Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !Vårterminen 2004

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Lena Müller.Veckans problem, vecka 23:

I år är algblomningen på västkusten ovanligt intensivt ljusgrön. Vad är det hos algerna som ger färgen? Kan det vara farligt för människor och fiskar?


Lenas kommentar:

Hej!
Den här veckan utser vi ingen vinnare eftersom ingen löst uppgiften riktigt bra. Vi frågade efter den algblomning som var/är på västkusten just i dagarna. Man måste alltså gå till en nyhetssajt.
Svar finns till exempel på:
http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,486659,00.html
http://w1.sydsvenskan.se/Article.jsp?article=10085414&imagelist=7&textlist=8
http://www.smhi.se/sgn0102/nodc/kalkflag/index_syd_2004.htm
http://www.sr.se/nyheter/arkiv.asp?DagensDatum=2004-06-02&Artikel=423220

På dessa adresser får man reda på att det är kalciumkarbonat som skapar den intensivt gröna färgen. Algblomningen beror på övergödning, men den anses inte farlig för människor eller fiskar.

Ha ett härligt sommarlov!
Veckans problem, vecka 22:

Hur många vitaminer känner man till? Du kan få olika svar på den här frågan beroende på hur du söker. Sök alltså på flera ställen! Glöm inte att tala om på vilka Internetadresser du hittat svar.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Patrik Heikkilä
Skola: Centralskolan, Övertorneå

Svar:
Vitamin A, Vitamin D, Tiamin (vitamin B1, Riboflavin (vitamin B2), Niacin,Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin E,Vitamin K, folsyra, Biotin, pantotensyra

Metod:
Jag har använt www.ne.se för att det är en bra faktasida, och det är sant det som står där, därför tror jag att uppgifterna är sanna.

Lenas kommentar:
Grattis Patrik!

Som jag skev i uppgiften så får man olika svar på den här frågan beroende på var man söker. Få har angivit flera ställen, men många har sökt på bra adresser däremot, sådana som man kan anse vara "säkra". En del har använt Nätdoktorn (http://netdoktor.passagen.se/haelsa/fakta/vitaminer_viktigt.shtml ) och andra till exempel Livsmedelsverige (en sajt från Sveriges lantbruksuniversitet. (http://www.livsmedelssverige.org/halsa/narvit.htm).

Det var klokt av dig att gå till NE. Detta är en typisk fråga för ett uppslagsverk, där man kan känna sig så söker som det över huvud taget är möjligt. På Nätdoktorn får man bara ihop 9 vitaminer, medan man i NE kan läsa om 13 stycken. De övriga (folsyra, Biotin, pantotensyra )som finna med i NE är också olika slags B-vitaminer. Det kan man ta reda på genom att söka på namnen.

En del har varit på andra "vitaminsidor" och fått med även mineraler som järn, koppar, krom, magnesium, mangan o.s.v.
Veckans problem, vecka 21:

En kvinna som heter Sonia Gandhi vägrar att bli premiärminister i Indien trots att hennes parti vunnit valet. Gå till olika nyhetssajter för att ta reda på varför hon inte vill ställa upp.
Tala om var du sökt och uppge adresserna till de träffar som du använt i ditt svar. Ett svar som du skriver med egna ord.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Terese Ray
Skola: Äppelviksskolan, Bromma;

Svar:
Sonia Gandhi vill inte bli premiärminister för att hon säger att hon "lyssnat till min inre röst, mitt samvete". Och för att hennes man, Rajiv Gandhi, blev mördad när han var premiärminister.

Metod:
Jag sökte på google: +"Sonia Gandhi" +premiärminister . Sedan kom en länk till expressen upp: http://www.expressen.se/index.jsp?a=136877 .

Lenas kommentar:
Grattis Terese!
Du har hittat två anledningar till att hon anses ha tackat nej. Du har dessutom uppgett hur du sökt och talat om hela Internetadressen till din källa. Den här omgången har många svarat men glömt att tala om på vilken eller vilka exakta adresser man hittat sina uppgifter. Ange alltid hela adressen!

