Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare - Mini (7-9 år)!Vårterminen 2009

Här hittar du vem som blivit veckans Mini-Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Morgan och Madelene, redaktörer för Sökmästaren. Illustrationer Jens Ahlbom, copyright Jens Ahlbom och DIU, 2009.Veckans problem, vecka 23:-Madde, har du koll på någon bra spelsida på nätet?
-Nja, jag vet att man kan spela på svt.se, men det vore kul med andra spel också.

Hjälp Morgan och Madde att hitta en bra spelsida på nätet. Tänk på att Morgan och Madde inte vill betala för att spela. Glöm inte skicka med minst en länk till ditt resultat och berätta hur du sökt!

Grattis till veckans vinnare:

Namn:Lucas Garberg
Skola: Skogstorpsskolan Cerise 2, Kumla

Svar:
Vi googlade på ordet spelsidor så hittade man bra lösningar. På www.miniclip.com På miniclip kan man spela jätteroliga och intressanta spel på Miniclip gå in på www.miniclip.com. På www.crazymonkygame.com kan man spela roliga spel gå in och titta om ni är intresserade så gå in på www.crazymonkygame.com

Metod:
http://www.miniclip.com,
http://www.crazymonkygame.com

Kommentar:
Grattis Lucas, du är vårens sista MiniVinnare! Du har googlat på ordet "spelsidor" och fått fram sidor som Morgan och Madde kan spela på. Miniclip.com är en typisk spelsida, medan crazymonkeygame.com mer fungerar som en sökmotor där man söker efter spelsidor. Du har sökt på ett enkelt och strukturerat sätt, vilket fungerade alldeles utmärkt.

Tack även till Olivia och Emilia i Kumla som sökte på orden "gratis online spel" vilket gav dem resultatet Miniclip.se. Observera att Lucas sökte fram sidan Miniclip.com och Olivia och Emilia sökte fram Miniclip.se. Om något slutar med .se så är det en svensk sida. I detta fall kommer Morgan och Madde nog använda sig av den svenska sidan, eftersom de tycker att det är lättare att läsa på svenska.

Grattis och ha en bra sommar önskar
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 22:-Jag har tappat mina nycklar igen, Madde. Hjälper du mig att leta? -Såklart. Men du kanske borde hitta något som hjälper dig att hålla koll på nycklarna i framtiden!

Hjälp Morgan hitta något som kan hjälpa honom att hålla bättre koll på sina nycklar i framtiden, eller ta reda på vad som kan hända om hans nycklar kommer i orätta händer.

Grattis till veckans vinnare:

Namn:Clara Mattisson
Skola: Skogstorpsskolan 2, Kumla

Svar:
Först hitta jag en snygg nyckelring. På www.comptron.se hittade jag ett lås som man inte behöver ha några nycklar. Man behöver bara fingeravtryck. Och alla har ju något fingeravtryck och då behöver man inga nycklar.

Metod:
http://www.relationreminder.se/kategori.asp?page=1&pro=101624,
http://www.comptron.se/StartEkey.htm

Kommentar:
Grattis Clara, du är veckans sökmästare! Vi tycker att du har hittat en kanonlösning för slarvige Morgan som aldrig kan hålla koll på sina nycklar! Tänk att man kan använda fingeravtryck som nyckel. Det är superhäftigt tycker vi, och om nu Morgan ångrar sig kan han alltid använda den traditionella nyckelringen som du också hittat. Det hade varit kul att veta hur du sökt för att få fram dina svar Nästa gång tror vi att du kommer ihåg att skicka med vilka sökord och vilken sökmotor du använt.

Tack också till Erik i Karlskoga som har hittat ett bra nyckelband försett med nyckelbricka med namn och telefonnummer. Hittar man sådana nycklar kan man lämna in dem till polisen eller lägga dem på en brevlåda, så kommer de fram till den rätta ägaren!

