Startsidan


Veckans fråga: Mini

Veckans fråga: Junior

Om tävlingen

Vinnare, uppgifter och lösningar:
Vinnare vt2010
Mini / Junior
Vinnare ht2009
Mini / Junior
Vinnare vt2009
Mini / Junior
Vinnare ht2008
Mini / Junior
Vinnare vt2007
Vinnare ht2006
Vinnare vt2006
Vinnare ht2005
Vinnare vt2005
Vinnare ht2004
Vinnare vt2004
Vinnare ht2003
Vinnare vt2003
Vinnare ht2002
Vinnare vt2002
Vinnare ht2001
Vinnare vt2001
 
 
Veckans vinnare !



Vårterminen 2007

Här hittar du vem som blivit veckans Sökmästare, samlade för terminens alla veckor. Dessutom finner du, vecka för vecka, uppgift, vinnarens svar och metod liksom en kommentar från Maud Hell, redaktör för Sökmästaren.



Veckans problem, vecka 20:

Körsbärblommorna utanför mitt fönster har blommat ut för ett tag sedan . Var hittar jag recept för körsbär, så att jag kan göra något mer med bären än att bara äta direkt, när de mognat?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Otto Sjöström
Skola: S:t Olofsskolan, Åbo

Svar:
Körsbärs- och aprikossalsa 1/2 dl rödlök hackad 1 msk majs/rapsolja 175 g körsbär 1 msk äppelcidervinäger 1/2 krm cayennepeppar 1 krm salt 1 tsk rosépeppar Fräs lök i olja utan att den tar färg. Kärna ur och halvera körsbären, kärna ur och klyfta aprikoserna. Tillsätt frukterna. Tag kastrullen från värme, tillsätt vinäger och kryddor. Smaksätt och ställ kallt. Passar bäst till kyckling och fläskkarré.

Metod:
Jag googlade "körsbärs recept" och hittade en sida:http://www.matklubben.se/artiklar/koersbaer_216.html och tog denna recept från sidan.

Kommentar:
Grattis Otto!
Det låter som en god salsa, ett ovanligt recept med körsbär! Du hittade en matklubb, dit man kan skicka in recept. Man kan också komma vidare till mera information om körsbär.

En annan sökare tipsar om Tasteline.com http://www.tasteline.com/. Om man söker på körsbär där får man 131 olika recept!

Det finns många ställen, där man kan hitta recept på nätet. Nu för tiden känns mina kokböcker faktiskt lite gamla och jag letar gärna på nätet efter bättre recept!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 19:

I Wikipedia finns det tabeller och en massa fakta om Melodifestivalen. Det är visst många som tycker det är roligt att hålla reda på statistik och hitta roliga fakta om den tävlingen! Kan du hitta en tidningsartikel på webben om någon av artisterna som du gillar från festivalen 2007?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Johan Ranstad
Skola: Kronobergskolan, Växjö

Svar:
Det stod ungefär att the ark var riktigt dåliga förlorare

Metod:
google.se-sökning-nätet-eurovision song contest 2007 the ark-sida 2-
http://sydsvenskan.se/nojen/melodifestivalen2007/
till sist kollade jag ansvarig utgivare: håkan engström
aldra sist kollade jag upp sidan på: Http://www.allwhois.com

Kommentar:
Grattis Johan!
Du har skrivit hur du sökte och angett webbadressen ordentligt. Sedan har du varit ännu noggrannare och kollat upp om domänen är OK. Man skriver in sydsvenskan.se så får man veta om domänen finns och är OK. Du kanske inte kände till Sydsvenskan så väl som jag? Den är nämligen min morgontidning!

När jag läste i artikeln tyckte jag nog att det stod att det var kvällstidningarna som skrev att The Ark var dåliga förlorare och att det kanske inte är sant? Man vet inte riktigt vad man ska tro. Men Sydsvenskan hade mycket om melodifestivalen och det hade andra tidningar också, t.ex. Aftonbladet och Expressen, som andra föreslagit.