Orsaken till att jag ville att ni skulle söka på flera ställen är att olika medier uppger olika orsaker till att hon tackat nej. Ytterligare förklaringar har varit att hon är född i Italien och att man därför inte skulle lita på henne, att hennes barn oroar sig för hennes säkerhet och att även hennes svärmor Indira Gandhi blev mördad.
Veckans problem, vecka 20:

1.Vad heter konstnären som har sagt:
Jag är av den åsikten att jag ofta är mycket rik, inte på pengar, utan – fast inte alla dagar – rik för att jag har hittat mitt arbete
2.Hur lång tid tog det för honom att göra de målningar han gjorde?
Tala om hur du sökt och vilka adresser som du använt för att svara.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Leonard Silverberg
Skola: Katarina södra, Stockholm

Svar:
1. Vincent van Gogh sa det!!! 2.det tog 8 år att göra ca 860 målningar!!!!

Metod:
jag gick till www.altavista.se och sökte på: Jag är av den åsikten att jag ofta är mycket rik, inte på pengar, utan – fast inte alla dagar – rik för att jag har hittat mitt arbete då kom jag fram till en sida med addresen:http://www.holland.com/se/index.html? page=http://www.holland.com/se/vangogh/goghverk.html och där fanns information om Van Gogh.

Lenas kommentar:
Grattis Leonard!
Det var klokt av dig att söka direkt på citatet. Det gav dig en träff som går till Holländska kongress- & turistbyrån (NBTC). Det kan man se om man kortar av din adress till http://www.holland.com/se/ som är huvudsidan på sajten. Under sajtinfo presenterar sig företaget som ligger bakom. Det kan vara bra att kolla sådant också.

Den här gången är det några som svarat da Vinci i stället för van Gogh. Jag vet inte riktigt varför och hur ni har tänkt.
Veckans problem, vecka 19:

När ska europadagen firas och varför just det datumet?
Berätta med egna ord! Glöm inte att tala om hur du sökt och Internetadresserna till de platser där du hittat dina uppgifter!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Moa Parsland
Skola: Norregård, VÄXJÖ

Svar:
Den ska firas den 9:e maj eftersom det var då frankrikes utrikesminister Robert Schuman la fram ett första förslag om ett förenat Europa och en organiserad union som bibehöll freden, eftersom man var orolig för ett tredje världskrig.

Metod:
vi sökte först på google på europdagen. där hittade vi en sida: http://europa.eu.int/abc/symbols/9-may/index_sv.htm där hittade vi allt vi behövde veta genom att läsa överrubriken och sedan gå in på:vad är europadagen och Schumandeklarationen av den 9.e maj 1950.

Lenas kommentar:
Grattis Moa!
Du har sökt på samma sätt som många andra och hittat samma adress för ditt svar. Det lilla extra som du fick med var att Schumandeklarationen är från den 9 maj 1950. Det vill säga den är 54 år gammal. Många har skrivit om deklarationen, men inte hur gammal den är.

Dina uppgifter kommer från http://europa.eu.int/ som är EU:s webbportal där information finns på 20 språk. Det finns alltså ingen anledning att vara skeptisk mot de uppgifter som står där.
Veckans problem, vecka 18:

I dagarna startar en forskningsexpedition som har med Ingvar den Vittfarne att göra.
Vem var det?
Vad handlar expeditionen om?
Berätta med egna ord! Glöm inte att tala om HUR DU SÖKT och INTERNETADRESSERNA till de platser där du hittat dina uppgifter!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Louise Truedsson
Skola: Färlövs skola

Svar:
Expeditionen handlar om att föreningen vittfarne avser att testa Ingvarstågets eventuella färdväg genom Transkaukasien. Denna expedition kan ses som en fortsättning på de tidigare expeditioner som skedde 1994 och 1996. Ingvar den vittfarne var en viking som var ledare under ledungen Ingvarståget till Gårdarike, där han också dog.Ingvar var förmodligen från Svitjod. Ingvar dog år 1041. Han var 25 år då, han borde alltså ha fötts 1016.