Vi har fått tips på många bra och praktiska lösningar denna vecka, och vi tackar för alla svar. Vi saknade dock Uddevallabarnen på Forshällaskolan och hoppas att vi får se nya svar från er nästa vecka!

Grattis från
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 21:-Morgan, kan du hjälpa mig att räkna ut en sak?
-Självklart, vad då?
-Jo, mamma vill att jag ska köpa ett kilo tvättmedel till henne, och jag får behålla pengarna som bli kvar. Jag har fått en hundralapp, och jag vill ju få så mycket pengar som möjligt över!

Hjälp Morgan och Madde hitta ett tvättmedel som kan passa Maddes mamma och räkna ut hur mycket pengar Madde får behålla. Ge gärna Madde förslag på vad hon kan köpa för pengarna som blir över.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Fille
Skola:

Svar:
98 Professional Extra Power - Tvättmedel 67.00Kr

Metod:
SÖKORD: Billigt tvättmedel

Kommentar:
Hej Filip!
Grattis till veckans sökmästartitel!
Du har enkelt funnit exempel på ett bra tvättmedel och vad det kostar! Det behöver inte vara svårare än att skriva sökorden "billigt tvättmedel" i en sökmoter, t.ex. Google.

Vill man ha lite mer information om olika tvättmedel på marknaden och hur de skall användas kan man vända sig till exempelvis Coops eller ICA egna sidor om tvättmedel. Där finns både information om produkterna och pris på produkten. Vill man bli extra säker på om det tvättmedel man tänker köpa är bra för miljön och kläderna kan man besöka www.konsumentverket.se, de har många bra tips att tänka på.

Tyvärr har du Filip inte skicka med din adress eller namnet på din skola. Det vore bra om du kunde skriva till oss med dessa uppgifter så vi kan skicka dig veckans pris!

Lycka till och tack för att du hjälpte Madde finna ett bra tvättmedel!

Grattis från Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 20:-Vad varmt det har blivit, Morgan!
-Ja, jag undrar om solen är bra för oss.

Hjälp Morgan och Madde att ta reda på för- och nackdelar med solen, eller hitta några bra solskydd.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emilia Borell
Skola: Skogstorpskola 2:an, Kumla

Svar:
En sak är säker: Allt liv på jorden behöver solljuset. Det är förutsätningen för att alla växter djur och människor ska kunna leva. Men solen kan också orsaka skador som till tex. hudcancer. Det finns tre sorts hudcancer
Basalcellscancer ( basaliom eller basocellulär cancer) är den vanligaste av de tre typerna.
Skivepitelcancer (spinocellulär cancer) drabbar bara en av sju hudcancerpatienter.
Malignt Melanon är en cancerform som uppstår i hudens pigmentceller (melanocyter).

Metod:
http://www.nivea.se/advice/show/sun_care_sun_and_skin
http://huddoktor.com/patient/Hudcancer/2.html?gclid=CPz-vs3GtpoCFQ0FZgodzAhxbg

Kommentar:
Grattis Emilia, du är veckans MiniSökmästare!
Du har skickat med en länk till en sida där man kan läsa om solens effekter och hur man kan skydda sig, samt en sida där man kan läsa om olika cancerformer, vilket tyvärr kan vara en effekt av för mycket sol. Det hade varit bra att få veta hur du hittade till dessa sidor, vilka sökord du använde och vilken sökmotor. Använde du Google kanske?

Du vann denna vecka eftersom du skickat med korrekta länkar, samt ett utförligt svar. Ett tips inför nästa vecka är dock att söka på flera sidor och formulera ett eget svar, och inte bara klippa och klistra text! J

Tack till er andra som hittat skydd som tex. parasoller och solhattar. Speciellt tack till klass 2B på Norrskolan i Uddevalla som skickat med en länk på många snygga solhattar!

Grattis från Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 19:-Madde, vill du hitta på något i helgen?
-Absolut, vad ska vi göra?
-Kanske kan vi hitta aktiviteter på en hemsida?