En sökare från Åbo hade hittat något i Helsingfors Dagblad om att The Ark spelade i Brunnshuset i Helsingfors på onsdagen före melodifestivalen.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 18:

En ny planet har nyligen upptäckts i ett annat solsystem. Vad kallas den och varför har den väckt mycket intresse? - Leta upp två bra webbplatser, där man kan läsa om den.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Evelina Edebäck
Skola: Häggviksskolan, Sollentuna

Svar:
Jag har kollat på dn:s hemsida och hittat bra information om en ny planet i vintergatan. jag hittade också bra med fakta på svt:s hemsida för Lilla Aktuellt. På hemsidorna står det om att planeten man hittat är lik jorden. Det är ungefär lika varmt som hos oss där och därför borde det finnas vatten och finns det vatten så kan det också finnas liv på planeten. Planeten har man snabbt döpt till 581c men det är nog bara tillfälligt.

Metod:
Jag gick först in på google och sökte på "ny planet" jag klickade mig vidare på den första länken som var i dn:s webbtidning http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=643007 där stod det en massa fakta om den nya planeten man har upptäckt i vintergatan. Jag gick tillbaka till google och sökte på "ny planet i vintergatan". jag hittade en sida om det på svt Lilla Aktuellt http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=63132&a=814154&lid=puff_814172&lpos=rubrik. Där står det väldigt mycket om hur man tror det ser ut och om vattnet på planeten. jag tror på det som står på sidorna för att de är uppdaterade för inte så länge sen och de matchar bra med andra sidor.

Kommentar:
Grattis Evelina!

Intressant med den nya planeten! Bra att du skriver med egna ord hur du gjorde och vad du hittade. Det är också bra att du sökte mer än en gång och med olika sökord!
DN och SVT burkar vara bra ställen att hitta information. Lilla Aktuellt beskriver på ett enkelt sätt så att alla kan förstå. Dagens Nyheters artikel innehåller mera information, men den är ändå lätt att läsa och förstå, även om man inte är så insatt i astronomi.

Här kommer förslag från andra sökare:
Artikel i Svenska Dagbladet: http://www.svd.se/dynamiskt/utrikes/did_15229689.asp Här finns också webb-TV med bilder.
Många andra tidningar hade förstås också artiklar och i Wikipedia fanns det också med: http://sv.wikipedia.org/wiki/Gliese_581_c. (Där kan det ibland vara intressant att gå in under rubriken historik och se hur många som har varit med och redigerat informationen i Wikipedia - har du prövat det?)
European Space Agency http://www.esa.int/esaCP/SEMSFSU681F_Sweden_0.html hade också nyheten, liksom bloggen Rymden idag http://www.rymdenidag.se/2006/01/foersta_jordlika_planeten_i_et.html

Det gick att hitta informationen på väldigt många ställen. Det gjorde ni tillsammans bra!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 17:

Finn några förklaringar till att man firar våren med att tända en eld 30 april!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Alex Söderholm
Skola: S:t Olofsskolan, Åbo

Svar:
Traditionen grundar sig på den Heliga Valborgs kult mot häxtro och onda andar, som uppstod speciellt efter hennes död 779. I Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål

Metod:
Jag slog upp wikipedia.org och sökte med diverse sökord tills ja fann det rätta

Kommentar:
Grattis Alex!
Ytterligare en vinnare från Åbo! Wikipedia kan man för det mesta hitta något på. Längre ner i texten står det att det heter Vappen på finlandssvenska. Visste du det? Det visste inte jag. För min del firar jag dagen för att våren har kommit och jag tycker det är fint med vårsångerna.

En annan sökare hade hittat en magi-sida med lite speciella förklaringar och ritualer kring olika högtider: http://www.beccus.se/arshjul/arshjul_hoger.html. Annars väcker ju inte det där med häxor och bål så trevliga associationer hos mig. Jag tänker på hemska saker som hände förr i tiden. I Danmark brukar de ibland ha en häxdocka som de bränner i elden. Det tycker jag är lite kusligt!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 16:

Den 23 april är Världsbokdagen, som bestämdes av UNESCO 1995. I Spanien brukar man ge rosor och böcker till varandra då, sägs det.
På vår skola har vi en tipsrunda på skolbiblioteket och uppmärksammar bl.a. Maria Gripe, som nyss gått bort. En av hennes böcker har gått två gånger som sommarlovsföljetong i radio och många önskar den i repris. Den har ett djur i titeln. Vilka år gick den som radioföljetong?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Boris Lumme
Skola: S:t Olofsskolan, Åbo

Svar:
1976, 2002

Metod:
Först skrev jag i google.com "marie gripe sommarlovsföljetong" och hitta bokens namn på tredje länken, sv.wikipedia.org/wiki/Tordyveln_flyger_i_skymningen. Då hade jag hittat bokens namn. Sedan sökte jag i google.com "Tordyveln flyger i skymningen, sommarlovsföljetong" och på andra länken fanns det svaret på frågan, http://sv.wikipedia.org/wiki/Sommarlovsf%C3%B6ljetong.