Metod:
Vi gick in på google.se och sedan sökte vi på Ingvar den vittfarne. Vi hittade några länkar om honom där. Och sedan gick vi in på hotbot.se och hittade lite där också.den sida som vi fick mest fakta av var www.vittfarne.com

Lenas kommentar:
Grattis Louse!
Du har gjort ett bra jobb och berättat hur du sökt. De allra flesta har hittat sina uppgifter på www.vittfarne.com, även om det finns på andra ställen också. Det är bra att du har sammanfattat uppgiften i ett eget svar. Många av er har skrivit om vad expeditionen handlade om. Den pågår faktiskt. På webben kan man följa den om man klickar på "loggboken".
I onsdags, den 5 maj skrev man till exempel om man hade besvär med svår motvind!
Veckans problem, vecka 17:

Gå till en dagstidning eller nyhetssajt för att ta reda på vad det är för speciellt med musen Kaguya. Berätta med egna ord!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Benjamin Hedlund
Skola: Johannes skola, Stockholm

och ett hedersomnämnande till Niclas Olofsson, Karlbergsskolan i Karlskoga!

Svar:
Musen Kaguya har faktiskt två mammor. Båda är biologiska föräldrar och ingen pappa är inblandad. Forskningsprojektet har letts vid jordbruksuniversitetet i Tokyo. Forskarna har lyckats rubba lagen spermie+ägg=barn. Den nya lagen lyder ägg+ägg=barn. Om detta skulle gå att utföra på människor skulle inte män behövas i världen.

Metod:
Jag gick in på google och sökte på Kaguya, då kom det fram en vidarekoppling till expressen där all fakta stod. www.expressen.se/lindex.jsp?d=10&a=127833#ned och www.google.se

Lenas kommentar:
Grattis Benjamin! Du har hittat dina uppgifter i en stor kvällstidning. Det finns ingen anledning att vara misstänksam mot sanningshalten i det som står om just den här saken, tycker jag. Ibland måste man dock vara på sin vakt mot kvällstidningar. De kan lätt förstora och förvränga sina nyheter. Det är bra att du skrivit lite efter eget huvud och inte bara klippt och klistrat! Det är också viktigt att du uppgett Internetadressen till dina uppgifter.

Många av er är duktiga på att söka och svara, men glömmer att tala om HUR ni kommit fram till era svar på ett sätt så att jag kan göra om ökningen och kolla era källor.

När jag gjorde uppgiften gick det ännu inte att hitta något genom sökmotor som du gjort (google). Det var därför jag skrev att man skulle leta på någon nyhetssajt. Men du har hittat genom sökmotor, och det visar hur snabbt sidor blir uppfångade av sökmotorerna!
Veckans problem, vecka 16:

Leta efter vilka de vanligaste kryddorna och smaksättarna verkar vara när man lagar thai-mat (mat från Thailand). Leta efter flera recept på nätet och skriv ner vad du kommer fram till.
Glöm inte att tala om hur du sökt och var du hittat dina uppgifter!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Khedri Ailar
Skola: Botby Högstadie skola

Svar:
Chili (Phrik) Citrongräs (Takhrai) Citrusfrukt Bergamott (Makrout) Galangal (Kha) Gurkmeja (Khamin) Kanel (Op choey) Ingefära (Khing) Kardemumma (Krawan)Koriander (Phak chi) Kummin (Yira) Lime (Manao) Myrten (Kan plou) Peppar (Phrik thai) Tamarind (Makham)

Metod:
Jag gick till www.altavista.com och sedan sök: thai mat och jag var på många sidor,men till slut så hittade jag fakta från http://www.billigbiljett.com/thailand/mat/recept_kryddor/index.htm källan: D E T T H A I L Ä N D S K A K Ö K E T

Lenas kommentar:
Grattis Khedri! Du har hittat en sida som handlar just om kryddorna i thai-mat. På det viset behövde du ju inte jämföra recept för att ta reda på vilka kryddor som är vanligast. Du har också tydligt talat om hur du sökt och lämnat adressen till ditt svar. http://www.billigbiljett.com/ verkar vara en resresebyrå som specialiserat sig på Thailand. Man kan väl utgå ifrån att de vet ganska mycket om det thailändska köket.
Veckans problem, vecka 15:

Om du hittar något och lämnar in det till polisen kan hittegodset bli ditt. Vad krävs för det?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Tobias Lindskog
Skola: Tygelsjö skola, Malmö

Svar:
Om ägaren inte blir känd inom tre månader från det att fyndet anmäldes till polisen eller inom en månad från det att ägaren underrättades blir upphittaren ägare till hittegodset.