Hjälp Morgan och Madde hitta på något roligt att göra! Se om din kommun, stad eller bibliotek har någon sida där de erbjuder aktiviteter som kan passa Morgan och Madde.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johan Lindbeck
Skola: Furan 4-5 spår 3, Partille

Svar:
Morgan och Madde kan gå och fiska Lax i Säveån. Dom har aldrig fiskat förut dom skulle vilja prova på det. Dom skulle vilja se om dom kunde fånga en bamse Lax som dom kan ge till Maddes katt.

Metod:
Vi gick in på www.partille.se sen gick vi in på evenemang som vi klickade på. Efter en stunds letande hittade vi laxfiske i Säveån. Sen kom vi in på den här hemsidan som ni ser under.
http://www.vastsverige.com/templates/product____1875.aspx?prodId=47001

Kommentar:
Hej Johan!
Vi vill gratulera dig till att bli veckans sökmästare! Tack för ditt jättefina tips till oss, det var precis ett sådant tips som vi behövde. Du har gått in på din kommuns hemsida och sökt där, det är ett utmärkt sätt att få reda på evenemang och aktiviteter i sitt eget närområde. Därifrån har du sedan blivit länkad vidare till målet för din sökning.

Vi visste faktiskt inte att Västsverige hade en egen sida för information om vad som händer. Detta tror vi blir ett bra tips för alla våra sökmästardeltagare som bor eller någon gång reser till Västsverige!

Vi tror att vi äter upp Bamselaxen själva och ger Maddes katt resterna, för vi älskar lax!

Ett stort tack och Grattis från

Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 18:-Morgan, vi ska ha sagotema i skolan nästa vecka, vet du någon bra saga?
-Det finns ju massvis med bra sagor att ha tema på! Jag tror det finns en författare som heter H.C någonting som skrivit mycket sagor.

Hjälp Morgan och Madde att ta reda på vem författaren är, eller hitta en bra saga man kan jobba med som tema i skolan.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Tova Berg
Skola: Forshälla 3söder, Uddevalla

Svar:
Författaren heter H.C Andersen. En saga att jobba med som tema i skolan kan vara Jon blund, Svinaherden eller Dummerjöns.

Metod:
Jag sökte på google först och skrev H.C författare och då såg jag vad han hette. Och här är länken till vad jag hittade: http://sv.wikipedia.org/wiki/H.C._Andersen

Kommentar:
Grattis Tova!
Denna vecka är du MiniSökmästare eftersom du hittat att författaren heter H.C Andersen genom att använda sökorden "H.C" och "författare" i Google. Det är alltid bra att använda flera ord när man söker information för att begränsa sina sökresultat.

Du har också gett förslag på flera sagor som man kan arbeta med som tema i skolan. Vi tycker att ett Dummerjöns-tema vore superskoj! Du har även skickat med en bra länk till ditt resultat.

Tack också till Gulistan Sait i Ystad som skickat med en version av Prinsessan på ärten. Härligt! Gulistan har dessutom använt sig av både Google.se och NE.se för att hitta sin information vilket är kanon eftersom man ofta behöver kontrollera sina uppgifter genom att använda flera källor.

Grattis från Morgan och Madde
Veckans problem, vecka 17:-Madde, vad sägs om en campingtur nu när solen kommit?
-Härligt! Ska vi fiska också?

Hjälp Morgan och Madde att få en lyckad campingtur. Vad ska de packa med sig? Glöm inte att de både ska fiska och sova över!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Erik
Skola: Karlbergsskolan f-6 klass, Karlskoga

Svar:
Man behöver tält,vattenflaska,ficklampa, tändstickor,Thé, plåster, sovsäck, fiskespö,kniv,lykta då dras fisken till ljuset! mask, reserv kläder.