Kommentar:
Grattis Boris!

Kul att ni från Åbo har hittat Sökmästaren också!
Du beskriver noggrant hur du sökte och anger webbadresserna ordentligt. I Wikipedia kunde man hämta svar. En annan sökare har hittat Lovteatern: http://www.sr.se/p1/lovteatern/lovteatrar/2002/sommar/tordyveln.stm.
Man kan läsa lite om boken. Men där står bara senaste gången den sändes: 2002. Så det var mer fullständigt i Wikipedia.

Man hittade verkligen många artiklar ur olika tidningar och inlägg på bloggar om Maria Gripe, när man sökte på Google. Hon är en populär författare. Och många tyckte om radioföljetongen Tordyveln flyger i skymningen, t.ex. en bloggare som kallar sig Enn Kokk: http://enn.kokk.se/?p=912, som en annan sökare har tittat på. Boken är spännande och rekommenderas för läsning!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 15:

Det finns olika åsikter om att försöka förbättra mat genom att ändra på generna. Ange två webbplatser som talar för och/eller emot genmodifierad mat och välj ut två skäl för och två skäl emot genmanipulerad mat.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Simon Nordström och Alexander Snecker
Skola: Skönadalskolan, Löddeköpinge

Svar:
Emot: Rysare om genmanipulerad mat Senaste rysaren om genmanipulering kommer från Ryssland och visar att gravida kvinnor som äter genmodifierad mat riskerar att skada sina ofödda barn!! Vi vill inte vara försökskaniner - vi vill inte äta genmanipulerad mat!
För: Genmanipulerad mat är miljövänlig Tomater som ser fräscha, hårda och röda ut efter två veckor, potatis som har giftgener mot insekter - eller kanske till och med fiskgener för att de ska klara kyla bättre?

Metod:
www.ungaallergiker.se 2st saker från den sidan
www.2000taletsvetenskap.nu
http://johannanylander.blogspot.com
Dom här siderna hittade vi för och emot genmanipulerad mat! Hoppas att ni gillar detta

Kommentar:
Grattis Simon och Alexander!

Detta är en svår fråga! Man kan hitta många argument både för och emot. Man får samla på sig många och tänka efter vem man litar mest på!
Ni har hittat några argument för och emot och ni har tittat på flera olika webbplatser - bra!

Efter lite letande hittade jag något på Johanna Nylanders blogg. Hon är liberal politker och är här ganska positiv till genmodifierad mat 2006. Hela adressen är: http://johannanylander.blogspot.com/2006/09/genmanipulerad-mat-r-miljvnlig.html

Tidningen 2000-Talets Vetenskap tror inte riktigt på det som står i tidningar och vill föra fram andra synvinklar på sjukdomar. De tar fram forskning från olika håll. Här finns kritik mot genmodifierad mat.

Unga allergiker är en förening som har samlat en hel del information, som kan vara bra! På sidan: http://www.ungaallergiker.se/uas_db/miljo/genm_mat.htm finns det som ni hittat. Det hittade sökmaskinen, men det var faktiskt svårt att hitta om man gick via deras hemsida. Så kan det vara ibland - tur att det finns sökmaskiner!

Andra hade hittat Bionet Online: http://www.bionetonline.org/svenska/Content/ff_intro.htm där frågan diskuteras ingående och man kan få kontakt med andra och även testa sig själv i en frågesport. Tidningsartiklar fanns också bland förslagen. I läromedlet Genvägar http://www-genvagar.slu.se/ingang/inn.htm, som jag hittade i Länkskafferiet, kan man lära sig mycket om genetik.