Metod:
Jag sökte på polis+hittegods och fick fram polisens sida om hittegods

Lenas kommentar:
Hej Tobias. Du har lämnat ett korrekt svar på frågan. Det är viktigt att du uppger den adress som du hittat svaret på också. Förmodligen har du använt http://www.polisen.se/inter/nodeid=19732&pageversion=1.html

Vi påminner om att vi vill
- att du talar om vilken sökmetod du valt. Det vill säga vilken sökmotor du använt eller hur du har listat ut på vilken adress man kan hitta lösning på uppgiften.
- att du berättar VAR du hittat dina uppgifter.
- att du bedömer om det är troligt att det som står är sant? I det här fallet gäller det i och för sig inte en fråga där man kan förvänta sig att det finns en massa olika svar – men ändå är det bra att tänka efter när det gäller sanningshalten på det man hittar på nätet.
Veckans problem, vecka 13:

Sommar-OS kommer att vara i Aten nästa gång. Den olympiska elden har redan tänts. Undersök och berätta sedan om vad som kommer att ske med elden.
Glöm inte att tala om hur du sökt och var du hittat dina uppgifter.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Olov Burström
Skola: Balderskolan, Skellefteå

Svar:
Svar: Det återstår 141 dagar till OS invigs. Den olympiska elden kommer nu att föras över de fem kontinenterna innan den återvänder till Aten. Resan ska ta 78 dagar. Facklan kommer också att passera genom samtliga tidigare sommar-OS-arrangörer och kommer till Stockholm den 1 juli.

Metod:
gick in på www.leta.se och skrev in "olympiska elden" jag fick fram denna sida
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=248031&previousRenderType=8

Lenas kommentar:
Grattis Olov!
Det var bra att du hittade svaret på en större dagstidning. Du kan räkna med att uppgifterna är riktiga. Du har också uppgett exakt adress till den plats där du hittat svar på uppgiften.
Kom ihåg att använda egna ord när du skriver ner din lösning nästa gång. Det är viktigt att lära sig att uttrycka sig med egna ord – och man minns bättre!
Veckans problem, vecka 12:

Den 1 maj  får EU  tio nya medlemmar. Vad innebär de så kallade ’ övergångsreglerna’ för de nya EU-medborgare?


Grattis till veckans vinnare:

Denna vecka utdelas inget pris då uppgiften varit svår och ingen fullgod lösning redovisats.
Veckans problem, vecka 11:

Berätta om vilka fynd som kan tyda på det har funnits liv på planeten Mars.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Jens Karlsson
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar

Svar:
Marsforskarna har hittat spår av vatten. Alltså att det har funnits vatten där. För att liv ska existera måste det finnas vatten. Forskarna tror även att det funnits mycket liv här förut...

Metod:
Jag gick in på min favorit sökmotor: http://www.google.se/ Sen Sökter jag på "liv på mars" (med "") Och markerade sidor på svenska, sen gick jag in på första träffen: http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_7036871.asp Svenska Dag Bladet är nog rätt pålitligt men jag kollade en sida till, strax under hittade jag:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,441650,00.html

Lenas kommentar:
Grattis Jens! Du kommer från Bergaviksskolan och ni är ofta väldigt duktiga på sökningar. Den här veckan har konkurrensen varit ganska hård med många fina svar. Du vinner därför att du har skrivit ner en egen liten berättelse som svar. De flesta andra duktiga sökarna har klippt och klistrat. Jag tycker att det är viktigt att man tänker igenom sitt eget svar genom att skriva med egna ord.