Metod:
Jag startade med google, där skrev jag packlista. Då hittade jag www.familjeliv.se. Där fanns bra information./ Erik

Kommentar:
Hej Erik!
Grattis till vinsten i veckans sökmästare! Du har haft tur och kommit snabbt in på ett bra ställe med mycket information. Familjeliv.se är ju en bra sida också för föräldrar, där man kan ge och ta emot tips med andra familjer på t.ex. vad som är bra att tänka på när man campar. Det är det fina med Internet, här kan alla var med och skriva och tipsa varandra. Man behöver inte arbeta på en tidning eller ett stort företag.

Tack för din detaljerade lista på tips på nödvändiga saker för camping och fisketuren! Vi tror att du fått med det allra viktigaste. Även om du inte tagit med någon mat, har du ju tänkt på kniv och tändstickor så att du kan filea din fångst och steka den över öppen eld. Tack för tipset om att fisken dras till ljuset, det skall vi testa vid vår nästa camping. Reservkläder är viktigare än man först kan tror då man kan ramla i plurret och bli riktigt kall om man har otur! Lycka till från Morgan & Madde

Tack också till er alla från Uppsala, Norsjö, Klågerup mfl som gett oss så många förslag på uteaktiviteter!

Morgan och Madde
Veckans problem, vecka 15-16:-Har du redan börjat plocka blommor, Morgan?
-Ja, jag plockar krokus, gullviva och snödroppar…
-Är du säker på att de inte är fridlysta?

Hjälp Morgan kolla att blommorna är okej att plockas, eller hur han kan göra en fin blomkrans!

Glöm inte skicka med länkar till ditt sökresultat, och berätta hur du sökt.

Tips! Morgan och Madde blir glada om du skickar med en bild!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Julia Engström
Skola: Skogstorpsskolan cerise 3, Kumla

Svar:
Morgan kan inte göra en blomkrans av Gullvivan för den är fridlyst. Men Morgan kan göra det av krokus och snödroppar. För dom är inte fridlysta.

Metod:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gullviva
http://sv.wikipedia.org/wiki/Krokusar
Här finns det information om gullviva och krokusar. Och fina bilder!!!!!!!

Kommentar:
Grattis Julia! Denna vecka är du MiniSökmästare.
Vi har tittat på dina fina bilder som du skickat med och läst om blommorna. Som du säger är Gullvivan fridlyst, men i vissa delar av landet får man faktiskt plocka en liten bukett till sig själv.
Krokus är mycket riktigt inte fridlyst, det är en lök som man planterar. Kanske blir inte Morgans mamma jätteglad om han plockar Krokusarna i trädgården.

Du vann denna vecka eftersom du sökt på en helt okej sida, Wikipedia, och skickat med länkar till ditt resultat!

Grattis från Morgan och Madde.
Veckans problem, vecka 14:-Madde, nu när vi skall ut på skogsdag med klassen nästa veckan vore det bra att veta vilka kläder vi skall ha på oss.
-Ja, Morgan, jag önskar att man kunde veta om det skall snöa eller om soler skiner eller om det bli geggigt!

Hjälp Morgan och Madde att hitta ett bra ställe på Internet som kan hjälpa dem planera vad de skall ha på sig på sin skogsdag. Glöm inte skicka med en eller ett par länkar till ditt resultat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Mathea Santesson
Skola: Centrumskolan 2-3:an, Helsingborg

Svar:
http://www.smhi.se/cmp/jsp/polopoly.jsp?d=5236&l=sv

Metod:
Jag googlade på väder och hittade länken till SMHI, och gick in på prognoser.

Kommentar:
Grattis Mathea, du är veckans MiniSökmästare!

Visst går det alldeles utmärkt att googla på sökordet "väder" om man vill veta hur vädret ska bli. Första länken som kommer i träfflistan är en länk till SMHI. Nu vet du till nästa gång var du ska söka om du vill veta väderprognoser och behöver inte googla först, utan kan gå direkt till www.smhi.se. Väl inne på prognoser kan man klicka på kartan och få fram vädret för just det område man bor i själv. Vi hoppas att vädret i Helsingborg blir soligt och varmt över påsken!