Vad ska vi nu tro? För min del är jag fortfarande tveksam till genmodifierad mat, men den kan kanske vara bra på något sätt? Jag önskar mera forskning.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 13-14:

I vilka lag har Zlatan Ibrahimovic spelat och var finns de klubbarnas hemsidor?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Linda
Skola: Dvärsätts skola

Svar:
FBK Balkan, -1994 http://hem.passagen.se/alpoz/
Malmö FF, 1995-2001 http://www.mff.se/
Ajax, 2001-2004
Juventus, 2004-2006 http://www.juventus.com/uk/news/detail.aspx?lml_language_id=0&trs_id=1370000&ID=8364
Inter, 2006- http://www.iostoconmancini.com/

Metod:
Har hittat information på www.wikipedia.org. Tryckte sedan på olika länkar för att komma fram till svaret.

Kommentar:
Grattis Linda!

Du har hittat länkar till flera av klubbarna och för Inters del till en blogg av Simone Nicoletti, där hon(?) skriver om laget. Du har angett webbadresserna och var du hittade dem - bra!

I artikeln om Inter i Wikipedia fanns också webbadressen till Inters egen hemsida: http://www.inter.it/. Där kunde man se en bild på Inters klubbtidning med Zlatan på förstasidan. Där hittade jag också en länk till Inters statistik över Zlatan: http://www.inter.it/aas/squadra/player4?codgioc=G0805&L=en&STAG=2006/07. Där kan man se att han gjort 15 mål under säsongen 2006/2007.

Jag kan inte se att de har fått med de senaste uppgifterna om att Zlatan spelar i svenska landslaget igen.

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 12:

Det finns två stora barn- och ungdomsfilmfestivaler i Sverige, BUFF i Malmö i mars, och Stockholm filmfestival Junior, i Stockholm i april. Välj en film du skulle vilja se, från vardera av de två webbplatserna, och ange internetadressen där du kan läsa om filmerna.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Sara Björs
Skola: Dvärsätt

Svar:
BUFF - Förortsungar. http://www.buff.se/katalog/visafilm.asp?ID=451&year=2007 Filmfestival Junior - The ugly duckling and me. http://www.filmfestivalen.se/junior/

Metod:
Vi använde oss av sökmotorn Google.se, så sökte vi efter BUFF och valde i programmet vad vi helst vill se. Sen sökte vi efter Filmfestival Junior och valde i deras program vilken film vi helst skulle vilja se.

Kommentar:
Grattis Sara!

Bra redovisning av webbadresserna och hur du letade!

Du (och den du samarbetade med) har ju hittat två filmer, som verkar bra. Förortsungar har just gått på bio och är en helt omgjord och moderniserad version av en film som hette Rännstensungar. Den gamla filmen såg jag när jag var liten och så kom det ytterligare en filmatisering med sångaren Cornelis Vreeswijk. Men den nya är nog helt annorlunda, tror jag. Den skulle jag också vilja se. Filmen fick Malmö Stads Barn och Ungdomsfilmpris på BUFF och dessutom en massa fina priser på Guldbaggegalan.

Den andra filmen är också ganska ny och bygger tydligen på H.C. Andersens saga om den fula ankungen. Den är dansk, men med engelska röster. Den handlar visst om hur det kan vara att vara annorlunda i skolan, kan man läsa på festivalens webb. Filmen ser kul ut med de animerade figurerna! Hoppas vi som inte bor i Stockholm får chans att se den också!

Hälsningar
Maud




Veckans problem, vecka 11:

På påsken brukar man måla ägg. Kan du hitta en bra svensk webbplats och en bra utländsk om påsktraditioner?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Bo Persson
Skola: Perstorp

Svar:
http://www.pask.sida.nu/

Metod:
Googlat så klart: Påsktradition http://www.pask.sida.nu/ Via http://seniorhuset.webblogg.se/tomten/svensk_vrtradition.html Easter tradition: http://wilstar.com/holidays/easter.htm

Kommentar:
Grattis Bo!

Den svenska påsksidan du hade valt är verkligen rolig och innehållsrik. Du hittade den som tips på en blogg. Ibland behöver man få lite tips av andra, som hittat bra sidor! Läs om ägg och ge bort ett påskägg!

Det finns andra webbplatser, från listan sökningen i Google, exempelvis en webbplats från BBC: http://www.bbc.co.uk/food/news_and_events/events_eastertraditions.shtml - den hade roliga recept, tyckte jag.