Det visar att man engagerat sig i uppgiften och så minns man bättre. Du har hämtat uppgifterna från en dagstidning och en kvällstidning och kan utgå ifrån att de är ok. Frågan är ju inte särskilt kontroversiell. Man kan inte förvänta sig olika ’åsikter’ om saken. Det är lätt att följa din sökning genom att du uppgett var du hittat dina uppgifter. Bra!
Många har som sagt varit duktiga på det den här veckan!
Veckans problem, vecka 10:

Våren är i antågande och snart börjar cykelsäsongen på allvar. Leta upp ställen på nätet (gärna flera) som testar och ger råd om vilka cykelhjälmar som är bäst. Tala sedan om vilken hjälm som anses vara den bästa i din undersökning.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Markus Bergelin
Skola: Mariaskolan, Stockholm

Svar:
Atlas Marlin MLN 010 56-61 Blå-grå-svart Verkar bäst, den är billig (227:?) Den har Korrekt märkning. Lätt att reglera vid nacken, och man kan låsa den.

Metod:
Jag använde www.google.se att söka med, sökordet var cykelhjälmar. På konsumentverkets hemsida http://www.konsumentverket.se sökte jag efter cykelhjälm och fick följande länk: http://www.radron.se/templates/article____2892.asp Den hemsidan är antagligen sann eftersom konsumentverket länkade till den. På denna sida: http://www.konsumentverket.se/mallar/sv/artikel.asp?lngArticleID=159&lngCate goryID=1374 som jag också fick fram genom konsumentverket står det att det är viktigt att hjälmen passar och att den är CE-märkt, och det är hjälmen jag hittade. Den har också knäppe så man kan "låsa" den, och den är billig!

Lenas kommentar:
Grattis Markus! Du har en ordentlig redovisning för hur du sökt och det är lätt att följa. Du har också bestämt dig för vad du anser vara det bästa köpet. Att du varit på Konsumentverkets sidor är naturligtvis jättebra. Konsumentverket ska ju vara till för att hjälpa oss när vi behöver information om varor som finns på marknaden och de genomför många tester på alla typer av varor.

Hedersomnämnande till Joakim Chiem (Bergavikskolan) som också gjort ett jättebra jobb denna vecka!
Veckans problem, vecka 9:

Leta efter orsaker till att Justitieombudsmannen (JO) kommer att överklaga att Göteborgs tingsrätt frikände polismästare Håkan Jaldung från de anklagelser han åtalats för under polisens ingrepp mot Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg den 14 juni 2001 under EU-toppmötet i staden. Leta på flera nyhets-sajter och glöm inte att tala om var du hittat uppgifter (adresserna). Skriv sedan ner en liten berättelse med egna ord.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Niclas Olofsson
Skola: Karlbergsskolan, Karlskoga

Svar:
När Håkan Jaldung friades "skyllde" hans advokat på regel nr 23 i polislagen, men JO tycker att den lagen inte säger att man får spärra in folk. Tingsrätten tyckte att det fanns brister i bevismaterialet, bl.a. att åklagaren inte bevisat att demonstranterna inte fick lämna området, men JO tycker att åklagaren visst kunnat bevisa det. JO säger att han inte är nöjd med varken bevisen och den rättsliga bedömningen.

Metod:
Jag tittade på lite nyhets sidor och hittade lite info. sedan sökte jag på: överklagar "Håkan Jaldung" på Google. Hittade en sida om nyheten på adressen http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=237725&previousRenderType=6 Sedan tittade jag på några av de andra sökträffarna, på adressen
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?a=179061 och adressen
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=1804&a=180542 hittade jag ännu mer fakta. Efter det sammanställde jag all fakta som jag fått fram och klistrat in i ett word dokument.

Lenas kommentar:
Grattis Niclas! Du har gjort en jättebra sökning och dina uppgifter från Dagens nyheter och SVT kommer från källor som man kan anse vara trovärdiga. Kul att du verkligen uppgett adresserna till de träffar som du har använt för att sätta ihop ett svar. Väldigt många glömmer fortfarande att göra det trots att det är så viktigt.

Vi har fått in svar från många ’nya’ skolor på senare tid – sådana som inte tävlat tidigare. Det är jätteroligt för oss som håller i den!
Veckans problem, vecka 8:

Vad det är för skillnad mellan en vegan och en vegetarian? Sök gärna information på flera ställen och berätta vad du kommit fram till med egna ord.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mattias Cato
Skola: Spångholmskolan 6a, Bara

Svar:
En vegan är en person som enbart äter vegankost. Kosten består av vegetabiliska livsmedel. Innehåller inte fisk, kött, ägg eller mjölkprodukter. En vegetarian är en person som i huvudsak äter mat som kommer från växtriket. Skillnaden mellan en vegan och en vegetarian är den att en vegan äter endast vegetabiliska livsmedel och äter ej ägg eller mjölkprodukter. Medan en vegetarian äter vegetabiliska livsmedel och även ägg och mjölkprodukter.