Tack också till Malin och Oskar Wallén i Uddevalla som hittade vädret på SVT:s hemsida och dessutom kläder som skulle kunna passa, allt från shorts och linne till en varm scarfs! Adam Ek i Uddevalla hittade väderprognoser på TV4:s hemsida, och dessutom en passande keps på Blocket.se. Väderprognoser kan man med andra ord hitta på mängder av olika sidor, och vi tackar för alla bra tips!

Grattis från Morgan och Madde!
Veckans problem, vecka 13:-Morgan, min cykel är stulen och jag behöver köpa en ny.
-Jag kan hjälpa dig leta efter en ny cykel!

Hjälp Morgan hitta en ny fin cykel till Madde som inte kostar för mycket. Glöm inte att skicka med länkar på hur du sökt!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Emil Kånåhols
Skola: Skogstorp cerise 2, Kumla

Svar:
Hittade en BMX på cykelringen.se. Den kostade 3795 :- Hittade en billigare cykel på www.biltema.se en cruiser 26 för 1799:-.Hittade också ett lås för 29:90:- som Madde verkar behöva.

Metod:
Här är länkarna som ni vill ha. http://www.cykelringen.se/articles.asp?PID=1687&Type=Prod&MID=4&
http://www.biltema.se/products/productimage.asp?iItemId=139087
http://www.biltema.se/products/productimage.asp?iItemId=79662

Kommentar:
Hej Emil!
Grattis till att bli veckans MiniSökmästare! Du har hittat mycket fina cyklar, och Madde får fundera på vilken hon kommer att köpa. Hon hade helst velat ha en rosa cykel, så hon kanske kommer spraya om den. Vad bra att du dessutom hittat ett lås så Madde inte blir av med sin cykel igen.

Du vann denna vecka eftersom du sökt på flera olika sidor, och dessutom gått ett steg längre genom att söka fram ett cykellås så Maddes cykel inte blir stulen igen.

Det finns massvis med sidor på nätet där man kan hitta cyklar i olika prisklasser, och bland andra Aron Wennberg på Ölmstadsskolan i Gränna tipsade om www.blocket.se där man kan hitta bra begagnade cyklar. Jättebra tycker vi!

Grattis från Morgan och Madde!
Veckans problem, vecka 12:-Morgan, vet du att det finns städer som heter Gottåsa, Smörhöga och Fårhyltan?
-Det låter kontigt, var ligger de?
-Jag har ingen aning!

Hjälp Morgan och Madde att ta reda på var i Sverige Gottåsa, Smörhöga och Fårhyltan finns. Glöm inte skicka med en eller ett par länkar till ditt sökresultat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alexander Gulenay
Skola: Hyllingeskolan, Spånga

Svar:
Gottåsa ligger i landskapet Götaland. Gottåsa är granne med Växjö. Undrar varför det kallas Gottåsa och Götaland.

Smörhöga liger i Götaland.Undrar om Smörhöga kommer från smör ordet och undrar var Götaland kommer ifrån.

Fårhylta ligger i Alvesta.Undrar om Alvesta kommer från ordet alv eller larv.

Bästa sökningen någonsin.

Metod:
jag gick in www.hitta.se
jag gick också in på www.eniro.se
Och google.se
jag gillade det här uppdraget det var ganska roligt

Kommentar:
Grattis Alexander! Du är MiniSökmästare denna vecka! Visst ligger Gottåsa, Smörhöga och Fårhylta alla i Götaland! Du vann denna vecka eftersom du använt dig av tre olika källor på nätet, hitta.se, eniro.se och google.se. Det är alltid bra att använda flera källor vid internetsökning. Det hade dock varit roligt att få en länk direkt till en karta med ditt sökresultat!

Varför orterna (eller byarna) heter som de heter kan man fundera på. Visst finns det mycket konstiga namn på städer i Sverige!?