Glad påsk!
önskar
Maud




Veckans problem, vecka 10:

Vad gör svenska ungdomar mest av allt på fritiden? Hur tar man reda på statistik över fritidsvanor?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Marcus Schumacher
Skola: Klädesholmens skola

Svar:
I Göteborg är det populärast med bad, simning, dans och hockey. Man tar reda på statistiken genom att söka på google.se

Metod:
Jag sökte på google.se. Jag gick in på http://www.vartgoteborg.se/prod/sk/vargotnu.nsf/1/kultur_o_fritid,50.000 _ungdomar_svarar_pa_enkat_om_sina_fritidsvanor?OpenDocument

Kommentar:
Grattis Marcus!

Du har hittat intressanta fakta om undersökningar som gjorts i Göteborg. Tittar man noga så ser man att informationen är från 2005, men den är intressant ändå. På adressen http://www.frivan.goteborg.se/ kan man läsa mer om undersökningen. Det är den största som görs i en kommun.

Skriv gärna vilka ord ni söker på och inte bara Google! Vilka ord man använder att söka på är viktigt för resultatet. När jag skrev fritidsvanor ungdom statistik i Google fick jag ganska många träffar och kunde söka mig fram till att Kulturrådet, Ungdomsstyrelsen och Riksidrottsförbundet samarbetar kring studier av barns och ungdomars kultur- och fritidsvanor. På deras webbplatser kan man också leta för att få mera information.

På http://www.ungdomsstyrelsen.se/main/ kan man hitta tidigare undersökningar och läsa om LUPP - lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Kommunerna undersöker sina egna ungdomar och vad de tycker och vill göra, för att veta vad man ska satsa på i fortsättningen.

Man kunde kanske ha gissat att Ungdomsstyrelsen håller på med sådant och i så fall gått direkt dit? Ett par sökare hade upptäckt att färre ungdomar håller på med sport idag och fler sitter vid datorn. Men det verkar inte stämma i Göteborg? En hade hittat en artikel om att 108 700 unga under 30 var arbetslösa 2005:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,797855,00.html. Det har förstås stor betydelse för fritidsvanor.

Hälsningar Maud




Veckans problem, vecka 9:

Nu pågår årets stora bokrea. Tänk på en bok du skulle vilja ha.
Var på nätet hittar du den billigast? Vilka nätbokhandlar jämför du?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Fredrik Isaksen
Skola: Tunboskolan, Strömsholm

Svar:
Jag ville få tag på boken Ondskan som är skriven av Jan Guillou

Metod:
Jag gick in på internet explorer och sökte sedan på www.pricerunner.com som är en sida för dig som vill hitta de billigaste priserna på saker. därefter sökte jag på: Guillou, Jan, Ondskan. Jag hittade de billigaste priset som låg på 39 kr Utan frakt. Bolagen som jag jämförde var: Adlibris.com Bokia BOOKS 2 bring, och många andra bokförlag

Kommentar:
Grattis Fredrik!

Kul att kunna köpa så billiga böcker! Du hade hittat pricerunner.com, som flera andra. Där kan man se vad boken kostar hos olika företag. Det där med frakten är ju viktigt, det kan göra att det blir dyrare än man tänkt, om man inte lägger märke till att frakten kan kosta en del. Om man fick studentrabatt = utan frakt på Bokus, kunde man till och med få boken för 36 kr!

På rean fanns också böcker som inte kostade mer är 19 kr och ännu billigare. Så nog kunde man ha råd att lägga upp ett litet lager av presenter att ta med sig när man går bort eller ha att läsa på bussen!

Hälsningar Maud




Veckans problem, vecka 7:

Anta att du under sportlovet vill åka utför i en backe med lift nära dig. Hur hittar du information om detta på nätet? Kan du skaffa uppgifter på nätet om kostnad för hyra av utrustning och liftkort i backen?


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Maud Hell
Skola: Bibilotekarie, ansvarig för Sökmästartävlingen

Svar:
Om man bor i Skåne kan man åka till Vångabacken, "Skånes närmsta alp", om det är snö - stängt för säsongen från 1 mars!
Det kostar för ungdom mellan 8 och 15 år:
Heldag 10-17: 120 kr
Halvdag 10-13.30, 13.30-16: 80 kr
Kvällskort 18-21: 80 kr

Metod:
Först letade jag efter Skåne-turism och hittade http://www.turism.skanenordost.se/ Skåne nordost och Vångabacken. Då skrev jag in Vångabacken på Google och hittade http://www.vangabacken.com/skipass.php med priser. Hyra av utrustningg fanns på http://www.vangabacken.com/skiduthyrning.php Carvingpaket ungdom, från 120kr/halvdag och 150kr/heldag. Slalompaket för barn, från 70kr/halvdag och 90kr/heldag.