Metod:
Jag var inne på susning, google och ne. Jag tror att dem svaren jag fick va rätt därför att det stod jättemycket om det på sidorna jag var inne på. jag tror att dom talar sanning på dom sidorna jag var inne på därför att dom är mycket kända sidor och att många vuxna går in på dom. Jag var på ne och fick upp denna länk när jag sökte på vegan.
http://www.ne.se/jsp/search/search.jsp?h_search_mode=simple&h_advanced_search=false&t_word

Lenas kommentar:
Grattis Mattias!
Det var mycket smart av dig att söka NE. När man får en sådan här uppgift där man ska söka ’fakta’ är det bra att gå till ett uppslagsverk som Nationalencyklopedin. Du har också uppgett Internetadressen när du sökte på vegan (fast inte hela adressen kommit med i vårt svarsfält). Det hade varit bra om du hade uppgett adresserna för dina uppgifter från susning och google också. Du har skrivit ner ditt svar med egna ord och det är jättebra för då minns man bättre.

Det har kommit in många bra svar  den här veckan och det var lite knepigt att utse vinnare. Många glömmer att uppge adresser till sina svar – glöm inte det, det är viktigt för att jag ska kunna göra om samma sökningar som ni gjort!

Det är också viktigt för att man ska lära sig att det alltid krävs att man talar om var man fått tag i sina uppgifter när man gör ett undersökande jobb på egen hand. Spångholmsskolan, som du kommer ifrån har varit extra framgångsrika denna vecka!
Veckans problem, vecka 7:

Forskare har lyckats tillverka stamceller från ett klonat ett mänskligt embryo. Vad säger man att man vill använda dem till?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Andreas Bernström
Skola: Virsboskolan, Virsbo

Svar:
För att bota sjukdomar som Parkinson, Alzheimers, förlamningar, stroke och diabetes.

Metod:
Jag sökte på "Mänsklig embryo" på www.google.se och klicka på Rätt & fel. Då kom jag in på sidan http://www.bionetonline.org/svenska/Content/sc_eth.htm och där stod det.

Lenas kommentar:
Grattis Andreas!
Det svar du ger stämmer bra överens med andra uppgifter som man kan få på tidnings- och nyhets-sajter. Det är lätt att göra om din sökning eftersom du talar om hur du gjort och har uppgett Internetadressen som du använt dig av.
Det hade varit bra om du sagt några ord om tillförlitligheten på webbplatsen Bionet.org (http://www.bionetonline.org/svenska/). Den har tillkommit genom åtta europeiska vetenskapscenter och därmed i hög grad tillförlitlig. Den är delvis interaktiv. Man kan delta i debatt och spela spel t.ex.
Veckans problem, vecka 6:

Hur kan man laga hål i tänderna utan att borra?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Elin Lundell
Skola: Sköle Skola, Matfors

Svar:
Om man har hål i tänderna p.g.a. karies så måste all karies tas bort innan man lagar tanden. Då brukar man borra, men då försvinner även friska delar av tanden. Nu har man kommit på ett sätt som bara tar bort karies. "Kariesdroppen" Carisolv droppas då i tanden, och mjukar upp all karies som tandläkaren sedan kan skrapa bort.

Metod:
Jag sökte efter "laga hål i tänderna utan att borra" på
http://www.google.com och valde "sidor på svenska".
Sedan klickade jag på en av länkarna: w1.141.telia.com/~u14104697/senaste_nytt.htm och hittade där den informationen jag ville ha.
Jag tror att detta stämmer eftersom en tandläkare som heter Jan Sulek hade gjort sidan.