Flera stycken, tex. Julia och Jacob i Härryda, valde att använda Google map vilket är ett utmärkt sätt att söka efter orter. Tack också till Emil Kånåhols i Kumla som hittat att alla orterna ligger i Kronobergs län!

Grattis från Morgan och Madde!
Veckans problem, vecka 10-11:-Madde, jag känner för att gå på bio.

-Men Morgan, hur vet vi vilka filmer som går nu då?

Hjälp Morgan och Madde ta reda på vilka biofilmer som går på närmaste bio just nu, och välj ut en film som kan passa. Berätta hur du sökte för att få svar och skicka med en eller några länkar som visar vad du hittat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Izabella Bräutigam
Skola: Forshälla skolan 3 söder, Uddevalla

Svar:
Jag har hittat en biograf i Uddevalla!

Metod:
Jag sökte på www.sf.se då kom jag in på sf bio. där gick jag in på biljetter och sen kom det upp dom nyaste filmerna som gick där! Då valde jag Bolt filmen. Men den håller på i 1 timma och 42 min. det är en jätte bra film som dom kan se. Här är en länk vad jag har sökt: http://www.sf.se/bio/Booking?cmd=listFilms&sn=true&st=name&sd=asc&ft=date&fv=&ft2=theatre&fv2=133&date=&film=10002902

Kommentar:
Grattis Izabella till att bli MiniSökmästare denna vecka!
Du har börjat med att gå till en för dig redan känd sida som www.sf.se vilket gjorde att du slapp att googla. Sedan klickade du på "biljetter" och fick på så sätt fram de filmer som går just nu. Du har sökt på ett strukturerat sätt för att hitta en bra biofilm, och Bolt verkar vara en jättespännande film!

Tack också till hela Forshällsskolan i Uddevalla som varje vecka skickar in många bra svar till oss! Det verkar som om hela er klass vill se Bolt, kanske ska ni köpa lite godis och läsk och se filmen på bio tillsammans?

Grattis från Morgan och Madde!
Veckans problem, vecka 8-9:


-Varför dricker du inte samma mjölk som jag, Morgan?

-Jag tål inte laktos.

-Vad är laktos?


Hjälp Madde ta reda på vad laktos är, eller ta reda på vad som kan hända med Morgan om han dricker vanlig mjölk.
Berätta hur du sökte för att få svar och skicka med en eller några länkar som visar vad du hittat!

Frågan ligger kvar en vecka till så att alla Sökmästare som firar sportlov också kan svara!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Gustaf
Skola: Backaskolan klass 4a, Ystad

Svar:
Det är sockret i mjölken som en laktosallergiker inte tål.

Metod:
Jag gick först in på www.ystad.se/skolvaskan sen så gick jag in på ne.se och gjorde en inloggning och sökte på laktos.

Kommentar:
Hej Gustaf!
Du är veckans MiniSökmästare!
Visst är det sockret i mjölken som en laktosallergiker inte tål! Du vann denna vecka eftersom du sökte fram ditt svar via Nationalencyklopedin (NE.se). Du har via en skolportal loggat in och sökt fram ditt svar vilket vi tycker är jättebra! Har man tillgång till NE så ska man definitivt använda denna resurs. Nytt från i höstas är dessutom att Nationalencyklopedin erbjuder ett stort antal gratisartiklar för dem som inte abonnerar på NE:s tjänster, dessa är dock inte lika omfattande som de du kan komma åt via din skolportal ”Skolväskan”, men ett väldigt bra komplement vid Internetsökning.

Vi vill också tacka Nova, Beda, Carl, Emir, Ester, Arvid och Agneta från förskolan Stengården i Linköping som berättade att deras kompis är laktosintolerant och inte kan dricka mjölk. Vi tror att hela avd. Stora Björn är stora klurare! Härligt!

Grattis från Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 6-7:


-Madde, har du läst Harry Potter och de vises sten? Den är jättebra!