Hälsningar Maud




Veckans problem, vecka 6:

Anta att Din klass vill göra en resa tillsammans. Föräldrarna säger ja, förutsatt att ni själva samlar in hälften av pengarna. Hur kan Du hitta infornation och tips på nätet kring hur man kan tjäna ihop de nödvändiga pengarna? Ge minst tre bra webbadresser!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Linnea Greven
Skola: Häggviksskolan, Sollentuna

Svar:
Jag har hittat 3 st webbplatser där de säljer olika varor med tips till skolklasser hur de säljer på bästa sätt.

Metod:
På http://www.sockgrossisten.se/saljtips.asp hittade jag tips på hur man säljer sockor. På http://www.skolkassan.se/info_pages.php?pages_id=14 fanns det tips till skolklasser om hur man säljer olika varor på olika sätt. På http://www.olandsplast.se/ så säljer de fryspåsar, och med bra tips till skolklasser. När jag ville hitta de olika webbplatserna sökte jag på google. Där kom det upp flera bra hemsidor. Jag gick igenom de flesta och tog sedan de som jag tyckte verka vara de bästa, och jag hittade bra resultat.

Kommentar:
Grattis Linnea!
Du har hittat bra tips på saker som skolklasser kan sälja och råd om hur man gör. Kanske du kunde ha skrivit vilka ord du sökte på också!

Tipsen hos skolkassan.se kan vara bra att titta på innan man börjar med försäljningen. Det är bra att företaget Ölandsplast skriver så tydligt på sin webbplats att man måste ha en person som är över 18 år för att göra upp sådana här avtal. Några har hittat tips om annonser på hemsidor, men det fungerar inte, om man är under 18 och det får man leta efter i avtalstexten för att få reda på! Man bör ju vara noga, när det gäller pengar och när det gäller att skriva in personliga uppgifter på nätet, det vet ni säkert. Ta reda på vem som ligger bakom webbplatserna ordentligt och rådgör med en vuxen

Att göra saker som kostar pengar kan vara lite svårt i skolan. Skolan ska ju inte kosta något. Föräldrar kan tycka att det är svårt att ha råd och det kan bli diskussioner om försäljning också. Men om alla är med på det så finns det kanske möjligheter att exempelvis dela ut tidningar eller reklam och sälja olika saker, även tulpaner http://www.tulpankungen.se/ - men säsongen för det är snart över!

Andra tips är att baka på hemkunskapen och sälja till skolpersonalen, det brukar vara populärt på vår skola! Eller också arrangera en fest där man tar inträde och samtidigt har roligt.

Tipsen på http://www.stockholmselevrad.se/elevradsidor/norrareal/od.html från Norra Real i Stockholm handlar om Operation Dagsverke och då ska pengarna i år gå till Albanien. Men sedan har man kanske fått upp ångan och kan fortsätta samla in till klassen?

Hälsningar Maud




Veckans problem, vecka 4:

Christer Fuglesang är på Sverigebesök denna vecka. Två ord (begrepp) dyker ofta upp i media kring Fuglesang: forskning och kolonisation. Varför? Förklara detta och ge några bra webblänkar som stöd.


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Maud Hell
Skola: Bibilotekarie, ansvarig för Sökmästartävlingen!

Svar:
Fuglesang har sagt att det kan bli möjligt för människor att leva i rymden!
Webbplatser:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymdkolonisation
http://www.retriever-info.com/

Metod:
Detta var en svår fråga. Jag försökte på flera sätt först, men misslyckades. Sedan kom jag på att man kunde skriva rymdkolonisation i Google. Då fick man en förklaring till vad det kan vara från Wikipedia på http://sv.wikipedia.org/wiki/Rymdkolonisation: Det "är en term inom astronomin som beskriver hur man ska kunna bosätta sig på andra planeter."