Lenas kommentar:
Grattis Lin!
Du har svarat väldigt bra. Du har läst informationen på sidan och berättat med egna ord. Du har också uppgivit adressen på den sida som du hitta svaret på och dessutom kommenterat att du tror att det går att lita på svaret för att sidan är gjord av en tandläkare.
Man kan se att det är en ’privat hemsida’ på adressen - ~u14104697/ - och privata hemsidor ska man ju alltid vara extra uppmärksam på. Det behöver inte vara ’sant’ det som står där. Nu är det faktiskt helt riktigt, det du hittat. Om du velat kontrollera ytterligare kunde du ha sökt på ’Carisolv’ (som ju var det svar du fick fram) i någon sökmotor för att få andra träffar. Då kunde du till exempel kommit till en sida som faktiskt har adressen http://www.carisolv.com/mediteam/Carisolv/index.asp. Där finns svensk information!
Veckans problem, vecka 5:

I framtiden kommer många att "skypa" i stället för att "ringa", tror Niklas Zennström. Vem är han och vad är att "skypa"?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emanuel Edberg
Skola: Tyresö skola, Tyresö

Svar:
Niklas Zennström är han som lanserat Kazaa.Skypa är något nytt verb som en del tonåringar använder som ord i stället för att ringa.Skype är ett datorprogram som ska fungera som en tlefon till datorn och det är helt gratis.Det är en bra ljudkvalité på den, säger Niklas Zennström.Skypa är väl att ringa på datorn.

Metod:
Jag gick in på google.se och sökte på: ´´skypa``. Det kom fram en massa olika länkar. Sen valde jag på ´´ sidor på svenska``. Då kom det fram mindre länkar och jag valde: skype-susning.nu. När jag hade klickat på den länken så kom det fram något om Niklas Zennström. Och då började jag att skriva om det. Jag hittade flera olika länkar. Alla skrev ungefär lika dant men jag tog skype för att den såg mest trovärdig ut.

Lenas kommentar:
Grattis Emanuel!
Du vinner faktiskt fast du inte har uppgett Internetadresserna till de sidor som du använt. Jag brukar aldrig låta någon vinna som inte gör det. Men denna gång är ett undantag.
Du vinner först och främst för att du tittat på många ställen och sedan själv berättat om dina fynd med egna ord. Du har gjort en undersökning och sedan redovisat ditt eget resultat! Bra! Din länk som du utgått ifrån är http://susning.nu/Skype.
Vi har fått in många fina lösningar den här veckan, men faktiskt har ingen prickat in att både skriva en egen redogörelse och samtidigt uppge alla Internetadresserna som han eller hon grundar sitt svar på.
Jag vill verkligen uppmana er alla att skriva in svar med egna ord. Det är viktigt att man lär sig att uttrycka saker själv och inte bara klippa och klistra. Så kom igen alla glada tävlare!!
Veckans problem, vecka 4:

Golfströmmen påverkar klimatet hos oss.
Du ska svara på två frågor:
1. Vad är Golfströmmen för något?
2. Det finns forskare som menar att miljöförstöringen kan påverka Golfströmmen. På vilket sätt skulle klimatet kunna förändras hos oss?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Katarina Kärnekull
Skola: Bergaviksskolan, Kalmar

Svar:
Golfströmmen är en ström som från Mexico (Södra Nordamerika) kommer med den ena änden till norra Europa (Norden) och den andra änden till södra Afrika. Eftersom Mexico ligger nära ekvatorn så blir det varmt i landet och där med Golfströmmen också varm och där med kommer strömmen upp till norden och värmer upp där. Men genom klimatförändringar så försvagas värmen i golfströmmen och då försvagas värmen i norden.

Metod:
först sökte jag på Google.se och sökte på "golfströmmen" på "sidor på svenska". På den första rubriken "Golfstömmen försvagas i en varmare värld" där gick jag in. Där fick man en massa intressant fakta. Hemsidan heter:
"http://www.snf.se/snf/hallbart/1999/hallbart599/golfstrom.htm". Jag tror att dom på hemsidan inte ljuger därför att Svenska naturskyddsföreningen har gjort hemsidan.