-Nej, men jag har läst Harry Potter och fången från Azkaban. Är det samma författare?

-Jag har glömt vad författaren heter!


Hjälp Morgan och Madde ta reda på vem som skrivit böckerna om Harry Potter, eller var man köper en bra och billig trollerilåda!
Berätta hur du sökte för att få svar och skicka med en eller några länkar som visar vad du hittat!


Frågan finns kvar en vecka extra så att alla sporlovslediga sökmästare också kan skicka in sina lösningar!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Karl Aronsson
Skola: Kristinedal klass3, Stenungsund

Svar:
Det är en tjej som har skrivit Harry Potter och hon heter Joanne Rowling hon är född juli 31 1965 i Chipping Sodbury. Och det är samma författare i alla böcker.

Metod:
Jag sökte på www.jkrowling.com och där var det massa länkar men jag valde JK Rowling och där stog det väldigt väldigt mycket http://harry.brodeur.victoria.bc.ca/?Category=J.K. Rowling

Kommentar:
Hej Karl! Grattis du är veckans MiniSökmästare! Du vann eftersom du gick direkt till författarinnans hemsida www.jkrowling.com och har hittat att det är en kvinnlig författare vid namn Joanne Rowling som skrivit böckerna om Harry Potter. Kanske har du använt Google.se också eftersom din medskickade länk går till en annan sida än författarinnans hemsida?!

Det var spännande att få veta att J.K Rowling föddes 31 juli 1965.

Ett tips från oss är att kolla på tex. www.wikipedia.se där man kan läsa ännu mer om författarinnan. Där kan man till exempel läsa att Joanne Rowling valde att skriva initialerna J.K på sina böcker, istället för Joanne, eftersom hennes förlag trodde att böckerna skulle sälja mer om det inte framgick att hon var kvinna.

Grattis från Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 5:


-Du Morgan, nu har vi gått vilse igen. Det gör vi ju jämt!

-Kolla vad det står på skylten, vi ringer en taxi!

-Men kan du numret till en taxi?

Istället för att hitta numret till en taxi, ge förslag på hjälpmedel Morgan och Madde kan ha med sig så de inte går vilse i framtiden.
Berätta hur du sökte för att få svar och skicka med en eller några länkar som visar vad du hittat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Axel Hyttnäs Thelin
Skola: Skogstorpsskolan cerise 2, Kumla

Svar:
Jag skulle ha köpt Garmin eTrex Legend HCx GARETRXLEGHCX på www.elgiganten.se. Den kostar 1 749:-.

Sen skulle jag ha gått in på www.kumla.se och skrivit ut en karta. Det är gratis!!!

Metod:
GPS:
Gå in på www.elgiganten.se och sök på gps. Den kostar 1 749:-.

Karta:
Gå in på www.kumla.se och tryck på länken i högerspalten som heter BESÖKSKARTA och skriv ut. Gratis!!!

Kommentar:
Hej Axel! Du har valt att gå direkt till två ställen med en baktanke om vad du skulle kunna finna, ibland får man börja i en sökmotor. Tack för ditt tips om att köpa en GPS på Elgiganten och att ladda ner en besökskarta över ditt närområde. För dem som inte bor i en stad som erbjuder en stadskarta kan man ju också gå in på http://maps.google.se och hämta ner en karta över precis vilken del av världen man vill, det kan också vara bra att komma ihåg.

Grattis!
Morgan & Madde

Ps Tack också till Johanna m fl i Uddevalla som gett oss tipset om en webbsida med en mycket bra lista på saker man behöver om man skulle gå vilse! .
Veckans problem, vecka 4:


- Du Madde, min pappa säger att man kan låna datorspel på biblioteket!
- Det kan jag inte tänka mig, Morgan!
- Vi kan väl se efter?

Hjälp Morgan och Madde att ta reda på vad man kan låna på kommunbiblioteket där du bor!

