur sökte ni fram denna sida, eller visste ni redan att den fanns? Det är viktigt att man alltid berättar vilka sökord och vilken söksida man använt vid Internetsökning.

Ett annat bra exempel på vad Morgan kan använda som komplement till webbradion är musiktjänsten Spotify.com som Jacob Marcus Alexander på er skola i år 4 hittat!

GRATTIS från
Morgan och MaddeVeckans problem, vecka 37:


- Kom det lika mycket regn på dig igår Morgan, jag blev helt genomsur!
- Ja jag blev genomblöt på 20 sekunder, vet du hur stor en regndroppe kan vara?
- Nej Madde, men vi kan ju fråga våra sökmästare.

Hjälp Morgan och Madde att ta reda på hur stor en regndroppe kan vara genom att söka på Internet! Glöm inte skicka med en länk till den platsen du hittade!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: ingen vinnare utsedd
Veckans problem, vecka 36:


-Madde, har du något tips på en bra bok?
-Jag har läst många bra böcker i sommar, vad hade du tänkt dig?
-Kanske någon deckare?
Ge ett tips till Morgan på en bra deckare, och sök fram en sida på nätet där man kan hitta bra boktips. Glöm inte berätta hur du sökt, och skicka med en länk till ditt resultat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: ingen vinnare utsedd
Skola:

Vad tråkigt att ingen kunde hjälpa Morgan & Madde att hitta en bra bok! Har våra sökmästare inte läst något i sommar? Tur att det finns bibliotek med bibliotekarier som kan hjälpa oss att hitta bra böcker ändå! Nu ser vi fram emot att möta många bra svar på kluriga frågor nästkommande veckor.
Vi hörs!