Lenas kommentar:
Hej Katarina!
Du har inte vunnit tidigare, men du har fått ett hedersomnämnande förra terminen.
Grattis för ditt fina jobb den här veckan. Du är inte ensam, vi har fått in många mycket bra lösningar. Du vinner därför att du har skrivit ner en egen redogörelse för uppgiften och dessutom talat om hur du sökt och kommenterat den sida som du hämtat dina uppgifter ifrån. Det är alldeles riktigt som du säger, att Naturskyddsföreningen bör vara pålitlig. Du har inte kommenterat var du hittat uppgifter på första frågan: Vad är Golfströmmen för något? Men jag antar att du, liksom de flesta av er, redan visste vad det var.

En del av er som har tävlat har missat andra frågan: ’Det finns forskare som menar att miljöförstöringen kan påverka Golfströmmen. På vilket sätt skulle klimatet kunna förändras hos oss?’ Ni har svarat att det faktum att Golfströmmen finns innebär att vi får ett varmare klimat än vi annars skulle ha. Men frågan gällde vad miljöförstöringen kunde betyda… Bra att läsa frågan noga, alltså!
Veckans problem, vecka 3:

President Bush i USA vill att astronauter ska börja bygga en rymdbas på månen för bemannade färder till mars.
Du ska svara på två frågor:
När vill han att detta ska bli verklighet?
Vilken kritik riktas mot projektet i USA?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Madelen Brandt
Skola: Virsboskolan, Virsbo

Svar:
President Bush vill att detta ska bli verklighet år 2015. Skeptikerna säger dock att det är alldeles för dyrt och att projektet dessutom, vilket inte är alls är bra, lanseras samma år som USA:s kommande budget underskott vilket väntas överskrida 500 miljoner dollar.

Metod:
För att hitta all den här informationen gick jag in på sökmotorn www.google.com och skrev in George Bush, rymdbas på månen i sök rutan och tröck sedan på sök. Det kom upp massor med sidor men jag valde den som verkade mest intressant, www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_6767944.asp, på den sidan hittade jag all information jag behövde för att svara på veckans frågor. Uppgifterna jag fann verkade mycket troliga eftersom de var skrivna på en snyggt gjord sida med ett professionellt namn.

Lenas kommentar:
Grattis Madelen!
Den här veckan var det många som har gjort ett jättebra jobb. Nu vinner du för att du inte har klippt och klistrat in några uppgifter utan skrivit in allt med egna ord.(Det är fler än du som har gjort i och för sig). En del har också letat på mer än ett ställe. Men du har också kommenterat att du tror på det du läst för att det är en etablerad tidning som är din källa. Det är jättebra att du kommenterar det. Du har ju också fått svar på båda uppgifterna. Någon har nämnt misslyckandet med rymdfärjan Colombia också, som en orsak till varför det finns mycket kritik mot president Bush. Men den huvudsakliga invändningen mot rymdplanerna är att det är alldeles för dyrt.
Veckans problem, vecka 2:

Tänk dig att du ska köpa boken ’Spökryttaren’ av Philip Pullman. Jämför priser på olika ställen på nätet. Var hittar du det lägsta priset och vilket är det?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Amanda Eriksson
Skola: Norsjöskolan, Norsjö

Svar:
Det lägsta priset på boken finns på www.seriecentrum.com/AldreSv-Walt.html där kostar den 40kr.

Metod:
Jag gick på www.altavista.com och sökte på "spökryttaren". Sen klickade jag först på: http://www.sfbok.se/asp/artikel2.asp?VolumeID=39120 SF bokhandeln: 138kr.
Sen kom jag in på en annan sida:
www.seriecentrum.com/AldreSv-Walt.html Disney: 40kr
Sen gick jag in på några andra sidor men 40kr var det lägsta priset på boken.

Lenas kommentar:
Grattis Amanda!
Du har talat om hur du sökt och var du har hittat svaren med Internetadresser. Du har jämfört olika priser på fler ställen och hittat det lägsta priset 40 kronor. Det har flera andra också gjort. Men du har redovisat precis hur du gjort och därför vinner du.

Paul Hauki på Virsboskolan har också gjort en bra sökning. Du har gått till en adress www.pricerunner.se, som du redan kände till. Det lägsta priset som du hittat är 95 kronor. Nästa gång du tävlar så kom ihåg att uppge Internetadresserna till dina uppgifter!