Berätta hur du sökte för att få svar och skicka med en eller några länkar som visar vad du hittat!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Rebecka Larsson
Skola: Kristinedalsskolan, Stenungsund

Svar:
På mitt bibliotek kan man låna filmer,böker och lite mer men inte spel.

Metod:
Jag hittade denna länken Där kan man läsa om att man kan låna Open Disc. Jag hittade biblioteket när jag sökte på google.

Kommentar:
Hej Rebecka!
Google är en mycket användbar sökmotor, och många har precis som du använt denna. Du har glömt att berätta vilket eller vilka sökord du använde, men du vinner denna vecka eftersom du inte bara hittat spel på ditt bibliotek.
Vi gick in på din länk och såg hur mycket ditt bibliotek erbjuder, och vi vill gärna åka dit någon gång. Tänk att man till och med kan låna en elmätare för att mäta elförbrukningen hemma! Och Open Disc som du skriver om verkar ju kanonbra! Tänk att få låna en skiva på biblioteket fylld med gratisprogram till datorn! Det är inte dåligt.

Vi vill också hälsa på biblioteken i Uddevalla, Kumla, Sollentuna, Sundbyberg som bland annat verkar ha mycket spännande böcker, filmer och spel!

GRATTIS!
Morgan & Madde
Veckans problem, vecka 3:


-Vad kul det ska bli att tälta tillsammans.
-Men Morgan, vad ska vi äta?
-Visst ja, vi får ta med oss mat hemifrån!

Hjälp Morgan och Madde ta reda på vad de behöver för redskap för att laga maten, eller ge förslag på en maträtt som går bra att tillaga utomhus! Glöm inte skicka med länkar så vi ser hur du har sökt.

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Markus Svedin
Skola: 3 söder Forshällaskolan, Uddevalla

Svar:
gå in på coopforum.se
och sök rätter eller kan du köpa en engångsgrill. kåll kan du köpa.
tennstickor är också bra å ha.

Metod:
jag gick in på www.coopforum.se där kan man söka rätter.

Kommentar:
Hej Markus!

Tack för ditt bidrag i Sökmästaren. Du har valt att gå direkt till en känd källa på nätet där du visste att det fanns det mesta man behöver vid en utflykt som denna. Det var ju smart att hitta både recept, mat och hjälpmedel på ett och samma ställe!

Det hade varit spännande att få en direktlänk till någon av de saker du hittat, t.ex. förslag på en bra engångsgrill.

GRATTIS från Morgan och Madde
Veckans problem, vecka 2:


-Usch, jag mår så illa när jag åker tåg, Madde.
-Finns det inte hjälp mot sånt?

Hjälp Morgan hitta något som gör att han mår bättre nästa gång han åker tåg, eller ta reda på varför Morgan mår dåligt! Glöm inte skicka med länkar så vi också kan se hur du har sökt!

Grattis till veckans vinnare:

Namn: Malin Andersson
Skola: 3 söder Forshälla, Uddevalla

Svar:
jag hitta olika mediciner på apoteket jag hoppas att du hittar nån bra

Metod:
Först gick jag in på Google och sökte på åksjuka då hitta jag apoteket, där fanns många jättebra åksjukemediciner

Kommentar:
Hej Malin!

Du har som många andra sökt på ordet åksjuka på Google. Apoteket har mycket riktigt ett sortiment där de säljer åksjukemedicin. I framtiden kanske du inte behöver Googla när du behöver medicin, utan kan gå direkt till apotekets hemsida. Morgan valde att testa Calma, och det fungerade bra!

Du visade tydligt med sökmotor och sökord hur du hade sökt samt skickat med en korrekt länk, därför vann du denna vecka!

Tack till alla er som gett oss tips på andra länkar där vi kan läsa mer om åksjuka. Nu vet vi lite mer och nästa gång vi åker tåg tillsammans behöver inte Morgan må dåligt!

GRATTIS från Morgan och Madde