Men varför hade detta varit aktuellt just nu? Det har nog stått i tidningarna, tänkte jag. Eftersom vi har Mediearkivet med adressen http://www.retriever-info.com/ på vår skola sökte jag där på orden Fuglesang och kolonisation och då fick jag ett bra svar från Göteborgsposten den 14 januari i år. Där stod att Fuglesang sagt att det kan bli möjligt för människor att leva i rymden. Någon som heter Katarina frågar när det kan bli. Maria Sundin svarar: Då krävs forskning inte bara inom naturvetenskapen utan också inom humaniora och samhällsvetenskap, t.ex. om hur folk ska klara av att hålla sams. Hon tror att månbaser kan vara möjligt om10-20 år!

Kommentar:
Vinnare vecka 4 ... blir jag själv, eftersom ingen skickat in fullt användbart svar. Det passar bra att jag får försöka, eftersom det var chefredaktören Peter Becker, som hittade på frågan!

Det är inte säkert att det var detta svar Peter tänkte sig, men jag tycker det var intressant information.

Hälsningar Maud




Veckans problem, vecka 3:

Vad kallades stormen över Sverige nyligen? Vilken styrka nådde den som mest och vilka är de största skador en sådan storm ställer till med? Berätta hur du hittade svaren och ange webbadresserna!


Grattis till veckans vinnare:

Namn: Daniel
Skola: Nyköpings friskola

Svar:
Stormen hette Per, (i Norge), men i Sverige kallade man den för Ovädret 14 Januari. Jag sökte på www.google.se och sedan på "Storm drog över Sverige". Då fann jag hemsidan http://tankebubblor.blogg.se/150107220805_stormnamn.html. Efter det gick jag in på: http://se.altavista.com/web/results?itag=ody&q=Stormen+Pers+styrka&kgs=1&kls=0 och sedan på: http://www.barometern.se/secure_login.php?debug=12&args=,103;124;0;0 &redirectUrl=L2FydGljbGUvMTE5MTE0M18xMDMtMTI0LTAtMA== och fann då att styrkan var uppnådd till 33 sekundmeter.

Metod:
Jag sökte på www.google.se och sedan på "Storm drog över Sverige". Då fann jag hemsidan http://tankebubblor.blogg.se/150107220805_stormnamn.html. Efter det gick jag in på: http://se.altavista.com/web/results?itag=ody&q=Stormen+Pers+styrka&kgs=1&kls=0 och sedan på: http://www.barometern.se/secure_login.php?debug=12&args=,103;124;0;0 &redirectUrl=L2FydGljbGUvMTE5MTE0M18xMDMtMTI0LTAtMA== och fann då att styrkan var uppnådd till 33 sekundmeter. Jag gick sedan tillbaka till Google och hittade hemsidan http://www.tiger.se/blog/archives/2007/01/stormen_per.html. Där såg jag att stormen orsakat strömavbrott, nedfällda träd, trafikolyckor och mycket annat.

Kommentar:
Grattis Daniel!
Du vinner för att du har tittat på många ställen, skrivit dina webbadresser ordentligt och hittat det vi frågade efter. Men jag kunde inte komma in på Barometern/Oskarshamnstidningen, där måste man vara registrerad! Du klistrade in lite för mycket text i första rutan, den rymmer bara 500 tecken. Webbadresserna får bättre plats i den andra rutan.

Visserligen var ju stormen värre än 33 sekundmeter - upp till 40 kunde man bl.a. hitta på SMHI:s webbplats http://www.smhi.se/ - gå sedan till Klimat - Sveriges klimat - Frågor & svar, där man kan få veta att "När det är kuling så är vindstyrkan mellan 13.9 m/s och 24.4 m/s. Gränsen för storm är 24.5 m/s och vid 32.7 m/s då är det orkan" Det står bland deras Frågor och svar på deras klimatsidor. Där finns mycket att hämta, men det kan vara lite knivigt att hitta dit.

Det var intressant med namndiskussionen på olika bloggar, bl.a. tankebubblor, som du hittade. Seden att hitta på namn till stormar kommer tydligen från Norge.

Många hade tittat i tidningen och hade egen information. Rasmus i Mariestad berättar: "det var nära för oss att vårt hus krossades men trädet höll sig uppe men träd rasade precis brevid vårt hus". I tidningar på webben stod förstås mycket om detta. En hade hittat en finlandssvensk tidning Hufvudstadsbladet, Helsingfors: http://195.255.83.69/pagespeed/url/News/story/4267715

Hälsningar Maud